Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie ungureasca. Supa-crema de castraveti cu tarhon. Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg castraveti, 600 ml iaurt, 100 ml frisca, 250 ml zeama de carne (Knorr + apa), 2 crengute de tarhon, sare, 1/2 lamaie.. Mod de preparare: Se spala castravetii, se taie in doua pe lungime, dupa care se taie...

Bucatarie ungureasca
Supa-crema de castraveti cu tarhon

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg castraveti, 600 ml iaurt, 100 ml frisca, 250 ml zeama de carne (Knorr + apa), 2 crengute de tarhon, sare, 1/2 lamaie.
Mod de preparare: Se spala castravetii, se taie in doua pe lungime, dupa care se taie felii. Se rastoarna in mixer cu lama si se adauga iaurtul si zeama de carne. Din tarhon se pastreaza cateva frunzulite pentru decor, iar restul se toaca si se adauga in mixer. Totul se mixeaza pana ce devine crema. La sfarsit se gusta de sare, se adauga zeama de la 1/2 lamaie si se serveste in castroane racite si cu cuburi de gheata. Se orneaza cu frunzulite de tarhon.
Sfat: In loc de tarhon, se poate folosi ceapa verde, si in acest caz partea alba de la ceapa se mixeaza impreuna cu castravetii.
Timp de pregatire: 15 minute + timpul de racire.
Salata de telina cruda

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 telina mare (600 g), sare, zeama de la o lamaie, 2 castraveti mijlocii in otet, 100 g maioneza gata preparata, zahar pudra, sare.
Mod de preparare: Telina se curata de coaja, se spala si se rade pe razatoare. Se amesteca imediat cu sare si zeama de lamaie sa ramana alba si se pune la rece. Intre timp, castravetii se toaca cubulete, se amesteca cu maioneza si se presara deasupra zahar pudra si sare (mai atenueaza gustul acru). Dupa o ora, telina se amesteca cu castravetii si maioneza. Se poate servi ca aperitiv, salata sau garnitura la pui fiert sau peste.
Timp de pregatire: 15 minute + 1 ora la frigider.
Franjuri de pui cu fasole verde

Ingrediente (pentru 4 persoane): 400-500 g piept de pui, 2 catei de usturoi, frunzulite de busuioc, 2 linguri de zeama de lamaie, 3 linguri de ulei de soia sau de masline, 600 g fasole verde, 1 ceapa rosie mare, un cubulet de unt, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Carnea spalata se taie fasii subtiri. Usturoiul curatat se piseaza in mojar, se amesteca cu busuioc, zeama de lamaie si uleiul de soia. Peste ele se adauga carnea fasii si se amesteca bine, dupa care se pune la rece sa patrunda bine aromele in carne. Intre timp, se curata fasolea verde, se taie si se inabusa cu apa. Separat, se caleste ceapa tocata in unt si se adauga pieptul de pui marinat, lasand sa se prajeasca. Fasolea, sarata si piperata, se rastoarna peste pui si se mai lasa pe foc 5 minute.
Timp de pregatire: 1 h si 40 minute.
Gaspacho

Ingrediente (pentru 4 persoane): 280 g castraveti, 400 g rosii, 1 ardei gras, o ceapa mica, 2 catei de usturoi, 250 ml apa, 20 g pesmet, 1 lingurita de otet de vin, 2 lingurite de ulei de masline, sare, piper, zeama de la 1/2 lamaie.
Mod de preparare: Se curata castravetii, ardeiul, ceapa, rosiile si usturoiul. Se taie cubulete si se rastoarna intr-un castron impreuna cu 1/4 l apa foarte rece, otet, sare si piper. Se presara pesmetul si se lasa 10 secunde sa se inmoaie. Se amesteca totul cu mixerul cu lama pana devine crema, apoi se adauga zeama de lamaie si uleiul de masline. Se orneaza cu marar sau patrunjel (la alegere).
Sfat util: Rosiile se cojesc mai usor daca stau 20 de secunde in apa clocotita.
Timp de pregatire: 20 minute.
Dulciuri
Prajitura cu piersici

Ingrediente (pentru 4 persoane): 180 g unt, 150 g zahar, 7 galbenusuri de ou, 180 g migdale macinate si decojite, 10 cuisoare zdrobite, zeama de la o lamaie si jumatate, 10 piersici decojite taiate cubulete.
Mod de preparare: Untul se freaca spuma cu zaharul si se adauga pe rand galbenusurile. Cand zaharul s-a topit se adauga migdalele, zeama de lamaie si cuisoarele si se toarna compozitia intr-o forma rotunda de tort. Se da la cuptor la foc potrivit. Cand s-a copt pe jumatate, se scoate prajitura din cuptor si se presara din belsug cubuletele de piersici. Se da iar la cuptor pana la coacerea completa. Cand e gata, se lasa sa se raceasca si se decoreaza cu frisca.
Timp de pregatire: 30 minute + 20 minute la rece.
Piure de zmeura

Ingrediente (pentru 250 g piure): 200 g zmeura, 50 g zahar pudra, o lingura de zeama de lamaie.
Mod de preparare: Se spala repede zmeura, se rastoarna intr-un castron impreuna cu zaharul si zeama de lamaie si se bat cu telul sau cu mixerul pana la obtinerea piureului.
Se serveste cu inghetata sau budinca de vanilie.
La fel se poate prepara piure din capsune, mure, fragi.
Timp de pregatire: 5 minute.