Artisti romani pe meridianele globului

Claudiu Ionescu
Ruxandra Donose: "Le doresc romanilor sa inceapa sa munceasca intr-un mod bine directionat, pentru ca alta solutie nu exista"

"Voi intra in noul mileniu intr-o postura cu totul speciala - sunt mamica... Am un baietel superb, pe care-l cheama Max Tudor Donose. S-a nascut la Viena, dar va avea pasaport german, dupa sotul meu, care este cetatean german. Destul umblu eu dupa vize, avand pasaport romanesc... Toata lumea ma intreaba daca-l fac... tenor. Asta pentru ca tenorii sunt mai rari, deci mai bine platiti!!! Sotul meu este foarte fericit, ca proaspat tatic. E drept ca si-ar fi dorit fetita, pentru ca fetele ar fi - se spune - mai atasate de tatii lor, dar vazandu-l pe Max, i-a trecut "supararea"! Nu pot exprima prin cuvinte ce mult inseamna sa ai un copil. Si asta o spune un om care, cu voia lui Dumnezeu, a cunoscut bucuria succesului...
Ce sa va mai spun? Pe 28 ianuarie il voi lua pe Max intr-un <<bagaj>> si vom pleca la Strasbourg, unde am noua spectacole cu <<Clementa lui Titus>>, de Mozart. La inceputul lui aprilie plecam in Statele Unite, la San Diego, unde voi canta Idamante din <<Idomeneo>>, de Mozart. La scurta vreme, plecam la Torino, unde voi interpreta rolul Octavian din <<Cavalerul rozelor>>, de Strauss. Sarbatorile de iarna le voi petrece la Viena, unde i-am invitat si pe parintii mei. Pentru ca suntem la rascruce de milenii, vreau sa incheiem discutia noastra telefonica, dorindu-le tuturor romanilor putere, intelepciune si incredere. Sa aiba spor la munca, mai bine zis sa inceapa sa munceasca intr-un mod concentrat si bine directionat, pentru ca alta solutie nu exista!"

Sergiu Comissiona"An Nou cu bucurii si cu multa muzica buna"

"Cand eram tinerel, mi se parea ca anul 2000 nu va veni niciodata. Iar acum, cand aproape a trecut, constat ca a fost o trecere neobservata. Nici nu-mi vine sa cred. Nu stiu de ce, dar am sperat sa se petreaca ceva uimitor in toata lumea, in viata mea, in viata muzicala... Dar viata merge mai departe firesc si probabil ca asa vor trece si alte sute de ani, dar, din pacate, nu vom fi martori pentru a putea compara. Personal, mi-am promis ca in pragul acestui nou mileniu sa fiu mai bun muzician, sa invat mai mult, sa fiu mai cumsecade cu colegii mei si cu orchestrele si sa incerc sa progresez ca dirijor. Este o meserie care nu se termina niciodata si am impresia ca de maine incep sa lucrez.
Va voi spune ce voi face in viitorul apropiat, fiindca ce a trecut aproape s-a sters din mintea mea. Urmez o traiectorie de 70-80 de concerte pe an (ceea ce este destul de mult), cu voiajuri foarte lungi, cu programe de la Beethoven la Dvorak, Stravinski si Enescu. In fine, dupa concertele de la Bucuresti, voi merge acasa, la New York, unde voi sta o saptamana. In ultimele doua luni, am dirijat la Zagreb, la San Sebastian si in Israel. Dupa vacanta de Craciun, voi pleca la Taipei, in Taiwan, apoi la Cannes, la Haga, dupa care sunt invitat pentru un concert la Los Angeles. La Haga voi dirija si Rapsodia 1 de Enescu. Voi reveni in Romania, la Filarmonica, unde voi prezenta in concert, in prima auditie, opera <<Fidelio>> de Beethoven.
Cu mijloacele mele modeste, voi promova peste tot in lume, in continuare, muzica romaneasca, nu numai pe cea a lui George Enescu.
Ma bucur ca si in anul acesta sunt alaturi de publicul meu din Romania de sarbatori si ca pot sa va urez direct, dvs. si cititorilor, un an nou cu impliniri, cu bucurii si cu... multa muzica buna! La multi ani!"