Sub lupa

Redactia
Iadul din noi si de langa noi. Intr-o tara in care viata de zi cu zi pare o tortura de nesuportat, a vorbi despre tortura pare o gluma proasta. Ne tortureaza psihic fel de fel de ticalosi si destule ticalosii, stiute si nestiute. In Romania postrevolutionara nasc tortionari zi de zi si ceas de ceas,...

Iadul din noi si de langa noi

Intr-o tara in care viata de zi cu zi pare o tortura de nesuportat, a vorbi despre tortura pare o gluma proasta. Ne tortureaza psihic fel de fel de ticalosi si destule ticalosii, stiute si nestiute. In Romania postrevolutionara nasc tortionari zi de zi si ceas de ceas, ca si cum n-ar fi suficienti cei din perioada comunista.
Multe familii din marginimea societatii se intemeiaza pe teroare. Viata lor de fiecare zi este un supliciu si un sir de torturi. De multe ori, "pentru a nu se destrama", familiile fac eforturi disperate sa-si ascunda dramele. Pretul acestor sacrificii este inscris, in special, in sufletul copiilor. Ion Dragan, din Buhusi, a decis, zilele trecute, sa corecteze greselile de crestere ale familiei sale. El i-a legat la gramada pe cei trei copii laolalta cu nevasta. Si cand spun la gramada, nu folosesc o figura de stil. Pur si simplu i-a strans de gat cu un lant pe care l-a pecetluit cu un lacat. Copiii fac numai prostii, iar nevasta ii toaca toti banii - aceasta era coloana vertebrala a gandirii lui Dragan! Dupa ce i-a legat cobza, Ion a inceput sa-i invete abecedarul austeritatii, folosindu-se de un bici. Pentru variatie, s-a mai folosit si de un par. Se pare ca picatura care a umplut paharul rabdarii lui Dragan a fost marturisirea fetei lui, de 16 ani, ca e insarcinata in luna a saptea. Chiar daca nu este un om prea citit, tatal de familie a depus eforturi sustinute, cateva ceasuri, pentru educarea urmasilor. Si a fost atat de eficient, ca si astazi copiii se afla in spital, la terapie intensiva.
Acolo, in subteranele cotidianului, tortura este un alt fel de a-ti impune punctul de vedere. Pentru ca unii dintre violatorii care au terorizat Suceava sau Bucurestiul obisnuiau sa-si tortureze victimele, recuperatorii isi intemeiaza mare parte din filosofia de viata pe tortura, ba, dupa cum se stie, exista si cazuri de politisti care, ca pana mai ieri, smulg in modul cel mai concret, cu clestele, declaratiile necesare din gura tot mai stirba a suspectilor.
Plutonierul Constantin Danila, din comuna C.A. Rosetti, judetul Buzau, l-a arestat acum cateva zile pe un oarecare Alin Thales, un tanar din comuna ieseana Bucium. Alin, vorba cantecului, e baiatul cel mai fin, dar plutonierul il banuia ca a furat ceva gaini din poiata unui localnic. Constantin Danila, Costica pentru prieteni, a hotarat sa puna capat furturilor si, dupa ce l-a saltat pe baiat, a dat cu pumnul in masa, cerandu-i sa spuna adevarul. A dat cu pumnul in masa este o alta figura de stil. De fapt, Costica l-a luat la puricat pe tanarul Alin, masurandu-l cu bastonul de politist din cap si pana-n picioare, ca era in stare bietul om sa spuna si cine a furat scrisoarea pierduta. Dupa aceasta ancheta, baiatul a fost internat de urgenta in spitalul judetean, cu timpanul urechii din stanga spart, iar Costica a fost suspendat.
Institutiile de stat sau ale traditiei colaboreaza in a face tortura de zi cu zi mai eficienta. Ca esti sef de post sau tata de familie, pentru multi pare a fi acelasi lucru: poti dispune nestingherit de suferinta celor din jur. Ceea ce pentru o viata cenusie, excesiv de cenusie, nu-i putin lucru! S-ar spune ca daca iadul nu exista, noi facem eforturi sa-l inventam. Ca sa avem unde trai.N.C. Munteanu