Asii adolescentilor

Redactia
O trupa cu un trecut incercat: . Solaris?Cand ai publicul in fata,. uiti ca nu ai bani de tramvai? Era prin 1972, cand Silviu Hera si Ion Cristian s-au hotarat sa faca muzica serios. L-au cooptat si pe Bebe Astur, pe atunci copil de trupa in cartier, si astfel s-a nascut formatia Solaris. Numele i-a f...

O trupa cu un trecut incercat:
Solaris?Cand ai publicul in fata,
uiti ca nu ai bani de tramvai? Era prin 1972, cand Silviu Hera si Ion Cristian s-au hotarat sa faca muzica serios. L-au cooptat si pe Bebe Astur, pe atunci copil de trupa in cartier, si astfel s-a nascut formatia Solaris. Numele i-a fost dat dupa romanul lui Stanislav Lem, si nasul, Bebe Astur, a ramas liderul trupei timp de foarte multi ani. La inceput, au cantat piese de-ale Beatles-ilor si apoi, treptat-treptat, s-au apucat sa compuna piesele lor (?N-am avut curaj?, ?Poate ca-ntr-o zi?), devenind rapid slagare. Anii ?78-?79 au fost anii de glorie in care au spart piata muzicala din Romania. Dar fiindca dupa bine e loc totdeauna si pentru ceva necazuri, in istoria formatiei Solaris a urmat o perioada moarta. ?Artistii aveau serviciu, era chiar un articol care stipula ca muzicienii care nu lucreaza sunt paraziti ai societatii. Timpul de cantat s-a redus considerabil. Au disparut atunci multe trupe din Romania. Muzica cere timp de creatie, de orchestratie, de imprimari.? Asa a ajuns Bebe Astur profesor de muzica, apoi de literatura, sef de depozit la Icral si sef de aprovizionare la spital.
Si, ca sa existe si punctul pus pe ?i?, in anul 1985, pe 23 august, in urma unui concert, trupei Solaris nu i s-a mai dat voie sa cante. ?Nu erau aluzii impotriva sistemului, dar nu erau nici preamariri, mai ales nu erau preamariri. Iar adevaratul motiv a fost faptul ca atunci a avut loc un concert rock, unde lumea s-a manifestat ca la un concert rock si asta i-a deranjat?, spune Bebe Astur, care a continuat dupa aceea sa scrie muzica de sertar.
In 1988, cand grupul s-a refacut, aveau deja un repertoriu bine gandit, 12 piese noi, care in doua saptamani au ajuns cunoscute pe piata. Nu si-au putut scoate album, iar imprimarile le faceau la negru, la Radio, cu destule riscuri si greutati.
Anii ?90 i-au prins mutati intr-un fost club al Utc-ului. Primul album a venit ceva mai tarziu, adica de-abia in ?98, si s-a numit ?Pasarea Curcubeu?. Astazi, formula Solaris ii include pe Bebe Astur (chitara electrica si voce), Florina Soare (clape si voce principal) si Costin Cazan (bas). Solaris a inlocuit tobosarul cu un dispozitiv ce se numeste rhythm track. Fiindca muzica lor e foarte complexa si tobosarii aveau mereu probleme de adaptare, bataile tobei se inregistreaza dupa partitura pe acest dispozitiv.
Pregatesc acum un nou album, care va aparea curand si care va fi intitulat fie ?Floare trista?, fie ?Altceva?, fie ?Floare trista (Altceva)? - asta deoarece au adus un ?altceva? nou in stilul lor muzical. De data aceasta, lucrurile vor merge mai usor, fiindca vor fi propriii lor producatori. Pe langa piesa ce da titlul albumului, se vor mai gasi melodii ca ?Regina Noptilor?, ?Cantec de leagan? (pe versurile lui Reiner Maria Rilke) si o reeditare dupa o piesa mai veche, cantata unplugged, care acum va suna electric (?Frunze plecate?). In marea lor majoritate, sunt melodii de dragoste, cu o muzica elaborata, cu armonii simfonice.
Nascut in zodia Capricornului, Bebe e pasionat de bucatarie si fotografie. E un as al specialitatilor culinare, mai putin alsarmalelor si al tocanitei, retete pe care le lasa pe mana traditionalistilor. Pana in 1989, a avut numeroase expozitii fotografice si participari in saloane de fotografie. Florina Soare a fost eleva lui la Canto (muzica usoara) si din ?92 a fost luata sa cante cu Solaris.?Se intampla dupa un Festival ?Aurelian Andreescu? unde, desi de departe parea a fi cea mai buna, n-a luat nici un premiu. Era necajita de aranjamentele care existau si-atunci i-am propus eu sa cante cu mine?, isi aminteste Bebe Astur. Acum are 25 de ani, e studenta la Constructii in anul Iv, invata cu brio (are bursa integrala an de an), citeste mult si e o profesionista a limbii engleze. Pe langa toate astea, mai are si un loc de munca si totusi nu se plange niciodata. ?Tot ce face, face cu pasiune si cu zambetul pe buze?, spune Bebe Astur. ?Daca vreodata sunt obosit, mi-e jena s-o spun in prezenta ei.?
Si basistul Costin Cazan i-a fost elev lui Bebe Astur. Intai a studiat chitara clasica, apoi a trecut pe cea electrica. Fiindca in trupa aveau un basist neserios, care nu se tinea de treaba, acum doi ani a inceput sa cante la chitara bas. E nascut in zodia Taurului, de Constantin si Elena. Costin e in prezent student la Universitatea Romano-Americana, la Facultatea de Stiinte Sociale si are tot 25 de ani. O profesiune de credinta

Bebe Astur e unul dintre oamenii care nu se plang ca o duc rau cu banii, desi recunoaste ca viata nu-i usoara. ?Pe mine nu ma intereseaza artistul care vine si-mi spune <<eu nu cant pentru ca nu am bani>>. Cand ai publicul in fata, uiti ca nu ai bani de tramvai. Artistul trebuie sa-si asume existenta. Nu m-am plans niciodata ca n-am bani, desi fac de toate pentru a face rost de ei. Fac muzica de film, de reclame, unele lucruri pe care le fac chiar le detest, dar le fac cu gandul ca imi vor furniza bani. Din muzica nu-ti poti castiga existenta in Romania. Poti sa te tarai, nu sa traiesti decent. Nu ma plang, ci doar constat.?
Poate va va mira cand va voi spune ca Bebe Astur da lectii de chitara fara sa ia bani. Intotdeauna i-a ajutat pe cei talentati si cu capacitate de munca. ?Si-asa, un set de corzi bune costa 50 Dm; ei nu au nici banii astia, de unde sa mai plateasca atunci lectiile sau intrarea in festivaluri?? Asta e, de altfel, o profesiune de credinta. Bebe e convins ca atunci cand Solaris nu va mai exista, trebuie sa ramana cineva care sa duca povestea mai departe... Dia Radu
Fotografii de Iulian Ignat