Forma maxima

Redactia
Programul de primavaraCinci alimente miraculoase:. germenii de grau, drojdia de bere, polenul, iaurtul si patrunjelul- Nu va despartiti niciodata de ele. si veti fi sanatosi pana la capatul zilelor - Le numim "alimente miraculoase" pentru ca ele contribuie la asigurarea sanatatii, la conservarea tiner...

Programul de primavaraCinci alimente miraculoase:
germenii de grau, drojdia de bere, polenul, iaurtul si patrunjelul- Nu va despartiti niciodata de ele
si veti fi sanatosi pana la capatul zilelor -</b> Le numim "alimente miraculoase" pentru ca ele contribuie la asigurarea sanatatii, la conservarea tineretii, la mentinerea unor ani plini de forta si la pastrarea voiosiei in existenta noastra. Aceasta tripla virtute se datoreaza bogatiei lor in vitamine naturale, in eliastaze, in acizi aminati rari, in saruri minerale, in oligoelemente indispensabile. Aceste alimente-miracol sunt: 1) germenii de grau si graul germinat, 2) drojdia de bere, 3) patrunjelul, 4) iaurtul, 5) polenul. <b>1. Germenii de grau si graul germinat Germenul de grau contine substantele cele mai pretioase si mai vitalizante ale grauntelui de grau: produsi fosfatati usor asimilabili, saruri minerale abundente, printre care saruri de fier, de magneziu (gasite in doze foarte ridicate - de 40 mg pentru 100 g de germeni), proteine complete continand toti acizii aminati indispensabili vietii, oligoelemente precum cupru, zinc, magneziu, numeroase vitamine printre care A, B1, B2, C, E, Pp.
Compozitia germenului de grau constituie una dintre cele mai bune surse naturale de fier, magneziu, proteine rare, vitamine B si E. Pe langa vitaminele descrise, mai contine cantitati insemnate de vitamina C. Este un aliment echilibrant, pe care ar trebui sa-l consumam in fiecare zi, caci este un regenerator nemedicamentos de forte. Efecte terapeutice</b> Poate fi indicat cu succes in stari depresive, surmenaje, favorizeaza regularizarea digestiei, functiilor intestinale. Actioneaza ca tonic nervos, stimuleaza nutritia. Unica lor contraindicatie este hipertensiunea arteriala.
Proprietatile tonice si vitaminizante sunt crescute in graul germinat, caci germinatia mareste puterea vitaminica a germenilor. Reumaticii, gutosii, artriticii grav atinsi, care nu tolereaza painea integrala, nu au nici un inconvenient consumand grau germinat. <b>Mod de preparare

</b>
Se pun graunte de grau intr-o farfurie si se acopera cu apa pentru a se umfla. Dupa ce s-au umflat - vara dupa 24 de ore si iarna dupa 36 de ore - se spala in mai multe ape. In zilele urmatoare, graul se umezeste usor, avand grija sa nu ramana apa deasupra grauntelor, pentru a nu mucegai sau putrezi, asa cum se intampla cand inoata in exces de lichid. <b>Mod de administrare
</b> Adultii pot lua 3 linguri pe zi, cate una ca adjuvant la fiecare masa. Copiii si batranii - 3 lingurite pe zi, cate una la fiecare masa, dupa varsta (o lingurita pentru 3 ani), sugarii (de la 6 luni - 1 an) - o lingurita mica, in doua-trei reprize pe zi.
Graul germinat se consuma la inceputul mesei. Inainte de a le inghiti, semintele se mesteca indelung (de o suta de ori), pana la aparitia unui gust dulceag, produs de zaharificarea partiala a amidonului.
Pentru persoanele cu dantura deficitara (defectuoasa), se piseaza graul germinat si se mesteca indelung. Pentru bolnavi, sugari si copii mici, se face un piure in care se incorporeaza miere. Este prudent ca inainte de a fi pus la incoltit, graul din comert sa fie spalat foarte bine si in mai multe ape, caci adesea este tratat cu antiseptice si insecticide. Este de preferat sa fie procurat direct de la taranul producator. <b>2. Drojdia de bere
Drojdia de bere este un alt aliment miraculos, mult mai eficace decat germenii de grau, datorita combinatiei perfecte de substante nutritive rare, usor asimilabile.
Drojdia de bere contine: 50% proteine, usor digerabile, toti acizii aminati indispensabili vietii (histidina, lysina, tryptofan, leucina, fenylamina, cystina etc.), o cantitate exceptional de ridicata de gluten si peptide care au o actiune preponderenta in fenomenele vitale si, in particular, in reactiile de oxido-reducere, in procesele de dezintoxicare si de rezistenta la infectii, lecitine sau grasimi fosforate, 14 saruri minerale esentiale, oligoelemente, factori catalitici din care unii nici nu au fost inca identificati si, in sfarsit, 17 vitamine, printre care grupul complet si consistent de vitamine B. Mai contine cantitati importante de ergosterol.
Dupa M.G. Sountag, inginer chimist, o suta de grame de drojdie de bere furnizeaza:
- proteine - cat 250 g de carne si glicogen - cat 65 g de paine;
- de10 ori mai multa vitamina B1 (sneurina) decat painea integrala;
- de doua ori mai multa vitamina B2 (riboflovina) decat ficatul;
- de 10-20 de ori mai multa vitamina Pp (niacina) decat carnea;
- de 10 ori mai multa vitamina B6 (pyridoxina) decat carnea;
- de 5-10 ori mai mult acid pantotenic decat cerealele;
- de 20 de ori mai mult acid folic decat taratele de grau. Mod de administrare</b> Se ia la fiecare masa, amestecata cu legume sau in supa, in doza de una-doua linguri pentru adulti si batrani si o lingurita pentru copii. Drojdia de bere constituie un aliment compensator al carentelor si un excelent catalizator pentru substantele hidrocarbonate. E excelent pentru sportivi, carora le mareste rezistenta la oboseala, favorizand travaliul muscular si usurand eliminarea de toxine si deseuri metabolice.
Prin continutul sau ridicat in proteine si prin natura acizilor aminati ce-i contine, joaca un rol de protector pentru ficat.
Pe de alta parte, indicatiile terapeutice ale drojdiei de bere sunt si dietetice, bazandu-se indeosebi pe bogatia de vitamine B. Pentru aceasta se recomanda in avitaminozele complexe sau simple ale grupului B, in afectiuni neurologice si neuromusculare, in manifestarile nervoase ale alcoolismului.
Prin activitatea sa hepato-protectoare este indicata in starile precirotice, in steatoze hepatice (degenerescenta grasa a ficatului).
Este foarte eficace in starile de denutritie extrema, de slabiciune constitutionala, pentru bolnavii hraniti cu sonda.
In utilizarea obisnuita, este de preferat drojdia de bere cultivata pe cerealele maltate si nu drojdia de bere ordinara, obtinuta ca urmare a tratamentului de uscare prin soda caustica, carbonat de sodiu sau acid clorhidric, caci astfel pierde 70% din vitamine. Drojdia exercita o actiune inhibitoare asupra unor germeni patogeni ca: stafilococ, streptococ, colibacil. In consecinta, poate fi indicata in toate afectiunile intestinale acute sau cronice de origine infectioasa, precum si in prevenirea accidentelor survenite in urma administrarii de antibiotice, deoarece fiind insensibila la aceste medicamente, remediaza rapid dezechilibrul florei intestinale. <b>3. Patrunjelul
Acest modest condiment este extraordinar de bogat in elemente pretioase. Contine la suta de grame:
- vitamina C - 100-200 mg (lamaia contine 100 mg);
- provitamina A - 60 mg (morcovul contine 2-14 mg);
- calciu - 240 mg;
- fier - 19,2 mg.
Este un excelent antiseptic al sangelui si al intestinului si previne cancerul (dupa unii terapeuti). Prin calciul pe care-l contine, este un bun echilibrant si, in consecinta, foarte indicat in cazurile de rahitism sau tuberculoza. Factor antianemic, prin fierul pe care-l contine. Bun remediu in afectiunile oculare, prin aportul de provitamina A.
Intarzie imbatranirea. Un profesor foarte batran (dar care se tinea foarte bine), de la Facultatea de Medicina din Paris, spunea: "Tineretea mea se explica prin faptul ca am mancat hectare de patrunjel si tone de lamai". Asadar, asezonati cu mult patrunjel toate alimentele si, mai ales, consumati-l sub forma de suc. 4. Iaurtul Iaurtul este un aliment care contine multi fermenti. Este usor asimilabil si constituie un adjuvant digestiv, ajutand la digestia celorlalte alimente ingerate o data cu el. Gratie acidului lactic, asigura existenta unei flore intestinale nenocive,binefacatoare. Putrefactiile intestinale (care sunt sursa toxinelor ce prejudiciaza aparatului digestiv si starii generale) sunt datorate bacililor mari, care nu se pot dezvolta in mediul acid.
Binefacerile iaurtului rezida in faptul ca aduce in organism saruri de calciu si vitamina B in cantitati ridicate.
Longevitatea si vigoarea populatiei de pastori se datoreaza in mare masura proprietatilor iaurtului, asa cum se intampla in Bulgaria si Caucaz, unde exista mari consumatori de iaurt, din timpuri imemorabile.
Se pot accentua calitatile iaurtului prin adaugarea de lapte praf ecremat, care mareste cantitatea de vitamina B, de calciu si proteine.
Totusi, nu trebuie sa se abuzeze de iaurt, deoarece un exces de acid lactic pe timp indelungat devine demineralizant. Un pahar de iaurt constituie o doza zilnica suficienta si nu trebuie prelungita cura mai mult de 15 zile pe luna. 5. Polenul Este alimentul mineral prin excelenta. Asociat cu putina miere asigura cresterea larvelor de albine intr-un mod extraordinar, in sase zile greutatea lor crescand de 500 de ori. Experientele arata ca soarecii si sobolanii hraniti numai cupolen se dezvolta si se inmultesc foarte usor.
Analizele chimice dovedesc ca polenul contine proteine, zaharuri, grasimi, materii minerale, oligoelemente, toate vitaminele, diastaze, hormoni, factori de crestere, pigmenti etc. Este un aliment echilibrant si dinamogen. Reda vigoarea si dorinta de viata a persoanelor deprimate. In cateva zile inlatura oboseala si surmenajul. Gratie factorilor sai de crestere, favorizeaza dezvoltarea copiilor suferinzi si debili.
Examenele de laborator au demonstrat ca in anemii numarul globulelor rosii creste cu 500.000 pe mm3 de sange dupa absorbtia polenului timp de o luna. Este usor laxativ. Dezintoxica organismul. Experientele recente arata ca evita imbatranirea prematura.</b><b>Mod de administrare<b></b> Se consuma diluat in apa, lapte, ceai, cafea - toate caldute. Sa se evite fierberea care distruge unele vitamine. Ratia zilnica normala este de 1/2-1 lingurita. Daca produce efecte laxative foarte pronuntate, se reduce doza. In caz de oboseala, slabire, anemie, crestere dificila, se mareste doza. Daca se ia in mod regulat, viata se prelungeste foarte mult. Dr. Maria Petrescu