Asii adolescentilor

Redactia
Cowboii de pe Dealul Feleacului. Desperado. "Suntem oameni cu simtul umorului. Vrem sa le descretim ascultatorilor fruntile" Indiferent daca sunt invitati sa cante la o receptie simandicoasa, intr-un club prafuit sau intr-un local select, cei cinci cowboi clujeni, cu palarii si cizme cu botul ascutit,...

Cowboii de pe Dealul Feleacului
Desperado

"Suntem oameni cu simtul umorului. Vrem sa le descretim ascultatorilor fruntile"</b> Indiferent daca sunt invitati sa cante la o receptie simandicoasa, intr-un club prafuit sau intr-un local select, cei cinci cowboi clujeni, cu palarii si cizme cu botul ascutit, sparg gheata intr-un timp record. Berea curge din belsug, iar oamenii sar de la mese si danseaza pana le tremura picioarele. "Noi suntem niste optimisti de felul nostru, suntem oameni cu simtul umorului. Vrem sa descretim fruntile ascultatorilor, e prea mare incrancenarea si la public si la muzicieni. Macar cele douaore cat sta omul la concert, vrem sa-l proiectam in alt spatiu, in alta atmosfera."
Desperado a pornit la drum in 1998, la initiativa a doi foarte apreciati oameni de muzica din Cluj, producatori a numerosi artisti clujeni, totodata fondatori si nasi ai unei trupe ce nu mai are nevoie de prezentare, Nightlosers. Ei se numesc Sandy Deac si Ovidiu Buhatel. "Ne-am dat seama ca segmentul asta de muzica lipseste in Romania. In plus, chiar ne place country-ul, folclorul american este foarte optimist."
Unul din secretele succesului din concert al formatiei Desperado, este experienta componentilor ei, ce au mai cantatfiecare in trupe bine primite, precum Jesters, Forceps, Kappa. Ei sunt: Lucian Pop (bas), Sandy Deac (voce, chitara, clape), Calin Pop (chitara, voce), Sergiu Berindei (tobe, voce), Kovcs Lszlo (chitara), ultimii doi intarind si randurile formatiei lui Costi Camarasan, Un alt inceput.
Primul album al celor de la Desperado - ce se va numi "Promit ca nu mai beau" - este aproape gata. "Cateva beri, cateva seri, si l-am terminat. Asta nu inseamna ca noi cantam numai sub influenta berii. Suntem niste tipi relaxati, fiecare le are pe ale lui, unul e student, unul canta cu alte trupe, Sandy in timpul liber e medic, dar cand ne intalnim, pe langa faptul ca ne face mare placere, ne luam treaba foarte in serios."
Inainte de toate, Desperado este o trupa de concert, cu un frumos succes in Ardeal. "Peste tot unde am cantat, in Cluj, Oradea, Bistrita, Satu Mare, Brasov, a iesit chef, nebunie, chiar daca lumea nu ne stia dinainte piesele." Pe langa pieseleproprii, Desperado au in repertoriu si titluri clasice rock, country, blues, cu precadere Eric Clapton si Eagles (trupa lor de capatai de la al carei album "Desperado" au preluat numele formatiei). Concertele lor se transforma uneori in adevarate mostre de umor ardelenesc: "Noi zicem ca daca-i circ, apai circ sa fie. Avem cate-o poveste pentru fiecare piesa. De pilda, la <<Before You Accuse Me>> (<<Inainte de a ma acuza>>), noi spunem ca e vorba de un accident pe sosea, in care s-au tamponat un camion de bere si unul de whisky. Totul devine un dialog muzical intre cei doi soferi care, dupa ce se acuza reciproc, sfarsesc prin a se imprieteni, band tot camionul cu bere". <b>"Cantam despre intamplari si oameni simpli"

La fel de importante ca si imaginea si atmosfera live sunt versurile cantecelor pe care le scriu toti cei cinci, pornind de la idei, intamplari reale. "Cantam despre femei, despre problema alcoolului in societate. E o tematica generoasa, viata asta de zi cu zi. Aceasta-i legatura cu country-ul, cu folclorul american, nu neaparat palariile, ci realitatea, intamplarile simple pecare noi le transpunem, cu ceva umor, in muzica. ?<<Promit ca nu mai beau>> este ceea ce spune toata lumea a doua zi dupa chef, cand se trezeste cu capul mare. <<Pentru o pizza si un suc>> - despre fetele care cedeaza mult prea usor. <<Cuplul ideal>> este o piesa despre cum vede fiecare femeia sau barbatul perfect, iar <<Am cazanul meu>>, piesa noastra de rezistenta, pe care am compus-o chiar intr-un concert la clubul <<Diesel>>, vorbeste de o adevarata traditie in Ardeal. Toti vor sa fenteze statul, sa aiba propriul cazan in care sa-si faca singuri tuica. Oamenii sunt surprinsi cand ne aud prima oara piesele, pentru ca nu se asteptau la altfel de versuri, decat cele obisnuite, cu <<un cer instelat>>, <<de ce ai plecat>>. Pai, ascultati aici: <<Tare scumpa-i bautura/ Toate cele s-au scumpit/ Am familie numeroasa/ Sase copii am de hranit/ Si costumul meu de mire/ E de mult la amanet/ Dar nimic nu mai conteaza/ Am cazan cu robinet>>." Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)