Sanatate

Redactia
In exclusivitate pentru "Formula As". Cel mai mare concern homeopatic din lume ajunge la Bucuresti. Michelle Boiron. "Ar trebui ca oamenii sa apeleze la homeopatie, ca prima forma de tratament". Cine credea ca homeopatia este slab reprezentata in Romania ca ramura a medicinei alterna...

In exclusivitate pentru "Formula As"
Cel mai mare concern homeopatic din lume ajunge la Bucuresti


Michelle Boiron

"Ar trebui ca oamenii sa apeleze la homeopatie, ca prima forma de tratament"

Cine credea ca homeopatia este slab reprezentata in Romania ca ramura a medicinei alternative, cu siguranta ca s-a inselat. Asta o dovedeste chiar holdingul Boiron - cel mai mare producator de medicamente homeopatice pe plan mondial - care, din ianuarie 2000, va avea un birou de reprezentanta in Bucuresti. La conferinta de presa organizata marti, 23 noiembrie a.c., la Hotel Hilton, s-a vorbit despre importanta homeopatiei, despre eficienta produselor Boiron si multe, multe altele. Alaturi de d-l Roland Duverneuil, director dezvoltare internationala al Laboratoarelor Boiron, si d-na Silvia Mainescu, directoarea biroului-reprezentanta din Romania, o surpriza a fost prezenta in cadrul staff-ului organizatoric a d-nei Michelle Boiron, fiica unuia dintre initiatorii Laboratoarelor Boiron. Farmacista cu experienta, mostenitoare a unei vechi traditii in homeopatie, dansa ne-a captat atentia cu o expunere clara si obiectiva despre homeopatie si despre succesele medicamentelor Boiron intr-o serie de afectiuni. Deoarece nu puteam rata ocazia de a o avea ca oaspete in paginile revistei noastre, i-am solicitat un interviu.

"M-am nascut intre munti de granule"

- D-na Michelle Boiron, chiar numele dvs. sugereaza ca producerea medicamentelor homeopatice este o "afacere de familie" in cadrul Laboratoarelor Boiron. De unde a pornit aceasta idee?

- Laboratoarele Boiron au fost create in Franta, in anul 1932, de tatal meu, Jean Boiron, si fratele lui geaman, Henri. Atunci, homeopatia de-abia incepuse sa se impuna ca metoda terapeutica in Franta, iar crearea remediilor si medicamentelor homeopatice era o necesitate. Practic, m-am nascut intre munti de granule. Tatal si unchiul meu, fiind farmacisti de profesie si preocupati de homeopatie, au infiintat un laborator in care produceau medicamente si remedii homeopatice. Datorita succesului acestei metode terapeutice, Laboratoarele Boiron au cunoscut o dezvoltare rapida, devenind in prezent liderul mondial al homeopatiei. Cat priveste modul de administrare al Laboratoarelor Boiron, acestea nu mai sunt de mult o "afacere de familie". Astazi, putem vorbi de holdingul Boiron, in cadrul caruia lucreaza peste 2500 de angajati si care are o cifra de afaceri de 260 milioane dolari anual. Boiron se implica in tot ceea ce tine de homeopatie: editeaza carti de homeopatie destinate medicilor si farmacistilor, iar Centrul de Studii si de Dezvoltare a Homeopatiei pregateste medici si farmacisti in acest domeniu.

- Practic, ce diferenta exista intre homeopatie si medicina clasica?

- Medicina clasica incearca sa amelioreze efectul unor suferinte, in timp ce homeopatia actioneaza asupra cauzelor care le genereaza. Homeopatia a fost descoperita la sfarsitul secolului al Xviii-lea, de medicul german Christian Samuel Hahnemann, primul specialist in farmacologie, care a pus bazele experimentarii stiintifice a medicamentelor la omul sanatos. Acesta a constatat o similitudine intre actiunea toxica a anumitor substante si actiunea lor terapeutica. De altfel, chiar numele acestei terapii ne poate da definitia homeopatiei: Homeo = asemanator si Pathos = suferinta. Anumite substante, utilizate in doze mari, provoaca o anumita simptomatologie la o persoana sanatoasa. Daca sunt administrate in doze infinitezimale, ele pot vindeca aceleasi simptome la un om bolnav. De exemplu, atunci cand taiem o ceapa, observam unele efecte: ne curge nasul si ne lacrimeaza ochii. Preparat ca medicament homeopatic, ceapa (Allium cepa) inlatura chiar aceste simptome la o persoana care a contactat guturai, de exemplu.

Homeopatia se caracterizeaza prin individualizarea tratamentului. Pentru un medic homeopat, nu exista boli in sine, ci persoane bolnave. Cand mergeti la un medic alopat si ii spuneti ca va doare capul, el va va da ceva impotriva durerii de cap. Un medic care cunoaste homeopatia se va gandi la cauza acestei dureri si va va administra ceva care sa actioneze impotriva cauzei care o genereaza.

Homeopatia este o terapie complexa, bazata pe o abordare specifica a sanatatii si a bolnavului, proiectand o viziune globala asupra individului. Ea poate fi folosita ca atare, dar si in combinatie cu medicina alopata. Numai medicul poate recomanda un tratament homeopatic, deoarece trebuie sa se stie ca homeopatia, chiar daca nu are contraindicatii, in unele cazuri nu da nici un rezultat. Este clar ca daca aveti apendicita sau cancer, homeopatia nu o sa va poata vindeca. Fata de medicina clasica, avantajele homeopatiei constau in lipsa oricarei toxicitati a medicamentelor homeopate si in faptul ca pot fi administrate copiilor, adultilor, batranilor, chiar si femeilor insarcinate, fara nici un risc.

-In ce boli este utila homeopatia?

- Homeopatia are un loc aparte in cadrul terapiilor ce se aplica astazi. Ar trebui ca oamenii sa apeleze la homeopatie, ca prima forma de tratament, deoarece este o terapie blanda, fara efecte secundare si fara contraindicatii. Tatal meu spunea: "De ce sa luam un ciocan pentru a omori o musca?". Deci, sfatul meu, pentru toata lumea, este sa incerce mai intai homeopatia. Daca nu da rezultate, abia atunci sa apeleze la alta terapie. Homeopatia poate fi folosita preventiv in cazul gripei, al alergiilor sezoniere, inainte de examene, in pregatirea pentru interventiile chirurgicale si ori de cate ori dorim sa ne ferim de o agresiune virala. In cazurile cronice, homeopatia actioneaza mai lent, deoarece organismul este intoxicat deja cu substante nocive, iar dozele homeopatice vor fi alese cu grija, la cea mai mare dilutie.

- Cat de apreciate sunt medicamentele homeopatice in comparatie cu cele alopate?

- Depinde de tara in care sunt utilizate. In Franta, de exemplu, s-au facut unele studii referitoare la utilizarea homeopatiei, iar rezultatele vorbesc de la sine: 38% din populatie utilizeaza homeopatia; 18.000 de medici generalisti prescriu homeopatia; 22.000 de farmacisti livreaza medicamente homeopatice; 70% dintre medicii generalisti sunt convinsi de eficacitatea homeopatiei si doresc sa-si intregeasca cunostintele in acest domeniu; medicamentele homeopatice reprezinta 2% din totalul medicamentelor utilizate in Franta.

Medicamentele homeopatice sunt fabricate din substante de origine vegetala, animala sau minerala. Substantele de baza sunt diluate foarte mult, ceea ce explica faptul ca aceste medicamente nu sunt toxice si nu au contraindicatii. Medicamentele homeopatice stimuleaza in mod natural si cu blandete mecanismele de aparare a organismului.

- Ce produse mai cunoscute se fabrica la Boiron?

- Medicamente homeopatice, gelule pentru fitoterapie, medicamente veterinare, o intreaga gama de produse cosmetice din plante, complemente alimentare naturale etc., care sunt distribuite in peste 40 de tari ale lumii. Anual, Boiron produce circa 100 de milioane de tuburi si doze homeopatice, precum si multe specialitati de referinta destinate marelui public: Oscillococcinum (pentru stari gripale), Sedatif Pc (stres, nervozitate), Homeoplasmine (unguent cu actiune cicatrizanta, calmanta), Stodal (pentru tuse), Homeodent (destinat igienei bucodentare), Oligogranul (granule pentru oligoterapie), Bioptimum (13 elemente de adaos nutritional), linie dermo-farmaceutica.

Boiron si bolile iernii

- Fiindca iarna ne bate la usa, ce medicamente homeopatice ne ofera Laboratoarele Boiron pentru sezonul rece?

Gripa

- Pentru gripa sau starile gripale, noi am creat medicamentul Oscillococcinum, un extract din inima si ficat de rata salbatica, foarte eficient in starile gripale manifestate prin febra, frisoane, curbatura, dureri de cap. Se spune ca o gripa pe care o tratam dureaza sapte zile si una pe care o ignoram - o saptamana. Dupa experimentarile facute pe Oscillococcinum, am constatat ca aceasta afirmatie e falsa. Cu Oscillococcinum se scapa de gripa in doar trei zile. La debutul primelor simptome gripale, se ia o doza de Oscillococcinum. La nevoie, se repeta tratamentul de doua-trei ori, la interval de sase ore. In starea gripala declarata, se ia o doza dimineata si una seara, timp de 1-3 zile. Tratamentul preventiv al starilor gripale se face cu o doza pe saptamana, in perioada de expunere gripala. Acest preparat homeopatic nu antreneaza nici un fenomen de obisnuinta si nu prezinta contraindicatii sau efecte secundare. El poate fi recomandat atat adultilor, copiilor si sugarilor, cat si femeilor insarcinate. In Franta, Oscillococcinum este medicamentul cel mai folosit impotriva starilor gripale.

Tuse

Cateodata, in gripa apar complicatii: dureri de gat sau tuse. Laboratoarele Boiron au creat un medicament homeopatic care combate foarte eficient aceste simptome: siropul Stodal. Despre tuse stim ca este o expiratie fortata, violenta si exploziva. Acest act reflex are tendinta de a degaja caile respiratorii de corpurile straine sau de secretia prea abundenta care le-ar putea jena. In cele mai multe cazuri, tusea trebuie respectata drept o manifestare normala si utila organismului. Ea nu trebuie combatuta decat daca este uscata, epuizanta, daca induce insomnii sau este recidivanta.

Stodal este un medicament indispensabil din dulapul de medicamente al unei familii, pe timpul iernii. Stodal poate fi folosit pentru tratarea diferitelor tipuri de tuse, uscata sau grasa. In plus, gustul sau agreabil, usor caramelizat face sa fie acceptat de toata lumea, inclusiv de copii.

- Desi homeopatia este de mult cunoscuta in Romania, ea nu este la ora actuala o terapie foarte des folosita. Cum apreciati stadiul homeopatiei din tara noastra?

- Pe plan mondial, se constata o reintoarcere la metodele naturale de tratament, iar homeopatia este una dintre ele. Speram ca si romanii sa fie constienti de utilitatea acestei metode de tratament. Chiar si din punct de vedere al costului la care se ridica acest tratament, el este cu mult mai mic decat cel al tratamentului clasic, care trateaza de fiecare data recidiva unor simptome. In lumea medicilor homeopati - asa mica, cum este in tara dvs. - produsele noastre sunt cunoscute si recomandate in mod frecvent. De altfel, noi colaboram cu medicii generalisti romani si chiar specializam medicii interesati in homeopatie dupa metodele Centrului de Invatamant si Dezvoltare a Homeopatiei (Cedh) din Franta, cursuri pe care le organizam in Romania, in limba romana.

- Fiindca ati amintit de preturi, ce politica adopta firma dvs. pe piata romaneasca, tinand cont de slaba putere de cumparare a populatiei?

- Preturile produselor Boiron sunt special adaptate pietei romanesti, fiind accesibile chiar si populatiei cu venituri mai mici.

Florentin Popa

Pentru relatii suplimentare si comenzi, medicii homeopati si farmacistii pot contacta Biroul-reprezentanta Boiron la tel/fax 315.83.61 sau 092/73.77.24 - director Silvia Mainescu.