Accente

Redactia
"Formula As" in judetul Bistrita-Nasaud. In Maieru, vesnicia se afla la locul ei. Am ajuns in Maieru intr-o zi de sarbatoare. Sfanta Dumineca invaluia casele, vaile, dealurile domoale din jur cu o lumina de vara. N-am regretat ca am lasat in urma zgomotul orasului paralizant si ca am scapat de nebuni...

"Formula As" in judetul Bistrita-Nasaud
In Maieru, vesnicia se afla la locul ei

Am ajuns in Maieru intr-o zi de sarbatoare. Sfanta Dumineca invaluia casele, vaile, dealurile domoale din jur cu o lumina de vara. N-am regretat ca am lasat in urma zgomotul orasului paralizant si ca am scapat de nebunia citadina care te soarbe ca o valtoare. N-am regretat, pentru ca am trait in Maieru intr-o zi cat in Bucuresti intr-o luna. Am trait bucuria de-a regasi statornicia si credinta, seriozitatea si traditia, la ele acasa.
Maieru este una dintre cele mai mari comune de pe Valea Somesului. Semnele civilizatiei moderne se vad si aici la tot pasul, oriunde te-ntorci. Maierenii au televiziune prin cablu, telefonie automata, case etajate, gospodarii inchegate, dar, dincolo de toate aceste semne ale prezentului, maierenii mai au ceva in plus, si am simtit asta mai mult decat in alte locuri: au dragostea pentru invataturile stravechi, pentru traditii si obiceiuri, pe care le pastreaza cu sfintenie.
Si pentru ca viitorul si bogatia sa fie intr-adevar sigure, maierenii intelepti, cu credinta si dragoste de Dumnezeu si-au umplut casele si curtile de prunci. De la 6 pana la 18 de familie. Asta inseamna ca un sfert din populatia comunei merge la scoala, ca peste 2000 de locuitori ai acestor dealuri sunt elevi si ca Maieru este comuna cu cea mai mare natalitate din tara. Mai poate crede cineva in aceste conditii ca viitorul este nesigur?
Vazandu-i pe maierenii veniti in numar impresionant in sala Caminului Cultural, am avut certitudineaca am in fata mea o lume completa, sigura, echilibrata in rosturile ei: intelectualii satului - profesori, doctori, preoti - in fata, mai in spate, cuminti si rabdatori, batranii si, peste tot, coplesind sala, tineri frumosi, copii curiosi, dezinvolti, neinhibati, liberi.
I-am vazut pe taranii maiereni si pe camp, adica acolo unde le e locul. N-am vazut in Maieru pamanturi nelucrate ori lasate in paragina. Livezile, holdele si gradinile erau pline de lucratori pana la lasarea intunericului.
Pentru ca zona de deal si pamanturile putine nu ofera prea multe alternative taranilor de aici, multi tineri maiereni isi cauta de lucru pe alte meleaguri, prin strainatate. Dar asta nu este rau, cata vreme ei se intorc in tara cu experienta mai bogata, cu bani ca sa-si ridice case ca niste palate, ori ca sa-si cumpere tractoare.
Am plecat de pe Valea Somesului cu un tonic sentiment de bucurie. Satul romanesc si-a regasit forta de-a intra pe fagasul normalitatii. Cata vreme taranii acestia plang in biserica ascultandu-l pe preotul lor, dar stiu sa fie aprigi cand isi aleg primarul, cata vreme isi lucreaza pamanturile cu sfintenie, cata vreme au batatura plina de prunci, nimic nu pare pierdut sub valtoare vremurilor.
In Maieru, pe Valea Somesului, vesnicia se naste la tot pasul, in fiecare clipa.Otilia Teposu

•Multumim pe aceasta cale familiei Doina si Sever Ursa, precum si d-nei Elena Ursa pentru modul exemplar in care au organizat sederea noastra in sat si intalnirea cu cititorii de pe Valea Somesului Mare.

•Omagiul nostru d-nei Valeria Peter Predescu, regina cantecului nasaudean, prezenta pe scena Caminuui Cultural din Maieru, in cadrul "Serilor revistei <<Formula As>>".

•Celor 700 de tarani de pe Somes, care au participat la intalnirea cu noi, le daruim pentru eternitate inima noastra.

Formula As