Forma maxima

Redactia
Natura si bucataria de vara. - Sfaturi si retete oferite de renumitul imunolog german, dr. Peter Schleicher, care crede in forta naturii de a vindeca -. A venit vara si o data cu razele fierbinti ale soarelui pofta de mancare a disparut cat ai bate din palme. Ceea ce ne dorim cu totii sunt bucate proa...

Natura si bucataria de vara
- Sfaturi si retete oferite de renumitul imunolog german, dr. Peter Schleicher, care crede in forta naturii de a vindeca -

A venit vara si o data cu razele fierbinti ale soarelui pofta de mancare a disparut cat ai bate din palme. Ceea ce ne dorim cu totii sunt bucate proaspete si usoare. Este momentul optim sa acumulam energie - dar energie vitala, generata de alimente bine alese. Suntem in plina vara si vedetele culinare ale sezonului sunt pestele, legumele, fructele si supele reci. Campioane raman insa in continuare rosiile. Suntapetisante, gustoase si mai presus de toate un aliment antitumoral foarte eficient.
Va prezentam in continuare cateva intrebari legate de alimentatia corecta in sezonul "fierbinte", la care dr. Schleicher a raspuns cu multa amabilitate si competenta.
- Metabolismul nostru se modifica vara in comparatie cu sezonul de iarna?
- Sigur ca da. Organismul nostru este mai permeabil la intoxicari, echilibrul acizi-baze se defecteaza, se formeaza depuneri acide, structurile celulare se erodeaza, iar urmarile sunt cunoscute: stare de oboseala, dureri musculare difuze, dereglari ale irigarii sangvine, reumatism, guta, artroza etc. De aceea, vara organismul are practic nevoie de o cura permanenta de "purificare", de eliminare a reziduurilor si toxinelor.
- Cum arata o astfel de cura?
- Una dintre retetele secrete tine de alimentatie: supa dulce de legume, care neutralizeaza acizii. Modul de preparare este urmatorul: se taie bucatele 3 cartori, 1 morcov si 1/2 radacina de telina, se acopera cu un litru de apa si se lasa sa fiarba 20 de minute (ideal ar fi sa se fiarba in aburi). Apoi se indeparteaza legumele, se adauga patrunjelul verde tocat si supa preparata astfel se consuma zilnic, de dimineata pana seara, vreme de 3 luni.
- Vara, regula de baza a alimentatiei noastre este gustatul, sau cum se mai spune - "a ciuguli". E prea cald ca sa ne asezam de trei ori pe zi la masa. Este recomandabil acest procedeu?
- Practic, este o intoarcere la traditie. Strabunii nostri procedau la fel: mancau des, putin si usor. Fiind mereu pe drum, ei culegeau cateva fructe de padure, 3 km mai departe scoteau din pamant cate-o radacina si doar din cand in cand vanau cate-un animal. Deci: niciodata cu burta plina.
- Nutritionistii recomanda cu insistenta in ultima vreme cinci portii de legume si fructe pe zi. Cum se poate realiza acest sfat?
- Foarte simplu: taiati marunt 1 kg de broccoli, praz, ceapa, dovlecei, ardei si morcovi. Caramelizati intr-o tigaie o lingurita de miere pe care o stingeti cu 3 linguri de otet de mere. Adaugati 5 linguri de ulei de masline si fierbeti in lichidul astfel preparat legumele. Este o mancare excelenta, usoara, cu un gust foarte placut, dulce-acrisor, din care puteti "ciuguli" putin cate putin, de dimineata pana seara. Otetul de mere elimina reziduurile, iar cantitatea de vitamina A si acid folic pe care o contine va ajunge pentru toata ziua.
- Dar legumele sunt fierte, se pierd o multime de substante vitale!
- Cateva dintre substantele vegetale secundare - asa numitele substante vitale 2000 - actioneaza efectiv doar la temperaturi ridicate, de aceea ar trebui sa consumati intotdeauna 50% din legume fierte si 50% crude. Taiate fasii, cu un sos de iaurt, sau pur si simplu ca salata cu ulei de masline. Salatele se combina foarte bine cu fructele, de pilda salata verde cu felii de portocala. (Pentru ca datorita vitaminei C din fructe fierul vegetal este resorbit mai bine. Si avem nevoie de el, pentru formarea sangelui si pentru transportul oxigenului revigorant spre toate celulele.)
- Cea mai mare revigorare pe timp de canicula ne-o ofera, totusi, o halba de bere rece, bauta la o gradina de vara. Ce parere aveti?
- Cei ce beau o halba de bere elimina doua, ceea ce poate duce la ingrosarea sangelui. Asa se explica riscul ridicat al obturarii vaselor sangvine. Urmarea: tromboze, infarcturi si atacuri de apoplexie dupa consumul de alcool. Alcoolul blocheaza hormonul Acth, care regularizeaza cantitatea de lichide din organism. Fara el se pierde mult lichid si pot aparea calculii renali, dereglari ale circulatiei sangelui, flebite si edeme.
- Deci un "Nu" hotarat alcoolului?
- Daca beti o halba de bere, o puteti "compensa" cu un litru de apa minerala, inainte de culcare. Si pentru ca alcoolul provoaca si eliminarea electrolitilor din organism, se recomanda o tableta de magneziu dizolvata in apa respectiva.
- Vinul e sanatos si vara?
- Da. Puteti bea zilnic 1-3 pahare, dar adaugand cel putin aceeasi cantitate de apa. Bauturile tari sunt insa foarte nocive, ele putand provoca atacuri (mortale) de apoplexie.
- Cam ce cantitate de lichid trebuie sa bem vara?
- Mai mare decat va imaginati. Nu 2-3, cum se recomanda adesea, ci... 5 litri pe cap de om. O parte din aceasta apa provine din fructele zemoase si din supele reci - care n-ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, cat e vara de lunga. Bauturile ideale ale verii sunt: apa minerala, ceaiurile si sucurile proaspete de fructe. Dar nr. 1 in topul bauturilor de vara ramane sucul preparat din petale de nalba, macerate in apa rece. Asa numitele Kazkadee, arma secreta a egiptenilor impotriva caldurii. Cumparati flori uscate de laPlafar, puneti cativa pumni de planta in apa rece (este foarte important sa fie rece), lasati sa se macereze 24 de ore, dupa care strecurati sucul si il beti. Are un gust delicios, este racoritor, are culoarea rosie ca limonada si calmeaza starea de agitatie produsa de caldura de-afara. Se poate consuma rece, de la frigider, dar pentru alinarea setei este preferabil sa fie baut la temperatura camerei. Bauturile foarte reci provoaca transpiratia. Pentru a ridica temperatura lichidului la cea a corpului, organismul trebuie sa produca caldura. Iar noi transpiram, pentru ca "frigul" produs prin evaporare sa reduca din nou temperatura corpului.
- Dar inghetata, desertul de baza al verii, are contraindicatii sau nu?
- Inghetata face sa ne priasca mancarea, de aceea, intre feluri e bine sa se serveasca inghetata de fructe. De altfel, o portie de inghetata de fructe contine doar 150 kcal, comparativ cu una "grea", cu frisca, care contine 330 kcal.
- Grasimile sunt excluse din bucataria de vara?
- Nu, dimpotriva, dar cu ulei de masline presat la rece. Pe care ar trebui sa-l picurati pe paine, inca de dimineata. Contine vitamina E, un antiradical recunoscut. Radicalii sunt molecule de oxigen care-o iau razna, distrugand celulele si atacandu-ne organismul, mai cu seama vara. Acizii grasi foarte valorosi din uleiul de masline degreseaza ficatul incarcat prin consumul de bere, de zahar si de faina rafinata. Exista persoane care din aceasta cauza beau in fiecare dimineata un paharel de ulei de masline pe stomacul gol. Un medicament excelent.
- Ne mai puteti spune vreun secret pentru un start "cu dreptul" in vara caniculara?
- Mancati multe fructe, mai ales pepeni. Si, langa ei, o bucata de paine integrala pe care-o stropiti cu putin ulei de masline si asezati un strat de rosii si ceapa taiate felii.
- Partenerul ideal al uleiului de masline este lamaia?
- Bineinteles. Lamaia este o "bomba" anticancer. In afara de vitamina C, ea mai contine 58 de substante care bareaza drumul cancerului. Sosul cel mai bun si mai sanatos pentru salate, peste etc. este cel mediteranean, preparat din 1/3 suc de lamaie si 2/3 ulei de masline, amestecate bine de tot, pana se transforma in emulsie. Amandoua "pun pe goana" radicalii liberi, mai numerosi in sezonul cald.
- Un alt prieten al ficatului in zilele calduroase de vara este anghinarea. E-adevarat?
- Foarte adevarat. Datorita temperaturilor ridicate, in organism creste numarul toxinelor, iar pentru ficat, dezintoxicarea este vitala. Un medicament bun la gust: se taie anghinarea, se stropeste cu lamaie si se rumeneste in ulei de masline. Apoi se presara cu cimbru si se toarna deasupra putin vin.
- Care sunt fructele de vara cele mai sanatoase?
- Pepenii rosii. Contin multa apa, o cantitate mare de vitamine (C, A, B1, B2) si, in plus, substante minerale (calciu si fosfor). Pepenele rosu ofera cel mai elegant mod de "alimentare" a organismului cu lichide si electroliti.
- Stim ca rosia este "leguma-vedeta" a verii. Aveti si pentru rosii vreo reteta?
- Fireste. Fierbeti intr-o oala o cantitate mai mare de rosii - provizie pentru 3 zile - pe care le puteti folosi ca baza pentru supe reci, sucuri sau sosuri gustoase. Reteta mea preferata este urmatoarea: se oparesc rosiile, se curata de pielita si seminte (prin apasare), se taie in patru si se pun intr-o tava unsa cu ulei. Peste ele se presara usturoi zdrobit, cimbru, sare, piper si un varf de cutit de sare, apoi se stropesc cu ulei de masline si se tin doua ore in cuptorul incins la 60?C. Cand sunt facute, se sfarma ca un piure, se amesteca cu putin ulei si se condimenteaza cu cimbru, busuioc, salvie si eventual masline. Sunt delicioase!
- Si daca nu exista rosii de tara, coapte la soare?
- Atunci folositi rosiile decojite din conserve. Sunt mult mai bune decat cele fara gust, cultivate in solarii. Rosiile contin licopene, care reduc cu 50% riscul tumorilor cancerigene. Studiile recente arata ca licopenele intaresc sistemul imunitar, iar betacarotenul protejeaza pielea de razele ultraviolete si de arsurile provocate de soare.
- Dar ca sa nu ni se umfle picioarele de caldura ce putem face?
- Consumati cu incredere castraveti. Sunt racorosi, elimina surplusul de lichide din organism, reziduurile si impiedica formarea calculilor renali.
- Friptura de porc ar trebui evitata in timpul verii. De ce?
- In primul rand, pentru ca ea contine multa histamina, o substanta producatoare de alergii - mai cu seama vara, pentru ca in aceasta perioada alergiile sunt deosebit de frecvente. In al doilea rand, carnea de porc contine acizi grasi nocivi, pe care organismul nu-i poate descompune total, incarcandu-se cu reziduuri si toxine. O alternativa mai buna: carnea de pasare. Oamenii de stiinta apreciaza grasimile din carnea de pasare cel putin la fel ca pe cele vegetale. Dar cand gatiti pui, folositi zeama de lamaie. In felul acesta, albumina poate fi mai bine valorificata. De altfel, in tarile mediteraneene, lamaia nu lipseste niciodata de langa carne sau peste, un aliment de baza al sezonului estival. Vara se poate manca peste si de 4-5 ori pe saptamana. Este usor, se digera bine, iar acizii grasi, Omega 3, pe care-i contine, curata arterele, mentinandu-le tinere. Acizii respectivi fac pielea mai supla si o protejeaza de neurodermite.
- In tarile mediteraneene se foloseste frecvent salvia pentru condimentarea carnii si a pestelui. Mai ales vara. De ce?
- Salvia este foarte importanta vara, pentru ca stopeaza producerea transpiratiei. In plus, omoara bacteriile si virusii. Vara, riscul contaminarii alimentelor este mai ridicat. Efect antibacterian au insa mai ales usturoiul si ceapa. Ceapa ar trebui consumata zilnic - in toate variantele, ca garnitura sau umpluta. Stimuleaza irigarea sangvina si subtiaza sangele, ingrosat din cauza caldurii.
- Dar cimbrul?
- Si cimbrul ar trebui folosit in timpul verii pentru ca face mancarea mai usoara, vindeca afectiunile de stomac si intestine. Dar adevarata "minune" este nasturelul (cresonul). Contine iod pentru tiroida (centrala noastra energetica), potasiu pentru regularizarea cantitatii de lichid din organism, vitamine din grupa B pentru nervi si antiradicali - vitaminele A, C si E.
- O ultima intrebare: ce desert recomandati pentru finalul unei mese de vara?
- Vara nu va pot recomanda deserturi pentru ca dulciurile ingreuneaza metabolismul si produc micoze intestinale. Ideala este insa o salata de fructe de tot felul - neaparat cu pepene si capsune - stropita din belsug cu zeama de lamaie. Sau branza langa un pahar cu vin rosu. Branza contine betacaseina care, conform unor studii, previne cancerul de san. Mai ales caseina din branza de oaie si de capra.
- Va multumim.Rodica Demian