Traseele vacantei

Redactia
Tara Fagilor. - Sapte zile de calatorie spirituala prin Bucovina -. Cu mai bine de sapte veacuri in urma, putin inaintea descalecatului lui Dragos, peste toate aceste pamanturi molcom unduite erau doar mari intinderi de codri. In "Descriptio Moldaviae", Dimitrie Cantemir aminteste ca printre nesfarsit...

Tara Fagilor
- Sapte zile de calatorie spirituala prin Bucovina -

Cu mai bine de sapte veacuri in urma, putin inaintea descalecatului lui Dragos, peste toate aceste pamanturi molcom unduite erau doar mari intinderi de codri. In "Descriptio Moldaviae", Dimitrie Cantemir aminteste ca printre nesfarsitele paduri era o mica republica de oameni "intru toate slobozi si nesmintiti": Ocolul Campulungului.
De ce Bucovina (Tara Fagilor) nu a fost cunoscuta decat prin manastirile medievale cu fresce exterioare? Va propunem o alternativa: urmand acelasi drum al "arhipelagului manastiresc", veti vedea ca aceste locuri mai au inca foarte multe de oferit calatorului, ca in Bucovina aproape fiecare casa musteste de legende, traditii si mistere, despre care lumea trebuie sa inceapa a vorbi.Ziua intaiSuceava - cetate slavita

O posibila calatorie spirituala poate incepe chiar cu orasul Suceava, capitala feudala a Moldovei. Suceava a fost mereu resedinta preferata a domnilor moldoveni, in cronicile vremii fiind numita "Cetatea Slavita".
Se poate spune ca avem de-a face cu unul dintre cele mai religioase orase ale tarii, deoarece intalnim aici peste 20 de biserici, dintre care zece foarte vechi, ctitorii ale lui Stefan cel Mare si Petru Rares.
Amintim de Biserica Mirauti (str. Mirauti nr. 17), atat de veche, incat nu i se cunosc precis ctitorii. Putini stiu ca aici fusesera adapostite candva moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, cunoscut printre crestini drept "aducator al ploii". Abia pe la 1700, dupa ce au pribegit prin Polonia, moastele au fost readuse in tara, si le gasim astazi in Biserica Sf. Gheorghe a Manastirii Sf. Ioan cel Nou, din centrul orasului (str. Ion Voda Viteazul nr. 2).
La 15 kilometri de Suceava, gasim Biserica Patrauti, altadata manastire de maici si "lacas pentru ostasii raniti in razboaie". Inauntru se pastreaza lespedea rotunda numita "Masa lui Stefan", iar clopotul ei "stie" sa imprastie norii aducatori de grindina.
Programul primei zile poate incepe cu vizitarea Muzeului National al Bucovinei si a Cetatii de Scaun, urmate de un dejun la restaurantul "Corso". Dupa pranz, va propunem vizitarea Muzeului Etnografic al Bucovinei si un popas in comuna Mitocul Dragomirnei, la 9 kilometri pe soseaua Suceava-Siret, unde se afla Manastirea Dragomirna. Avand 42 de metri inaltime si numai zece metri latime, biserica manastirii este cea mai inalta din Moldova, de o zveltete si eleganta neinchipuite.
Posibilitati de cazare: Pensiunea "Crucea Rosie" (tel. 030/21.26.87); Pensiunea "Bicom" (tel. 030/21.68.81); Hotel "Balada" (tel. 030/22.31.78); Hotel "Arcasul" (tel. 030/21.09.44). Preturile sunt cuprinse intre 250.000 lei - single si 450.000-600.000 lei - camera dubla.Ziua a douaGura Humorului - orasul tuturor neamurilor

Orasul Gura Humorului are avantajul de a fi plasat in preajma celebrelor Manastiri medievale Voronet si Humor. Regiunea este un adevarat "mozaic etnic", aici traind romani, polonezi, germani, slovaci si evrei.
Programul zilei: Dimineata, va propunem o excursie spre localitatea Cacica, despre care se spunea in secolul trecut ca este o "mica Austrie" sau o Bucovina in miniatura. Capela Sfintei Varvara - protectoarea minerilor - sapata manual in masivul de sare la o adancime de 27 de metri este un monument unic in lume. La 33 de metri adancime a fost sapata o alta capela, crestin-ortodoxa, iar la 38 de metri se intinde sub pamant singurul lac intr-o salina din Romania. Si, mai jos, la 44 de metri in adancuri se pot vedea Grota Piticilor si Sala de Dans.
In curtea salinei este deschis publicului Muzeul Minoritatilor din Bucovina, de asemenea unicat in Romania. In Cacica sunt trei biserici de confesiuni diferite, fiecare cu o istorie misterioasa. Cea greco-catolica are hramul Sfintei Maria si adaposteste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, ale caror priviri se intorc spre tine oriunde te-ai afla in interiorul sfantului lacas. Biserica romano-catolica are la randul ei o icoana de lemn facatoare de minuni a Fecioarei Maria-Madona Neagra. De Sfanta Maria, pe 15 august, la hramul acestei biserici vin la Cacica mii de pelerini. In sfarsit, biserica ortodoxa cu hramul Sf. Ioan cel Nou, este construita in forma de cruce greaca. La intoarcerea in oras puteti dejuna la restaurantul "Select" sau intr-una din gospodariile taranesti din imprejurimi. Dupa-amiaza, urmeaza vizitarea Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, apoi o scurta drumetie catre superba manastire a Humorului, la 5-6 kilometri in partea nord-vestica a orasului.
Cina si cazarea pot fi la una dintre pensiunile: "Casa Cristian" (tel. 030/23.08.64 sau 030/23.12.20), "Elena" sau "Voronet" (tel. 030/23.10.24).
Daca preturile de cazare vi se par prea mari, puteti apela la turismul rural, unde preturile sunt cuprinse intre 100.000 - 150.000 lei. Masa costa aproximativ 30.000 lei - mic dejun, pranz - 50.000 lei si cina - 50.000 lei. Va recomandam cateva familii care va pot gazdui in apropierea Manastirii Humorului: Gheorghita Maria, Hojbota Rodica, Albu Dumitru, Costica Macovei, Butucea Leonard, Motoc Elena.Ziua a treiaAlbastrul de Voronet

Dupa micul dejun puteti porni catre Manastirea Voronet, situata la 5 kilometri de Gura Humorului. Initial din lemn, biserica a fost construita de sihastrul Daniil, dupa ce acesta si-a parasit chilia de la Putna. Turistii pot dejuna intr-o gospodarie taraneasca la Vama, cunoscuta pentru frumusetea straielor populare, a camasilor femeiesti cu "rauri de pui" si pentru cojoacele si bunditele cu blana de dihor. Spre seara, puteti vizita si Manastirea Moldovita, ctitorita de acelasi Petru Rares, care a imprejmuit-o cu ziduri inalte de cinci metri si late de peste un metru.
Pentru a innopta, va recomandam frumoasa Pensiune "Casa Alba" din Frasin (tel. 094/52.15.15, 030/23.12.14), care dispune de sapte apartamente si sapte camere cu doua paturi, crama, piscina, foisor pentru gratar, club si teren de sport.
In Vama practica turism rural si gospodarii: Nicorescu Mihail, Nemigean Niculina, Rusu Lidia, Ungurean Doinel, Orsinschi Letitia, Axinte Nicolae, Boca Gheorghe, Gonciaruc Viorica, Morosan Gheorghe, Lucan Constantin, Leonties Constantin, Simionescu Glicheria si Suhani Floarea.Ziua a patraCampulung Moldovenesc - simfonia lemnului

Legenda spune ca haiducului Halauceanu i se promisesera pamanturile "cale de o zi" din jurul iazului Piatra Buhii, daca va ucide balaurul ce salasluia acolo. Dupa ce l-a omorat cu mare siretlic si si-a primit rasplata, Halauceanu s-a mirat de frumusetea si lungimea acelor plaiuri, zicand: "O, ce camp lung!", de unde se trage si numele orasului.
In Campulung Moldovenesc, aproape fiecare casa pastreaza astfel de povesti misterioase din vremuri apuse. Ca repere ale unui scurt traseu spiritual amintim: "Colectia etnografica Ion Gramada" si "Colectia de linguri" a profesorului Ion Tugui. Dupa un dejun la pastravaria "Lacul de argint", puteti vizita Muzeul Arta Lemnului, unic in tara prin tematica si valoarea exponatelor, adevarata enciclopedie a acestei stravechi arte a lemnaritului. Dupa o cina cu specific pastoral si program folcloric bucovinean, turistii se pot intoarce la Pensiunea "Casa Alba" din Frasin.Ziua a cinceaMoldovita - o calatorie cu cel mai vechi tren din lume

Moldovita este atestata documentar inca din 1409. Tinuturile sunt marcate de prezenta hutulilor, unul dintre cele mai mici si mai enigmatice neamuri din lume. Tot aici, se poate calatori cu o "mocanita" Kraus, obiect de patrimoniu national, veche din 1906 - cea mai veche locomotiva pe linie ingusta din Europa, care a ramas in functiune.
In Moldovita functioneaza cateva ateliere-scoala de mestesuguri populare hutule si romanesti, unde vestiti artizani populari instruiesc tineri ucenici ca sa duca mai departe artele traditionale. Aceste ateliere pot primi turisti ce vor sa se initieze in pictarea icoanelor pe sticla, incondeierea oualor sau sculptura in lemn.
Targul moldovitean de duminica, in care se expun produse alimentare traditionale, aduna un adevarat amalgam etnic: romani, hutuli, ucraineni, tigani sau polonezi. Este unul dintre putinele locuri unde se mai pot intalni misterioasele dansuri si cantece hutule, cu taraf sau cobzari.
Programul acestei zile poate fi urmatorul: din Campulung-Est turistii pornesc spre Moldovita cu trenul de epoca, apoi viziteaza atelierele-scoala de mestesuguri traditionale si Muzeul Traditiile Locului. Urmeaza o calatorie cu mocanita de-a lungul Vaii Moldovitei pana in satul Argel, la kilometrul 16, unde vor dejuna la una dintre cabanele forestiere.
Pentru cazare va recomandam Pensiunea "Popas Bucovina" (tel. 030/56.53.89), la 20 de kilometri de Radauti, in imediata apropiere a Manastirii Sucevita.
Gospodariile din Vatra Moldovitei, unde puteti innopta, sunt: Bujoreanu Florentina, Popiuc Mihai, Cretu Vasile si Nichifor Reamir iar din Moldovita - Candrea Traian.Ziua a saseaManastirile Sucevita si Putna

Sucevita este o ctitorie comuna a familiei Movilestilor de la 1586, vestita mai cu seama prin fresca Scarii lui Ioan Climax, una dintre cele mai valoroase compozitii ale picturii medievale romanesti. Dupa un popas la Manastirea Putna si Chilia lui Daniil Sihastrul, calatorii se vor intoarce la "Popasul Bucovia", unde gazdele ii vor primi cu un program folcloric bucovinean.
La Putna, locuintele din reteaua de agroturism sunt: Aga Vasile, Cracovschi Gheorghe, Pascal Sterian si Breban Vasile, iar la Sucevita - Stirbu Mihai, Albu Lucu, Chiros Toader, Itcus Dorel, Medie Ioan si Zaremba Vasile.Ziua a sapteaRadauti

Printre traditiile Radautiului, la mare pret sunt tehnicile stravechi si secrete de realizare a diferitelor ceramici: cunoscuta ceramica neagra de Marginea (ceramica neagra lustruita se leaga de traditia olariei celtice din a doua epoca a fierului, folosita de celti si daci), ceramica de Radauti (cu flori conturate, inconjurate de puncte marginale) si, nu in ultimul rand, ceramica smaltuita (ce foloseste culorile galben, verde si alb), de Kuty (Ucraina), oras infiintat in 1715 de catre armenii sositi chiar din regiunea Sucevei.
Programul ultimei zile debuteaza tocmai cu vizitarea acestor ateliere de ceramica din Marginea si Colibaba (ceramica de Kuty), continuand cu vizitarea Muzeului Tehnicilor Populare din Bucovina si a Manastirii Bogdana, cel mai vechi monument din zid pastrat in "Tara Fagilor".
Dupa un dejun la restaurantul "Nordic", turistii se vor indrepta catre ultima dintre biserici - Biserica Arbore, intemeiata la 1503 de Luca Arbore, inaltul dregator al lui Stefan cel Mare. Muzeul Satului si "Colectia Toader Hrib" constituie de fapt un ultim reper al propunerii noastre, de aici turistii putand ajunge in scurt timp la Aeroportul Salcea sau la Gara Burdujeni din Suceava.Gica Iliesi

Informatii turistice:- Agentia "Campo Turism" Campulung Moldovenesc - tel. 030/31.47.41, 092/52.06.51
- Fundatia "Baltagul" Campulung Moldovenesc - tel. 092/27.26.26