Cosul cu targuieli

Redactia
Legumele saptamaniiCiupercile- Cu palaria lui alba si carnea tare si dulce, champignonul se preteaza la supe, salate, mancaruri, placinte si tarte, daruindu-le o nota discreta si parfumata de fantezie -Supa-crema de ciuperci Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g ciuperci, 90 g unt, o ceapa mare toc...

Legumele saptamaniiCiupercile- Cu palaria lui alba si carnea tare si dulce, champignonul se preteaza la supe, salate, mancaruri, placinte si tarte, daruindu-le o nota discreta si parfumata de fantezie -Supa-crema de ciuperci Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g ciuperci, 90 g unt, o ceapa mare tocata, un catel de usturoi zdrobit, 2 linguri faina, 1 l concentrat de pasare (apa+Knorr), o foaie de dafin, sare, piper proaspat macinat, 125 ml smantana.
Mod de preparare: Se freaca ciupercile cu un stergar ud si se taie coditele. Se pune untul sa se incinga intr-o oala mai mare si se calesc ceapa si usturoiul pana ce devin sticloase. Se adauga ciupercile taiate mai mare si se prajesc si ele circa trei minute la foc iute, amestecand intr-una. Se presara faina peste ciuperci, se amesteca bine si se sting cu zeama de carne fierbinte. Cand dau in clocot, se adauga foaia de dafin si se mai lasa zece minute sa fiarba incet. Se scoate foaia de dafin si se lasa supa sa se raceasca. Se trece prin sita (sau se introduce in mixer) pentru a obtine o crema fina, se sareaza, se pipereaza si se pune din nou pe foc sa se-nfierbante bine. Inainte de-a o servi, supa-crema se drege cu smantana. Placinta cu ficatei de pui si ciuperci Ingrediente (pentru 6 persoane): doua foi de aluat fraged, 500 g ficatei de pui, 8 ciuperci mari, 2 cepe, 2 oua, 250 ml smantana groasa, 2 linguri patrunjel verde tocat, doua linguri ulei, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata ciupercile si se taie ceva mai mare, la fel si ficateii de pui. Ceapa, curatata, se toaca marunt. Se incinge uleiul si se lasa sa se caleasca ficateii, ciupercile, ceapa si patrunjelul. Se sareaza si se pipereaza. Se tapeteaza o forma de placinta cu hartie pentru copt si se intinde prima foaie de aluat. Peste ea se toarna compozitia de ciuperci si ficatei, lasand de jur imprejur o margine libera de circa 2 cm. Se umezeste marginea respectiva cu putina apa (cu o pensula), dupa care se asaza deasupra a doua foaie, acoperind complet foaia de dedesubt, si se apasa marginile ca sa se lipeasca bine. In foaia de deasupra se face o gaura in care se introduce o bucata de hartie pentru copt sau o folie de aluminiu facuta sul. Intr-un bol, se bate bine smantana cu un ou si apoi se toarna prin sulul de hartie in interiorul placintei. Se bate si al doilea ou si se unge cu el foaia de deasupra. Se incinge cuptorul la 210?C, se baga placinta si se lasa circa 30 de minute sa se rumeneasca. Se serveste fierbinte. Ciuperci umplute Ingrediente (pentru 4 persoane): 16 ciuperci mijlocii, 3 linguri ulei de masline, 2 felii de slaninuta afumata taiate cubulete, 30 g miez de paine (proaspat), un catel de usturoi zdrobit, 2 cepe verzi tocate marunt, 1/4 ceasca parmezan (cascaval) ras, 2 linguri patrunjel verde taiat foarte fin, un ou batut usor.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 240?C. Se tapeteaza o tava mare (32x38 cm) cu o folie care se unge cu grasime. Palariile se asaza pe tava cu gura in sus, iar coditele se toaca marunt. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc cubuletele de slaninuta circa cinci minute, la foc potrivit, amestecand din timp in timp. Se adauga coditele tocate si se prajesc si ele - cu capac - circa doua minute, la foc iute. Apoi se iau de pe foc. Se toarna compozitia intr-un castron, se adauga miezul de paine, usturoiul, ceapa, cascavalul, patrunjelul si oul batut si se amesteca bine. Se umplu ciupercile (palariile) cu amestecul preparat anterior, se baga la cuptor si se coc circa 12 minute, pana ce se rumenesc. Ciuperci a la greque Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g ciuperci mai mici, 6 rosii marunte, 6 cepe mici albe, 2 morcovi, 2 catei de usturoi, 4 linguri ulei de masline, 150 ml vin alb, cateva crengute de ierburi aromate (cimbru, rozmarin), o lingura boabe de coriandru, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata morcovii, se taie in doua pe lung si pe urma semirondele subtiri. Cepele curatate se taie in opt. Se incinge uleiul si se prajesc morcovii si cepele, se sareaza, se pipereaza si cand incep sa se rumeneasca se toarna peste ele vinul si se face focul mai mic. Se adauga coriandrul, cimbrul, rozmarinul si cateii de usturoi curatati. Ciupercile, curatate, se taie in patru, la fel si rosiile, se introduc si ele in tigaie si se lasa sa fiarba incet circa 20 de minute. Se rastoarna pe un platou (fara crengutele de cimbru si rozmarin), se lasa sa se raceasca dupa care se baga la frigider si se tin aproximativ o ora, apoi se servesc. DulciuriTarta cu ananas Ingrediente (pentru 10 bucati): 200 g faina, un varf de cutit de sare, coaja rasa de la 1/4 lamaie, 80 g unt moale + inca putin pentru uns tava, 100 g iaurt. Pentru umplutura: 600 g ananas din conserva (rondele), 80 g unt, 3-4 linguri de miere.
Mod de preparare: 1. Se amesteca faina cu sarea si coaja de lamaie, se adauga untul si iaurtul si se framanta un aluat neted. Se inveleste intr-o folie de plastic si se tine 30 de minute la rece. Se ia o forma rotunda de tarta (24 cm diametru) si se unge cu unt doar pe margini. 2. Ananasul se scurge bine de tot si se taie fiecare felie in patru. 3. Untul si mierea se pun pe foc (slab) si se lasa sa se incalzeasca, amestecand intruna. Se toarna pe fundul formei si deasupra se aseaza feliile de ananas una langa alta. Se intinde aluatul (putin mai mare decat tava), se asaza in tava, iar marginile se pliaza catre interior spre umplutura. Se baga tava in cuptorul rece, se aprinde focul si se coace tarta 35-40 de minute la 220?C, pana ce se rumeneste bine. Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca intre trei-cinci minute si se rastoarna cu feliile de ananas in sus.