Medicina naturista

Redactia
Morarul care repara oase. Dumitru Dester"As vrea sa am si eu un ucenic, dar toti tinerii au plecat la oras, la placinte". Pentru multi dintre dvs., numele lui Dumitru Dester nu reprezinta nimic. In Ardeal, el este insa un om celebru, cel mai bun "mester de indreptat oase", cu rezultate demne de Cartea...

Morarul care repara oase

Dumitru Dester"As vrea sa am si eu un ucenic, dar toti tinerii au plecat la oras, la placinte"

Pentru multi dintre dvs., numele lui Dumitru Dester nu reprezinta nimic. In Ardeal, el este insa un om celebru, cel mai bun "mester de indreptat oase", cu rezultate demne de Cartea Recordurilor. Metoda pare simpla, desi in spatele ei se ascunde o experienta de-o viata: din cateva miscari, morarul din satul Ragla, judetul Bistrita-Nasaud, pune la loc articulatii dislocate, entorse, luxatii, oase rupte, dar trateaza cu deosebit succes si grave afectiuni ale coloanei vertebrale. Nici nu-si aminteste cati bolnavi au venit la el suferind de hernie de disc, pe care i-a scapat de operatie... La asa o faima, ma asteptam sa intalnesc un om dur, fara chef de vorba si musafiri, dar badea Dester m-a fermecat, pur si simplu. La ora 10, cand am ajuns acasa la el, in Ragla, in dreptul curtii sale erau parcate mai mult de 15 masini. Alti oameni sosisera cu autobuzul, iar unii erau de-ai locului. Toti stateau la rand in fata "cabinetului" improvizat intr-o camera, tacuti si disciplinati, ca-n Ardeal. Incercarea mea de a le smulge cateva declaratii a esuat lamentabil. O femeie rotofeie mi-a spus cu umor: "Ce sa-ti zic, domnisorule, c-am calcat in strachini, sa rada o tara-ntreaga de mine? Las", c-o sa ies acu" de la Dumitru si ti-oi spune ca nu mai am nimic!". Si, intr-adevar, peste nici 10 minute, femeia a iesit fara sa mai schioapete, chiar grabindu-se catre poarta. "Ei, ati vazut?"
Am stat si eu pret de vreo ora la coada care se formase in curtea taranului. Nu indrazneam sa intru cand vedeam atata suferinta in jurul meu. La un moment dat, a venit un tanar in carje, cu un picior umflat ca o banita, pe care nici nu putea calca. Am profitat de ocazie si m-am strecurat si eu inauntru.
La cei 71 de ani ai sai si cu un handicap cu care s-a procopsit in tinerete, nea Dester "nu se da pe unul mai tanar". Si are si de ce. Ii privesc mainile noduroase, imbatranite, cum umbla pe piciorul bolnav ca pe claviatura unui pian. Deodata exclama: "Aici te doare!" si apasa intr-un anume loc. Tanarul se schimonoseste de durere si broboane de sudoare ii apar pe frunte. "E luxat doar, n-ai de ce te teme" - ii spune nea Dester si se apuca sa-l maseze cu otet de mere, intr-un fel numai de el stiut. In timp ce lucreaza, imi raspunde molcom la intrebari, ca un scolar bine pregatit.Groapa cu noroc

- Sunteti morar de profesie, de unde ati deprins maiestria de a drege oase?
- In "44, pe cand eram in armata, am avut un accident la picior. Noapte fiind, am cazut intr-o groapa adanca si, nu stiu cum Dumnezeu s-o facut, ca am ramas schiop. S-o crapat capul femural; am fost la doctori, dar n-au avut ce sa-mi faca... Parintii mei asa s-au zbatut cu mine, asa suparati au fost de ce am patit eu, ca intr-un an, s-or gatat amandoi. Si-am ramas singur... Atunci, m-am dus la Maieru, ca era acolo o batrana care stia leacurile toate, numa"-numa" m-oi face bine. Si-am stat la mama Berceoaia - ca asa o chema - vreo sapte luni, dar nici dansa, saraca, n-o putut sa-mi dreaga piciorul. In timpul asta, eu am mai deprins una-alta de la dansa si am inceput sa-mi fac singur fel de fel de frectii si sa-mi pun comprese, ca daca se strica vremea o tara, ma frigea piciorul de durere, nu alta. Odata, un copil din vecini a cazut din copac si si-o frant oasele. Zbiera, bietul, ca din gura de sarpe. Si-atunci, am pus mana pe el si i-am tras oasele la loc. I-au pus ghips la spital si s-o facut bine, dar - zac eu - daca nu-l trageam atunci, cine stie, ajungea poate sa-l opereze, saracu"! Si asa am primit o satisfactie in mine atunci, ca de cate ori era vreun om beteag prin preajma, ma simteam parca dator sa-l ajut. Incet-incet, a inceput sa vina lumea la mine acasa si mi s-o dus vestea. Iara de 30 de ani incoace, tot vine lume la mine in curte, cum vedeti acumaafara.
Eu am lucrat la moara satului. O moara de apa cum alta nu-i! Si mi-o placut sa fac faina pentru pita oamenilor. Asa schiop cum eram, nu stateam o clipa jos! Voiam parca sa le fac pe toate, c-asa-i un morar vrednic, nu? Odata, taiam niste lemne la circular si i-am spus celui cu care lucram: "Ma, tu tane bine de lemn, ca de nu, mi-l tapa drept in fata". El n-o bagat de seama si numa" ce ma trezesc ca-mi invarte barna si mi-o zboara drept peste mana, de m-o fulgerat durerea. Mi-o rupt mana stanga, aproape de umar. Si am pus eu osul la locul lui, l-am tras binisor, de nu se cunostea nimic. Si-am plecat la Bistrita, sa-mi iau concediu medical, ca mana n-o mai puteam folosi. Doctorul se uita la mana si-mi zace: "Ce mintasti ma, ca nu-i rupta! Ce, vrei sa capeti bani de pomana de la stat?". Si cand a tras-o odata, m-o durut si sub limba, domnule! "No, dom" doctor, acum sa mi-o pui mata la loc" - i-am zas. Pana la urma, tot eu m-am facut bine...Leacuri stravechi

- Randuiala oaselor nu-i usoara. Ati facut ceva studii de anatomie?
- D"apai, am invatat, cum nu! Am facut un curs de sanitar pe vremea lu" Ceausescu. Asa, stiu si eu ce-i pe sub pielea omului. Ca una e sa simti cu degetele toate oscioarele, dar alta-i sa stii sa le pui la loc, asa cum le-a lasat Dumnezeu. Trebuia musai sa-nvat anatomie! Pipai fiecare oscior si-l gasesc pe ala care nu-i la locul lui. Si-atunci, cu o miscare asa, mai brusca, il pun la loc. Doare putan, ca doar nu-i comod, dar scapa omul de ghips si de alte probleme care mai pot sa apara... Ca si medicina asta, ortopedia, ii buna, nu zac nu, da" cateodata nu face tocmai bine. Atatea s-or intamplat, ca mi-i si groaza sa ma gandesc. Am avut un pacient caruia i s-or prins oasele gresit si, dupa ce a stat omul cu ghips o luna jumate, i-o rupt doctorul mana din nou... Asta nu-i treaba!
- Vad ca aveti pe masa fel de fel de sticlute si cutii. Ce anume folositi in tratament?
- Toate leacurile bune la astfel de probleme... Eu folosesc otet de mere si tuica slaba, facuta in casa, la masaje, ca sa se duca mai repede umflaturile. Cand e gata masajul, bandajez mana ori piciorul numa" dupa ce pun un strat grosut de miere poliflora. Face tare bine la entorse si luxatii. Se duce inflamatia imediat. Si-apoi, osul are nevoie de fel de fel de minerale, care sunt toate in miere. Pentru coloana, cand fac masaje, folosesc untura de porc, ca-i cea mai buna.
- Va ocupati de oasele bolnave aproape de-o viata. Ce afectiuni puteti vindeca?
- Orice, taica. Nu conteaza ca-i mana, ca-i picior, ca-i coloana, ca-i umar. De la spondiloze cervicalepana la scolioze si hernie de disc, daca omul ma asculta si face ce-i spun, n-o sa mai aiba probleme in veci. Ca eu le zac si cum sa faca gimnastica, cum sa se ridice din pat asa usurel, tot... Cei cu hernie de disc trebuie sa stea cuminti-cuminti, sa nu ridice nimic vreme de 21 de zile. La coloana vertebrala rezolv orice - si vertebrele luxate, si ciocurile de pe coloana. Aranjez si discurile bazinului. Pun la loc si maxilare dislocate. Nasul, daca-i rupt, il pun si pe el la loc. La fracturi, eu nu fac altceva decat sa trag osul la locul lui si sa-l imobilizez. Trimit bolnavul apoi la Bistrita, sa-l faca doctorii statuie... Acolo ei vad despre ce-i vorba, ca au aparatura. Ortopezii de la Bistrita imi recunosc pe loc "lucrarea" si ii intreaba pe oameni: "Ati fost la doctorul Dester?". Ha, ha... Auzi mata, doctor!
- Aveti si cazuri pe care nu le puteti rezolva?
- Din pacate, la poliartrite si la osteoporoza nu pot face nimic. Tratamentul meu nu are efect. La osteoporoza ii periculos chiar, ca-s oasele moi si le poti frange usor.Doctor fara arginti

- Cat costa tratamentul?
- Dara eu nu is medic. N-am tarif. Da lumea daca poate si cat vrea. Cata saracie-i in tara asta, ar fi culmea sa cer bani de la oameni. Nu pot sa nu-i ajut, daca pot. Asta-i mare pacat! Si-apoi, mie mi-e tare drag sa stiu ca-i scap de suferinte. La ce folos atatia bani, daca ai saracie in suflet?
- Lasati cuiva toate aceste cunostinte ale dvs.? Va duce cineva din familia dvs. mai departe arta tamaduirii oaselor?
- Este un lucru greu de invatat. Si-apoi, trebuie si nitel har de la Dumnezeu. Mi-e greu cand vad cata suferinta-i in lumea asta si as vrea sa am si eu un ucenic, ca la anii mei nici eu nu mai pot sa le fac pe toate. Dar toti tinerii au plecat la oras, la placinte...*

La Dester Dumitru se ajunge cam greu, dar osteneala e rasplatita din belsug. Si cum sanatatea nu are pret, puteti trage o fuga la vestitul "drege oase" daca aveti probleme. El locuieste in satul Ragla, comuna Cetate, judetul Bistrita-Nasaud. Chiar peste drum de biserica, la numarul 28, il veti afla pe nea Dester si-i veti cunoaste maiestria mainilor de aur. Fiindca-i multa lume la rand, e bine sa mergeti de dimineata. Oricum, batranul morar uita uneori si sa manance cand are mult de treaba. Lucreaza in fiecare zi de la 8 dimineata la 8 seara, dar duminicile si sarbatorile le cinsteste crestineste.
Sa ne traiesti, nene Dester!Florentin Popa