Cosul cu targuieli

Redactia
O masa de aperitive

Usor de preparat si extrem de gustoasa, masa de aperitive poate fi servita in familie sau cand aveti musafiri

Sfecla rosie umpluta
Ingrediente (pentru 8 bucati):
4 sfecle mici (a 200 g bucata), sare. Umplutura - 2 felii de paine alba (a 50 g), 3 linguri de ulei de masline, 2 catei de usturoi, 2 rosii, 2 linguri de pulbere de plante aromate (rozmarin, oregano, cimbru - toate se gasesc in comert), 200 g branza de vaci, piper proaspat macinat, 80 g telemea de oi.
Mod de preparare: Se fierbe sfecla in apa cu sare circa o ora, se lasa sa se raceasca si se curata de coaja. Se taie fiecare sfecla in doua si se scobeste cu o lingura, lasandu-i-se o margine cam de 1 cm grosime.
Umplutura: Se taie feliile de paine in cubulete si se prajesc in ulei. Se adauga usturoiul pisat si se lasa sa se caleasca usor. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si de capacel, apoi se taie in doua si iarasi in sferturi mai mici. Painea, rosiile, branza de vaci si plantele aromate se amesteca bine, se sareaza, se pipereaza si se baga in sfecle. Telemeaua se taie in felii mai subtiri si se asaza ca un capac, peste umplutura. Se pun sfeclele intr-un vas rezistent la foc si se dau la cuptorul gata incins, vreme de 30 de minute.

Placintele de cartofi si morcovi cu mac
Ingrediente (pentru 12 bucati):
400 g cartofi rezistenti la fiert, un morcov, 3 linguri de mac, 2 galbenusuri, 1-2 linguri de faina, sare, 6 linguri de untdelemn, o ceapa rosie mare, 100 g smantana, 1-2 linguri suc de lamaie, 1/2 legatura de patrunjel.
Mod de preparare: Se curata cartofii si morcovul si se spala. Cartofii se taie in bastonase subtiri si scurte (ca pentru cartofi pai), morcovul se da pe razatoarea mare, apoi se amesteca. Se opareste macul cu apa clocotita, apoi se pune sa se scurga intr-o sita. O treime din mac se amesteca in cartofi si morcovi. Galbenusurile, faina si o priza buna de sare se amesteca bine, apoi se incorporeaza in morcovi si cartofi. Se pune untdelemnul sa se incinga intr-o tigaie si din compozitia de cartofi si de morcovi se coc 12 placintele mici.
Separat, se curata ceapa, se toaca marunt si se amesteca cu smantana. Se gusta de sare si se adauga sucul de lamaie. La urma se pune patrunjelul tocat. Se serveste alaturi de placintele, peste care se presara macul ramas.

Tort de clatite cu lebar
Ingrediente (pentru 8 portii):
Pentru clatite - 100 g faina, sare, un ou, 100 ml lapte, 50 g unt, 2 lingurite de pulbere de salvie (sau alt condiment aromat din comert), untdelemn pentru copt. Crema de lebar - 500 g ficat de vitel (vita), 150 g slaninuta afumata, o crenguta de rozmarin, o lingurita de pulbere de salvie, 2 linguri de untdelemn, 2 linguri de suc de portocale, 2 linguri de otet de vin, 50 g unt, 50 g smantana, piper macinat.
Mod de preparare: Se face un aluat curgator din faina, sare, ou, lapte si 100 ml apa. Se topeste untul si se amesteca in aluat. Se adauga pulberea de salvie. Se coc 7 clatite intr-o tigaie unsa cu foarte putin ulei. Crema de lebar: Se taie ficatul marunt, slaninuta se taie in feliute. Se amesteca rozmarinul uscat cu salvia (se vand la plicuri, in comert). Ficatul, slaninuta si plantele aromate se dau prin masina de tocat. Se incinge untdelemnul si se caleste in el amestecul de ficat circa 3 minute. Se ia tigaia de pe foc si se adauga in compozitie otetul si sucul de portocale. Se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu smantana si untul lichefiat, pana se obtine o crema. Se sareaza, se pipereaza. Se face un tort din clatitele suprapuse si unse fiecare cu un strat subtire de pasta de lebar. Se acopera cu o clatita. Peste noapte se baga la frigider. Se serveste a doua zi.

Fileuri de peste cu sos de mere
Ingrediente (pentru 4-6 portii):
400 g fileuri de peste (cod sau salau, fara piele si oase), 5 foi de dafin, 2 lingurite boabe de coriandru, 3 linguri de untdelemn, 2 linguri suc de lamaie, 2 oua, sare, 60 g praf de copt. Sosul de mere -un mar mare si bine copt, 1/2 legatura de menta proaspata sau un plic de ceai de menta, 2 lingurite de miere lichida, o lingurita de piper pisat, o salata verde mica, untdelemn pentru prajit.
Mod de preparare: Se spala fileurile de peste, se usuca, se taie in bucatele (cat sa intre usor in gura). Se sfarama frunzele de dafin. Se piseaza (mare) boabele de coriandru. Dafinul, coriandrul, untdelemnul si sucul de lamaie se amesteca si se toarna peste peste. Se baga in frigider si se lasa 3 ore la marinat. Se amesteca separat ouale, sarea, 2 linguri de apa si praful de copt. Sosul de mar - Se curata marul si se da pe razatoarea mare. Se toaca menta marunt sau se faramiteaza (daca e uscata) bine de tot, se amesteca cu mierea, piperul si marul ras.
Se scoate pestele de la frigider si se zvanta bine, apoi se da bucata de bucata prin ou. Se prajeste in uleiul incins vreme de 5 minute. Se scoate pe o hartie absorbanta.
Se spala salata, se zvanta si se taie ca taieteii. Se pune pe farfurie un strat, deasupra se asterne jumatate din sosul de mere, se pune pestele si deasupra sosul ramas. (Marul poate sa fie inlocuit cu mango.)

Dulciuri

Tarta de ciocolata
Ingrediente (pentru 16 bucati):
Aluatul - 175 g faina, 125 g unt, 2 pachete de zahar vanilat, 50 g zahar, un galbenus de ou. Umplutura - 150 g ciocolata de menaj, 50 g ciocolata alba, 20 g unt, 2 oua, un galbenus, 50 g zahar.
Mod de preparare: Se amesteca ingredientele pentru aluat si se pun la loc rece 30 de minute. Se da cu faina tabla de prajituri si se intinde aluatul, putin mai mare decat o forma de tarta rotunda (cu fund detasabil). Se unge forma cu unt, apoi se intinde aluatul, ridicandu-l si peste margini. Se acopera aluatul cu o foaie de pergament peste care se pune un pumn de boabe de mazare uscata sau de fasole. Se baga in cuptorul incins si se coace 10 minute (fara a se deschide usa cuptorului). Se scoate afara, se inlatura pergamentul si legumele uscate. Se baga aluatul din nou in cuptor si se mai coace 10 minute.
Se topeste untul si ciocolata. Celelalte ingrediente se amesteca spuma pe o baie de aburi. Se adauga ciocolata topita. Se intinde pe aluat. Se coace in cuptorul incins 10 minute. Se lasa sa se raceasca. Se pune la rece. Se serveste eventual cu sos caramel sau inghetata de vanilie.