Accente

Redactia
Un cuplu celebru. Cainele,. pisica. et co.. De ce ne fac mai fericiti animalele?. Ziua de munca s-a sfarsit si iata odihna mult asteptata. Venim acasa. Deconectare. Relaxare. Inclusiv labute catifelate si boticuri reci. Ca ne fac bine - si nu numai sufletelor singure, ci si cuplurilor si familiilor c...

Un cuplu celebru
Cainele,
pisica
et co.

De ce ne fac mai fericiti animalele?

Ziua de munca s-a sfarsit si iata odihna mult asteptata. Venim acasa. Deconectare. Relaxare. Inclusiv labute catifelate si boticuri reci. Ca ne fac bine - si nu numai sufletelor singure, ci si cuplurilor si familiilor cu copii - este de mult stabilit, si chiar de catre oamenii de stiinta. O relatie pe deplin fericita.
In Anglia, traiesc peste 10 milioane de caini si 4 milioane de pisici. In Germania, traiesc aproape 5 milioane de caini, vreo 6 milioane de pisici si peste 6 milioane de pasari de apartament. Dar fie ca sunt fani de pisici, indragostiti de caini sau iubitori de pasari, toti stapanii de animale sunt de acord intr-o privinta: ca fara ele, viata ar fi mai trista. Pentru ca le iubim, iar ele ne raspund cu aceeasi dragoste.
Pentru cei care studiaza comportamentul uman, pentru psihologi sau medici, dragostea nu este insa un criteriu. Ei detin alte argumente solide pentru a explica tandretea si caldura existente intre om si animalul iubit.Cainii si pisicile ne fac mai frumosi. Cum?

In mod cert, este capitolul cel mai frumos al cercetarii moderne a animalelor. Au sau nu animalele preferate vreo influenta asupra starii noastre generale si asupra aspectului fizic?
Psihologul american Leon Frankenstein spune: "Frumusetea nu vine doar din produse cosmetice, ci mai ales din suflet. Calmul, echilibrul si multumirea sunt mai eficiente impotriva ridurilor decat orice masca de frumusete. Aceia care sed seara in fotoliu, mangaindu-si relaxat pisica, aceia care se intrec la fuga cu cainele pe ploaie sau ninsoare sunt mai putin stresati, iar stres mai putin inseamna o piele sanatoasa. Pentru picioare nu exista nimic mai bun decat plimbarea zilnica cu cainele. Pasul vioi pompeaza bucurie in suflet, dar mai ales sange in vene si ajuta la evitarea varicelor, trombozelor sau inflamatiilor".
Medicul specialist Freya Heid-Fischer declara: "Unora dintre pacientii mei imi vine sa le prescriu un caine". Din doi stapani de caini, unul se plimba circa 20 de ore pe saptamana cu tovarasul sau.
Un caine baga o familie intreaga in viteza. Cei care zac mai tot timpul in casa sunt scosi la aer, iar grasii scapa de kilogramele in plus, atunci cand ies la plimbare cu cainele. Supragreutatea a scazut datorita plimbarilor cu cainii, arata o cercetare efectuata de prof. dr. E. Olbrich de la Universitatea Erlanger. In timpul acestui "strong going", vasele capilare se dilata, sangele curge mai repede, organismul devine mai performant. La un sondaj facut de un institut din Schwalbach, 85% din medici spun ca "Cei care merg mult pe jos isi prelungesc viata".Cum ne consoleaza animalele cand suntem necajiti

Animalele, in special cainele si pisica, sunt cel mai bun medicament impotriva stresului zilnic si al necazurilor.
In cadrul unui experiment care a avut loc la Universitatea Bonn, un numar de femei au fost intrebate care a fost contributia cainelui lor atunci cand s-au aflat intr-o situatie critica? Raspunsurile cele mai frecvente au fost: "In timpul plimbarilor lungi cu cainele, am avut ragazul sa chibzuiesc" sau "Cainele m-a facut sa rad din nou".
Pentru salariatii care traiesc singuri, este intr-adevar problematic sa tina un caine, in timpul zilei nefiind nimeni acasa. O pisica, in schimb (sau chiar o pereche) este tovarasul ideal - pansament pentru suflet si partener tandru.
Un studiu voluminos arata ca pentru 78% din 7000 de stapani de pisici, acest animal inseamna o bucurie mai mare de a trai.
Femei singure o confirma: "Ce placut e cand vin seara acasa si nu gasesc locuinta pustie" si "Cand sunt trista, cele doua pisici imi alunga tristetea".
Cei care au caini - spun cercetatorii fenomenului - se bucura mai mult de profesiunea si munca lor, traiesc in armonie cu prietenii, partenerii si copiii.Animalele ne fac fericiti

Cei care-au crescut in casa alaturi de o pisicuta sau de un catel isi amintesc niste intamplari de neuitat. Acestia sunt totodata paznici devotati, tovarasi, prieteni intimi si camarazi de joaca. 80% din cainii din Germania au stapani. In aceste familii, nu exista loc de plictiseala, preocuparile comune legate de caine asigurand noi si noi subiecte de conversatie. Terapeuti ai unor cupluri au constatat ca partenerii se cearta mai rar, daca prin preajma se afla cainele sau pisica.
"Animalele schimba atmosfera din casa, indeamna la activitati comune", explica prof. dr. S. Greifeuhagen. "In plus, ele actioneaza ca factori educativi in ceea ce priveste autodisciplina si prudenta."Cum invata copiii de la animale

Lucru dovedit: copiii profita dublu de pe urma tovarasilor de joaca. Invata sa-si asume responsabilitati, dobandesc mai multa incredere in propriile forte si performante, mai ales la scoala. Cel mai mic papagal de care se ocupa in mod intens un copil poate fi de folos.
Un sondaj in randul invatatorilor a dus la urmatoarea concluzie: la copiii care au un animal, constiinta datoriei si stabilitatea psihica sunt mult mai pronuntate decat la cei care n-au. Rezultatele lor scolare sunt mult mai bune.Cum ne intelegem cu animaleleNu tipati! Animalele inteleg de vorba buna

Un caine stapaneste limbajul articulat si limbajul corpului. Cand latra sau da din coada inseamna ca asteapta sa fie scos la plimbare. Sau ca saluta pe cineva. Cand latra si-si tine coada teapana: Atentie! Nu va apropiati! Cand vrea sa se joace isi ridica colturile gurii si ciuleste urechile.
Fireste, nu intelege intotdeauna ce i se spune, dar intelege in schimb cum i se vorbeste: tare sau incet, prietenos sau aspru. El pricepe insemnatatea, pentru ca aude aceste cuvinte in mod repetat, intr-un anumit context. Pentru ca mesajul sa ajunga corect la caine, trebuie sa i se vorbeasca clar si raspicat. Iar pentru aceleasi cerinte (dispozitii, ordine) sa se foloseasca aceleasi cuvinte (de exemplu: "afara" sau "lesa" pentru plimbare).
Tonul trebuie sa se adapteze situatiei (lauda sau mustrare). Si inca ceva: nu strigati niciodata la un caine, aceasta nu face decat sa-l deruteze.
Si sunetele scoase de pisici exprima stari diferite. Un mieunat slab inseamna: as vrea sa mananc. Unul puternic - deschideti usa, repede. La fel de nuantat este si limbajul lor fizic (corporal). O atingere delicata cu labuta: vrea sa i se acorde atentie, sa fie giugiulita (mangaiata). Daca ridica laba, fara sa atinga nimic, e nervoasa. Pisica arata intotdeauna ce doreste. Daca, de pilda, vrea sa doarma, se culca la locul ei preferat si se incolaceste. Daca toarce, puteti fi siguri ca se simte foarte bine.
Tonul ridicat nu e bun pentru urechile sensibile ale pisicii. Ea asculta atunci cand i se vorbeste calm si cu blandete, cand i se rosteste numele. Mustrarile sau interdictiile trebuie sa fie scurte si concise. Ii pronuntati numele, un "nu" clar si gata.Ce animal ni s-ar potrivi?

Pentru ca animalul sa se simta bine in preajma noastra, ar trebui ca noi sa respectam cateva recomandari, sa aflam care pisica, care caine sau care pasare ni se potrivesc.
La puii de pisica se poate recunoaste imediat: cel care se-ndreapta primul catre om este plin de sine si curajos. Un clovn intre pisici, caruia trebuie sa i se dea vesnic ceva de facut. Isteata si in acelasi timp linistita este pisica ce se uita la om, dar nu se misca din loc, fara insa sa se sperie. Pisicile isi gasesc singure o ocupatie - ore in sir -, dar simt nevoia sa fie mangaiate in mod regulat. Cel mai mult le place sa le mangai intre urechi sau sub barbita. Nu in contrasens, asta nu le place deloc.
Cand sunt cate doua, pisicile isi petrec timpul jucandu-se, se spala si se harjonesc. Cel mai bine este sa alegeti doua pisicute surori. Daca insa exista deja o pisicuta in casa si mai vine una noua, concentrati-va asupra celei dintai (stapana locului), evitand in felul aceasta scenele de gelozie.
In ceea ce priveste cainii, alegerea dvs. trebuie sa depinda de marimea apartamentului. Un caine mare nu poate fi tinut intr-o locuinta mica. Cainele are nevoie de un loc fix, de unde sa poata observa tot ce se petrece in jurul lui. Cel mai bine se simte in prezenta stapanului sau stapanilor sai. Toti cainii sunt fiinte sociale. Lasati prea mult singuri acasa, ei mor.
Doi caini in casa pot fi solutia buna. Pentru ca, in afara timpului petrecut cu oamenii, ei se joaca impreuna. Combinatia ideala este: un mascul si o femela. Intre ei nu exista concurenta. Masculul ramane, intotdeauna, un "cavaler".
La alegerea unui papagal, ar trebui respectate urmatoarele criterii: papagalii sanatosi se catara, zboara sau topaie in colivia lor, se ocupa de parteneri, se joaca cu jucariile. Pentru a se putea adapta mai usor la noul camin, ar trebui sa aiba intre 6 si 8 luni. Fiti atenti ca penele sa fie lucioase si nu zburlite, ochii - stralucitori, sa aiba pe tot capul un desen de valuri. Desi papagalii isi accepta stapanii, ei prefera sa aiba langa ei un tovaras din aceeasi specie. Osteneala e aceeasi, fie ca e vorba de o pasare, sau de doua. Colivia trebuie, evident, sa fie mai mare, fiecare papagal avand vasul lui pentru apa si hrana.
Ca e caine, pisica sau pasare, fiecare animal are nevoie de o anumita cantitate de hrana. Pisicile, de pilda, consuma mai multe grasimi decat cainii. Hrana speciala pentru pisici, caini sau papagali contine substantele hranitoare necesare. Fiind foarte sanatoasa, ea poate fi consumata de toate aceste animale pe toata durata vietii lor.De ce animalele ne-au luat-o inainte?

Care-ar fi oare performantele animalelor daca acestea ar participa la Jocurile Olimpice, in locul oamenilor? Omul, invins, ar ramane mult in urma. Ogarii ar castiga aurul la suta de metri, pisicile - la saritura in inaltime. De pe loc, pisica sare de 5-6 ori propria-i inaltime. 50 km la ora nu reprezinta o problema pentru ea. Iar unii caini alearga cu 70 km pe ora, de doua ori mai repede decat cel mai rapid alergator.
Dar cainele si pisica ne sunt superiori si in alte domenii: ei au o vedere mult mai vasta (cuprinzatoare).
Pisica are un camp vizual de 186 de grade, omul ajungand doar la jumatate. Datorita capului sau ingust, ogarul atinge 270 de grade, putand percepe si ceea ce se intampla in spatele sau. Cainele recunoaste acidul butiric (existent in transpiratia omului) chiar si diluat de milioane de ori, atunci cand acesta patrunde prin talpa pantofului in sol. In felul acesta, el depisteaza raufacatorii si poate sa gaseasca oameni aflati sub un strat de zapada de 7 m. Un sunet, imperceptibil pentru auzul omului, il face sa sara pe loc in picioare. Iar "zgomotul" masinii stapanului sau il recunoaste dintre sute de alte motoare. El reactioneaza mai iute, mai sigur decat orice semnal de alarma.
In timp ce urechea omului nu mai inregistreaza zgomote la peste 18.000 de vibratii pe secunda, urechile pisicilor sunt de trei ori mai performante, inregistrand la un metru distanta pasii usori ai unui soarece.
Ba, mai mult: pisicile "aud" si cu ochii, celulele nervoase din ochi transmitand zgomotele creierului; chiar si pisicile oarbe prind muste. Intr-o incapere inchisa, in care e intuneric bezna, pisica nu se loveste de pereti, pentru ca mustatile ei au un fel de semnal radar de avertizare.
Si mai uluitor este sistemul ei de orientare. Doi cercetatori germani au luat mai multe pisici si le-au lasat la diferite distante. Fiecare a fost asezata in mijlocul unui labirint cu iesiri inspre toate punctele cardinale. Absolut toate pisicile au ales iesirea care ducea in linie dreapta catre casa lor. Fenomen? Nu. Pisicile isi urmeaza probabil cel de-al optulea simt, cel care le permite sa depisteze campuri magnetice.
Dar capitolul la care cainele si pisica il lasa pe om repetent este fidelitatea. Flamanzi, batuti, torturati de bestiile lor de stapani, cainii nu se vor razbuna si nu vor pleca niciodata de "acasa", acceptandu-si cu resemnare calvarul. Legati in spatele carutelor tiganesti, constransi sa mearga, in acelasi ritm cu al cailor, zeci de kilometri pe zloata ori arsita, pusi in streanguri de sarma, insetati si flamanzi, prietenii omului iarta totul, bucurosi atunci cand mila stapanului se intoarce, fie si doar o clipa, spre ei. Privirile lor umile si fericite spun mai mult decat o mie de tratate despre dragoste si credinta. Dar pisicile care se intorc acasa de la sute de kilometri, ori cele care atunci cand stapanii le abandoneaza se sinucid?
Muta, dar atat de statornica si de afectuoasa, prezenta animalelor langa om nu este doar un prilej de relaxare si desfatare sentimentala, ci si un model de tinuta morala, la care ar trebui sa reflectam mai profund.Rodica Demian