Strabunica stie tot

Redactia
Despre peste

• Pestele proaspat trebuie sa fie tare la pipait, sa aiba solzii luciosi, ochii limpezi si branhiile de culoare rosie.

•  Fileurile de peste se frig sau se prajesc pe fiecare parte vreme de 4 minute.

•  Pestele mic se frige sau se prajeste vreme de 7 minute pe fiecare parte.

• Pestele mare, gatit la cuptor, are nevoie de 25 de minute.

• Pestele se curata intai de solzi si dupa aceea de intestine. Munca e mai usoara daca-l presarati cu sare fina.

•  Pestele se despica cu varful unui cutit ascutit de la coada catre cap. Lasati-i pielita neagra din interior. Gustul lui va fi mai apetisant.

•  Laptii de peste trebuie tinuti 10 minute in apa cu putina lamaie. Apoi se zvanta si se prajesc, in prealabil usor tavaliti prin faina.

• Pestele devine cu mult mai gustos daca inainte de prajire e umezit cu lapte si faina e inlocuita cu fecula de cartofi.

• Pestele-rasol se fierbe perfect daca e scufundat in apa intr-un tifon. Cand e gata, il scoateti apucand de marginile tifonului.


Despre praz

• Prazul se pastreaza perfect daca il plantati intr-un ghiveci cu pamant. Frunzele lui continua sa creasca si le puteti taia oricand, pentru a va aroma mancarurile.

•  Prazul nu se impaca bine cu ceapa si arpagicul. Daca il cultivati in gradina, puneti-l intr-un strat separat.

•  Apa in care a fiert prazul poate fi folosita la spalatul pe cap. Pusa in ultima apa de clatit, da reflexe frumoase parului brun.

• Sucul de praz vindeca negii si cosurile de pe obraz. Tamponati-le zilnic cu o bucatica de vata imbibata.

•  Prazul proaspat are radacinile si frunzele verzi. Partea alba trebuie sa ocupe cel putin o treime din lungimea lui.