Asii adolescentilor

Redactia
Asii Adolescentilor. Vank . "Nu mai ascultati prostii si in Anul 2000!". Victor Cenusa, Alexandru Belciu, Nicu Sarghea si Cornel Ilie, adica Vank, au reusit sa faca furori cu refrenul lor: "Noi o scoatem la capat" acum, la sfarsit de an. In melodiile pe care le canta, se regasesc de...

Asii Adolescentilor

Vank

"Nu mai ascultati prostii si in Anul 2000!"

Victor Cenusa, Alexandru Belciu, Nicu Sarghea si Cornel Ilie, adica Vank, au reusit sa faca furori cu refrenul lor: "Noi o scoatem la capat" acum, la sfarsit de an. In melodiile pe care le canta, se regasesc deopotriva regretul dupa anii de glorie ai muzicii rock, pofta de viata si neastamparul varstei. Iata-i, de data aceasta, povestindu-ne cate ceva despre ei si despre muzica pe care o fac.

- Am sa incep prin a va intreba care este cea mai mare surpriza pe care ati avut-o anul trecut?

Cornel: Mie mi se pare ca cea mai mare surpriza a fost cea din seara de dupa lansarea albumului nostru, cand o echipa de la Cnn ne-a luat un interviu care se va difuza pe acest celebru post.

Alexandru: Cea mai mare surpriza a fost confirmarea intuitiei noastre ca piesa "Noi o scoatem la capat" va avea succes si va prinde repede la public. Am fost cam descurajati de unii si altii, care spuneau ca piesa e de mijloc de album. Pana la urma, a fost mai bine ca am crezut in noi. In plus, de la o vreme, am inceput sa am mare succes la fete.

- Care este de fapt mesajul pe care vreti sa-l transmiteti celor care va asculta?

Cornel: Desi albumul asta are mai multe piese cu teme erotice, n-as vrea sa fim gresit intelesi. Noi nu suntem nici perversi si nici obsceni. Aluziile noastre sunt foarte subtile. Din punct de vedere al versurilor, muzica noastra e mai mult un haz de necaz. Noi luptam impotriva prejudecatilor din mintea fetelor, mai ales. La baza textelor noastre sta, de fapt, ironia.

Alexandru: Vrem sa starnim un zambet pe langa placerea de a asculta muzica. Noi nu vorbim despre necazurile sociale sau despre problemele pe care le are acum Romania. Sunt alte formatii care o fac foarte bine, fac satira politica. Noi nu facem deloc politica.

- Cand ati inceput sa simtiti ca sunteti vedete?

Alexandru: De putin timp, oricum. La noi n-a existat statutul de vedeta. Noi am simtit datoria fata de public si am facut tot posibilul sa nu-i dezamagim pe cei ce ne asculta.

Cornel: Prima piesa de pe albumul nostru se numeste "Zburatorul", care zburator intruchipeaza, de fapt, dorinta de consacrare, e un ideal.

Alexandru: E un zburator de care ne rugam sa ne ia si pe noi in zbor...

- Ce formatie sau curent din muzica straina, pe care ati ascultat-o si care v-a placut, v-a influentat cel mai mult?

Cornel: In mod inconstient, am fost influentati de tot ce am ascultat pana acum. Dar trupa mea preferata ramane Beatles.

Alexandru: Eu nu am o trupa de suflet. Eu am piese de suflet. Din pacate, nu prea mai avem asa mult timp sa ascultam muzica.

Cornel: Oricum, noi nu ascultam hip-hop, dance, rap sau altele de felul asta.

- Cum ar arata o zi ideala din viata voastra?

Alexandru: As vrea sa ma scol la 9.00 (eu ma scol ori la sapte si ceva, ori dupa zece, asa ca aceasta ora ori o prind muncind, ori o prind visand), sa ma duc sa inot vreo doi kilometri (am facut polo), sa vin apoi intr-o casa mare si luminoasa (casa mea) si sa cant ceva la pian.

Cornel: Si atunci sa intre o fata in camera...

Alexandru: Nu! Intai sa dorm doua ore dupa-amiaza si-apoi ori sa muncesc pana la 2-3 noaptea, sa cad istovit, ori... dar oricum vreau sa cad istovit la ora aia.

Cornel: Avand in vedere ca in afara de muzica nu prea fac altceva, am avut destule zile "ideale" in ultima vreme. O zi ideala e o zi in care faci ce vrei, dar obligatoriu muncesti. O zi in care nu ai ce face e o zi moarta.

- Care e singura situatie in care ati fi in stare sa renuntati la muzica?

Cornel: Nu exista o asemenea situatie. Si fara maini si tot s-ar mai putea face ceva. Noi acum prin asta traim.

Alexandru: Daca n-ar mai fi muzica, n-am avea ce altceva sa facem cu la fel de multa pasiune...

- Parintii vorbesc adesea despre cum era "pe vremea lor". Uneori, toate astea sunt exagerate. Dar totusi, exista ceva ce nu mai e acum si regretati?

Cornel: Pe vremuri era altfel. Se facea muzica mai buna. Si conditiile erau altele...

- V-a tentat vreodata ideea de a canta in engleza?

Cornel: Am cantat o perioada si probabil ca o sa ne apucam iar.

Alexandru: Problema e ca a canta intr-o limba straina nu inseamna doar a fabrica rime. Trebuie sa stii bine limba, sa o simti, ca altfel nu au acces toate ironiile astea in text.

- Spuneti-mi ceva si despre ceilalti doi colegi ai vostri, care din pacate nu sunt acum aici.

Cornel: Nicu Sarghea, tobosarul, e talentat, dar lenes; de fapt, e lenes, dar e cel mai talentat si e micut, grasut, blondut. De cand s-a mutat cu un prieten care statea singur, tot ce face el e trasnit. De altfel, e nascut in zodia Gemenilor, ca si mine.

Alexandru: Victor, sunetistul nostru, e Sagetator (eu sunt Varsator) si nu e surprins niciodata de nimic. El stie totul dinainte. Ocupatia lui permanenta e sa rada de ce facem noi.

- Cum va doriti sa fie lucrurile in anul 2000?

Cornel: Mi-as dori sa se materializeze cumva munca noastra de cinci ani de zile; sa fie mai multa seriozitate si competenta. Indolenta, lenea ne omoara. Si, bineinteles, mi-as dori sa se faca numai muzica de calitate, sa nu se mai asculte toate porcariile comerciale.

Alexandru: Chiar asa, nu mai ascultati prostii si in Anul 2000...!

Interviu realizat de

Dia Radu