Cosul cu targuieli

Redactia
Mancaruri de postSupa de usturoi. Ingrediente: 3 capatani mari de usturoi, 100 ml ulei, o lingura faina, 1,5 l apa, sare si piper dupa gust, boia sau suc de rosii, cimbru, patrunjel. . Mod de preparare: Usturoiul se curata, se zdrobesc cateii si se freaca bine cu ulei pana se obtine o pasta fina la...

Mancaruri de postSupa de usturoi
Ingrediente: 3 capatani mari de usturoi, 100 ml ulei, o lingura faina, 1,5 l apa, sare si piper dupa gust, boia sau suc de rosii, cimbru, patrunjel.
Mod de preparare: Usturoiul se curata, se zdrobesc cateii si se freaca bine cu ulei pana se obtine o pasta fina la care se adauga faina, boia sau suc de rosii si apa fierbinte, putin cate putin, si condimente. Se fierbe zece minute, amestecand mereu. La sfarsit, se adauga cimbru uscat si patrunjel verde taiat marunt. Se serveste cu paine prajita. Supa-crema de ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci, 5 cartofi, 2 morcovi, o ceapa mare, 2 catei de usturoi, 50 ml ulei, o lingura faina, o lingura pasta de ardei, sare dupa gust, patrunjel verde, 3 l apa.
Mod de preparare: Se curata zarzavaturile si se pun la fiert impreuna cu ciupercile. Cand sunt fierte, se strecoara si se paseaza cu furculita, cu mixerul sau se pot trece prin masina de tocat. Se pastreaza netocate cateva ciuperci pentru ornat. Se rumeneste faina in doua linguri de ulei, se adauga apa in care au fiert legumele si se amesteca repede pana incepe sa fiarba. Apoi se adauga legumele pasate, pasta de ardei si sarea si se mai fierbe zece minute. Se serveste fierbinte. In farfurii, deasupra cremei, se asaza un strat gros de patrunjel verde tocat si deasupra patrunjelului se pun cateva bucati mai mari din ciupercile fierte. Se aleg cele care au forma mai frumoasa si se taie in lung atat palaria, cat si piciorul ciupercii. Platou cu aperitive
Ingrediente: doua salate verzi, 8 bucati de paine prajita, 8 cartofi mari, 3 morcovi, 100 g masline negre, 2 gogosari din muraturi, 3-4 capatani de usturoi, boia iute, sare, piper.
Mod de preparare: Pe un platou mai mare se aranjeaza frunzele spalate de salata verde. Peste salata se pun feliile de paine prajita (se socotesc doua felii pentru o persoana). Cartofii se fierb, se curata si se taie in rondele care se asaza peste feliile de paine prajita. Gogosarii si morcovii se taie in cubulete si se adauga peste cartofi. Se face apoi un mujdei concentrat din 3-4 capatani de usturoi, la care se adauga o lingurita de boia iute si trei lingurite ulei. Mujdeiul se toarna peste legume. Se pune atata mujdei, pana cand bucatile de paine prajita sunt acoperite in intregime. Se adauga maslinele si mararul taiat marunt. Se serveste dupa ce a stat la frigider o ora. Placinta cu varza acra (varzare)
Ingrediente: 1 kg faina, 40 g drojdie, 1/2 lingurita zahar, 200 ml ulei caldut, 200 ml apa calda in care s-au dizolvat o lingura de sare si un varf de cutit de piper macinat, 500 g varza acra, calita si racita.
Mod de preparare: Drojdia se dizolva in apa calduta, la care se adauga zaharul. Cand incepe sa faca basicute, se adauga faina (tinuta la cald inainte) si se framanta un aluat potrivit, punand din cand in cand ulei caldut si apa calduta. Se lasa la dospit 30 de minute, intr-un loc incalzit. Se imparte in 15 bucati. Fiecare bucata se intinde intr-o foaie cat mai subtire (2-3 mm), cu diagonala de aproximativ 35 cm. In mijlocul foii (de forma aproximativ patrata) se pune varza calita si racita. Se impacheteaza apoi placinta, aducandu-se capetele opuse ale foii pana in mijloc (ca la un plic inchis). Se indreapta cu sucitorul placinta obtinuta si se coace in tigaie, in ulei incins. Se intoarce cand este gata prajita pe o parte si, pentru a nu se umfla, se face o gaura in mijloc cu cutitul. Varzarele se servesc fierbinti, cu suc de rosii sau cu bere. DulciuriPainisoare cu fructe uscate
Ingrediente: cate 200 g fructe uscate (mere, prune - fara samburi -, smochine, stafide, alune), 1 kg faina, 2 linguri ulei, 40 g drojdie, 3 linguri zahar, o lingura scortisoara, o vanilie, o esenta de rom, 2 linguri ulei pentru uns tava, coaja de lamaie si de portocala.
Mod de preparare: Se pun la inmuiat, in apa rece, fructele uscate (fara alune) si se lasa de seara pana dimineata. A doua zi se strecoara apa si se pastreaza pentru ca se foloseste la framantarea aluatului. Aluatul se face din faina, zahar si drojdia dizolvata in apa strecurata de pe fructe. Dupa ce s-a framantat bine si s-a obtinut un aluat potrivit de tare, se lasa la dospit 30-40 de minute, intr-un loc mai cald. In timpul framantarii e bine sa se adauge si doua linguri de ulei caldut. Se imparte aluatul in 35 de bucati egale si se lasa pe planseta sa mai dospeasca. Fructele inmuiate se scurg bine si se taie marunt. Se adauga alunele, stafidele, coaja de lamaie, scortisoara, vanilia si romul. Se amesteca bine si se obtine o compozitie mai tare care se imparte tot in 35 de parti egale. Se ia o bucata de aluat in care se face o adancitura si se pune o portie de fructe. Se acopera fructele bine si se obtine astfel o bila de aluat umpluta cu fructe. Se coc la foc potrivit 40 de minute in tava unsa si tapetata cu faina. Dupa ce s-au scos din cuptor, cat sunt calde inca, se ung cu un sirop din cinci linguri de zahar si 150 ml apa scursa de pe fructe. Se pune apoi cate un sambure de nuca intreg pe fiecare painisoara. Samburele se va lipi din cauza siropului de zahar. (Retete primite de la cititoarea noastra Maria Sitaru din Cavnic)