Dictionar de cosmetica naturista

Rodica Demian
Tainele frumusetii de la A la Z.

Cosmetica la domiciliu poate inlocui cu mult succes tratamentele costisitoare practicate in saloane specializate sau produsele - adeseori inaccesibile - ce se gasesc in prezent si pe piata noastra.
In plus, nimic nu poate intrece placerea pe care ti-o produce prepararea cremelor de tot felul, a mastilor parfumate, a lotiunilor sau adaosurilor de baie si nici momentele tihnite, clipele de ragaz in care ne oferim luxul de a ne ocupa de propria noastra frumusete. Iar substantele binefacatoare ne stau la-ndemana: legume, fructe, produse lactate etc. - adevarate rezervoare de vitamine, enzime, aminoacizi...
S-ar putea, insa, ca multora dintre dvs. sa va lipseasca si experienta prepararii acestor "mixturi" de frumusete si de aceea va recomandam cateva reguli, de care ar fi bine sa tineti seama:
1. Pregatiti "instrumentarul": cantar, mixer, recipiente de sticla, pensule, spatule.
2. Verificati originea produselor: fructele si legumele sa fie cultivate biologic, iar substantele de baza (uleiuri eterice, tincturi) sa fie procurate din farmacii sau drogherii.
3. Respectati durata optima de pastrare: produsele cosmetice proaspat preparate se tin la frigider maximum doua zile. In concluzie, preparati-le doar in cantitati mici.
In cele ce urmeaza, va prezentam o serie de retete pentru produse cosmetice naturale, in ordine alfabetica.

A
Avocado - datorita acizilor saturati pe care-i contine, este considerat "untul Tropicelor". Uleiul din pulpa fructului este un mijloc extraordinar de reparare a tenului sensibil si iritat. Preparati urmatoarea masca de fata: amestecati 1 albus de ou cu 1 lingurita de suc de lamaie, 2 lingurite de polen si 1/2 avocado dat pe razatoare. Intindeti pasta obtinuta pe fata, gat si decolteu. Lasati-o sa actioneze 15 minute, apoi clatiti-va bine.

B
Bananele - fiind bogate in substante minerale, sunt adevarati killeri ai stresului care afecteaza si pielea. O masca cu banane amelioreaza imediat microcirculatia pielii. Deci: amestecati bine o banana mica cu o lingura de smantana, 2 linguri rase de branza de vaci si un galbenus de ou, aplicati-o pe fata, lasati-o sa stea 1/2 de ora, dupa care clatiti-va bine cu multa apa calduta.
Berea - alina setea, e drept, dar poate fi folosita cu succes pentru intarirea parului: se amesteca 30 ml bere cu un ou, se maseaza in parul ud si se lasa sa actioneze 20 de minute. Apoi se spala parul.
Branza de vaci - calmeaza pielea iritata si o ajuta sa-si pastreze umiditatea. Amestecati o lingura de branza de vaci cu un galbenus, 1/2 lingurita de miere, o lingurita de tarate, o lingurita de smantana si cateva picaturi de zeama de lamaie. Intindeti compozitia pe fata si lasati-o sa actioneze 20 de minute.

C
Caisele - readuc stralucirea tenului obosit datorita continutului foarte ridicat in provitamina A. Se face o pasta din 3 caise proaspete (zdrobite), putin ulei si putina smantana, se maseaza in piele, se lasa putin si se clateste fata cu apa calduta.
Castravetele - are un pH optim pentru piele. Iata un tonic excelent pentru tenul uscat si iritat: se marunteste (cu mixerul) 1/2 castravete curatat de coaja, se trece printr-o sita, iar sucul rezultat se amesteca cu zeama de la 1/2 lamaie, 60 ml suc de morcovi si 30 ml ulei de migdale. Cu lotiunea astfel preparata se tamponeaza fata si gatul.
Capsunele - contin vitamine si fructoza. Zdrobite, se amesteca cu putin unt pana ce devin pastoase. Se intind pe fata - o masca ideala pentru tenul uscat.
Cimbrul - este o adevarata alinare pentru mancarimea pielii capului (in cazul parului gras). Reteta (se poate face o cura): se pune la fiert 1/2 l apa si cand clocoteste, se presara o lingurita de cimbru si o lingurita de rozmarin (uscate). Se lasa 1/4 de ora, se strecoara, se lasa sa se raceasca si infuzia astfel preparata se maseaza pe par si pe pielea capului. Nu se clateste!

D
Drojdia de bere - contine in forma concentrata toate vitaminele din grupa B. Pentru frumusete: amestecati 4 linguri de drojdie cu o lingurita de miere si cu putina apa si intindeti-o cu o pensula pe toata fata. Lasati-o sa stea 15 minute. Actioneaza ca o masca de curatire a tenului (cu efect de sugativa)!

G
Galbenelele - sunt un excelent antiinflamator datorita continutului in carotinoizi. Pentru inlaturarea impuritatilor pielii, se recomanda urmatoarea apa de fata: se oparesc doua linguri de galbenele cu 125 ml de apa clocotita, se lasa sa se infuzeze si se strecoara. Ceva mai tarziu, se adauga 5 ml de otet de mere.

I
Iaurtul - se amesteca 150 g iaurt probiotic (cu culturi vii) cu 50 ml infuzie de anason (preparata din doua linguri de seminte oparite cu 150 ml de apa fiarta, lasate sa se raceasca si strecurate). Este o lotiune demachianta excelenta pentru orice tip de ten.

L
Levantica - regenereaza stratul antiacid al pielii. Pentru o frectie racoritoare se pune un pumn de flori de levantica intr-o sticla (inchisa la culoare) si se toarna peste ele 100 ml alcool de 50. Se lasa patru saptamani sa se macereze, apoi se storc, se filtreaza si se prepara o mixtura din o lingura de miere, 300 ml apa si 3 picaturi de tinctura de levantica.
Laptele - inmoaie parul aspru si zburlit. Pentru un clatit, este necesar 1/8 l lapte, care se maseaza in par cu ajutorul unei manusi de frotir (prosop). Dupa 1/4 de ora se limpezeste parul cu apa calda. Matase curata!
Lamaia - impreuna cu musetelul dau o nuanta mai deschisa parului. Se amesteca cate 2-3 picaturi de ulei aromat de lamaie si musetel cu o lingura de otet si se incorporeaza intr-un litru de apa. Cu lichidul astfel obtinut se umezeste parul care apoi se piaptana (coafeaza) ca de obicei.

M
Mierea - este un "atoatestiutor": stimuleaza irigarea sangvina, accelereaza eliminarea reziduurilor etc. si curata orice tip de ten. Reteta pentru apa de fata: amestecati 100 ml apa distilata cu o lingura de miere si 15 ml zeama de lamaie.
Morcovii - adevarate "bombe" cu beta-caroten, protejeaza pielea si limpezesc tenul. Se amesteca sucul stors din doi morcovi cu trei linguri de branza de vaci si o lingura de seminte de in macinate. Se intinde masca astfel preparata pe fata si se lasa sa actioneze 20 de minute.

N
Nucile - calmeaza nervii si previn lipsa de concentrare, datorita continutului in vitamine B si E. Iar substantele minerale contribuie la frumusetea tenului si a parului.

O
Ouale - contin lecitina si sunt foarte eficiente pentru ingrijirea parului. Ca adaos la samponul obisnuit, ouale netezesc si refac parul mat si tocit. Se amesteca doua galbenusuri, un albus, o lingurita de miere, zeama de la o lamaie si 5 ml ulei din germeni de grau, se maseaza parul si pielea capului vreme de 5 minute si apoi se clateste parul bine de tot.
Ovazul - din faina de ovaz se poate prepara o masca excelenta pentru gat si decolteu: se amesteca 4 linguri de faina cu putin lapte fierbinte si 1/2 lingurita zeama de lamaie pana ce se obtine o pasta. Se intinde pe zonele respective, se lasa 1/4 de ora si pe urma se clateste cu apa calduta.
Otetul - este un adaos eficient la apa de baie: netezeste pielea si are efect revigorant. In cada plina cu apa se toarna 1/2 l otet, daca se poate natural, adica de mere sau de alte fructe.
Otetul de mere - reda luciul parului mat si tocit. Pentru clatit, se adauga 2 linguri de otet la 1/2 l apa calda.

R
Rozmarinul - uleiurile sale aromate sunt revigorante. Persoanelor cu picioare reci li se recomanda o baie de picioare cu o lingura de rozmarin la 2 si 1/4 l apa fierbinte (planta trebuie lasata sa se infuzeze cel putin un sfert de ora).

S
Sarea - este extrem de eficienta pentru relaxarea muschilor si articulatiilor. Se amesteca putina sare cu apa calda si se maseaza tot corpul.
Salvia - introdusa in apa de baie, are efect antiseptic si astringent. Se oparesc 3 linguri de salvie uscata + 3 linguri de ceai negru cu un litru de apa clocotita, se lasa 30 de minute, se strecoara si se adauga la apa de baie.

T
Taratele - curata porii si catifeleaza pielea daca sunt folosite ca adaos la apa de baie. Se fierb 250 g tarate de grau in circa 3 l lapte, vreme de 15 minute. Lichidul cald se strecoara printr-un tifon, direct in apa de baie. Durata baii: 20 de minute si nu este urmata de dus.
Teiul - se pun cateva flori de tei intr-o ceasca si se acopera cu ulei de migdale. Se lasa la soare doua saptamani, se filtreaza si cu uleiul astfel obtinut se maseaza picioarele obosite.

T
Telina - datorita uleiurilor eterice, potasiului si vitaminelor pe care le contine, are un puternic efect diuretic. Se consuma cruda (rasa sau sub forma de suc).

V
Viorelele - curata tenul gras. Reteta pentru lotiune: se introduc 3 linguri de viorele (culese proaspat) in 300 ml lapte si se lasa sa se incalzeasca incet, pana ce laptele incepe sa miroasa puternic. Se ia vasul de pe foc inainte ca laptele sa-nceapa sa fiarba si sa se formeze spuma. Lotiunea - rece - se filtreaza si se foloseste zilnic.
Valeriana - calmeaza nervii si infrumuseteaza pielea. Doua picaturi (se gaseste la farmacie) in apa de baie sunt suficiente.

Z
Zerul - sub forma de lotiune (100 ml zer + o lingura zeama de lamaie + o lingura miere) intareste stratul antiacid al pielii si regularizeaza productia de sebum.