Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba..."Stie cineva vreun remediu naturist pentru osteosarcom?". Fetita mea in varsta de 11 ani a inceput sa se planga de dureri la piciorul stang. In urma investigatiilor medicale, sentinta doctorilor a fost cumplita: osteosarcom (cancer la os). Stie cineva vreun remediu naturist pent...

Cititorii Intreaba..."Stie cineva vreun remediu naturist pentru osteosarcom?"
Fetita mea in varsta de 11 ani a inceput sa se planga de dureri la piciorul stang. In urma investigatiilor medicale, sentinta doctorilor a fost cumplita: osteosarcom (cancer la os). Stie cineva vreun remediu naturist pentru a o salva de la amputarea piciorului? Astept raspunsurile dvs. pe adresa redactiei. Ileana - Bucuresti"Fetita mea sufera de diplegie spastica"
Fetita mea in varsta de doi ani si jumatate sufera de o maladie cumplita: diplegie spastica, care i-a afectat scoarta cerebrala si, implicit, dezvoltarea normala. Nu poate nici merge, nici vorbi. Dar ce este mai dureros este faptul ca plange incontinuu datorita unor suferinte pe care eu si sotia mea nu stim cum sa i le mai alinam. Foarte rar se linisteste si aceasta pentru perioade scurte de timp. Am fost cu ea la clinici de specialitate (Spitalul "Dr. Marinescu" din Bucuresti), a urmat tratamente si exercitii de recuperare, dar progresele se lasa asteptate, iar plansul ei indelungat ne sfasie inima, mai ales ca e unicul nostru copil. Daca cineva cunoaste un remediu naturist pentru aceasta boala, il rugam sa ne ajute. Cu recunostinta, Adrian S. - Buzau, tel. 038/55.64.01"Sotul meu sufera de ulcer perforat, cancer la ficat si varice esofagiene"
Va rog din suflet, ajutati-ma sa-mi vindec sotul care sufera de ulcer perforat, cancer la ficat si varice esofagiene, acestea din urma cauzandu-i cele mai mari probleme. Va rog cu ochii in lacrimi, daca stiti un remediu naturist pentru aceasta boala, anuntati-ne prin intermediul revistei. Va multumesc, Martian Maria - Iasi"Stie cineva un tratament naturist pentru anus contra naturii?"
Am o mare nenorocire pe care nu pot s-o rezolv nici eu si nici medicii. In septembrie 1998, sotia mea a fost operata de tumora pe intestinul gros (are anus contra naturii). Operatia de anus nu vrea sa se inchida; mai mult: s-a largit si mai rau, iar acolo ii creste o bucata de carne cu margini zimtate, avand aspect de conopida. A fost la spital, la Timisoara, unde i s-au facut raze X, insa carnea creste in continuare. Sotia nu poate sa mearga, este anemica, slabeste din zi in zi si are mainile albicioase. Ii rog pe cititorii revistei care cunosc un tratament naturist pentru aceasta boala sa o ajute si pe sotia mea. Multumesc anticipat tuturor. Craioveanu Dumitru - Turnu-Severin"Sotul meu sufera de hepatita de Australia"
In urma cu doua saptamani, sotului meu i-a fost depistata o boala de care n-am mai auzit: hepatita de Australia. In prezent nu se simte rau, dar ne este teama ca boala se va manifesta mai tarziu. Va rugam, daca a mai auzit cineva de aceasta boala, sa ne sfatuiasca cum sa procedam si sa ne comunice daca exista vreun tratament naturist pentru acest tip de hepatita. Cu mii de multumiri pentru toti oamenii de bine, Cristina - Targu-Ocna, jud. Bacau"Tata a fost depistat cu o tumora pulmonara inoperabila"
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Tatal meu a fost diagnosticat si operat in urma cu un an de tumora laringiana si poarta canula permanenta. La o luna dupa operatie i-a aparut o tumora pulmonara inoperabila. De un an de zile face citostatice si raze cobalt, dar tumora n-a disparut. Cunoaste cineva un tratament naturist pentru aceasta boala? Va multumim, Barbu Alina - Buzau"Mamei i s-a pus diagnosticul de colon spastic si ulcer bulbar"
Mama mea in varsta de 54 de ani a fost diagnosticata cu colon spastic si ulcer bulbar. Medicii i-au dat sa urmeze tratament cu: Quamasel, Colospasmin, Hepaton si, la nevoie, Calmepam. Problema este ca mama nu se simte bine cu aceste medicamente: are stari de greata, acru in gura, dureri abdominale intense. Daca cineva a mai trecut prin aceasta situatie si cunoaste un remediu naturist, il rog foarte mult sa ne raspunda prin intermediul revistei. Cu respect, Serbanescu Ionica - Galati"Cum se poate vindeca acneea conglobata (nodulara)?"
Va rog sa ma ajutati cu un tratament naturist care sa-mi vindece o acnee conglobata (nodulara), care mi-a aparut pe fata si pe pielea capului acum doi ani de zile. Am fost la doi medici dermatologi care mi-au pus acelasi diagnostic. Am urmat tratament cu Doxiciclina, Eritromicina, Roaccutane, Agnidazil (unguent), Eritroacnol (unguent). Medicul mi-a incizat fiecare nodul, dar boala recidiveaza. Cu multumiri, Ioan C. - Ramnicu-Valcea"Exista remediu naturist pentru ganglioni metastazici?"
Mama mea, in varsta de 60 de ani, a fost recent operata de tumora la pancreas. Dupa operatie, s-au descoperit ganglioni metastazici, drept pentru care i s-a recomandat tratament cu citostatice (bombardari cu cobalt). Fiind o cititoare pasionata a revistei dvs. si stiind ca prin intermediul ei multi oameni s-au vindecat de cele mai grave boli, va rog sa imi raspundeti daca exista tratamente naturiste pentru acest diagnostic. Va multumesc din suflet, Fabiola - Bucuresti"Tata sufera de diabet de batranete"
Va rog sa-mi spuneti daca exista remedii naturiste pentru tatal meu care sufera de diabet de batranete (76 de ani). Nu face tratament cu insulina, ci doar cu Diaprel, dar acest medicament ii da in mod constant stari de ameteala si lesin. Gabriela Macovei - Bucuresti"Fiica mea are mal perforant plantar la piciorul stang"
Fiica mea in varsta de 18 ani are mal perforant plantar la piciorul stang, diagnostic legat de unele deficiente ale coloanei vertebrale in zona lombo-sacrala. Operatia la calcai (unde are rana deschisa) nu a ajutat-o cu nimic. Cu multa speranta doresc sa ma adresez cititorilor revistei, poate totusi cineva s-a vindecat pe cale naturista de aceasta boala, obtinand rezultate mai bune. Cu mii de multumiri, Petrescu Alexandru - Craiova"Sufar de extrasistole ventriculare, fara a fi insa bolnava de inima"
Desi sunt tanara (am 27 de ani), de mai bine de un an si jumatate viata mea a fost tulburata de o problema de sanatate pe care nici un doctor nu a reusit sa o amelioreze sau sa gaseasca o explicatie pentru aceste fenomene. Este vorba despre tulburari de ritm cardiac, si anume extrasistole ventriculare, care apar cand imi este lumea mai draga si ma distrag de la orice activitate. Sunt numeroase, palpitatiile sunt extrem de neplacute, imi provoaca insomnii, anxietate si imi produc o depresie din ce in ce mai accentuata. Aceste simptome sunt de obicei expresia unei boli de inima, dar in cazul meu nu este asa. Am consultat numerosi cardiologi, unii dintre ei foarte cunoscuti, dar nici unul nu mi-a gasit vreo boala de inima! Nu am nici macar un prolaps de valva mitrala, care adeseori este incriminat in producerea aritmiilor. De aceea, mi s-a spus ca nu trebuie sa fac nici un tratament si ca trebuie sa ma obisnuiesc cu ele. Insa stiu foarte bine ca riscul de moarte subita este destul de mare in aceste situatii. Am inceput sa cred ca numai homeopatia sau tratamentele naturiste mai pot reprezenta o salvare. Cu speranta ca cineva are un raspuns pentru mine si ca voi uita de extrasistole pentru totdeauna, va multumesc ca faceti posibil acest lucru si astept cu speranta un raspuns. Elena - Craiova"Unde pot sa gasesc ulei de nuca si ceai de Silur?"
Apelez la aceasta revista minunata cu rugamintea de a obtine o informatie pe care nu am putut sa o aflu de la nici un Plafar din Bucuresti si anume: unde as putea sa gasesc ulei de nuca si ceai de Silur? Acestea imi sunt absolut necesare pentru a prepara o reteta deosebit de folositoare, pe care am gasit-o intr-o carte de medicina naturista. Va multumesc anticipat, Troana Marcela - Bucuresti Ginecologie"Mi s-a pus diagnosticul de cervicovaginita"
Am varsta de 42 de ani si, in urma unui control medical efectuat in 1998, mi s-a pus diagnosticul de cervicovaginita. Am fost cauterizata, insa nici acum nu m-am vindecat, fiindca am in continuare scurgeri, depistandu-mi-se in plus si Trichomonas. Am urmat diverse tratamente medicamentoase, insa nu se vede nici un rezultat. Daca cunoaste cineva un tratament naturist, il rog sa mi-l transmita prin intermediul revistei "Formula As". Va multumesc si va doresc sanatate tuturor, Pascaru Maria - Suceava

"De trei ani am dureri in zona genitala, iar medicii nu-mi pot pune un diagnostic"
Am 41 de ani si de trei ani sunt bolnava si nu mi s-a pus nici un diagnostic precis. In luna martie 1997 m-am trezit cu dureri in zona genitala. Am fost la medic si mi s-a pus diagnosticul de anexita bilaterala, recomandandu-mi-se un tratament. De atunci a inceput adevaratul calvar. Am simtit niste calduri puternice interioare, care porneau de jos in sus, iar dupa un timp s-au instalat dureri sub forma de arsuri in piept, care razbateau si spre gat. Apoi, din iunie 1998 au aparut noi simptome: dureri in partea dorso-lombara, dureri de spate, dureri ale membrelor, ameteli si dereglari ale ciclului. Am consultat foarte multi medici si mi s-au pus "n" diagnostice: cervicita cronica, tulburari anxios depresive, discopatie lombara, depresie mascata etc. Am urmat toate tratamentele fara nici un rezultat. Am facut ecografii, analize de sange si o scintigrama osoasa; toate analizele au iesit bine, iar eu ma simt foarte rau.
In speranta ca cineva ma va indruma spre un bun specialist sau imi va recomanda un tratament naturist, va multumesc din suflet pentru bunatate si intelegere. M. Stanica - Dimbovita

"Sufar de un surplus de hormoni de lactatie"
Va scriu aceste randuri in speranta ca ma veti ajuta sa ies din situatia disperata in care ma aflu. Am 24 de ani si sunt casatorita de trei ani. Am folosit anticonceptionale de la inceput, prima data am folosit Rigevidon, timp de doi ani, dupa care am renuntat la ele deoarece am descoperit ca in momentul in care imi palpam sanii, din ei curgea un lichid alb ca laptele. Am consultat un medic si mi s-a spus ca am un surplus de hormoni de lactatie si ca ma voi vindeca in decurs de cateva luni. De atunci au trecut cateva luni bune si lactatia tot nu s-a oprit, asa ca am consultat si un doctor endocrinolog. In urma analizelor mi s-a recomandat tratament cu Brocriptin si Medroxiprogesteron. In urma ecografiei, doctorul a spus ca uterul este normal si ambele ovare sunt micropolichistice. Intrebarea care ma chinuie este: dupa acest tratament este posibil sa raman insarcinata? Acest lucru nu mi s-a intamplat deloc in intervalul de cand am stopat anticonceptionalele, iar eu imi doresc foarte mult un copil. Va multumesc din suflet, Nicol P. - Braila Cititorii Multumesc Pentru Vindecari"Ii multumesc d-nei Maria Stanciu din Bucuresti, datorita careia m-am vindecat
de cervicita cronica"
Vreme de patru ani, am suferit cumplit de cervicita cronica, o boala care mi-a transformat viata in iad. Din fericire, intr-un numar al revistei "Formula As", pe care o urmaresc cu mult interes, am gasit la rubrica "Cititorii raspund", sfatul d-nei Maria Stanciu din Bucuresti, care recomanda tratamentul cervicitei cronice cu Efitard (d-na fusese tratata la Spitalul Coltea). Pe langa faptul ca este destul de comod, in cazul meu, deja dupa a treia luna, tratamentul a dat rezultate la care nici nu mai indrazneam sa ma gandesc. Recomand medicamentul tuturor femeilor care se confrunta cu aceasta boala, pentru ca vindeca foarte bine. Multumesc "Formulei As" si d-nei Maria Stanciu. Bratu Anna Maria - Intorsura Buzaului nr. 15, jud. Covasna

"Prin tratamentul cu Spirulina mi-am vindecat sangerarea gingiilor"
In urma publicarii articolului despre Spirulina in revista "Formula As", m-am hotarat sa urmez si eu o cura cu acest medicament. In afara de faptul ca mi-a imbunatatit starea generala (ma simteam tot timpul fara putere), intamplator mi-a rezolvat si o alta problema mai veche: sangerarea gingiilor (pentru care am facut multe alte tratamente fara rezultat). Dupa zece zile de luat Spirulina, gingia nu mi-a mai sangerat, nici macar la periajul dintilor. Probleme vechi de 15 ani, rezolvate in doar zece zile! Va multumesc, Marilena Barsan - Constanta

"Dupa 12 zile de tratament cu propolis alunita a disparut"
Vreau sa aduc multumiri pe aceasta cale d-nei Popescu Ioana din Bucuresti, pentru reteta de vindecare a alunitelor cu tinctura de propolis. Mentionez ca alunita imi aparuse de vreo doi ani, ajungand cat un bob de mazare. Incepuse sa se irite si ma durea jumatate din obraz si urechea dreapta, langa care se afla. Timp de 12 zile, conform sfatului pomenit, am tamponat alunita cu propolis, de cateva ori pe zi. Noaptea, lipeam cu un leucoplast un tampon de vata imbibat cu tinctura. Alunita a inceput sa se usuce si se micsora de la o zi la alta. In a 12-a zi, cand am dat cu tinctura, ce-a mai ramas din alunita s-a luat, ramanand o urma rosie, pe care am dat cu alifie de galbenele si tataneasa de la Plafar, pana ce roseata a disparut. Nu-mi vine sa cred ca am scapat asa de usor. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru miracolele pe care ni le pune la indemana si revistei "Formula As", care ni le aduce la cunostinta. Pilat Olga - Sos. Arcu nr. 75, bl. T10, sc. C, ap. 4, Iasi

Cititorii Raspund"Dupa un tratament la rinichi, am anemie avansata, ureea mare si dureri de cap"
(Raspuns pentru N. Ion - Bucuresti, F. As nr. 370)
Si eu am avut o anemie severa pe la inceputul anilor "80, cand medicamentele - in exclusivitate romanesti - se gaseau foarte greu. Am reusit s-o inving numai cu suc de sfecla rosie, obtinut prin mixare. Daca nu aveti mixer, dati doua-trei sfecle rosii mari pe razatoarea mica. Lasati-o 20-30 de minute sa lase zeama, apoi stoarceti-o intr-un tifon. Peste sfecla stoarsa puteti adauga un pahar de apa. Amestecati. Dupa 10-15 minute, stoarceti-o din nou. Amestecati lichidele obtinute. Se beau 1,5-2 pahare pe zi. Sucul se poate pastra la frigider, pentru a doua zi. Pentru curatarea sangelui, va recomand ceaiul din frunze de mesteacan. Se toarna o cana de apa clocotita peste o lingura de frunze uscate. Se infuzeaza 10-15 minute, se adauga un varf de cutit de bicarbonat (ca sa taie aciditatea gastrica marita de ceai) si se indulceste cu o lingurita de miere. Se beau zilnic 4-6 cesti. Cura se tine trei-patru saptamani. Va doresc sanatate. Elisabeta Andreescu - Str. Razboieni nr. 44, ap. 10, Bacau

"Unde pot gasi picaturi de Macrisul iepurelui?"
(Raspuns pentru Floroiu Elena Dana - Bucuresti, F. As nr. 370)
Detin picaturi de Macrisul iepurelui si vi le ofer cu placere. Iata adresa la care pot fi gasita: Balasa Maria - sat Gageni, com. Paulesti, str. Garii nr. 399, jud. Prahova

"Mi-a cazut parul de pe o portiune de cap"
(Raspuns pentru Ioana Milea - Sibiu, F. As nr. 370)
1. La varsta de 40 de ani, m-am trezit intr-o zi cu parul cazut pe o portiune cat o moneda de 5 lei. Am mers la dermatolog si mi-a propus un tratament medicamentos, plus infiltratii in zona, pe care insa le-am ignorat total. Am presimtit ca ma voi putea vindeca pe cale naturala. Asa a si fost. O doamna in varsta m-a invatat sa ma frec pe locul cu pricina cu usturoi, vreme de circa o luna. Am ascultat-o si parul mi-a crescut la loc. La inceput rasare ca un puf fin si rar, apoi explodeaza fire sanatoase, de culoarea naturala a parului. Metoda e simpla: taiati in doua un catel de usturoi si frecati-va cu el pe zona respectiva cam unu-doua minute, de mai multe ori pe zi, pana se inroseste pielea. Usturoiul trebuie mereu improspatat, taind cate o feliuta din el, ca sa ramana umed. Pentru eventuale amanunte, ma gasiti la tel. 051/14.40.55. Doina Berbieru - Craiova 2. In anul 1955-1956, am suferit si eu de caderea parului, exact asa cum spuneti (mai pe romaneste chelie) si m-am vindecat cu maduva de vita. Se cumpara rasoale de vita pentru supa, proaspete, necongelate, neinghetate. Se ia un bob de maduva cruda, cat o maslina, se freaca in palma pana se face o alifie si pe urma se unge locul cu pricina. Se aplica in fiecare zi si se lasa capul descoperit. Inainte de fiecare ungere se sterge locul cu vata. Va puteti unge pana ce parul nou creste de 2 cm. Nu va mai spalati cu sampon. Faceti bai de urzica vie si brusture, pentru intarirea radacinii. Stiu reteta de la o colega de serviciu care era din Satu Mare, si a avut mare efect. Nu am mai avut niciodata probleme. Va doresc sanatate si multa bucurie. Marin Maria - Str. Carabusului nr. 28, bl. 145, sc. C, ap. 90, sector 6, Bucuresti 3. Se face un amestec din trei catei de usturoi pisati, la care se adauga o lingurita de otet. Cu ajutorul unui tampon de tifon umezit in amestec se freaca energic locul afectat. Procedeul se repeta de trei ori pe zi, circa o saptamana. Fiicei mele ii cazuse parul pe doua portiuni care se tot extindeau. Dupa tratament, s-a regenerat complet si azi are un par de toata frumusetea. Mihaela Ghazzawi, Al Balad Yarmonde - Siria P.S.: Distanta geografica nu m-a indepartat de locul nasterii mele, legaturile dintre mine si tara au devenit tot mai puternice, caci drept a spus cine a spus: "Romanul poti sa-l scoti din tara, dar nu poti scoate tara din Roman!". Ma mandresc cu originea mea si mi se umple inima de bucurie vazand ca floarea bunatatii si a omeniei nu a fost iremediabil distrusa. Sunteti o raza de lumina si de speranta pentru noi, toti. Va multumesc pentru ca existati si ati facut posibila aparitia acestei reviste unice. Va doresc din suflet multa, multa sanatate si numai bine.

"Fetita mea e bolnava de scolioza"
(Raspuns pentru O Mama Necajita din Caransebes, F. As nr. 370)
1. Confruntandu-ma cu o problema asemanatoare aceleia a fiicei dvs., am facut un control la un spital de ortopedie din Bucuresti unde, dupa consultatie, mi s-a propus ca singura cale pentru indreptarea cifo-scoliozei interventia chirurgicala, pe care am acceptat-o si care a reusit fara nici un fel de probleme. Acum, la un an si patru luni de la operatie, ma simt excelent. Adresati-va d-lui dr. Pavelescu Gh. la Spitalul de Ortopedie Foisor din Bucuresti - b-dul Ferdinand nr. 35, sector 2, tel. 01/252.00.57. Ii doresc multa sanatate fiicei dvs. Costel T. - Calafat, jud. Dolj 2. Adresati-va cu toata increderea d-lui prof. dr. Dinu M. Antonescu de la Spitalul Foisor - Clinica de Ortopedie din Bucuresti. Este un om deosebit, cu suflet si maini de aur, care alina suferintele prin tot ceea ce face. Pot afirma cu toata convingerea ca acum, dupa 24 de ani de la operatia efectuata la varsta de 17 ani, ma simt excelent. Scolioza este o boala nevindecabila, dar se poate ameliora prin tratament indelungat si, daca este cazul, se poate interveni chiurgical. Polixenia Gabriela Voicila -
cartier Hipodrom, bl. H2, sc. A, ap. 1, Braila 3. In urma cu 15 ani, am suferit si eu de aceeasi boala. Eram la aceeasi varsta ca si fetita dvs. Va sfatuiesc sa urmati indicatiile medicului privind practicarea gimnasticii medicale. In plus, cautati un maseur, care prin miscari speciale poate desprinde muschiul care afecteaza coloana vertebrala, deformand-o. Nu amanati prea mult, caci dupa aparitia ciclului menstrual masajul nu mai este atat de eficient. Daca patul gipsat nu l-ati putut folosi, incercati un pat din lemn, ca o platforma, acoperit doar cu ceva foarte subtire (o patura). Personal, am urmat patru ani de gimnastica medicala si am facut patru serii de masaje, la interval de doua luni, iar astazi, multumesc lui Dumnezeu, sunt bine. Masajul mi s-a facut cu unguent de Fenilbutazona, de la farmacie. Va doresc sanatate. Dina P. - Radauti, Suceava 4. La 13-14 ani, am suferit si eu de aceasta boala, datorita deficitului de calciu din organism. Am fost internat la spital in Iasi, unde medicii mi-au indicat tratament medicamentos cu Ca + Vitamina D2 + o alimentatie bogata in fructe si legume, combinate cu gimnastica medicala. In plus, la indicatia medicilor, am purtat un corset gipsat. Viata nu a fost placuta si nici usoara, a trebuit tot timpul sa stau relaxat la orizontala, vreme de doi ani. Dupa cei doi ani, in care am efectuat noi si noi investigatii medicale, am scapat de operatie. Concomitent cu tratamentul si gimnastica, am facut si cura heliomarina. Anii au trecut, am urmat un liceu ca orice om normal (pazindu-ma de eforturile care ma depaseau), am facut armata, am o familie... Fiti optimista si rugati-va mult, mult, bunului Dumnezeu. Nicu Grigorescu - B-dul 2 Graniceri, bl. 10, ap. 23, Falticeni, Suceava

"Sotul meu e bolnav de ciroza, dar nu se poate lasa de alcool si tutun"
(Raspuns pentru Lili - Bucuresti, F. As nr. 370)
1. Din intamplare, am avut si eu o persoana in familie care avea probleme cu alcoolul. Prin intermediul unei prietene, am aflat despre firma "Evicom" din Cluj, care desface un produs eficient contra alcoolului. Bagat in mancare, fara stirea cumnatului meu, am observat in timp ca acesta a renuntat la cantitatile excesive de alcool pe care le consuma. Desi un tratament m-a costat destul de mult, 300.000 de lei, a meritat. Telefonul firmei respective este: 064/43.14.05, Cluj. Firma desface si un produs antitabagic, despre care se spune ca ar fi foarte eficient. Prof. Elena Ionescu - Str. Zagazului nr. 32, bl. 10B, ap. 5, sector 1, Bucuresti 2. Cimbrul este un remediu excelent contra betiei. Se toarna un litru de apa clocotita peste un pumn de cimbru, se acopera si se lasa doua minute in repaus. Ceaiul se pune intr-un termos si i se da alcoolicului la fiecare sfert de ceas cate o lingura plina. Urmeaza greturi, varsaturi, purgatie si urinari puternice, senzatie de sete. In caz de recidiva - care la inceput e inevitabila, iar mai tarziu tot mai rara - cura se repeta.
Frunza de obligeana uscata, mestecata incet, il poate dezobisnui pe fumator de fumat. Ghelmez Mihaela - com. Nehoiu, sat Paltineni, jud. Buzau

"Sufar de prostatita cronica"
(Raspuns pentru Mihai S., F. As nr. 370))
1. Va recomand un tratament foarte simplu de urmat, cu rezultate de exceptie: 1. Se iau zilnic trei lingurite cu varf de polen, inaintea meselor principale, tinandu-se in gura pana la dizolvarea granulelor. 2. Se vor consuma seminte de dovleac: 1-2 linguri pe zi (exista seminte gata decorticate in comert). 3. Se vor face bai de sezut cu tarate de grau (sapte bai, timp de 20-30 de minute). Acest tratament a fost urmat de cativa bolnavi cu afectiuni ale prostatei (unul cu adenocarcinom), obtinandu-se rezultate din prima zi de tratament. Dupa doua saptamani, urinau normal, fara dureri, cel mult de doua ori pe noapte. Apostol Ecaterina -
Sos. Nationala nr. 180, bl. A3, sc. B, et. 2, ap. 9, Iasi 2. Cinci litri de apa si trei kilograme de patrunjel radacina + frunze se pun sa fiarba intr-o oala, pana ce ramane jumatate din cantitate. Dupa ce se raceste, se strecoara, se baga in frigider si se bea cate un paharel mic, cu o jumatate de ora inainte de masa, pana la terminarea continutului. In timpul tratamentului, trebuie sa se consume zilnic si miere naturala. Este interzis alcoolul si cafeaua cat tine cura. Cu aceasta reteta s-au vindecat multi oameni. Rotariu Eudochia -
Str. Gr. Ureche nr. 9, bl. 24 A, ap. 3, Suceava, cod 5800

"Sufar de candidoza vaginala masiva"
(Raspuns pentru Monica B. - Timisoara, F. As nr. 370)
Faceti atat spalaturi vaginale, cat si bai de sezut cu petale de crin alb sau cu pelin, in combinatie cu trifoi rosu si o lingurita de bicarbonat. Tratamentul dureaza zece zile, dupa care faceti o pauza de 15 zile si repetati unul din cele doua procedee. Bencze Rozalia - Strada de Mijloc nr. 49, Brasov

"Fetita mea face crize de absenta"
(Raspuns pentru Mircea Cretu - Bucuresti, F. As nr. 370)
Si fetita mea a avut giardia, a urmat tratamentul cu Fasigin, dar fara nici un rezultat. Am refuzat sa-l repetam, fiind toxic. Am procurat in schimb niste pastilute (preparat natural pe baza de usturoi si aloe), care au dat rezultate foarte bune. V-am cumparat si dvs. si asteptam urgent adresa pentru a vi le expedia. In toata aceasta perioada cat a fost bolnava, pe fetita mea o durea burtica, avea stari de voma, mergand pana la a-si pierde cunostinta pentru cateva clipe. Dumnezeu sa va ajute. Ciobanu Irina - com. Visinesti, jud. Dambovita, cod 0274

"Mi s-a depistat bacteria Helicobacter Pylori in stomac"
(Raspuns pentru C. H. - F. As nr. 403)

Sotul meu a suferit ani de zile de ulcer intr-o forma foarte agresiva, voma aproape zilnic, nu manca aproape nici un fel de cruditati, lua Zantac, Maalox si tot felul de alte medicamente care i-au intretinut boala. In cele din urma, am combinat tratamentul d-lui dr. Nica, publicat in "Formula As", cu medicamentul Helicocin (recomandat pentru Helicobacter Pylori) si rezultatele au fost miraculoase: dupa 18 zile de tratament, nu a mai avut nimic, bacteria a disparut si el a inceput sa manance, inclusiv castraveti, varza, fructe si legume de orice fel. Au trecut doi ani, se simte foarte bine si se gandeste sa mai tina o data reteta, cel putin 12 zile. Iata tratamentul complet: 1. Bismut subnitric - de trei ori pe zi, cate un varf de lingurita, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. 2. Helicocin - de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. 3. Vitamina E forte, o pastila pe zi. 4. Vitamina A - o pastila pe zi. 5. Vitamina B12 injectabila - o fiola pe saptamana, cam sase luni de zile. Mentionez ca sotul meu a tinut un oarecare regim alimentar, dar nu prea strict, a mai si fumat si, de comod, nu a facut injectiile cu B12. Totusi, rezultatele au fost uimitoare. Va doresc sanatate multa, Lia A. - Bucuresti, tel. 01/210.89.96

"Sufar de fibrom uterin"
(Raspuns pentru G.M. - Curtea de Arges, F. As nr. 403)
Luati legatura cu d-l Vasile Popa, tel. 01/629.84.47 (cabinet): str. Almasul Mare nr. 5, bl. B 16, et. 1, ap. 34 (Piata Resita - Berceni), Bucuresti "Caut adresa d-nei Ana Popescu"
(Raspuns pentru Panait Ecaterina - Slanic, Jud. Prahova, F. As nr. 404)
D-na Ana Popescu poate fi contactata la telefonul 094/49.86.71 sau la cabinet, aflat pe str. Slobozia nr. 26, sector 4, Bucuresti, tel. 01/335.92.97. Mihaela Danet - Bucuresti Leacuri De La CititoriTratamentul naturist al bolii Hodgkin</b> Stimata redactie,
Pentru ca multi cititori intreaba de tratamente naturiste pentru boala Hodgkin, m-am hotarat sa va scriu, in speranta ca pot ajuta bolnavi disperati, asa cum am fost si eu.
In 1991, la varsta de 28 de ani, am fost internata la Institutul Oncologic din Cluj, cu diagnosticul limfom Hodgkin stadiul Ii-A, dupa biopsie ganglionara, unde am facut numai cobaltoterapie. Dupa externare, am facut urmatorul tratament:
Cura cu gaz dublu distilat de la Ploiesti, cate o lingura cu gaz distilat, cu 30 de minute inainte de masa, dimineata si seara. Am avut 750 ml gaz.
Tratamentul d-nei Virginia Faur din Lugoj ("Favisan"), pe care l-am urmat timp de sase luni, a constat in: - ceai protector Favisan - 40 ml o data pe zi; - sucuri de morcovi, sfecla, mere - pana la 1 l pe zi; - tratament de dezintoxicare si regim alimentar: fara zahar, carne, otet alimentar, alcool, tutun, mancare prajita; - clisma cu ceai de plante medicinale: musetel sau coada-soricelului, zilnic; - doua-trei galbenusuri (fecundate) pe saptamana, crude, cu lapte caldut; - ulei de masline - o lingura pe zi; - se sug 2 grame de propolis pe zi; - se iau doua lingurite cu polen pe zi; - drojdie de bere - doua linguri pe zi; - se beau zilnic doua cani cu ceai de galbenele, coada-calului, tataneasa, alternativ, in cure de trei saptamani; - apa cu argila - un varf de cutit argila la un pahar cu apa; se consuma partea decantata in loc de apa si se adauga apoi apa peste reziduu. Dupa trei zile se agita continutul si se bea; - zeama de tarate - doua lingurite tarate de grau se pun seara in 500 ml apa. Dimineata se strecoara si se bea in timpul zilei; - grau incoltit - o masa pe zi; - calciu natural - trei coji de oua macinate praf, peste care se adauga miere de albine de doua ori volumul prafului de ou - 1-3 lingurite pe zi; - cura cu Aloe Vera: cantitati egale de aloe tocata si miere se pastreaza la frigider - trei linguri pe zi cu o jumatate de ora inainte de masa, timp de una-doua luni. Se reia dupa o luna; - cura cu boabe de ienupar: se amesteca si se inghit patru boabe, a doua zi - cinci, apoi se creste cu cate o boaba zilnic pana se ajunge la 15 boabe, apoi doza se scade cu o boaba zilnic pana se ajunge la patru boabe. Apoi se reia pana la un an de zile. Cura este contraindicata celor cu afectiuni renale inflamatorii.
Am repetat cura cu gaz cam la doi ani, cate 250 ml gaz, iar in 1997 - cura cu ceaiul protector "Favisan". In decursul timpului, am urmat cure cu laptisor de matca, propolis, polen, zeama de lamaie cu miere, cura cu aloe, apa cu argila (o beau zilnic), ceaiuri de rostopasca, urzica, soc, galbenele, coada-calului, cat mai multe fructe si zarzavaturi crude (mai ales morcovi), otet de mere si miere - pe care le prepar singura. Pe langa toate acestea, va recomand multa dorinta de vindecare prin autosugestie. In prezent ma simt foarte bine, analizele sunt bune, iar formula leucocitara este aproape normala. Chiosa Vasilica - B-dul Ferdinand nr. 94, bl. F19B, sc. B, ap. 57, Constanta <b>Un ajutor de pret pentru persoanele cu probleme respiratorii si alergii

Salin
(Aparatul pentru purificarea aerului)Interviu cu ing. Constantin Pascu
D-l Constantin Pascu este tipul clasic de inventator cu vocatie, pe care nici o tranzitie din lume nu-l poate impiedica sa gandeasca, sa inventeze mereu si mereu cate ceva. Modest, deschis, fara veleitati, cercetatorul principal Iii (principal autor al filtrului de purificare a apei, "Aquator", premiat cu aur la Bruxelles), chimistul Constantin Pascu ne vorbeste in apartamentul sau din Buzau despre ultima lui inventie: Salin.
"Drumul parcurs pana la Salin a inceput prin 1994-1995, cand participam cu <<Aquator>> la o expozitie in Austria. Acolo mi-a venit ideea confectionarii unor decoratiuni de interior "active", de genul depunerilor carstice. M-am <<jucat>>, imaginand niste structuri metalice, pe care sarea gema se depunea, inchipuind tot felul de forme ciudate, folosite la decorat. Toti prietenii nostri au fost incantati de aceste forme (mai ales ca niciodata nu se pot obtine doua identice) si si-au pus prin casa asemenea <<pomisori>> din sare. Primul efect resimtit imediat la toti cei din casa: nici unul dintre noi n-a mai racit. Deci, sarea actiona cumva asupra sistemului respirator. Ulterior, m-am gandit sa folosesc tot sarea, intr-un sistem si mai eficient, care sa permita si o recirculare a aerului peste structurile de sare. Asa a aparut purificatorul Salin."
- Care este principiul dupa care actioneaza?
- Aparatul se bazeaza pe actiunea microcristalelor obtinute din saruri de sodiu, calciu si magneziu in mediul ambiant (aer, vapori de apa). Prin trecerea aerului peste placile impregnate cu sare, se realizeaza un microclimat salin, cu actiune imediata, ca antiinflamator bronsic si bronhodilatator. Efectul este de tonifiere a aparatului respirator si desensibilizare la alergii. In urma cercetarilor intreprinse la Institutul de Balneologie din Bucuresti, am constatat ca apar modificari de ionizare a aerului, ca si reducerea bioxidului de carbon, a fumului, disparitia mirosurilor neplacute dintr-o incapere, reducerea bacteriilor si virusurilor etc. Aerul inspirat este proaspat si pur - imediat sesizat de persoanele cu afectiuni respiratorii.
- Din ce este compus aparatul?
- Salin este alcatuit dintr-o carcasa din material plastic, inauntrul careia sunt montate patru placi saline si un ventilator. Carcasa prezinta doua orificii (pentru intrarea si iesirea aerului), un intrerupator si o mufa de conectare a aparatului la alimentator de 6-12 V curent continuu. Salin, usor de manevrat, poate fi utilizat fara intrerupere 6-8 ore zilnic, fiind garantat patru ani. Modul de functionare este extrem de simplu: prin conectare la reteaua de 220V/50 Hz, ventilatorul pune in functiune miscarea aerului ce trece prin placile de sare si iese prin partea de sus a carcasei. Aparatul, indicat pentru un volum de 20-30 m3, este usor, cu un consum de 2,5 W, adica aproximativ 2000 lei/luna.
Salin poate fi utilizat si de catre persoanele sanatoase, spre a purifica aerul din birouri, cabinete medicale, camere de locuit cu multe carti, spatii ce presupun efort fizic, ba chiar poate fi intrebuintat si in masina. Cei care intr-adevar au nevoie de aparat sunt, insa, bolnavii.
- In ce afectiuni este recomandat Salin?
- Purificatorul de aer este indicat: - persoanelor care respira cu dificultate; - in reducerea crizelor ce implica utilizarea spray-urilor antiastmatice; - in reducerea crizelor de stranut datorate alergiilor; - pentru eliminarea uscaciunii mucoaseinazale; - Atentie: persoanele care se simt bine, folosind Salin, sa nu intrerupa medicatia curenta si sa nu neglijeze controalele medicale. Efectele pozitive ale aparatului apar in timp, dupa o utilizare sistematica. Asociata cu alte terapii naturiste, intrebuintarea aparatului Salin poate produce chiar minuni. Important este ca nu creaza dependente in utilizare.
- Ati brevetat aparatul; aveti avizul Ministerului Sanatatii?
- Mai intai am brevetat procedeul de functionare, cand am realizat acele structuri din sare, cu titlul: "Procedeu de realizare a structurilor cristaline cu efect decorativ". Astept acum si brevetul pentru Salin, ca si avizul Ministerului Sanatatii, unde am depus "dosarul" anul trecut. De la Institutul de Igiena din Bucuresti am primit deja o comanda serioasa de aparate...
- Ce spun medicii de inventia dvs.?
- Multi din ei au deja aparatul in casa si-l folosesc, iar acum il recomanda la randul lor pacientilor si cunoscutilor. Chiar echipa care realizeaza efectiv aparatele este compusa din medici si ingineri, deci cred ca exista o garantie in seriozitatea metodei mele...
- Este usor sa inventezi ceva, domnule Pascu?
- Daca ai o minte iscoditoare, da. Dar, de la a inventa - pur si simplu - pana la a realiza un produs, este cale lunga. Japonezii spun ca din o suta de inventii, 10% sunt aplicabile, iar din ele doar 3-4% sunt de exceptie. La noi, cand e vorba de sanatate, aprobarile se obtin foarte greu. Dar nu ma sperii de asa ceva. O iau mereu de la capat. Opinia Pacientilor:</b> - Georgeta Chirita - Str. Dorobanti Ii, Buzau: "Sunt o astmatica cu <<vechime>>, dependenta de Miofilin si Becotide. Am achizitionat aparatul de la d-l ing. Pascu si l-am folosit cam 3-4 ore/zi. Dupa o perioada am renuntat la medicamente, iar respiratia mi s-a imbunatatit imediat. Sunt foarte multumita de acest aparat".
- Elena Mirica - Buzau: "Am luat aparatul pentru fetita mea mai mare, care avea in permanenta nasul infundat, poate si din cauza mucegaiului dintr-una din camere. De cand avem aparatul, respiratia ni s-a usurat, nu ne mai trezim cu nasurile infundate, eu am scapat de rinita, iar aerul din camera este mai proaspat".
- Cristina Costinescu - Ramnicu Valcea: "Aveam o mare sensibilitate respiratorie si nu puteam dormi bine noaptea. Eram si insarcinata si noaptea ma odihneam cu mare greutate. Cum am luat aparatul, am simtit ca pot respira normal, iar fetita mea de patru luni nu a racit niciodata. Cred ca Salin nu numai ca purifica aerul, dar il si curata de microbi". <b>Opinia Specialistilor:
</b> - Dr. Bobulet Aurelia, medic primar pediatru: "Acest aparat reduce clar frecventa imbolnavirilor din sfera respiratorie. Recomand aparatul atat pentru copiii, cat si pentru adultii care au afectiuni respiratorii".
- Dr. Adrian Agache, manager "Europharm": "Cand am achizitionat aparatul si eu si sotia mea sufeream de cate ceva. Ea avea o tuse spasmodica, chinuitoare, care nu ceda. Eu - bronsita, rinita cronica. Am tinut in fiecare seara cate 1-2 ore aparatul in functiune, iar efectele au aparut imediat: ne-am trezit dimineata cu nasul liber, de-a dreptul insanatositi. Ideea d-lui ing. Pascu este exceptionala, iar el este un cap luminat si un inventator deosebit. Am de gand sa-i promovez fara rezerve aparatul".
- Prof. Ion Brad (tel. 01/330.52.30, seara intre orele 20.00-21.30): "Aparatul este ingenios si functioneaza pe principiul actiunii cristalelor de sare, care in prezenta curentilor antreneaza ionii de clor si sodiu, iar efectul biofizic se transmite asupra membranelor din alveole. Sunt convins ca tratamentul cu Salin, daca este asociat cu preparatele din catina alba (ceai, ulei pulverizat in gat, pilule de catina), da rezultatele de-a dreptul spectaculoase. Am tratat deja, cu bune rezultate, persoane ce aveau silicoza, iar altele - astm. Sper sa colaborez bine cu d-l ing. Pascu".
- Dr. Cornel Moscaliuc, medic Orl la Spitalul Militar din Iasi: "Mi-am sustinut de curand doctoratul cu tema <<Alergiile in Orl>> si mi s-a parut normal sa prezint si aparatul Salin al d-lui Pascu. Ideea acestui aparat este foarte valoroasa, cu perspectiva de-a fi amplificata. Ca referenti am avut doi mari specialisti: prof. dr. Dorin Sarafoleanu (Spitalul "Sfanta Maria"), si prof. dr. Mihai Buruiana (Spitalul "Budimex"), care au apreciat aceasta inventie si si-au manifestat disponibilitatea spre a-l observa mai indeaproape. Vreau sa prezint acest aparat si la Congresul balcanic din luna mai, de la Atena si la Congresul francofon de Orl, din septembrie, in Belgia. Salin este bun in alergologie, in imunologie, pneumologie. De cand am aparatul in Spitalul Militar din Iasi am observat o imbunatatire vizibila a starii pacientilor mei. Ma bucur ca se scrie despre acest aparat intr-o revista de talia <<Formulei As>>".
Aparatul Salin costa aproximativ 280.000 de lei (fara taxele postale) si poate fi comandat la telefon 038/72.01.43 (intre orele 900 - 1800). Ruxandra Constantinescu <b>Farmacia Familiei
Tusea Tusea este un reflex important de autoaparare: prin socurile puternice pe care le provoaca sunt eliminate de pe caile respiratorii flegma, praful si corpurile straine. Cauzele cele mai frecvente ale tusei sunt inflamatiile bronhiilor, produse de virusuri sau bacterii. De cele mai multe ori, acestea apar in timpul unei raceli sau gripe si sunt insotite de febra, guturai, dureri si slabiciune (oboseala). In mod normal, tusea - la inceput seaca - devine "productiva" dupa o zi sau doua, continuand cu eliminarea unei secretii vascoase, iar apoi se calmeaza destul de repede.
Bronsita este considerata cronica doar atunci cand tusea se produce doi ani consecutiv si dureaza cam trei luni pe an. In unele cazuri, tusea este urmarea unei alergii. Iar uneori poate fi provocata si de substantele iritante din aer, de afectiunile pulmonare sau de efectele secundare ale anumitor medicamente. Cum se trateaza?</b> In primele zile ale racelii (sau bronsitei), trebuie tratata iritatia de-a dreptul chinuitoare pe care-o produce tusea. Dupa ce incepe sa devina "productiva", este necesar sa fie "ajutate" formarea mucoasei si expectorarea. Abia acum puteti apela la medicamentele antitusice, cu efect calmant, si anume seara, inainte de culcare, pentru ca somnul sa nu va fie tulburat. In timpul zilei, daca tusea este usoara, renuntati la ele, pentru ca altfel flegma nu poate fi eliminata. Umezirea permanenta a mucoaselor si aplicarea compreselor calde pe piept stimuleaza "spargerea" tusei si calmeaza inflamatiile dureroase ale bronhiilor. <b>La medic</b> Daca in ciuda tratamentului efectuat de dvs. tusea persista mai mult de o saptamana sau daca este foarte puternica si insotita de febra, dureri de piept si senzatie de voma, ar fi bine sa consultati un medic. La copii - in special la sugari - cauzele tusei trebuie elucidate intotdeauna de catre medicul pediatru. <b>Fara medicamente</b> - Pentru expectorare si calmarea spasmelor in cazul tusei seci, se recomanda compresele fierbinti, aplicate pe piept si, de asemenea, cataplasmele calde cu faina de mustar, cartofi fierti in coaja si zdrobiti, namol sau flori de fan (bagate intr-un saculet si inmuiate in apa fierbinte).
- In cazul tusei neinsotite de febra, sunt foarte eficiente baile progresive ale bratelor si picioarelor (temperatura apei creste de la 33C la 39-41C), urmate de o cataplasma calda (cu branza de vaci sau cartofi) aplicata pe piept. Daca insa apare si febra, sunt de preferat cataplasmele reci aplicate pe gat, piept sau gambe.
- Beti cat mai multe lichide pentru ca ele produc expectorarea. Cele mai recomandate sunt ceaiurile calde de plante (cu efect expectorant si calmant), sucul de soc, apa calda cu miere si laptele cald cu miere.
- Inhalatiile cu apa si adaos de plante (musetel, cimbru sau salvie) ori uleiuri eterice (eucalipt, menta sau cimbru), dar si inhalatiile cu apa sarata ajuta la eliminarea secretiei. In cazul bailor de aburi la fata, atentie mare: aburii nu trebuie sa fie fierbinti.
- Acelasi scop il ating si lampile speciale cu uleiuri eterice asezate in camera de dormit. Pentru camera copiilor, alegeti uleiuri mai usoare, ca de pilda cele de busuioc si maghiran.
- Si sucurile antitusive pe care le puteti prepara in casa din usturoi, ceapa sau ridiche au efect expectorant. Iata reteta: fierbeti vreme de zece minute doi catei de usturoi tocati marunt sau o ceapa taiata fin in 1/8 l de apa, la care ati adaugat trei linguri de zahar. Lasati fiertura sa se raceasca, strecurati-o si luati cate-o lingura de lichid.
- Dati o ridiche (neagra) pe razatoare, presarati peste ea zahar sau turnati miere si lasati-o sa stea asa cateva ore. Inghititi apoi cate-o lingura din sucul lasat.
- Un ceai din amestec de plante, care calmeaza spasmele si are totodata un efect expectorant, poate fi preparat din: 10 parti anason, 10 parti radacina de lemn dulce, 20 parti muschi islandez, 30 parti radacina de nalba mare, 30 parti frunze de podbal. Se face o infuzie (1-2 lingurite la o ceasca de apa) si se bea cate o ceasca de doua-trei ori pe zi, in inghitituri mici. <b>Tusoblocantele: da sau nu?
<b></b> Apelati la preparate care calmeaza tusea doar atunci cand nu puteti dormi sau cand tusea este foarte dureroasa! Nu luati medicamente antitusice atunci cand caile dvs. respiratorii sunt infundate cu flegma (mucus), pentru ca astfel blocati expectorarea.