Acasa

Redactia
Fiti Linistiti!. Canada Este O Patrie Adevarata Pentru Romani. Scrisori de incurajare adresate de romanii-canadieni. "Pentru orice roman, Canada este a doua patrie". Stimata d-na Sanziana Pop,. Tin sa raspund apelului initiat de dvs. in rubrica S.O.S. pentru a veni in ajutorul romanilor ce intentioneaz...

Fiti Linistiti!
Canada Este O Patrie Adevarata Pentru Romani
Scrisori de incurajare adresate de romanii-canadieni
"Pentru orice roman, Canada este a doua patrie"

Stimata d-na Sanziana Pop,
Tin sa raspund apelului initiat de dvs. in rubrica S.O.S. pentru a veni in ajutorul romanilor ce intentioneaza sa se stabileasca in Canada. O schimbare de o asemenea anvergura implica in viata noastra un imens stres, dar daca vrem sa ne pastram sub control viitorul si fericirea, trebuie sa ne asumam riscuri, sa avem scopuri clare si sa avem o atitudine pozitiva fata de schimbare. Oricand in viata, si nu doar apropo de Canada, trebuie sa vedem schimbarea ca pe un mod de a dobandi cunostinte si experiente noi, sa nu dam prea mare importanta obstacolelor si sa credem in reusita. Nu in ultimul rand, Dumnezeu trebuie sa fie cu noi in orice clipa, "De veti avea credinta... nimic nu va va fi voua cu neputinta".
Ca sa va citez, intr-adevar Canada este una dintre "sperantele romanilor". Este tara cu cel mai ridicat nivel de viata, rezultat din munca si seriozitate. Aici este imposibil sa nu reusesti daca te daruiesti fara rezerve, total, activitatii pe care o desfasori, daca nu pastrezi nimic pentru tine.
Ca sa va ofer exemplul meu, eu traiesc la Montreal de peste un an si simt ca este cea de-a doua casa a mea. Inceputul este dificil, insa aproape oricine trece prin asta. Este natural. Este o perioada inevitabila, te simti singur, frustrat, fara prietenii vechi, fara limba materna. In afara de asta, nici din punct de vedere material nu o duci tocmai roz. Aici banii au alta valoare. Cand vii, esti ghidat de sentimente si nu de ratiune (realizezi asta dupa ce criza trece), esti irascibil si e posibil sa regreti pasul facut.
Primele 6 luni sunt cruciale, dar merita luptat. Cel putin, pe mine gandul ca am plecat la 6000 de kilometri departare si ca pentru moment nu am ceva mai bun la care sa ma intorc in Romania ma scotea din cea mai neagra criza.
Fara doar si poate, eu voi fi mereu romanca si sunt mandra de asta. Calitatea de roman nu are nici o legatura cu faptul ca nu esti in tara. Pentru orice roman, Canada este a doua patrie. Totul depinde doar de tine si de atitudinea pe care o ai. Aici auzi vorbindu-se romaneste prin magazine. Pot sa zic ca la Montreal este plin de romani. Avem trei biserici romanesti, un magazin alimentar excelent, asociatii romanesti dispuse sa asigure consultanta, la care pot apela si cei care nu sunt decisi.
De mare folos pentru cei ce vor sa emigreze este urmatoarea adresa: htpp: //www.novatr.org
Succes tuturor!Ruxandra

"Va spun din inima si din sufletul meu ca aici, in Canada, omul este tratat la rang de om"

Stimata d-na Sanziana Pop,
Cu riscul de a ma judeca cineva ca fiind crud sau rautacios, as dori sa va spun ca, in primul rand, admiratia pentru dvs. si pentru revista pe care o conduceti m-au facut sa ma numar printre cei care au raspuns la rugamintea pe care v-ati exprimat-o, de a spune adevarul despre situatia romanilor din Canada. Sunt sincer cand declar ca, daca as putea, i-as pune intr-un avion, in doua sau in noua pe toti cei care vor cu toata fiinta lor sa vina in Canada si i-as aduce aici.
Doamna, va rog sa ma credeti ca sunt o persoana care nu se bucura din plin de tot ce este aici, atunci cand ma gandesc la semenii mei de acasa, care nu au acest sfant privilegiu de a trai in Canada.
Pentru cei care se indoiesc de ceva si afirma ca le este teama de necunoscutul in care trebuie sa patrunda, as vrea sa le spun ca e dificil sa te muti de la Timisoara la Arad, ca sa exemplific ruta cea mai scurta, darmite sa treci apa (Oceanul). Dar le spun din inima si din sufletul meu, ca aici, omul este tratat la rang de om, insa doar odata ajunsi in Canada, o sa-si dea seama ce au pierdut pana acum si ce au de castigat de acum incolo.
Sfatul meu este sa nu gandeasca nici o clipa negativ, iar in privinta legarii de prietenii romanesti, sa nu-si faca nici o problema, ca suntem atat de multi, incat au posibilitatea sa aleaga, selectionand cat se poate de exigent. Vorba unui prieten de-al meu din tara: "Romani si Coca-Cola sunt peste tot in lume".
Va stimez si doresc sa va inconjoare tot binele de pe Pamant.
Cu deosebit respect,Dan Maret - Kitchener, Ontario

"Daca as fi in stare, as zambi pentru fiecare amintire pe care o las aici"

Stimata d-na Sanziana Pop,
De multe ori viata continua sub tacere, si tocmai pentru ca nu se mai aud cuvintele, imi pare absolut important sa ma opresc pentru un moment... cu un gand bun care sa adune intre noi prietenia de acasa.
Am citit articolul dvs. privitor la romanii care se indreapta catre orizonturile canadiene si tin sa va multumesc din inima pentru omenia cu care raspundeti cititorilor, acelora care simt frica, singuratate, ori au nevoie de incurajare.
Fiecare dintre noi avem viata noastra, unica, determinata fie de puterea de a incerca, fie de speranta. Daca as fi in stare, as zambi pentru fiecare amintire pe care o las aici, in Romania, insa nu as mai gasi curajul sa fac acelasi lucru pentru ceea ce ma asteapta in Montreal. Intre nevoia de a crede (ca va fi bine), dincolo de tiparele unor simple amabilitati, si nevoia de a accepta alte conditii, astept, impreuna cu dvs., mesajele celor care s-au simtit candva singuri si stiu ce inseamna o astfel de alegere.
Asa cum suntem, plini de vise, imi doresc sa nu le pierd niciodata - sperand intr-un inceput pozitiv, pe noile orizonturi catre care ma indrept.Antonia

Mesaje pe Internet

"Continuati sa fiti oglinda a tot ceea ce este frumos si spiritual in Romania"

Draga redactie a "Formulei As",
Vreau doar sa va multumesc ca existati si ca in lunile de cand sunt in Anglia mi-ati adus un strop de acasa. In Romania eram o cititoare fidela a revistei dvs., iar de cand am descoperit site-ul de pe Internet nu ma pot abtine sa nu va citesc articolele. Mi-aduceti aproape, atat evenimentele politice si culturale de ultima ora, cat si acel minunat spirit romanesc, in articolele cuprinse in paginile de Spiritualitate. Citesc cu mare placere rubrica "Din lumea necuvantatoarelor", deoarece, ca majoritatea celor care va trimit scrisori pentru aceasta rubrica, gasesc in acele suflete minunate, create de Dumnezeu, tandretea si fidelitatea pe care unii oameni au uitat-o.
Va multumesc inca o data si va rog continuati sa fiti oglinda a tot ceea ce este frumos si spiritual in Romania.
Cu drag,Elena Pana - Suffolk, Marea Britanie

"Gandurile mele de sarbatori se indreapta acasa"

Dragi realizatori si cititori ai "Formulei As",
Peste cateva saptamani, Iisus se va naste pentru ultima data in acest mileniu si gandurile mele de sarbatoare se indreapta, ca intotdeauna, acasa. As fi bucuroasa ca febra Craciunului sa se simta si pe strazile oraselor din Romania, asa cum se intampla aici. In fiecare zi, la balcoanele caselor din jurul nostru si la alte case din cartier apar multe luminite colorate, braduti impodobiti, funde rosii si mii de globuri agatate in brazi falnici "cu cetina tot verde". Privelistea e fabuloasa si iti incanta ochiul, dar - caci exista si un "dar" - cand ma gandesc ca cei de acasa nu pot vedea si nu se pot bucura ca noi, ma apuca iar obida si ciuda pe politicienii care nu fac ca lucrurile sa mearga bine in Romania, ca sa nu-si mai ia lumea-n cap atatia tineri destepti si cinstiti, dar neputinciosi in tara la ei.
Va imbratisez cu drag pe toti si va doresc sanatate si mult noroc!Liliana Chitoi - Toronto, Canada

"Mi se taie pe loc respiratia ori de cate ori aud vesti de acasa"

As vrea sa va transmit multe felicitari si multumiri pe aceasta cale, pentru stradania dvs. de a ne tine mereu la curent cu cele mai importante noutati de acasa. Folosesc acest prilej pentru a le transmite romanilor mei salutari, pentru a le multumi atunci cand faptele lor ma inspira. Mi se taie pe loc respiratia ori de cate ori aud vesti de acasa.
Va doresc tuturor bucurie si pace in suflet, de asemenea, le transmit salutari parintilor mei din Bacau, mamei, tatei si fratelui meu, Catalin.Liane - Stuttgart, Germania

"Traiesc la Roma, dar mi-e dor de Craciunul de la poalele Tampei"

Sunt plecata de sase ani in Italia, unde am ajuns prin casatorie. Urmaresc cu multa atentie pe Internet iubita mea revista "Formula As" si observ ca din Italia nu prea exista mesaje, ceea ce pare sa insemne ca, in calitatea lor de latini, romanii se simt aici la fel de bine ca acasa si nu au deloc nostalgii. Asa o fi... dar in ce ma priveste pe mine, atunci cand se apropie sarbatorile de Craciun, care aici sunt lipsite total de zapada si de caldura lor ortodoxa, ma intristez si ma intorc cu toate amintirile in orasul copilariei, la Brasov. In casa mea de sub Tampa, la vremea asta incepea curatenia mare, rasfoitul retetelor de torturi si cozonaci, lustruitul ghetutelor in asteptarea lui Mos Nicolae. Si colindele, pe care le repetam cu bunica, pentru a le putea canta de Craciun. Nu tin minte sa fi lipsit vreodata zapada si bucuria, postul si emotia care crestea pe masura ce se apropia sarbatoarea. Nu eram prea bogati, dar familia era puternica si unita, si sentimentele noastre - mai tari decat orice amenintari din exterior. Ma opresc cu evocarea aici, fiindca altfel voi scrie mai departe cu lacrimi, dar nu inainte de a le ura cititorilor acestei reviste sa nu se indeparteze de traditia romaneasca si de credinta in Dumnezeu. Fara ele, oricat de departe te duci in lume, ramai un om orfan si sarac. Bogatia noastra e sufleteasca si nu e bine sa ne pierdem de ea. Traiesc la Roma, dar mi-e dor de Craciunul de la poalele Tampei. Cu fericirea aceea, stiu sigur ca nu ma voi mai intalni niciodata.
Va doresc sanatate si zile bune, acum, in preajma sarbatorilor de Craciun.Ana Maria Mancas - Roma, Italia