Cele mai bune trupe rock ale anului 2000

Dia Radu
Cititorii revistei noastre va propun urmatoarea selectie:

Cele mai bune trupe rock ale anului 2000

Bere Gratis

Baietii de la Bere Gratis au toate ingredientele unei trupe de succes: prestatie scenica, talent, forta si o capacitate excelenta de comunicare cu publicul. Semnarea contractelor cu Nova Music si fundatia de impresariere Aurel Mitran a insemnat doua momente foarte importante in cariera trupei. A urmat albumul de debut "De vanzare" scos in vara (cu care si-au facut oficial intrarea in muzica buna) si concertele care se tin lant. Trupa spera ca anul ce va veni sa le aduca un sound propriu si un disc care sa placa si mai mult publicului.

Directia 5

Cu siguranta cea mai buna revenire a unei trupe vechi este Directia 5. Succesul lor e cu atat mai important, cu cat nu s-a bazat pe numele formatiei, ci pe noile rezonante lirice ale muzicii lor, in interpretarea vocala cu totul deosebita a lui Cristi Enache. "Anul acesta a fost un an in care ne-am sensibilizat artistic, ne-am mai maturizat si am lasat imaginatia sa ne conduca. Asteptarile noastre s-au confirmat, chiar daca n-am fost infometati dupa succes. Si asta se vede in concerte si in naturaletea cu care intampinam publicul. Albumul scos anul acesta, <<Cantece noi cu Directia 5>>, e o mare realizare, care ne multumeste sufleteste enorm."

Holograf

Cei cinci Holografi au excelat la acest sfarsit de an prin lansarea albumului lor "Holografica". Un album heterogen, "muzical fara stil, fiindca noi am folosit muzica exact ca pe un element care ne exprima sentimentele". E un album de sfarsit de mileniu, o epopee a trupei Holograf. Albumul ne-a rezervat cateva surprize, cum ar fi colaborarile cu Emil Soumah la muzicuta (pentru piesa "Vine vineri") si cu Mircea Baniciu (pentru "Inima mea nu e intreaga fara a ta"). Aceasta aparitie discografica este un atestat de valoare pentru una din cele mai indragite formatii de rock romanesti.

Iris

Despre Iris sunt prea multe de spus ca sa poata fi cuprinse in cateva randuri de revista. Prestatia trupei lui Cristi Minculescu a atins anul acesta apogeul cu grandiosul proiect "Iris-Athenaeum". Nu a fost doar un concert de reorchestrare a pieselor, ci o adevarata sarbatoare muzicala, o euforie a spiritului, care a adunat pe scena vedete de jazz, opera, rock, muzica clasica si teatru. O ambitie satisfacuta care a umplut sala pana la refuz si care reprezinta punctul de plecare pentru cel de-al doilea album live Iris. O atmosfera de exceptie care dovedeste ca Irisul a ramas cea mai iubita formatie romaneasca.

Krypton

O mare surpriza a acestui an este cu siguranta revenirea pe scena a unei trupe cu vechime si greutate in muzica rock. Intr-un timp extrem de scurt, Krypton a beneficiat de o promovare masiva, care promite succesul avut altadata. Eugen, Marcis, Stefan si Razvan au pregatit o compozitie speciala pentru sarbatori, un imn-colind cu mai multi solisti celebri si cateva concerte la Poiana Brasov. Vocalul trupei, Razvan Fodor, pe care l-ati vazut deja in clipul piesei "Inima mea", viseaza la sarbatori de iarna care sa-i aduca liniste in familie si in viata. "As vrea sa fiu la munte cu prietenii, sa bem vin fiert in fata unui semineu si sa mancam un berbecut sau sa stau acasa cu mama si cu o prietena, pe care deocamdata nu o am."

Proconsul

Lansata in 1999 cu piesa "De la rusi" (devenita rapid hit), trupa s-a facut remarcata prin textul satiric si timbrul puternic al solistului Bodo (Bogdan Marin). Intre timp, si-au facut aparitia piese ca "Barosanu"", "Var"vara", "Fata cu tatuaj" si "Cerul", ce au concretizat stilul inconfundabil Proconsul: pop-rock cu influente blues-grunge-alternative. Anul 2000 este anul in care trupa primeste ceea ce merita: un nou producator, un nou look, Premiul Iii la Mamaia (sectiunea creatie), doua videoclipuri ("Fata cu tatuaj" si "Cerul") si un album de debut, cu noua piese, compozitii interesante, transpuse impecabil.

Sarmalele Reci

In ciuda faptului ca a trecut prin nenumarate schimbari ale sectiei ritmice (basisti si tobari), trupa Sarmalele Reci a scos anul acesta (dupa doi ani de pauza) piese noi, foarte reusite, si a sarbatorit in decembrie sapte ani de activitate muzicala de succes.

Taxi

Dan Teodorescu, Adrian Bortun, George Patranoiu si Lucian Cioarga le-au demonstrat anul acesta romanilor ca, uneori, in Suedia se poate ajunge si cu taxiul. Succesul de la Eurovision si albumul "Trag un claxon" le-au ridicat cota taximetristilor muzicali. Textele pline de umor, executia muzicala de exceptie si genul deosebit abordat le-au asigurat un public mult mai larg de ascultatori (nu doar iubitori de rock), asa incat o selectie cu cele mai bune trupe ale anului 2000 nu poate omite noutatea muzicala adusa de Taxi.

Vama Veche

Anul 2000 a insemnat pentru Vama Veche un an cu proiecte mari, in care trupa si-a consolidat numele si stilul. Marele turneu din vara, "Povestea merge mai departe" (cel mai mare turneu sustinut de o formatie romaneasca in ultimii ani), a fost urmat in toamna de o lansare de disc - toate acestea marindu-le considerabil popularitatea celor patru interpreti: Lapi, Liviu, Traian si Tudor. Anii petrecuti impreuna le-au adus pe langa multumirea sufleteasca si dorinta de a continua cu succes drumul inceput.

Vank

Desi la inceputul anului cea mai mare dorinta a celor de la Vank era ca trupa lor sa fie revelatia anului 2000, nu s-a intamplat chiar asa. Baietii si-au dat insa seama ca o adevarata realizare a fost ca au putut sa-si cante muzica in aproape toate orasele tarii. Au reusit sa-si ilustreze jumatate de album cu videoclipuri si sa-si modernizeze studioul in care vor produce si imprima urmatorul album. Iar, peste toate acestea, publicul lor e din ce in ce mai numeros si mai fidel, asa ca nu exista motive de suparare.

Voltaj

Un mare ecou a inregistrat si albumul "Bungee" al celor de la Voltaj; un succes peste asteptarile lor, care a avut avantajul ca a largit categoria publicului. "Suntem ascultati de copii de 7 ani, dar si de parintii lor." Turneul Radio Contact din vara a fost urmat de single-ul "Un pas in fata". Pentru trecerea in noul mileniu, Voltaj a pregatit o piesa de dragoste, "Iarna", si spera ca "Anul 2001 sa fie mai bun ca anul 2000, asa cum anul 2000 a fost pentru noi mai bun decat 1999".

Vita De Vie

Vita de vie este una din trupele care nu fac niciodata vreun compromis in ceea ce priveste calitatea. Spectacolele ei inseamna pentru iubitorii de rock un eveniment cu totul si cu totul special. Trupa s-a nascut in urma cu patru ani, intr-o vara. Anul 1999 le-a adus un al doilea album ("Fenomental"), iar anul 2000 s-a bucurat de aparitia albumului lor pe un Cd care beneficiaza de cel mai bun sound, inregistrarile pentru disc facandu-se in Germania. Cd-ul "Fenomental" contine, pe langa cele 11 piese, doua track-uri noi (un remix la "Basul si cu toba mare" si o versiune rock a piesei "Vino la mine") si videoclipul piesei "Basul si cu toba mare". Jos palaria in fata unei trupe care evolueaza intotdeauna live si care e cotata drept trupa rock cu cel mai bun sunet de la noi din tara.

Zob

Baietii de la Zob au revenit in forta anul acesta. Dupa albumul "Parodisiac" din 1996 si dupa succesul obtinut cu "Telenovele" in 1998, Zob incheie anul 2000 cu un nou disc intitulat "Zob Iii", un album reusit, cu 11 piese, dintre care doua se departeaza putin de stilul obisnuit: "Doar in vis" si "Cantec de lene". De sarbatori, vor incerca sa faca slalom printre intalnirile cu parintii si prietenii lor si concertele la care sunt solicitati, pregatindu-se sufleteste pentru un turneu de cluburi ce va urma in ianuarie 2001.La multi ani cititorilor nostri adolescenti si le multumim pentru sustinerea acestei pagini.