Sub lupa

Redactia
Evadari din celula de baza. Mentalitatea tribala face, in continuare, victime. Barbatul pleaca la vanatoare, iar femeia sta pe langa casa. Sotul uita uneori sa mai vina cu zilele. Se vaneaza greu in tranzitie. Femeia trebuie sa-l astepte cu masa pusa, calda, dispusa si frumoasa. Barbatul compenseaza...

Evadari din celula de baza

Mentalitatea tribala face, in continuare, victime. Barbatul pleaca la vanatoare, iar femeia sta pe langa casa. Sotul uita uneori sa mai vina cu zilele. Se vaneaza greu in tranzitie. Femeia trebuie sa-l astepte cu masa pusa, calda, dispusa si frumoasa. Barbatul compenseaza absentele punand prada pe masa. Deseori, nici n-o pune. Fie ca nu a gasit nimic, fie ca si-a pierdut vremea vanand o prada extraconjugala. Barbatul face ce face si iese mereu invingator, chiar daca tribunalele decid de multe ori in favoarea femeii. Femeia trebuie sa taca, sa inghita, sa se supuna, sa renunte.
Insa cine spune ca sotiile sunt neajutorate nu spune decat o jumatate de adevar. Intr-adevar, multe femei, cam o treime din cele maritate, sunt agresate de barbatii lor. Pe termen lung, barbatul roman - ochi alunecosi, inima zburdalnica - adora schimbarea. Doar ceva mai putin de jumatate dintre cupluri rezista pana la nunta de argint. Dar si acestea, cu cate probleme! Viata conjugala e plina de contuzii. Copiii sunt, de multe ori, prinsi la mijloc, in miezul cald al evenimentelor. Chiar si-asa, putine scandaluri casnice ajung la tribunal. Toate se consuma in familie. De ochii soacrei, de gura lumii, familia face eforturi disperate sa se conserve. Dar familia nu mai este de mult celula de baza a societatii. A devenit o carcera. Tentativele de evadare se pedepsesc cu strasnicie.
Reprezentantele sexului slab au inceput sa se organizeze intru apararea casniciei, a virtutii barbatului luat cu cununie, iar cand apuca sa se razbune, o fac cu varf si indesat. Patru sotii din Cluj s-au decis sa infiinteze un club de aparare contra marsavelor atacuri ale amantelor. Le uneste setea de razbunare, mania de neveste inselate si gandul ca au sustinatoare pe tot cuprinsul patriei. Daca stam bine sa ne gandim, clubul respectiv ar putea deveni o forta si, la cat de flexibila este politica la romani, ar putea participa, cu sanse reale de castig, la alegerile generale din noiembrie. Oricum, si simpla existenta a unui asemenea club este un pas inainte.
Cele patru si-au si inceput activitatea justitiara, batand-o pe Aura. Fasneata are de partea ei avantajul varstei si al initiativei. Se imbraca chic, foloseste parfumuri erogene si, fireste, scoate din minti barbatii plictisiti de casnicie. Cele patru amazoane seduse si traduse s-au cunoscut intr-un salon de coafura, templu nu doar al infrumusetarii si restaurarii parului albit de ani, dar si al confidentelor. Asa au aflat ele ca iubitele lor jumatati frecventeaza acelasi motel in tovarasia - culmea! - aceleiasi pipite. Si-au unit fortele si, dupa un rendez-vous erotic, Aura a fost prinsa in "flagrant delir" si batuta cum scrie la carte. Dupa expeditia amazoanelor dezlantuite, pacatoasa e toata numai copci. O agresoare, cea al carei sot se afla in momentul incaierarii in motel, se afla in cercetari pentru molestare. Cele patru spun ca nu se vor da in laturi de la nimic pentru a le pedepsi pe cele care le strica familiile. Aviz amatoarelor!
Mare lucru solidaritatea... Pana si Cel de Sus, prin reprezentantii lui, a intrat in lupta. Probabil ca ingerul pazitor al Elenei, o bihoreanca, s-ar parea ca are sex. E femeie! Elena are cinci copii si a trebuit sa le poarte singura de grija. Barbatul ei era ocupat, ca multi altii, cu masurarea sticlelor de bautura. Victima perpetua a violentei sotului, Elena a indurat pana in ziua in care a pus mana pe cutit si si-a injunghiat sotul. A fost arestata. Dupa un proces care a durat cateva luni, a fost achitata, considerandu-se ca a fost in legitima aparare. Avocatul ei o va apara insa si la instantele superioare. Avocatul e platit de o "anonima" impresionata de povestea femeii.
Intr-o societate a barbatilor, putini mai vorbesc despre drepturile femeii. Ele simt nevoia sa se organizeze si, chiar nebagate in seama, duc razboaie de uzura din care nimeni nu mai iese invingator.N.C. Munteanu