Brasovenii au Biblioteca Britanica

Claudiu Ionescu
In preajma schimbarii stafetei intre cele doua milenii, la Brasov s-a deschis un Centru al Consiliului Britanic, sub patronajul Bibliotecii Britanice (considerata la ora actuala cea mai valoroasa biblioteca din lume).

Centrul de la Brasov cuprinde o biblioteca informatizata, in care se gasesc peste 3500 de titluri de carte, periodice, casete audio-video si Cd-Rom-uri, disponibile atat pentru imprumut, cat si pentru cercetare. Orice brasovean care plateste un abonament de 75.000 de lei pe an va putea consulta toate colectiile bibliotecii si va avea acces in fondul de carte al Bibliotecii Britanice din Regatul Unit. "In plus fata de serviciile traditionale de biblioteca, deci imprumuturi de carte, Centrul ofera cititorului casete audio-video, Cd-Rom-uri si foarte curand servicii de Internet, precum si servicii de informare educationala, ceea ce inseamna posibilitatea de continuare a studiilor, de echivalare a burselor, de obtinere a continuarii studiilor in strainatate, respectiv in Marea Britanie", afirma Gabriela Chefneux, director al Centrului Britanic Brasov.
Proiectul de colaborare intre Marea Britanie si biblioteca brasoveana a inceput in urma cu patru ani si a fost finalizat si cu sprijinul Consiliului Judetean. Ambasadorul Regatului Unit considera inaugurarea Centrului Britanic drept cel mai important cadou pe care englezii l-au facut brasovenilor in prag de Craciun si de mileniu. "Eu cred ca multi romani, deci si brasoveni, au o adevarata foame de cunostinte despre lumea exterioara, despre literatura, stiinte, doar pentru a afla cum se dezvolta lumea in jurul lor. Limba engleza este principalul instrument cu care pot afla aceste informatii. Deci, modalitatea prin care noi, englezii, ii ajutam pe romani, pe brasoveni, este sa le aducem informatii despre ceea ce se intampla in lume", a declarat ambasadorul Marii Britanii, Richard Ralph. Centrul Britanic va putea intermedia orice actiune culturala de care brasovenii ar putea fi interesati, de exemplu invitarea unor trupe de teatru si organizarea concertelor de muzica clasica.