Forma maxima

Redactia
Apa de izvor - apa vietii. Apele De Munte. Toate apele de munte, fie ele paraie, rauri repezi sau izvoare au un efect de inviorare cu totul deosebit. O baie rapida in apa rece a unui izvor de munte este, din punctul de vedere al efectului de inviorare obtinut, cel putin echivalentul a catorva cesti d...

Apa de izvor - apa vietii
Apele De Munte

Toate apele de munte, fie ele paraie, rauri repezi sau izvoare au un efect de inviorare cu totul deosebit. O baie rapida in apa rece a unui izvor de munte este, din punctul de vedere al efectului de inviorare obtinut, cel putin echivalentul a catorva cesti de cafea. Pe de alta parte, apa de munte - prin curatenia, limpezimea, racoarea sa - este mijlocul de calire, de purificare si de regenerare ideal. Unda rece si cristalina a izvorului limpezeste gandurile, ia si duce cu ea toate necazurile si neimplinirile sufletesti, ne impaca cu noi insine si ne reda pofta de viata. De aceea procedurile cu apa de munte sunt considerate printre mijloacele cele mai eficiente pentru a reveni rapid la forma si tonusul maxime.
Spalatul in apa de izvor

Este o metoda de vindecare si de intretinere a sanatatii, a carei origine se pierde in negura timpului. Se face dimineata ori, pentru cei mai frigurosi, aproape de vremea pranzului, cand soarele straluceste pe cer. Dupa ce intram in apa (nu prea mult), luam un stergar de canepa ori de in, il muiem si incepem sa ne spalam, frecand energic pielea, urcand gradat de la picioare spre cap. Pielea nu va fi doar udata, ci si frecata cu putere cu stergarul, astfel incat sangele sa se puna bine in miscare. La primele spalari, durata intregii operatiuni nu trebuie sa fie mai mare de 3-4 minute, in timp ajungandu-se la maximum 7 minute. Dupa spalare, daca afara este destul de cald, ne putem zvanta direct la soare, facand miscari rapide pentru a ne incalzi. Daca este insa racoare, ne vom imbraca (fara insa a ne sterge, eventual tamponand putin corpul cu un prosop uscat) si apoi vom trece imediat sa facem miscari de incalzire sau o plimbare in pas vioi.
Spalarea se face fara sapun sau alte adaosuri, doar cu stergarul si cu apa curata de munte. Dincolo de rolul igienic al unei simple spalari, acest procedeu este si o metoda redutabila de intarire a organismului si de vindecare. Se spune ca unul dintre secretele longevitatii si sanatatii de invidiat a oamenilor de la munte, constatata in ciuda vietii aspre pe care acesti oameni o duc, este spalarea de dimineata.
In rezumat, prin acest procedeu, organismul este pus pur si simplu sa-si "aduca aminte" de resursele sale naturale si sa le foloseasca pentru a-si restabili sanatatea. Iata cateva indicatii terapeutice:
- sensibilitate la frig, circulatie periferica deficitara;
- reumatism in forme usoare;
- deficiente imunitare, sensibilitate la infectii respiratorii (guturai, gripa, bronsita, pneumonie);
- digestie lenta, atonie digestiva, tulburari de asimilare;
- infectii urinare;
- celulita, vergeturi;
- obezitate, ingrosarea taliei, imbatranirea prematura a pielii;
- stari de contractura musculara - in mod aparent paradoxal, dupa ce muschii sunt contractati la maximum in contact cu apa rece si in timpul miscarilor de incalzire, ei tind apoi sa se relaxeze spontan si foarte profund, disparand ca prin farmec focarele de contractura, precum si senzatia de disconfort;
- depresie, astenie, anxietate - socul inviorator al apei pare sa stearga impregnarile emotionale nefaste, facandu-ne pur si simplu sa uitam pe loc toate problemele (imaginare sau reale) care ne chinuiau inutil.
Mersul descult pe pietre de rau sau pe dale ude

Aici, pe langa virtutile apei de munte, un rol important il are reflexoterapia facuta pe talpa de catre pietre. Oricine a vazut o harta de reflexologie a talpilor a ramas impresionat de multitudinea de corespondente dintre acestea si diferitele organe ale corpului. De multa vreme reflexoterapia nu mai este considerata o simpla superstitie, ci o metoda de vindecare a unor boli cat se poate de serioase, cum ar fi afectiunile endocrine, leucemia, bolile metabolice, paralizia s.a. Or, mersul pe pietre nu este altceva decat un masaj foarte puternic si complet al tuturor zonelor reflexogene din talpa. Aceasta explica si multitudinea de indicatii ale acestei metode foarte simple.
Totul consta in a ne plimba desculti vreme de 10-20 de minute pe pietrele bine rotunjite (ca sa nu ne raneasca) din albia unui rau sau parau de munte. Apa nu trebuie sa depaseasca nivelul gleznelor, iar pietrele nu trebuie sa fie prea denivelate sau foarte alunecoase, pentru ca riscam o cazatura fara nici celmai mic "efect terapeutic", ba din contra. Aceasta procedura aparent foarte facila vom vedea ca se dovedeste a fi in felul ei o aventura, deoarece bogatia de senzatii, uneori dureroase, de la nivelul picioarelor, produse de catre masajul pietrelor, va fi la inceput destul de greu de suportat. Chiar aceste senzatii mai putin placute sunt un semn ca in corp se produce ceva, ca ceva se deblocheaza. Imediat dupa acest mers pe pietre, ne vom lua o incaltaminte calduroasa si cat mai comoda si vom evita frigul la picioare, care ar anula efectele binefacatoare ale masajului plantar.
Fara a putea constitui neaparat un tratament in sine, calcatul pe pietre de rau (sau pe dale udate din belsug cu apa) este un excelent remediu in tratarea urmatoarelor boli:
- tulburari digestive - colita, enterita, dispepsie, tranzit intestinal perturbat, balonare;
- infectii cronice din zona genito-urinara - cistite, uretrite, anexite s.a.;
- sechele ale paraliziilor, ale unor afectiuni sau traumatisme cerebrale;
- disfunctii motorii in general;
- migrene;
- tulburari de ciclu si de menopauza;
- sterilitate (masculina si feminina);
- tulburari nervoase de intensitate medie si mica;
- incetiniri in dezvoltarea fizica si mintala la copii;
- incontinenta urinara;
- tulburari de circulatie periferica.
Lista bolilor este mult mai lunga, cele mai receptive la aceasta forma de tratament fiind mai ales afectiunile cronice si cele produse de uzura fizica sau psihica, insa nu avem aici spatiu sa le mentionam pe toate.Contraindicatii la baile cu ape reci: Bolile respiratorii, mai ales infectioase, aflate in faza acuta, probleme cardiace in stadii grave, accidente vasculare recente, ciclu menstrual (mai ales in prima zi), slabiciune fizica accentuata.
Apa De Ploaie

O data cu statutul de orasean, omul a "castigat" o multime de fobii, dintre care teama de ploaie pare sa fie la loc de cinste. Odinioara, oamenii se bucurau de stropii de ploaie si chiar ii considerau, in anumite limite evident, binefacatori pentru sanatate. Acum, parintii isi inchid in casa copiii inca de la primii picuri timizi de ploaie, fara sa stie insa ca ii priveaza prin aceasta grija excesiva de niste stimulenti naturali ai functiilor organismului cat se poate de importanti. Sa-i ascultam, insa, pe batranii nostri care stiau ca "o tar de ploaie nu strica, ba chiar bucura trupul si-l intareste".
Primii care beneficiaza de ploaie sunt pielea si parul. De altfel, s-a stabilit prin studii medicale serioase ca apa de ploaie este intr-adevar mult mai indicata pentru spalarea si clatirea parului, precum si pentru ingrijirea tenului, decat apa de la robinet sau chiar decat cea de la fantana. Al doilea care beneficiaza imediat de picurii de ploaie este, poate nu v-ati fi asteptat, chiar sistemul imunitar, care este puternic stimulat atunci cand apar actiuni ceva mai puternice ale factorilor meteorologici. Este deja cunoscut in lumea medicala ca, in mare parte, bolile infectioase de care sufera omul modern se datoreaza unor deficiente ale sistemului imunitar, care efectiv "adoarme" in absenta stimulilor naturali. In fine, in medicina populara romaneasca exista o serie de traditii legate de apa de ploaie pe care nu le putem explica nici prin cele mai avansate notiuni de medicina contemporana. Batranii nostri stiau de exemplu ca: "Ca sa creasca un copil, este bine sa umble in ploaie cu capul gol", iar aceasta credinta o regasim in Germania si in Polonia. Se mai stia ca ploaia ce vine dupa vremea de seceta, mai ales atunci cand a fost chemata cu rugaciune si cu sfintele icoane scoase pe hotar, este sfanta si vindeca bolile mintii si ale sufletului, inseninand omul si redandu-i pacea.
Din punct de vedere terapeutic, "baia" cu capul descoperit in ploaie este indicata in urmatoarele cazuri:
- cresterea si revitalizarea firului de par; pe langa aceasta "baie" este indicata si spalarea si clatirea parului cu apa de ploaie;
- improspatarea tenului, prevenirea si combaterea ridurilor, tratarea tenului iritat si a celui incarcat, revitalizarea tenului ofilit;
- prevenirea infectiilor respiratorii, cu precizarea ca cei deja bolnavi nu se vor expune in ploaie;
- vindecarea si mai ales prevenirea unor forme de reumatism; din nou sunt oprite insa de la acest tratament persoanele care se afla in criza;
- vindecarea durerilor de cap produse de tensiunea nervoasa, de activitatea intelectuala excesiva;
- remedierea intarzierilor de crestere la copii;
- remedierea deficientelor imunitare.Precautii Pentru ca binefacatoarea ploaie sa nu se transforme in inamic, trebuie sa nu ne expunem ei atunci cand suntem deja bolnavi (mai ales cu infectii respiratorii, dentare ori ale urechii), atunci cand nu avem unde sa ne stergem bine si sa ne uscam ulterior, atunci cand bate vantul foarte puternic sau cand este foarte frig afara. O baie in ploaie nu trebuie sa fie mai lunga de un sfert de ora.Ilie Tudor