Spectator

Redactia
Spectator Sa ne invatam istoria de la prieteniD-l Dimitris Koustas. Consilier de presa al Ambasadei Greciei la Bucuresti. "Sunt purtatorul de cuvant al lui Vlad Tepes". Istoric si filolog, Master in stiinte istorice si geografice la Paris, d-l Dimitris Koustas este diplomat de cariera, cu state de fu...

Spectator Sa ne invatam istoria de la prieteniD-l Dimitris Koustas

Consilier de presa al Ambasadei Greciei la Bucuresti

"Sunt purtatorul de cuvant al lui Vlad Tepes"

Istoric si filolog, Master in stiinte istorice si geografice la Paris, d-l Dimitris Koustas este diplomat de cariera, cu state de functionare in diverse ministere din Atena, precum si la Parlamentul European. Din 1994 lucreaza in Romania, cu functia de consilier de presa al Ambasadei Republicii Elene; un diplomat activ, cu o larga deschidere spre tot ceea ce este romanesc. Charisma personala il face un partener ideal pentru orice discutie purtata pe temele preferate ale domniei sale: Vlad Tepes, romanii si grecii in istorie, Balcanii, limba romana.

Romania traieste zilnic in Grecia- Domnule Koustas, unde ati invatat romaneste?
- In Romania, desi as fi putut face acest lucru si la Atena, unde exista cateva scoli de limba romana pentru tinerii care doresc sa vina aici la studii. Din pacate, decizia de a fi trimis la Bucuresti a fost luata intr-un timp scurt, asa ca nu mi-a ramas decat sa ma descurc la fata locului.
- Ce stiati despre Romania inainte de a veni la post?
- Cunosteam destule lucruri despre istoria romanilor. Sa nu uitam ca, intr-un fel, Romania traieste zilnic in Grecia. Strazi precum "Iasi", "Bucuresti", "Mihai Voda", "Dragasani" ori cartierul "Galati" din Atena sunt familiare oricarui grec si ele amintesc de pagini importante de istorie comuna. Exista, intre greci si romani, o convietuire atestata de peste 2700 de ani. De la primele corabii grecesti sosite la Istria pana la oamenii de afaceri care produc azi in Romania paine sau branzeturi, ori turistii romani care ocupa, vara, o buna parte din capacitatile de cazare ale tarii mele, s-au scurs epoci istorice diverse, multe de un mare dramatism. Nici una dintre acestea insa nu i-a gasit pe romani si greci in tabere adverse, ci dimpotriva. Iasas, Kyrie Dracula!- Cine intra pentru prima data in biroul dvs. va fi surprins de atmosfera lui medieval-romaneasca. Peste tot, portrete ale lui Vlad Tepes, ghioage, halebarde, tepe simbolice, mobilier de epoca, icoane, multe carti despre istoria romanilor si in special despre eroul dvs. preferat, acelasi Tepes. Nu sunteti, oare, consilierul de presa al... grecilor?
- Multumesc pentru intrebare. Inca din zilele premergatoare venirii mele la Bucuresti, colegii de la ministerul din Atena ma salutau: "Iasas, Kyrie Dracula!" (Salut, domnule Dracula!)... Astazi, dupa cum stiti, diplomatia nu mai inseamna baluri si mondenitati de circumstanta, ci munca efectiva: intalniri, conferinte, briefing-uri de presa, emisiuni radio si Tv, lecturi intense, stabilirea de contacte cu oamenii de cultura sau de afaceri etc. Sunt liber sa-mi aleg modalitatile de lucru potrivit pasiunilor mele. Iar dupa cum se stie deja, marea mea pasiune este Vlad Tepes. Cand ma intreaba cineva, ca si dvs., raspund, mai in gluma, mai in serios: ce doriti domnilor, sunt purtatorul de cuvant al lui Vlad Tepes!
- De unde vine, domnule Koustas, marea dvs. pasiune pentru acest domnitor?
- In primul rand, ca istoric, am dorit sa cunosc adevarul adevarat si nu cel vehiculat de Bram Stocker, in celebrul sau roman. Mi s-a parut o provocare, deoarece am constatat ca multe personalitati occidentale au opinii stranii despre acest erou al Balcanilor. Astfel, am aflat ca epoca lui Tepes a fost o epoca de mari domnitori in Tara Romaneasca si Moldova, precum bunicul sau - Mircea cel Batran, tatal sau - Vlad Dracul, varul sau - Stefan cel Mare, pe care l-a ajutat sa ocupe tronul Moldovei. Incepand cu Tepes, lupta pentru apararea Crestinismului face parte dintr-o strategie pe termen lung in Balcani. A fost un vizionar, intelegand care va fi viitorul tarii sale si al zonei pe patru-cinci secole inainte. A fost primul care a scos in evidenta, prin luptele antiotomane si stabilitatea interna, importanta geostrategica a Tarii Romanesti. Cu zece mii de ostasi bine antrenati, el reusea sa tina piept unor armate de sute de mii de oameni. Clopotele din Rhodos- Inteleg ca nu numai dvs. personal, dar si grecii in general il venereaza pe Vlad Tepes.
- Vin dintr-o tara in care istoria vecinilor este respectata. Cu Vlad Tepes s-a intamplat insa ceva special. Dupa cum stiti, in 1453, cand a cazut Imperiul Bizantin prin cucerirea Constantinopolului de catre otomani, crestinatatea din Balcani - si nunumai - a cunoscut o mare disperare. Parea ca se rasturnase lumea cu susul in jos si orice speranta de libertate disparuse. Se prabusise un sistem de valori validat de istorie. In acele conditii, singurul "atlet al istoriei" care nu se daduse batut era Tepes. El devenise eroul simbolic al luptei, consolarea celor invinsi din sudul Dunarii, barda razbunarii pentru umilintele indurate. Cand Vlad ii batea pe turci, clopotele din insula Rhodos erau trase zile intregi pentru a anunta victoria. Printre grecii raspanditi in cele patru zari era sarbatoare. Nu intamplator, deci, multi dintre istoricii greci sunt specialisti in epoca lui Vlad Tepes.
- Cum comentati literatura din jurul lui Dracula?
- Este, de la un capat la altul, o fictiune. Se vinde bine, este antrenanta, dar nu are nimic de a face cu figura lui Tepes si cu poporul roman.
- A fost Tepes un personaj caracteristic romanilor?
- Cred ca a fost un erou caracteristic nu numai romanilor, ci si intregii Peninsule Balcanice. A fost un viteaz transfrontalier care a pus ideea de justitie mai presus de interesele sale personale. Prin el, ideea de demnitate nationala a capatat consistenta, deoarece a fost si ramane un simbol de stat. Nu era nici pe departe un schizofren, cum insinueaza unii. A dorit sa demonstreze ca exista un stat, Tara Romaneasca; exista un conducator al acestui stat; exista reguli pe care esti obligat sa le respecti. De aceea, si tepele erau diferite, in functie de rangul infractorilor. Nu ar trebui sa privim acele vremuri cu ochii de azi. Cati imparati si regi europeni nu taiau si spanzurau in numele civilizatiei sau al religiei? Romani, nu sunteti singuri!- Isi cunosc, oare, romanii propria istorie?
- Dupa parerea mea, da. Cu toate incercarile unora, chiar dintre romani, de a minimaliza si bagateliza gloriile trecutului. A scrie, intr-un pretins manual de istorie, ca Vlad Tepes nu este cunoscut contemporanilor decat prin filmele despre Dracula, sugerand in acest fel ca nici n-ar exista alt motiv de a-i fi actualizata personalitatea, mi se pare, cu tot respectul pe care-l port autorilor acelui manual, o asertiune cel putin nepotrivita.
- Romanii sunt, insa, mai preocupati de viata zilnica decat de figurile istoriei, fie ele glorioase si demne de respectul veacurilor. Ce spune despre aceasta istoricul si jurnalistul Koustas?
- Romani, nu sunteti singuri! Si noi suntem aici. Noi, Ambasada; noi, oamenii de afaceri si de cultura. In zece ani - sa nu va indoiti! - ati facut enorm fata de trecut. De la cea mai izolata tara a Europei, ati ajuns in anticamera Nato si pe drumul deschis al Uniunii Europene. De unde Grecia va intinde o mana sigura, frateasca. Am vorbit recent pe un mare canal de televiziune din Atena, Mega Channel, despre istoria romanilor si despre Vlad Tepes. Stiti cati greci au urmarit emisiunea transmisa la o ora de maxima audienta, 20.00? 1,7 milioane! Care inseamna foarte mult la o populatie de zece milioane. Deci, grecii va iubesc si nu intamplator circa 8000 de studenti invata azi in centrele universitare din Romania. Asta inseamna credibilitate si adevarata prietenie.
- Am aflat ca si dvs. aveti un mare prieten roman...
- Un mare prieten, da: Gheorghe Zamfir. Chiar in aceste zile, este pe punctul de a termina compozitia unei opere fantastice: "Vlad Tepes". Va fi prezentata, cu ajutorul nostru direct, concomitent la Bucuresti si Atena. Va fi, fara indoiala, un mare eveniment muzical.
- Se spune ca fiul dvs., micul Akis, in varsta de 16 ani, va urmeaza in pasiunea pentru istoria romanilor.
- Ma urmeaza in simpatia pentru romani, deoarece nu-l prea intereseaza istoria. Va dati seama: computere, Internet, nave interstelare si tot asa. Dar se bucura foarte mult cand il duc prin tara. Aici se consuma mare parte din vacantele lui.
- In fine, sa incheiem tot cu Tepes. Exista niste zvonuri despre o statuie...
- La poalele Olimpului, muntele nostru sacru, in municipiul Litohorou, cu sprijinul prietenului meu, Giorgios Papathanasiu, primarul de curand reales, se va inalta, in cateva luni, statuia lui Vlad Tepes! Cu fata la mare, in semn de mare respect. Stim ca romanii iubesc Olimpul. Vor avea, deci, surpriza sa se intalneasca peste timp cu marele lor compatriot intrat, iata, in chiar Pantheonul nostru national.
- Va multumim, domnule consilier. "Formula As" va dori sa scrie despre dezvelirea statuii.
- Veti fi primii invitati! Ion Longin Popescu