Sub lupa

Redactia
Alocatia de racoare. Caldura mare. Si chiar acum s-au oprit toate robinetele. Seceta a crapat semintele si a vestejit culturile, sistemele de irigatii sunt deja tigai si cratiti in atelierul vreunui mester improvizat, in paduri sau pe campurile parlogite focul se isca din nimic. Nu e de mirare ca nou...

Alocatia de racoare

Caldura mare. Si chiar acum s-au oprit toate robinetele. Seceta a crapat semintele si a vestejit culturile, sistemele de irigatii sunt deja tigai si cratiti in atelierul vreunui mester improvizat, in paduri sau pe campurile parlogite focul se isca din nimic. Nu e de mirare ca noua legislatie propusa de Ministerul Muncii a starnit hohote nervoase de ras. Conform noilor dispozitii, in caz de canicula, patronii sau administratia firmelor trebuie sa asigure un dus in incinta societatii, o sticla de apa minerala si sa modifice programul, in functie de temperatura prognozata.
Oficialii nu s-au inteles niciodata prea bine cu vremea. S-a vorbit tot timpul despre imprevizibilitatea ei, despre capriciile atmosferice si despre fenomenele atipice perioadei sau zonei climatice. Iarna a fost mereu, de ani buni incoace, o problema politica. In vreme ce Puterea a vorbit despre furia dezlantuita a stihiilor, Opozitia a aratat catre Guvern, acuzandu-l ca a ignorat cu buna stiinta sa ia cele mai elementare masuri. Primavara, inundatiile au modelat si ele lupta politica. Au fost acuzati, laolalta, ministrii Mediului, de Interne, al Apelor si Padurilor, Institutul de Meteorologie, Agentia Nationala pentru Turism si, bineinteles, Fondul Proprietatii de Stat. S-a scris si s-a aratat cu degetul. Cate discursuri politice inspirate nu si-au tras seva din apa puhoaielor!
Si iata, cand discursurile lancezisera, epuizate de efortul electoral, canicula da apa la moara, direct sau prin intermediari, noilor polemici. Problema blocajului financiar nu a putut fi rezolvata in zece ani de zile. Tot de atata vreme regiile autonome au acumulat datorii care se scriu cu mai multe cifre decat cuprinde randul tipografic. Pentru ca regiile se bucura de imunitate, vinovatii am fi noi, eu si dvs. Despre noi se spune ca am demontat sistemul national de irigatii, si tot despre noi se spune ca nu ne platim datoriile, ca risipim apa si ca fraudam sistemul energetic. Despre noi, ca abuzam de apelurile de urgenta pentru cardiaci si apoplectici. Despre noi, ca biosfera marilor orase este inexistenta, iar padurile au fost transformate in lemn pentru export. La urma urmei, motivele nici nu conteaza, cata vreme nu noi deschidem robinetele, ci regiile autonome. Asa ca nimeni nu se mai mira cum se face ca centralele de distributie a apei calde intra in revizie tocmai vara. Ca isi opresc livrarile de apa in fiecare zi. Ca pentru unele orase apa calda curge doar prin telenovele. Si ca tot in telenovele poti sa te speli cum se cade, sub un jet de apa calda care in Romania ar sparge conductele.
Tot mai multi romani declara ca sunt gata sa faca orice pentru a intra la inchisoare. Au aflat ei ca sumele alocate pentru hrana sunt mai mari decat salariul mediu pe economie, ca ai un dus asigurat si, poate, si o sticla de apa minerala, cum a spus ministrul muncii ca, la o adica, poti citi o carte, sa urmezi o facultate, ce mai, o poti duce mai bine ca in campusurile universitare. Se mira cineva ca dai si de romani fericiti, care merg la inchisoare cantand, mai ales cand, la vreme de seceta, inchisoarea se numeste Jilava? Si-apoi, unde sa petreci vremurile de canicula daca nu la racoare? Aici macar nu-si pune nimeni problema restructurarii si poti fi sigur ca, daca nu-ti tremura mana, poti sa te bucuri de alocatiile Statului multa vreme de acum inainte. Si, daca esti cuminte, s-ar putea sa-ti instaleze si aer conditionat.N. C. Munteanu