Sub lupa

Redactia
Pui de soimi. O delegatie a minerilor din Valea Jiului i-a spus recent premierului ca cei peste 60.000 de copii din zona au un viitor nesigur. Regiunea este monoindustriala si singura sansa a copiilor pare plecarea catre un orizont acoperit de norii tranzitiei. Multi nu ajung mai departe de Gara de N...

Pui de soimi

O delegatie a minerilor din Valea Jiului i-a spus recent premierului ca cei peste 60.000 de copii din zona au un viitor nesigur. Regiunea este monoindustriala si singura sansa a copiilor pare plecarea catre un orizont acoperit de norii tranzitiei. Multi nu ajung mai departe de Gara de Nord, de unde incep si metroul, si subteranele prostitutiei si initierii in misterele lumii interlope. Caci in Romania exista si o precocitate perversa, pe care oficialii au izbutit pana acum sa o ignore.
Dintr-o statistica a Ministerului Educatiei, elaborata in colaborare cu Ministerul de Interne, aflam ca bolile tranzitiei lovesc cu varf si indesat si populatia scolara. Numai in anul scolar care a trecut, cel putin 10.000 de elevi au fost implicati in acte infractionale, de la banalele, deja, gainarii de cartier la complicitate la crima. Circa 1300 de copii de varsta scolara au comis acte de violenta, 9000 au fost implicati in furturi si aproximativ 150 se drogheaza. Ca orice statistica, si aceasta prezinta doar o mica parte din fenomenul infractional. Multe infractiuni, mai ales daca este vorba despre furturi marunte, raman neconsemnate pe chitantierul Politiei, altele sunt trecute cu vederea, unele beneficiaza de clementa sau de un avocat priceput. De altfel, pe principiul ca nu strica o chelfaneala si ca bataia e rupta din Rai, actele de agresiune nu sunt luate in evidenta decat daca se lasa cu raniri sau cu o crima. Copiii sunt tot mai frecvent primele victime ale violentei si, adesea, tot ei sunt impinsi, uneori cu buna stiinta, pe panta infractionalitatii. Lipsa de ocupatie, exemplul mai mult decat graitor al nepasarii celor din jur, prietenii mai mari si mai ticalositi sau gasca de cartier - iata tot atatia invatatori care-l salta pe novice de la stadiul prescolar pe bancile universitare ale violentei in grup. Familiile sunt prea ocupate cu propriile probleme pentru a le mai rezolva pe cele ale copiilor. Politisti sau profesori, cu totii sunt de acord ca fenomenul cel mai ingrijorator este scaderea varstei la care copiii debuteaza pe scena infractionala. Precocitate alarmanta, mai cu seama ca se manifesta in delicte majore, uneori din neglijenta complice a parintilor.
Ilie, un copil de 5 ani, a fost internat recent la Clinica de Dezalcoolizare a Spitalului de Copii "Sfanta Maria" din Iasi. Parintii au lasat nesupravegheate cateva sticle de lichior si copilul a gustat din fructul oprit, invitandu-si si prietenii. Copilul a fost adus la spital in coma alcoolica, iar prietenii, mai ponderati, s-au ales doar cu o mahmureala strasnica. Ilie a scapat cu zile, insa medicii se asteapta ca prima betie, ca si prima dragoste, sa lase urme adanci in mintea baiatului.
In satul Oniceni din judetul Neamt domneste teroarea dupa ce satenii au descoperit ca mai multi copii, cu varste intre 9 si 15 ani, se dedau la orgii sexuale. Invatatorul grupului este Marius, un adolescent de 15 ani care se afla actualmente in expertiza neuropsihica la Centrul de Primire a Minorilor din Piatra-Neamt. Cei trei copii au organizat o partida de sex in grup pe malul lacului, sub privirile stupefiate ale consatenilor lor. Deocamdata, parintii baietilor de 9 si 10 ani nu au depus plangere penala si nu se stie daca o vor mai face. Sunt rude de departe cu parintii lui Marius.
Asa ca se intelege de ce politistii si functionarii Ministerului Educatiei se gandesc cu groaza nu la statisticile deja incheiate, ci la cele pe care le vor alcatui pentru anul scolar in curs. Copiii au tendinta sa reproduca in mic ceea ce e moneda curenta in lumea celor mari.N.C. Munteanu