Medicina naturista

Redactia
Terapeuti Naturisti. Gheorghe Burtea"Puterea naturii e nemarginita! Cine o descopera sa-si ridice palaria si sa zica fiecarei floricele <<Buna ziua, dom" doctor!>>". Gheorghe Burtea nu este un terapeut in adevaratul sens al cuvantului. Fost colonel de tancuri al Armatei Romane, in prezent pensio...

Terapeuti Naturisti

Gheorghe Burtea"Puterea naturii e nemarginita! Cine o descopera sa-si ridice palaria si sa zica fiecarei floricele <<Buna ziua, dom" doctor!>>"

Gheorghe Burtea nu este un terapeut in adevaratul sens al cuvantului. Fost colonel de tancuri al Armatei Romane, in prezent pensionar, s-a retras in vatra unui sat argesean ca sa-si traiasca batranetile in tihna. Casa veche, inmarmurita parca in timp, curtea dereticata cu grija si livada ce se intinde dincolo de gard, in sus, pe deal, vorbesc de la sine ca apartin unui om gospodar care cunoaste rosturile pamantului. Chiar si in barbateasca strangere de mana cu care ne-am pecetluit cunostinta am simtit palmele aspre, obisnuite cu munca grea. Doar ochii, privirea umeda ii tradeaza sensibilitatea. Nu intelege motivul vizitei noastre si i se pare deplasata ideea unui interviu. "De ce ati scrie dvs. despre mine, mai ales in <<Formula As>>? Ce am facut eu asa deosebit?"D-l colonel si leacurile babesti

- Ati alinat suferinte si ati vindecat boli. Uitati, avem aici cateva scrisori ale cititorilor nostri care va recomanda drept un terapeut cu rezultate notabile. Priceperea asta trebuie sa aiba o baza. Cand ati inceput sa folositi plantele medicinale?
- In 1985, mi s-au depistat unele afectiuni cardiace: cardiopatie ischemica si hipertensiune arteriala. Eu nu suferisem in viata mea de nimic. Diagnosticul in sine nu m-a speriat, insa din cauza tensiunii aveam dureri de cap asa de mari, incat uneori imi era imposibil sa-mi desfasor activitatea. Si stiti si dvs. cum este in armata... Am urmat tratamentul recomandat de medic, dar nu m-a ajutat cu nimic. Atunci, am apelat la medicina naturista. Mi-am cumparat doua carti - "Plantele medicinale si aromatice de la A la Z" si "Ghid pentru cunoasterea si folosirea plantelor medicinale" - si le-am citit, incercand sa gasesc un remediu pentru bolile mele. Si, intr-adevar, am descoperit retetele de care aveam nevoie. Am inceput sa caut plantele recomandate, sa-mi prepar ceaiuri si tincturi. Nu ma desparteam niciodata de ele. Colegii mei ofiteri radeau de mine cand ma vedeau cum imi dozam tincturile cu pipeta si cum beam toata ziua numai ceaiuri. "Ce, colonele, ai inceput sa folosesti leacuri babesti? Hai cu noi sa bem cate-o votca, sa te dezinfectezi, ca asa scapi de orice boala." Le spuneam, inca de atunci: "Asta-i stiinta, mai oameni buni. Chimie organica! Radeti, dar ce stiti voi...". Am facut tratament dupa cartile astea timp de sase luni si, cand m-am prezentat la controlul medical, eram perfect sanatos. Reusita acestui tratament mi-a dat incredere si, incet-incet, am inceput sa adun toate materialele referitoare la plantele medicinale si folosirea lor, publicate in diverse ziare si reviste: retete pentru diferite boli, mod de preparare, durata tratamentului, contraindicatii etc. Si sotia mea a beneficiat de un astfel de tratament. Ea avea mari probleme cu bila. Nu putea manca mai nimic, fiindca imediat vomita. A facut o cura cu plante timp de doua luni, apoi n-a mai avut nimic. Chiar se mira de Craciun, cand a gustat putina carne de porc, ca nu-i mai este rau. Fiica mea este biolog, iar ginerele meu e medic. Ei nu prea ma luau in serios, dar, fiind odata in vizita la noi, fiica mea a avut o criza de sciatica, de plangea de durere. Aveam un preparat facut din alcool si ardei iute, special pentru astfel de crize. Sotia mea a frectionat-o si, dupa numai 10 minute, uitase de durere.
De fitoterapie m-am apucat cu adevarat prin "94. Faceam acasa, cu toate ca nu aveam nevoie, fel de fel de creme, tincturi, solutii pentru frectii si alte preparate naturale, fiind bucuros sa le pot oferi celor ce aveau nevoie de ele. Ma intalneam cu oameni bolnavi cand ma duceam sa-mi iau pensia ori cand mergeam prin piata, la cumparaturi, si-i chemam la mine sa le dau leacuri. Multumirile lor mi-au adus mari satisfactii, mai ales ca majoritatea oamenilor bolnavi sunt si foarte necajiti. Cand poti sa faci un bine, parca-ti insenineaza Dumnezeu zilele.Caietele cu retete

- Exista un principiu de sanatate pe care il aplicati in tratamentele dvs.?
- Folosesc in tratament peste 350 de plante medicinale. Am studiat compozitia chimica a plantelor si mi-am dat seama cum actioneaza ele asupra cauzelor ce declanseaza boala. Aici, de mare folos mi-a fost fiica mea, care lucreaza in domeniu si a avut rabdarea sa-mi explice fenomene pe care nu aveam de unde sa le cunosc. Am observat ca trebuie mereu sa fiu atent la detalii. Nu exista doi oameni la fel; de aceea, nici tratamentul unei boli nu poate fi identic pentru doua persoane. Orice bolnav trebuie sa beneficieze de un tratament complex atat intern, cat si extern. Sunt foarte importante baile de plante, impachetarile cu plante medicinale etc. Am strans in caietele astea o adevarata comoara. Nu e meritul meu, ci al celor care au testat plantele medicinale in diferite boli, lasand in urma cunostinte care vor fi utile si generatiilor viitoare. Puterea naturii e nemarginita! Cine o descopera sa-si ridice palaria si sa zica fiecarei floricele "Buna ziua, dom" doctor!".
- In registrul dvs. aveti adunate tratamente foarte complexe, pentru fiecare boala in parte. Dvs. cerecomandati pacientilor?
- In functie de afectiunea fiecaruia, recomand diferite amestecuri de plante pentru ceaiuri, dar si plante pentru bai si cataplasme. De asemenea, fac diverse tincturi, alifii si alte preparate care dau rezultate foarte bune in tratament. Toate acestea sunt naturale. Tincturile si bitterul le prepar cu alcool de cereale facut in casa. Alifiile sunt facute cu osanza de porc, ceara de albine, rasina de conifere si plantele necesare, dupa reteta taraneasca. Rasina o adun din padure. Imi culeg plantele singur, din flora spontana, dupa calendarul de recoltare. Le usuc si le pastrez, astfel incat sa nu-si piarda proprietatile terapeutice. Nu am multe plante, dar cate am imi ajung pentru oamenii care imi cer ajutorul. Daca nu gasesc o anumita planta, trimit oamenii la culegatorii de plante medicinale din zona sau la Plafar, le prepar ceaiurile si tincturile si le dau indicatiile de dieta si tratament. Dar am si eu o pretentie: cand apeleaza cineva bolnav la mine, sa vina cu diagnostic pus de medicul specialist, analize medicale si reteta recomandata de medic. Dupa experienta pe care am acumulat-o, pe baza consultarii acestor documente medicale stiu ce sa-i recomand omului. Trebuie neaparat sa vad omul bolnav, sa stau de vorba cu el, ca sa aflu cauza bolii si efectele tratamentelor urmate anterior. Recomand si un regim alimentar, in functie de obiceiurile alimentare ale bolnavului. De regula, dau tratament pentru o luna de zile. Apoi, urmarind evolutia bolnavului, ii prelungesc tratamentul sau ii recomand altul, in functie de modificarea starii sale de sanatate.
- In ce boli ati avut cele mai bune rezultate?
- N-am o cazuistica asa bogata, v-am mai spus... Dar tratamentele mele au facut bine celor care le-au urmat intocmai dupa indicatii. De exemplu, am vindecat un ulcer varicos in trei luni de zile. Bolnavul avea ambele picioare afectate. Un vecin s-a oparit cu aburi si avea o ditamai arsura, de nu mai putea sa-si foloseasca mainile. In patru zile s-a facut bine. Odata, a venit la mine un om care avea o hemoragie puternica provocata de o tumora laringo-faringiana. Orice au facut, medicii nu i-au putut opri hemoragia. Dar ceaiurile pe care i le-am dat i-au stopat-o in numai o saptamana. Nu-mi amintesc de toti bolnavii, insa mi-am notat bolile pe care le-am tratat cu succes: ulcer duodenal, ulcer gastric, colite, enterocolite, viermi intestinali, boli cardiovasculare (hipertensiune, hipotensiune, tahicardii, aritmii, cardiopatie ischemica), diskinezie biliara, calculi renali, prostata, prostatita, varice, hemoroizi, fisuri anale, anemii, glaucom, cataracta, conjunctivita, faringite, laringite, traheite, bronsite, amigdalite, hepatite cronice, ciroze, afectiuni dermatologice (dermatite, eruptii cutanate, Zona Zoster, arsuri), reumatism, artroza, gonartroza.
- Ati incercat puterea plantelor asupra cancerului?
- Pentru cancer folosesc in tratament plantele care au o certa actiune anticancerigena (de exemplu, tataneasa, care are in radacina un continut ridicat de alantoina) si plante care cresc imunitatea organismului. De asemenea, le recomand bolnavilor sa consume legume-medicament (morcovi, rosii, varza, sfecla, telina etc.), care si ele ajuta foarte mult in lupta organismului cu boala. Acolo unde este cazul, prescriu si o cura cu vitamine. Este important sa spun ca tratamentul acesta se poate tine in paralel cu tratamentul alopat, ajutand medicamentele sa-si faca efectul.
*

Daca locuiti in judetul Arges sau in imprejurimi, cautati-l pe d-l Gheorghe Burtea. Sigur va poate fi de ajutor daca aveti probleme cu sanatatea. Locuieste in satul Mares, comuna Albota. Pe soseaua ce leaga Pitestiul de Craiova, luati-o la dreapta cand intalniti indicatorul spre Mosoaia. Dupa ce se termina limba de asfalt a satului, pe partea dreapta, la un gard albastru, locuieste modestul tamaduitor. Nu intrati neinvitati in curte, caci este pazita cu strasnicie de un ciobanesc carpatin ce nu stie de gluma!Florentin Popa

P.S. Multumim d-nei Mihaela Radulescu din Pitesti, care ne-a deschis calea spre realizarea acestui material.