Cartea De Muzica - "Condamnat la succes - Herbert Von Karajan"

Claudiu Ionescu
Un eveniment poate fi socotit aparitia, la Editura "Albatros", a cartii "Condamnat la succes - Herbert von Karajan", scrisa de Corina Jiva.

Memoria colectiva l-a fixat pe Karajan pe un soclu: cel mai mare dirijor al tuturor timpurilor. Cartea insa isi tradeaza autoarea: o persoana care simte muzica atat cu mintea, cat si cu sufletul; este scrisa cu dragoste, cu mare placere. "Condamnat la succes", aparuta pentru a marca zece ani de la moartea genialului dirijor, ne dezvaluie complexitatea personalitatii sale.
Din volumul Corinei Jiva aflam lucruri inedite, necunoscute melomanilor romani: de exemplu, faptul ca arborele genealogic al familiei von Karajan isi are radacinile in... Macedonia, unul din stramosi numindu-se Ioan(is) Karaioan(is), adica Ioan cel Negru. Fiul acestuia, stra-strabunic al dirijorului, fiind priceput in ale negotului, o porneste spre Viena si mai departe spre Saxonia, unde pune bazele industriei textile si ale comertului cu aceste produse. Ducele Friederich August al Iii-lea de Saxonia i-a ridicat, pe el si pe fratele lui, la rangul de cavaleri. Din acel moment, familia renunta la terminatia "is" de natura balcanica a numelui. Asa a aparut von Karajan... Strabunicul lui Karajan, Theodor, se departeaza de activitatea comerciala, ajungand profesor de filologie veche germana si cercetare istorica la Universitatea din Viena si custode al Bibliotecii Curtii Imperiale. Ascensiunea acestei familii emigrate din Balcani nu ar fi fost posibila fara cateva trasaturi de caracter, pe care le-a mostenit, evident, si dirijorul: ambitie, vointa, harnicie si tenacitate. Fiecare generatie a stiut sa transforme in impliniri datele ei primare. Tatal lui Herbert, doctorul Ernst von Karajan, a urcat treptele profesiunii de chirurg, ajungand director al stabilimentelor spitalicesti ale landului Salzburg. Iata ce spune Herbert von Karajan despre tatal lui: "Era un om foarte muzical, stia sa cante la pian si la clarinet. El provenea dintr-o casa vieneza tipica, in care se facea multa muzica, erau cultivate literatura si artele plastice. Trasatura lui distinctiva era omenia".
Corina Jiva continua povestea sa, punctand elementele principale ale vietii si carierei acestui zeu al baghetei. Perfectionistul Karajan spunea: "Sunt oameni care impart timpul inainte si dupa nasterea lui Hristos, inainte si dupa Mohamed. Pentru mine, timpul se imparte inainte de a fi la Filarmonica din Berlin si dupa aceea". Herbert von Karajan a fost, intr-adevar, condamnat la succes.