Cititorii raspund

Redactia


[sapou]Doresc un tratament pentru panaritiu.
(Raspuns pentru M.M. - Pitesti, F. As nr. 369)[/sapou]Va propun un leac pe care il stiu de la o profesoara batrana si pe care atat eu cat si altii l-am folosit cu succes. Se ia un albus de ou care se pune intr-un vas curat si se amesteca cu aschii de sapun rase cu lama, mereu si mereu, ca la maioneza, pana se obtine o alifie ca pasta de dinti. Cu ea se ung degetele bolnave. Are proprietatea de a coace si de a absorbi puroiul. Rana se intareste si se vindeca. Daca este nevoie, se mai aplica o data. (Iese multa alifie.) Eu am folosit aceasta pasta si la absorbirea puroiului din furuncule, intr-o vreme cand eram invatatoare de tara si nu puteam sa ajung la medic, la oras.
Calugaru Julieta - B-dul 1 Mai nr. 138, sector 1, Bucuresti

"Fiica mea sufera de blefarospasm"
(Raspuns pentru T.A. - Tecuci, F. As nr. 369)

1. In cartea "Mierea si alte produse naturale", medicul american D.C. Jarvis da un remediu (foarte dulce) pentru combaterea acestei afectiuni: 2 lingurite de miere la fiecare masa. De obicei, dupa o saptamana de tratament, suferinta dispare, dar mierea trebuie pastrata permanent in alimentatie. Va doresc sanatate,
Teposu Viorica - Str. Fagarasului nr. 132, Oradea

2. Luati urgent legatura cu fam. Clara si Dumitru Balan din Brasov. D-na Balan sufera de aceasta boala si este foarte bine tratata de o doctorita de la Spitalul Elias din Bucuresti, cu niste injectii din Anglia. Pentru detalii sunati la tel. 068/33.85.96 sau scrieti pe adresa Balan Dumitru, str. Ciresului nr. 20, Brasov.
Balan Eugenia - Str. Prahova nr. 11, Brasov

"Sufar de boala lui Addison"
(Raspuns pentru Muresan Voichita - Baia Mare, F. As nr. 369)

Stimata d-na, mama mea sufera de aceeasi boala inca din 1976. La inceput, tratamentul a constat in injectii cu Cortizon acetat, dar pentru ca acest medicament nu se mai fabrica la noi, a fost inlocuit cu Flebocortid, tot injectabil, pastile Astonin si Prednison. Pentru o administrare corecta a tratamentului, incercati sa ajungeti la Spitalul de Endocrinologie "I.C. Parhon" din Bucuresti, la d-na dr. Simescu Mihaela. Va doresc multa sanatate.
Achim Maria - Sos. Pantelimon nr. 248-250, Bucuresti

"Am rau de masina"
(Raspuns pentru D.P. - Internet, F. As nr. 369)

Va sfatuiesc sa va operati de apendicita. Am suferit si eu de acest rau din copilarie si pana la varsta de 22 de ani. Se manifesta in orice mijloc de transport: caruta, tren, autobuz. Vomitam in permanenta, pe tot parcursul calatoriei. Medicamentele recomandate de medici nu ajutau la nimic. La 22 de ani, dupa terminarea scolii, fiind repartizata in Bucuresti, a trebuit sa folosesc mijloacele de transport in comun. Atunci am fost obligata sa incerc sfatul medicului Balcan Dumitru, din comuna mea natala, Padina, si anume acela de a ma opera de apendicita. Nici un medic din oras nu-mi recomandase asa ceva. La dorinta mea, fara sa prezint vreun simptom de apendicita, m-am prezentat la spital si m-am operat. La o luna de la operatie, raul a disparut total. Acum sunt un om normal, pot sa circul cu orice mijloace de transport.
Parapancea Sanda - Sos. Colentina nr. 72, bl. 109, sc. A, et. 3, ap. 24, Bucuresti

"Sufar de o supuratie cronica pulmonara"
(Raspuns pentru Bosneag Gh. - Galati, F. As nr. 369)

1. Si eu am suferit ani de zile de bronsiectazie si m-am vindecat cu remedii simple: pulbere de musetel si coada-soricelului (plantele uscate se faramiteaza). Luati cel putin trei lingurite de pulbere (amestecate in parti egale) pe zi, cu putin ceai. In plus, consumati zilnic usturoi si legume proaspete, pentru vitamine si minerale. Succes!
Laura Barbu - Str. Aleea Petuniei, bl. 21, ap. 22, Sibiu
2. D-le Bosneag, dvs. va trebuie multa miscare in aer curat! Va e foarte necesara si gimnastica respiratorie, pe care o veti face de doua ori pe zi, vreme de 3-7 minute. Se trage lent aerul pe nas, ca si cum ati mirosi o floare. Respirati alternativ pe nari, acoperind-o pe una din ele cu degetul. Astupati o nara pe jumatate si inspirati prin ea, cealalta nara fiind complet obturata. Inspirati pe nas, retineti-va respiratia 2-3 secunde, apoi expirati pe gura, printre buzele care opun rezistenta. Folositi ca tratament intern tinctura de propolis, in concentratie de 30% la 200 ml apa. Luati 15-30 picaturi pe zi, cu o ora inainte de mese, intr-un paharel de ceai sau de lapte caldut. Mierea de albine cu sulf: amestecati bine un kilogram de miere de albine cu 100 g sulf pentru uz intern. Lasati sa stea 3 zile, apoi luati zilnic cate 3 linguri, una dupa fiecare masa principala. Minunata e si patlagina. Luati 200 g frunze, 400 ml apa si 100 g miere. Fierbeti-le pe toate 30 de minute la foc moale, intr-un vas acoperit. Lasati sa se raceasca, stoarceti planta si strecurati ceaiul printr-un tifon intr-un pahar sau cana de sticla. Beti sase linguri pe zi. Amestecul e valabil 3-4 zile daca e tinut la temperatura camerei si 7 zile la frigider. Mai mult e toxic. Siropul de ceapa va va ajuta neindoielnic. Fierbeti intr-un vas cu 300 ml apa 200 g ceapa curatita, spalata si taiata marunt. Puneti-i capac si tineti-o la foc domol pana scade la jumatate. Strecurati si adaugati 100 mg miere, dupa ce fiertura s-a racit. Luati sase linguri pe zi. Se pastreaza numai 7 zile la frigider. Beti zilnic suc de morcovi - 200 ml, de telina - 50 ml, de ridichi - 20 ml. E cam laborioasa reteta mea, dar daca o urmati cu constiinciozitate, va veti face bine. Daca aveti nelamuriri, scrieti-mi sau sunati-ma la 032/12.24.42.
Mariana Stratulat - Str. Libertatii nr. 36, bl. 622, sc. B, et. 4, ap. 17, Iasi

"Fiul meu sufera de anxietate"
(Raspuns pentru Toma M. - Galati, F. As nr. 369)

1. Am suferit si eu de anxietate in perioada 1997-1998. Tratamentul pe care l-am urmat a durat pana in aprilie 1999 si in urma lui ma simt foarte bine. Pentru tratarea acestei boli, va recomand din toata inima sa va adresati d-lui dr. col. Paunescu Ion de la Clinica privata "Carpimed" din Bucuresti, Calea Vacaresti nr. 312, bl. 2C, ap. 2, parter, tel. 330.97.50, 675.80.40 sau la Spitalul Militar din Bucuresti, la acelasi medic sau la doamnele Baloescu Alexandrina - medic primar psihiatru (tel. 637.51.25, int. 341) si Grigorescu Gabriela - medic psiholog (tel. 637.51.25, int. 223). Pentru alte relatii, pot fi contactata la telefon 094/55.66.05.
Irina
2. Nu sunt medic, nici terapeut naturist, sunt doar o profesoara de franceza, care s-a confruntat cu aceeasi problema ca a fiului d-nei din Galati. Am reusit sa ma vindec dupa multi ani, dar fiul d-nei nu trebuie sa-si piarda speranta doar dupa un an, fiindca fara speranta, vindecarea intarzie. Primul sfat pe care ma grabesc sa-l dau este ca medicamentele singure nu prea ajuta. Mai este necesara si credinta in Dumnezeu, multa rugaciune, post miercurea si vinerea si neaparat sa mearga in fiecare vineri la slujba Sf. Maslu, la o manastire sau la o biserica. Il sfatuiesc de asemenea pe d-l din Galati sa ia zilnic un Rudotel (in doua prize de cate o jumatate de pastila) si o caseta de Ginseng, renuntand, bineinteles, la cafea. Cu speranta ca rezultatele nu vor intarzia sa se arate, ii urez multa sanatate si incredere in propriile resurse. (Sa nu evite plimbarile!) Cu multa consideratie pentru intreaga redactie,
Prof. Claudia Stanescu - Str. Dezrobirii nr. 14, bl. 24, ap. 57, sector 6, Bucuresti
3. Va recomand medicamentul Memotone, produs natural care combate stresul si anxietatea. Produsul, impreuna cu prospectul, se gasesc la magazinele Apicola sau la unele farmacii. Doresc ca medicamentul sa-si faca efectul dorit si Dumnezeu sa va ajute.
Frent Aurica - Str. Ozana nr. 2, bl. M1, sc. C, ap. 49, Piatra Neamt, cod 5600

"Fetitei mele i s-a pus diagnosticul de eczema seboreica"
(Raspuns pentru Pascu Elena - Brasov, F. As nr. 388)

Si eu sufar de boala asta care s-a declansat in adolescenta si care dureaza pana in prezent (am 32 de ani). Am fost la o gramada de medici si am facut o multime de tratamente; in urma acestor tratamente obtineam o vindecare de scurta durata, boala revenind de fiecare data. Asa mi-am nenorocit parul, solutiile pe baza de alcool si acizi, si chiar samponul cu Nizoral deshidratandu-mi firul de par si uscandu-l pana cand acesta cadea. Dar cu timpul, am invatat sa convietuiesc cu boala si sa o stapanesc prin mijloace relativ simple si ieftine, iar cu ajutorul lui Dumnezeu, parul imi este din nou frumos si sanatos.
Iata sfatul meu pentru parintii aceia disperati: spalati-o pe fetita pe cap cu sapun de sulf (se gaseste la orice farmacie) si clatiti-o cu otet de mere de la Apicola sau facut in casa (nu cumparati otet decat de la Apicola). Puneti otetul direct pe par, nu in apa, si masati usor (nu puneti mult otet, eu pun in palma de doua ori, cat sa acopar toata suprafata capului) apoi clatiti bine cu apa (daca e posibil ultimul jet sa fie rece pentru ca asigura o mai buna irigare a pielii). Acum urmeaza cea mai importanta parte a tratamentului: luati de la biserica sau de la preot, cand vine de Craciun, niste apa sfintita; cu apa aceea o spalati pe fetita pe cap in fiecare dimineata in felul urmator: puneti cateva picaturi de apa in palma, frecati palmele si le treceti peste capul bolnavei, prin parul ei, pe zonele afectate. In tot acest timp, fata spune cuvintele: "Aghiazma ca apa este vazuta, dar nevazut este Duhul lui Dumnezeu cu care m-am atins si m-a vindecat". Acest sfat l-am primit de la o persoana licentiata in stiinte economice si informatica, o persoana tanara, dar cu anumite capacitati daruite de la Dumnezeu. Nu sunt o bigota, dar pot sa spun cu mana pe inima ca acest sfat si credinta m-au ajutat.
In final, as ruga redactia, in cazul publicarii scrisorii mele, sa nu-mi publice adresa, dar sa o dea familiei careia m-am adresat, daca aceasta o cere. Cu deosebit respect,
Mirela - Hunedoara

"Mamei mele nu i se poate stabili un diagnostic"
(Raspuns pentru Manole Liliana - Buzau, F. As nr. 393)

Nu subscriu afirmatiei dvs. Orice boala poate fi diagnosticata corect de medici competenti, cu conditia ca si pacientul sa fie suficient de insistent, apeland in caz de necesitate la mai multi medici. Faptul ca mama dvs. a suferit in urma cu doi ani de o sinuzita insuficient tratata, ma face sa apreciez ca in acest timp agentul patogen a coborat de la nivelul sinusurilor nazale la nivelul laringelui si traheii, infectandu-le si provocand probabil si o bronsita cronica supurata, afectiune care explica dispneea (senzatia de sufocare, usturime pe trahee si secretiile purulente).
Din pacate, bronsitelor nu li se acorda suficienta atentie nici de medicii de medicina generala si nici de pacienti, care in urma unor tratamente superficiale de scurta durata, cu antibiotice, pot ajunge in final la bronsite cronice supurate, la inceput difuze, mucoasa bronhica supurand ca si orice alta rana infectata. Secretiile muco-purulente, prin cantitatea, consistenta si greutatea lor, pe langa faptul ca blocheaza patrunderea aerului in plamani, conducand la dispnee (sufocare), produc in final bronsiectazie, dilatatii bronhice ireversibile, adevarate pungi cu puroi in interiorul plamanilor, care condamna bolnavul la mari suferinte pe intreaga durata a vietii. Unii bolnavi, nemaiputand suporta chinurile bolii, ajung in situatii limita, la o lobectomie, adica extirparea chirurgicala a unui lob al plamanului, invadat de depozitele cu puroi. Iata unde poate ajunge un bolnav netratat corespunzator de bronsita, considerata de multi o boala banala si fara importanta.
In prima instanta, ar fi indicat sa i se faca mamei dvs., la un laborator de analize medicale, analiza Vsh (viteza de sedimentare a hematiilor), ale carei rezultate peste valorile normale indica in mod cert existenta unei boli infectioase. De asemenea, deoarece o bronsita cronica supurata conduce de obicei si la stari subfebrile, masurati temperatura bolnavei la ora 15.00, tinand bine termometrul timp de 10-15 minute, pentru a vedea daca temperatura depaseste 37 grade C (37,1-37,5 grade ) temperatura periculoasa, care indica si ea o infectie cronica, greu de stapanit fara un tratament competent si mai indelungat.
In acest caz, pe langa alte tratamente posibile, se administreaza antibiotice pe baza de antibiograma, asociate cu expectorante (de ex. Trecid sau Bromhexin) care, fluidificand secretiile bronhice, ajuta la eliminarea acestora. Un antibiotic cu spectru larg, eficient in tratarea afectiunilor pulmonare de natura netuberculoasa, este Eritromicina, produsa si de fabricile de medicamente romanesti. Bolnava sa evite cu strictete bauturile si alimentele reci.
Afectiunile pulmonare de natura netuberculoasa - bronsite, bronsiectazii - nefiind vizibile la radioscopia si radiografia normala, se apeleaza in clinici de specialitate la bronhoscopii, care permit si recoltarea de la fata locului a aspirantului bronhic, pentru efectuarea antibiogramei, adica stabilirea cu precizie a agentului patogen si a antibioticelor la care acesta este sensibil, permitand astfel un tratament pe baze stiintifice. Toate acestea, inclusiv un tratament competent, nu se pot efectua decat in clinici de specialitate, respectiv sectii de supuratii pulmonare, care exista in cadrul unor spitale de boli infectioase. Presupun ca un spital, avand o asemenea sectie, ar putea exista la Buzau sau Ploiesti si, in mod sigur, la Bucuresti, unde in caz de necesitate ati putea sa o internati pe mama dvs., tratamentul afectiunilor pulmonare fiind in totalitate gratuit.
Ca un tratament ajutator naturist, v-as recomanda cu caldura ceaiul antibronsitic "Plafar", pe care il puteti gasi atat la magazinele Plafar cat si la unele farmacii, si care, datorita unei combinatii reusite de plante medicinale, poate contribui la imbunatatirea simtitoare a starii generale a bolnavei datorita efectelor sale expectorante, antispastice si slab antiseptice.
Ii doresc mamei dvs. mult curaj si succes in lupta cu boala.
Valeriu Munteanu - Str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara