Accente

Redactia
Sarbatoare cu talc la Sibiu. Pentru cateva zile, Sibiul a gazduit un festival in premiera la noi: Zilele Culturii Bavareze. Ca niciodata, linistea, plictiseala provinciala a orasului au fost sfasiate de evenimente neobisnuite. Piata Mare a fost luata cu asalt de mii de curiosi. In timp ce in salile M...

Sarbatoare cu talc la Sibiu

Pentru cateva zile, Sibiul a gazduit un festival in premiera la noi: Zilele Culturii Bavareze. Ca niciodata, linistea, plictiseala provinciala a orasului au fost sfasiate de evenimente neobisnuite. Piata Mare a fost luata cu asalt de mii de curiosi. In timp ce in salile Muzeului Brukenthal era vernisata o expozitie de arta plastica germana, iar la Muzeul Astra se deschidea o expozitie de fotografii sasesti de epoca, publicul larg dadea gata cu frenezie primele zeci de butoaie de bere germana, poposite in Piata Mare a orasului. Bere rosie, bere bruna, bere blonda. In ritmuri de fanfara, un ministru si un primar din Bavaria dau cep unui butoi special, dedicat oficialilor. Rotindu-se pe imense rotisoare electrice, nenumarate ciolane afumate de porc ispitesc cu mirosul lor intreaga zona centrala a orasului. In costume traditionale bavareze, sute de germani se simt ca acasa. Alearga, servesc in stanga si-n dreapta, se fotografiaza culocalnicii, canta stangaci din fluierele romanesti cumparate ca suveniruri din Piata Mica (unde, in paralel, se tinea un targ al mestesugarilor). Ziaristi si cameramani straini, majoritatea germani, "agata" cate un roman pitoresc si-si pun aparatura in miscare. Sibienii par ametiti de atata miscare, de neobisnuitul evenimentului. Dau "vina", se intelege, pe "neamtul de la Primarie", primarul pe care l-au ales cu atata entuziasm. Gratie lui Johannis, Sibiul a fost pus deja pe "harta Europei". Tot ce se intampla suna a Europa. Hotelurile sunt ocupate, ministrii (inclusiv doi de la Bucuresti) beau alaturi de trecatori. Sar peste mirosurile de paine prajita cu usturoi si jumari, de carnati la tigaie cu varza calita, de chiftele tavalite in sos de vin alb, bravele simboluri ale gastronomiei bavareze, din care romanii se infrupta la preturi convenabile, in nelipsite sunete de fanfara. Sibiul e-n sarbatoare si, odata cu el, spiritul locuitorilor sai. Iar cine va dori sa inteleaga ce inseamna "integrarea in Europa" va avea, iata, o mostra. Azi in Sibiu, maine in Timisoara sau Sfantul Gheorghe, in Baia Mare sau Constanta, notiunea abstracta de integrare incepe sa-si arate intelesurile concrete. Cand, oficial, Europa ne va deschide portile de primire, mare ii va fi surpriza sa constate ca o importanta parte din viata noastra este deja dincolo, gata integrata. Dupa ce, inca de pe acum, Romania a deschis larg portile pentru... curentul reciproc: integrarea Europei in cultura romana!Ion Longin Popescu