Cititorii multumesc

Redactia
Atentie La Aluminiu!. Pe termen lung, aluminiul din alimentatia noastra poate sa aiba efecte nocive asupra sanatatii si, in special, asupra sistemului nervos central? Iata o intrebare la care specialistii incearca sa gaseasca un raspuns. Cercetatorii estimeaza ca aluminiul este incriminat in aparitia...

Atentie La Aluminiu!

Pe termen lung, aluminiul din alimentatia noastra poate sa aiba efecte nocive asupra sanatatii si, in special, asupra sistemului nervos central? Iata o intrebare la care specialistii incearca sa gaseasca un raspuns. Cercetatorii estimeaza ca aluminiul este incriminat in aparitia bolii Alzheimer, a dementei presenile, a tulburarilor mentale, precum si a imbatranirii precoce. Daca se adeveresc aceste studii, toti o sa fim in pericol, pentru ca acest metal se gaseste in toate produsele alimentare pe care le consumam zilnic. Revista "Sciences et Vie" a publicat in ultimul numar o ancheta despre efectele secundare ale aluminiului, chiar si cand este consumat in cantitati mici. Nu trebuie sa uitam ca aproape toate ustensilele de bucatarie sunt facute din aluminiu; in plus, el se gaseste in conserve si in deodorante... Un studiu recent, publicat de o revista medicala din Australia, a aratat ca doza de aluminiu care se gaseste in cutiile metalice de bauturi si sucuri o depaseste cu 5% pe cea din ambalajele din sticla. Cantitatea de aluminiu creste peste cota admisa si atunci cand pestele si carnea sunt gatite in oale din aluminiu sau impachetate in folie de aluminiu (staniol, supus la temperaturi mari in cuptor.

Este de mentionat ca aluminiul continut in deodorante patrunde mai usor prin piele decat pe cale digestiva. Alt studiu efectuat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Louvain (Belgia), pe cobai hraniti cu doze de aluminiu, a pus in evidenta tulburari de comportament. Cu toate astea, pana in prezent nu s-a putut explica cum patrunde aluminiul la nivelul scoartei cerebrale si de ce grabeste imbatranirea si dementa precoce.

Anul viitor vor fi publicate oficial rezultatele stiintifice privind relatia dintre boala Alzheimer si concentratia de aluminiu din alimente, apa si deodorante. N-ar fi totusi rau ca pana atunci sa renuntam la sursele incriminate, care ne primejduiesc sanatatea.

Dr. Chadi Cheaib