Strabunica stie tot

Redactia
Deodorante preparate acasa. Poate parea absurd sa recomanzi retete de deodorante "domestice", cand rafturile pravaliilor se rup cu ele. Seducatoare si bine mirositoare, cosmeticele industriale nu sunt chiar asa de nevinovate pe cat s-ar crede, asa ca multa lume renunta la ele in favoarea unor prepar...

Deodorante preparate acasa

Poate parea absurd sa recomanzi retete de deodorante "domestice", cand rafturile pravaliilor se rup cu ele. Seducatoare si bine mirositoare, cosmeticele industriale nu sunt chiar asa de nevinovate pe cat s-ar crede, asa ca multa lume renunta la ele in favoarea unor preparate naturale de pe vremea bunicii, ieftine si neagresive pentru cei care le folosesc.
O piatra magica: Alaunul

Alaunul este compus din saruri de aluminiu si de potasiu. El are forma unei pietre usor translucide si se gaseste la magazinele care vand produse chimice. Foarte astringent, e suficient sa inmoi o bucata de alaun in apa si sa-l treci umezit peste piele pentru a frana in mod eficient transpiratia in locurile unde ea se produce abundent: subsuori, talpa picioarelor, maini.
O planta-minune: Salvia

Decoctul de salvie sau maceratul de frunze de salvie bagate in otet constituie un mijloc natural excelent de lupta cu transpiratia. Adaugati cateva linguri de decoct sau de macerat in apa din baie sau clatiti-va cu apa imbogatita cu unul din aceste preparate. Frunzele de salvie uscate, pisate si transformate in pudra, pot fi folosite asemenea talcului. Pulverizati-le la subsuori si pe talpi. (In veacul trecut, pudra de salvie era folosita in interiorul pantofilor pentru a evita transpiratia picioarelor pe timp de vara.)
Un leac calugaresc: Rozmarinul

Se spune ca monahii benedictini nu miroseau niciodata a transpiratie, fiindca se spalau cu otet neutralizant de rozmarin. Tonifiant, astringent si aromatic, se bucura de reputatie larga in Evul Mediu. Se pun la macerat un pumn de flori si de frunze intr-un litru de otet, vreme de 15 zile, la soare. Se filtreaza si se trage in sticle. Puneti apa rece intr-un lighean, adaugati 4-5 linguri de otet de rozmarin si clatiti-va pana la brau. E o veritabila binefacere.