Asii adolescentilor

Redactia
Inapoi pe scena. Kripton. "Suntem un gaz nobil care dezlantuie energie pozitiva in fiecare ascultator". Kripton, formatia de care parea ca ne vom aminti doar rasfoind istoria rock-ului romanesc, se afla din nou in prim-planul vietii muzicale. Eugen Mihaescu, liderul dintotdeauna al trupei, un foarte ap...

Inapoi pe scena

Kripton
"Suntem un gaz nobil care dezlantuie energie pozitiva in fiecare ascultator"

Kripton, formatia de care parea ca ne vom aminti doar rasfoind istoria rock-ului romanesc, se afla din nou in prim-planul vietii muzicale. Eugen Mihaescu, liderul dintotdeauna al trupei, un foarte apreciat chitarist si compozitor pop-rock, a fost cel ce a lasat in urma proiecte solo si colaborari cu alte formatii si a decis in aceasta toamna sa readuca la viata acest nume indragit.
Din vechea trupa Kripton, care in anii "80 gusta din betia succesului si care, alaturi de Domino, Roata, Flux si proaspat infiintata Timpuri Noi, reprezenta miezul proaspat, punctul de referinta al "noului val" muzical, iar mai apoi, in anii "90, lansa opera rock "Lanturi", nu a mai ramas decat Eugen Mihaescu. Dar sa-l lasam pe el sa istoriseasca povestea formatiei Kripton.
"Proiectul a inceput demult, prin 1983, intr-o formula care a asigurat un public numeros la fiecare concert si care a adus mari premii in palmares. Erau alte vremuri, venirea la concerte insemna pentru tineretul de atunci o veritabila descatusare. De altfel, si pentru noi, un concert era ca un balsam. Ne luam energia pozitiva din faptul ca vedeam o sala plina de oameni asteptandu-ne si receptionand foarte bine mesajele noastre. Nefiind prea multe formatii, ascultatorii erau conservatori in stiluri. Noi am avut ceva deosebit de spus prin Kripton, declansasem o vibratie aparte, o miscare noua. Am vrut sa aducem cevainedit, ce nu exista la noi in tara, si, in final, am izbutit. Si daca tot am intrat pe panta marturisirilor, declar ca eu am revenit la prima mea dragoste, la primul meu proiect muzical care este si ramane Kripton."
- Oare tandretea de altadata dintre public si scena, dintre fani si idolii lor s-a modificat?
- In loc de raspuns iti propun o metafora: imagineaza-ti o trupa care coboara din autocar si o mare de oameni care ii scandeaza numele, inghesuindu-se pentru autografe. Nu se mai intampla asa ceva acum. Sunt numai amintiri. Eu am trecut insa prin ele si n-am sa uit niciodata aceasta nebunie frumoasa, acest entuziasm.
- Kripton-ul renaste intr-un context muzical pestrit, cu lucruri de mare valoare, dar si cu multa vulgaritate. Nutresti speranta ca, intr-un final, muzica romaneasca se va curata de amatorism si de surogate?
- Bineinteles. Simt deja ca exista o reintoarcere la muzica adevarata, la o transmisie pozitiva a ei. Traim secunda marilor intoarceri la radacini. Cactus, Kansas, Fleetwood Mac, Free - iata cateva trupe vechi, de succes, care se intorc dupa atatia ani. Nebunie? Eu cred ca e momentul ca muzica buna sa reinvie.O trupa de prieteni

Pentru noua formula a Kripton-ului, Eugen Mihaescu a strans in jurul lui o echipa proaspata, formata din trei muzicieni tineri, motivati in ceea ce fac, talentati si ambitiosi. Se cunosc, au cantat de mai multe ori impreuna, fiind colegi in ultimii ani in trupe ca Axial sau Mike & The Blue Spirit. Bateristul Stefan (Linda) Moise si-a inceput cariera la Axial, iar mai apoi, in "95 si "97, s-a alaturat Voltaj-ului "88, cu care a scos doua albume. "Nici macar nu percep Kripton-ul ca pe o schimbare. Experienta de pana acum m-a purtat aici intr-un mod firesc. Ma regasesc in ce fac aici. Ma simt mai matur. De altfel, viata mea s-a schimbat din momentul in care s-a nascut fetita mea, care are acum patru ani si jumatate. De atunci, toate lucrurile imi merg bine."
Vocalul trupei, Razvan Fodor, a trecut si el pe la Axial inainte de a ajunge la Directia 5 . "Celor de la Directia 5 le datorez foarte mult, tot ce stiu eu despre muzica ei m-au invatat." Razvan e iubitor de sport, de femei frumoase, ii place sa gateasca si e un Rac caruia, contrar superstitiilor, ii place sa se miste repede si totdeauna inainte.
Narcis Nut (bas) a urmat Scoala de Arta, pe care a terminat-o cu nota 10 si acum e student la Facultatea de Muzica (sectia pedagogie). E un timid, cu mult bun simt, "un romantic al mileniului", cum iispune Eugen. Preferintele muzicale se intind de la punk la jazz-rock, iar cele in materie de femei se concentreaza asupra uneia singure, pe care o iubeste de multi ani.
In ce-l priveste pe Eugen Mihaescu, el s-a intors la Kripton dupa ce a urmat Academia de Muzica din Koln si dupa o activitate importanta de producator. "Noi patru suntem un gaz nobil care dezlantuie energie pozitiva in fiecare ascultator. Restul e reactie inlantuita... Am pregatit mai multe piese, din care doua sunt deja promovate cu sprijinul radiourilor, al firmei care ne sustine imaginea (Ams) si al celor care ne-au realizat clipul. Este vorba de <<Inima mea>> si <<Din cauza ta>>. Am pastrat din vechiul stil melancolia si genul soft pop-rock. Venim cu sonoritati calde atat pentru vechii admiratori, cat si pentru cei noi. Cat despre mine, in particular, deocamdata sunt singur, dar nu din cauza ca viata profesionala nu lasa loc sentimentelor. Sunt doua lucruri care se conjuga. Principalul e sa-ti gasesti persoana care sa te iubeasca asa cum iubesti tu muzica si sa nu-ti para rau ca timpul trece..."Dia Radu