Traseele vacantei

Redactia
De la Bistrita la Nasaud- Nordul Ardealului, cu dealurile lui care se desprind din campie rotindu-se usor catre cer, seamana acum, la vreme de vara, cu o fasie de paradis. Despartite de Maramures si Bucovina prin munti, tinutul Bistritei si tinutul graniceresc de pe Somes sunt la fel de bogate in fr...

De la Bistrita la Nasaud- Nordul Ardealului, cu dealurile lui care se desprind din campie rotindu-se usor catre cer, seamana acum, la vreme de vara, cu o fasie de paradis. Despartite de Maramures si Bucovina prin munti, tinutul Bistritei si tinutul graniceresc de pe Somes sunt la fel de bogate in frumuseti naturale ca si in vestigii istorice, folclorice si culturale. Iar peste toate: ospitalitatea traditionala ardeleneasca, pentru care nu exista termen de comparatie -
</b><b>Bistrita

Nici un alt oras romanesc nu si-a regasit atat de spectaculos civilizatia originara si identitatea arhitectonica precum Bistrita. Veche cetate medievala germana, la fel ca Brasovul, Mediasul, Sibiul si Sighisoara, orasul straluceste de curatenie si confort, de o vizibila prosperitate, care a permis ca toate vechile monumente medievale sa fie refacute si aduse la un standard international. Cine merge acolo va intalni o mostra de occident romanesc, incepand cu masinile care spala dimineata orasul si terminand cu simfonia de clopote care-si cheama credinciosii ortodocsi, protestanti si greco-catolici la slujba de seara. Ascuns sub bolti de arbori pe care nimeni nu s-a gandit sa ii taie, orasul este o oaza de racoare si oxigen.
Obiective turistice: ruinele zidului orasului medieval, Biserica greco-catolica (azi ortodoxa) ridicata in secolul al Xiii-lea, impunatoarea Biserica Evanghelica, cu turnul ei de 75 de metri, construita in stilul gotic al bisericilor-cetati din Ardeal, Turnul Dogarilor, Casa Argintarilor, monument de arhitectura din perioada Renasterii, "Sugaletele", un ansamblu de 20 de arcade masive, ridicate in piata centrala a orasului in secolul al Xv-lea. De vazut sunt si noile cartiere de vile occidentale, care ridica numeroase semne de intrebare legate de saracia provinciei romanesti.
Hoteluri: "Coroana de Aur" (2 stele, dar foarte curat si cu deservire exemplara; 300.000 lei/camera cu un pat si 380.000 lei/ camera cu doua paturi), tel. 063/23.26.67; "Bistrita" (2 stele; 280.000 lei/camera cu un pat si 390.000 lei/camera dubla), tel. 063/23.11.54.
Valea Somesului Mare

Celebrele sate graniceresti insirate pe Somes, cu numele lor incarcate de semnificatie istorica - Parva, Romuli, Salva, Rebra, Maieru, Anies - isi asteapta cu dragoste oaspetii calatori. Sprijinite spre nord de munti si de apa Somesului spre sud, ele se insira de-a lungul unei vai de o frumusete dumnezeiasca, al carei capat este inchis de masivul Suhard si de Muntii Rodnei (granita pietroasa cu Bucovina).
Comuna Sant

Ultima asezare pe Somes, situata la o inaltime de 629 m, isi trage numele din trecutul ei zbuciumat, din timpurile cand locuitorii din zona sapau santuri de aparare impotriva navalirii barbarilor. Satul a devenit celebru prin tabara de cercetare sociologica organizata de Dimitrie Gusti, care a intarit constiinta valorilor comunitare si ale folclorului somesean.
Acces: in Sant se poate ajunge cu autobuzul de la Bistrita (trei ore de drum incantator), cu trenul (coborare in Gara Rodna) sau cu autoturismul (Bistrita-Sant: 65 km).
Posibilitati de cazare:

- Pensiunea Grapini - se afla in centrul comunei, insa retrasa la capatul unei stradute linistite. Gradina are iesire la Somes si la Coasta Bastii, un deal abrupt, in care padurea este suverana. Pensiunea ofera trei camere, doua din ele nedecomandate, o baie cu dus, apa calda (cum au, de altfel, toatepensiunile pe care le prezentam), o bucatarie mare si doua balconase cochete, de unde poate fi admirata ivirea zorilor pe Muntii Rodnei. Tel. 063/37.91.24
- Pensiunea Cornel Moisil - sase camere cu paturi duble sau cu doua paturi, un grup sanitar, o sufragerie deschisa.
- Pensiunea Hosda - trei camere stil "vechi" (bibelouri, carpete cu "Rapirea din serai"), doua grupuri sanitare: unul de serviciu, altul cu dus, cada.
- Pensiunea Nechita - un loc modern si intim, cu un living de vara pentru doua persoane, o camera cu pat dublu si o a treia camera mare. Un balcon minuscul, cu vedere spre varful Ineu, o masuta la umbra unui cires si, chiar in fata casei, un imens teren de iarba cu porti de fotbal. Tel. 063/37.90.19. Tarife: cazare + mic dejun - 130.000 lei; pensiune completa (3 mese) - 230.000 lei.
- Cabana Blazna - dupa cei 9 km pe care-i strabateti cu piciorul sau cu masina (drum accesibil de cele mai multe ori si iarna) pe Valea Blaznei (vara plina de fragi, afine, zmeura), va dati seama ca mogaldeata pe care o vedeti de jos, din Sant, este o cabana de munte (1200 m) in toata puterea cuvantului. Patru camere cu doua, trei, patru si cinci locuri (paturi suprapuse, 30.000 lei/ locul), o sala de bar ce se transforma in discoteca sau in sala de mese, un grup sanitar cu dus, o masa de biliard si jocurielectronice pentru zile ploioase.
Privelistea este fascinanta, cu Santul ce se vede ca-n palma si cu munti cat cuprinzi cu privirea. Vara se pot face drumetii (cu ghid calificat, daca doriti) spre Lacul Lala (patru ore de mers), Varful Ineu (plecati dimineata, va intoarceti spre seara) sau puteti vizita vechile mine din zona. Iarna se schiaza, partia de 350 m fiind prevazuta cu un baby-ski si cu un centru de inchiriere echipament. Tel. 063/37.91.70 sau 095/82.19.46.
In imediata apropiere a Cabanei Blazna se afla o tabara de copii cu 80 de paturi si o alta cabana, Corbu, cu 20 de locuri dispuse in 5 camere, o sala mare de mese, un bar, plus 6 casute cu cate doua paturi si loc pentru corturi.
Cabana Rotunda

La 20 de km de Sant, pe un drum construit de pe vremea Mariei Teresa si impregnat de istorie, se gaseste Pasul Rotunda (1271 m), fosta granita cu Imperiul Austro-Ungar, si la marginea unei paduri de conifere si mesteceni - Cabana Rotunda. Cabana este deocamdata in constructie, insa cei mai putin pretentiosi pot ramane peste noapte in cele doua camere cu cate doua paturi sau in sufrageria mare, cu semineu. Alaturi de ele, se afla o sala mare de mese, o bucatarie si un grup sanitar. De asemenea, este loc berechet pentru corturi.
Rotunda se afla la izvoarele Somesului Mare, la intretaierea drumurilor intre Ardeal, Maramures (40 km) si Moldova (40 km pana la Manastirea Moldovita). Este unul dintre acele locuri care te conving fara nici o urma de indoiala ca Romania este una dintre cele mai frumoase tari ale lumii: Muntii Rodna se aratain intreaga lor splendoare, cu cele trei varfuri inzapezite, Muntii Suhard se inalta si ei prin Varful Omu, iar Valea Somesului serpuieste lin printre paduri. Asemenea frumuseti ar fi fost o adevarata mina de aur pentru orice industrie a turismului, mai putin insa pentru noi.
Drumetii: Pe Varful Ineu (2278 m) - 3 ore; spre Vatra Dornei, pe Creasta Suhardului - 19 ore.
Tel. 063/37.20.50, familia Rizea.
Alte obiective turistice: - Sangeorz Bai - statiune balneara cu o vechime de peste doua secole, cu ape minerale, centre de tratament; - Maieru - locul in care s-a infiintat in 1770 una dintre primele scoli romanesti si unde Liviu Rebreanu si-a petrecut anii copilariei. (Neaparat de vazut Muzeul "Rebreanu" si statuia marelui scriitor, realizata de Constantin Popovici); - Rodna - cu ruinele cetatii din secolul al X-lea, ruinele Bazilicii Dominicane din secolul al Xiii-lea, urmele drumului roman etc.Iulian Ignat
Fotografii de Iulian Ignat si Emanuel Tanjala

Telefoane utile: Antrec (Asociatia Nationala A Turismului Rural Ecologic Si Cultural)
- Bucuresti: 01/223.70.24 si 01/311.28.45
- Bistrita: 063/21.20.56