Arta despartirii de sarbatori

Ilie Tudor
Sugestii pentru un start reusit in noul an.

O data sarbatorile incheiate, ajungem aproape invariabil la concluzia ca orice mini-vacanta are doua parti: una buna - fiindca ea este un prilej de regenerare, de incarcare a bateriilor launtrice, si una mai putin buna - deoarece sarbatorile sunt un ragaz care ne face dupa aceea sa ne adaptam mai greu la ritmul cotidian. Este o adevarata arta desprinderea armonioasa de atmosfera si modul de viata specific sarbatorilor si integrarea in viata obisnuita. Aceasta arta are si cateva reguli simple, dar foarte eficiente atunci cand sunt respectate. Prima regula si cea mai importanta este ca trecerea la ritmul cotidian sa se faca gradat, fara bruscari. Mai exact, trebuie sa ne obisnuim din timp cu trezitul devreme, sa ne usuram corpul de reziduurile acumulate de sarbatori, sa ne obisnuim psihicul sa infrunte stresul treburilor zilnice, pregatindu-i anumite supape de descarcare. Nu este in nici un caz de dorit sa facem o ruptura brusca de atmosfera feerica a sarbatorilor, stergand parca totul cu buretele. Din contra, trebuie sa lasam ca ecourile lor benefice sa se propage cat mai mult in fiinta noastra, lasand sarbatorile sa-si exercite rolul de generator de entuziasm si energie. O data asimilata aceasta regula, putem sa ne suflecam manecile si sa trecem la treaba. Cum? Vom vedea in continuare.

"Curatenia generala" cu plante medicinale

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem dupa o petrecere de pomina este, nu-i asa?, sa spalam vasele si sa dam cu matura. Ei bine, de ce n-am face acelasi lucru si cu propriul organism? Si ce "matura", pentru a inlatura toxinele acumulate din imbelsugatele bucate de sarbatori, este mai buna decat plantele medicinale? Iata cateva ajutoare de nadejde pentru curatirea organismului dupa sarbatori.
- Pentru eliminarea rapida a apei din tesuturi, ceea ce inseamna si 1-2 kilograme date jos, practic, fara efort, cele mai potrivite sunt ceaiurile fierbinti.
Reteta: peste o lingurita de flori de soc sau peste o lingurita de maghiran taiat marunt (asa cum este vandut in magazine, la condimente), se toarna o cana de apa fierbinte, se acopera si se lasa vreme de un sfert de ora. Apoi se strecoara, se pune o lingurita de miere si se bea cat mai cald, pe stomacul gol. Se repeta aceasta operatie de 2-3 ori pe zi. Efectele sunt miraculoase: sangele se pune in miscare, o caldura placuta ne patrunde in tot corpul, incepem sa transpiram intens (este bine sa ne si schimbam dupa acest tratament), iar apa si toxinele sunt eliminate prompt din organism. La cateva ore dupa aceea, ne simtim relaxati, iar corpul parca a devenit mult mai usor. Daca am "facut rost" cumva de sarbatori de o raceala sau de un mic guturai, acesta va disparea ca prin farmec.
- Drenarea ficatului, curatarea sangelui, scaderea colesterolului - toate aceste operatiuni de prima necesitate dupa sarbatori se realizeaza foarte usor cu ajutorul ceaiurilor reci din plante amare.
Reteta: se pun de seara intr-un vas de portelan doua lingurite de anghinare (se gaseste la Plafar), doua lingurite de sunatoare si o lingurita de coaja de lamaie rasa - toate maruntite cat mai fin (in piua sau cu rasnita). Se adauga peste ele apoi un litru de apa si se lasa totul la macerat pana dimineata, cand se strecoara. Licoarea frumos parfumata si extrem de amara care va rezulta se bea pe stomacul gol - cate o cana inainte de fiecare masa. Gustul vi se va parea... inuman, dar, la nici un sfert de ora, va veti simti organismul foarte usurat si veti avea o stare generala de vioiciune si buna dispozitie. Faceti acest tratament macar trei zile dintr-o saptamana. Veti avea foarte mult de castigat.
- Pentru a desavarsi "curatenia", luati intr-o seara o lingurita de ulei de ricin pe stomacul gol. Gustul nu vi se va parea prea bun, dar mai ales pentru persoanele constipate acest remediu este mai mult decat necesar. In felul acesta, sunt pornite anumite procese de drenare a stomacului, care sunt o trebuinta de prim ordin in aceasta perioada.
Sa nu zabovim, asadar, si sa ne primenim organismul folosind arsenalul verde!

Apa magica

Dupa ce ne-am curatat in interior organismul, putem sa ne ocupam putin si de "fatada". Iar aceasta nu o vom face folosind o apa descantata ori culeasa de pe flori de leac, ci folosind banalul (cel putin aparent) si indragitul dus. Vreme de sapte zile, vom indeplini un mic "ritual":
- incepem prin a ne stropi tot corpul cu apa calduta (nu fierbinte);
- apoi reglam apa, asa incat sa fie racoroasa si, cu mult curaj, ne lasam corpul "biciuit" de jetul dusului vreme de un minut;
- dupa trecerea acestui minut, cu o carpa cat mai aspra ne vom freca corpul pe toata suprafata. Insistam pe talie si abdomen, precum si pe zona picioarelor;
- la sfarsit, indreptam dusul catre obraji, simtind cum apa inlatura si ia cu sine toate tensiunile si tot stresul acumulat in noi.
Dar "ostilitatile" nu s-au incheiat: dupa ce iesim de sub dus ne tamponam corpul cu un prosop uscat, apoi intram repede in haine calduroase, dupa care vom face macar 10 minute de exercitii de incalzire (genuflexiuni, rotatii energice ale bratelor, flotari sau semiflotari).
Toata operatia (dus + incalzire) dureaza nu mai mult de 25 de minute, dar rezultatele ei va vor uimi: pielea isi va redobandi elasticitatea si netezimea, carnatia va capata o fermitate de invidiat, va creste rezistenta la frig si vom dobandi un tonus general excelent, care ne va permite sa intram, practic, fara probleme, in ritmul de lucru obisnuit.

Reincarcarea bateriilor

Exista doua metode principale de reincarcare cu energie sufleteasca pozitiva: trairea efervescenta, intensa a momentelor placute ale vietii, si relaxarea, linistirea mintii si a psihicului. Ambele metode se completeaza si vin una in sprijinul celeilalte. In mod firesc, tumultul si bucuria sarbatorilor trebuie sa fie urmate de o perioada de aprofundare de macar o zi, in care sa ne relaxam si sa fixam cumva in interiorul nostru tot ceea ce este pozitiv, asa incat sa nu risipim nici o bucurie a sarbatorilor care au trecut. Asadar, acum trebuie sa ne orientam spre o stare de relaxare si destindere psihica si fizica. Aceasta relaxare nu inseamna, asa cum gresit s-ar putea crede, o continua stare de reverie ori chiar de melancolie, ci mai degraba mentinerea unei stari de echilibru si seninatate. Pentru a dobandi si a pastra acest echilibru, avem la dispozitie cateva mijloace simple si foarte directe. Iata-le:
- Tacerea - este un adevarat balsam pentru suflet dupa zilele agitate ale sarbatorilor. Acum, ea nu mai are caracterul restrictiv din timpul postului, ci mai degraba este o oaza de calm, de regasire. Alegeti-va pentru a tacea un interval cat mai convenabil, cand sunteti singur in parc, cand va plimbati ori sunteti intr-un moment de repaus. Nu vorbiti si in acelasi timp lasati si gandurile, incet, sa se aseze. Incercati sa traiti senzatiile pe care vi le ofera momentul si nu sa va ganditi la ceea ce se petrece in jur (cu alte cuvinte simtiti, nu ganditi in cuvinte ceea ce se petrece). Aplicati acest exercitiu, aparent banal, vreme de macar doua ore. Rezultatul va fi o stare de pace launtrica si, in acelasi timp, de satisfactie extrem de rafinata. Cautati sa aprofundati aceasta stare si sa o evocati oricand simtiti nevoia unei detensionari psihice.
- Minima actiune - Vrem, nu vrem, cei mai multi dintre noi suntem intr-un continuu consum de energie interioara si ne luptam din greu ca sa realizam ceea ce ne propunem. Exista, totusi, momente cand nu strica sa incercam sa fim si altfel. Sa integram un mic joc, in care, vreme de jumatate de zi (de exemplu), sa cautam sa rezolvam totul cu minimum de efort si cu maximum de intelepciune. Vom vedea, poate uimiti, de cate eforturi putem sa ne scutim si ce cantitate de energie sufleteasca putem sa orientam constructiv, fara sa o epuizam. Marile consumuri vin din lucruri mici, dar repetate mereu. Asadar, evitati sa ridicati vocea, sa cautati sa lamuriti pe cineva de ceva cu tot dinadinsul, nu mancati mai mult sau mai putin decat simtiti ca va este necesar. Nu luati asupra dvs. mai multe raspunderi decat vi se cuvin, chiar daca este vorba de lucruri foarte marunte. Dati dreptate celor din jur, iar cand nu vi se pare ca au dreptate, marginiti-va sa recunoasteti ca puteti sa va mai ganditi o data asupra subiectului in cauza. Mai presus de toate, cautati sa nu va faceti deloc griji, iar ca sa reusiti aceasta performanta, reflectati la urmatorul proverb tibetan: "Daca ceva se poate rezolva, inseamna ca nu este necesar sa te agiti inutil. Daca nu se poate rezolva, atunci chiar ca nu trebuie sa te mai agiti in zadar". Mai ales daca sunteti o persoana impulsiva, "riscati" sa-i faceti pe cei din jur sa creada ca au iluzii cultivand aceasta atitudine, dar starea de bine, de multumire care va aparea merita acest... anti-efort. Aceasta cu atat mai mult, cu cat acestui demers nu-i lipseste o anumita doza de... umor, despre care vom vorbi in continuare.
- Simtul umorului - este unul din cele mai puternice bastioane de lupta impotriva nefericirii si frustrarilor de tot felul. In perioadele de acalmie, cum este cea de dupa Anul Nou, este un moment foarte potrivit sa-l antrenati. Nu lasati sa treaca o ora din zi fara sa gasiti ceva amuzant, care sa va aduca zambetul pe buze. Nu este in nici un caz vorba sa va fortati sa radeti in cascade, ci sa pastrati mai mereu un zambet interior. Intampinarea unei noi perioade de munca printr-o amplificare a simtului umorului este o tactica ce nu da gres niciodata. Ea va atenua multe din eforturile de readaptare si va va face sa simtiti ca intr-adevar aceasta mini-vacanta a avut un efect benefic. Daca aveti senzatia ca resursele de umor sunt inaccesibile momentan, recurgeti la o mica inviorare: faceti un dus rece-racoros si aplicati macar in joaca strategia minimei actiuni prezentate anterior. Reusita este garantata.
De retinut: Aceasta perioada din timpul sarbatorilor si imediat de dupa, cand suntem, practic, desprinsi de ritmurile si grijile cotidiene, este momentul propice pentru a iesi din dilemele, cercurile vicioase sau problemele cu care ne confruntam de mult timp. Experienta arata ca atunci cand suntem relaxati ne vin ideile geniale, atunci putem reinvata spontan cum sa traim si sa actionam, indiferent de varsta. Schimbarea modului de a fi, chiar si pe perioade scurte, este una din cheile de bolta pentru a reusi sa traim mai fericiti. Sa folosim aceasta cheie.

Un elixir numit somn

Iata ca am ajuns si la enigmatica lume a viselor. Contactului cu aceasta lume, pe care il realizam prin intermediul somnului, trebuie sa-i acordam o atentie cu totul speciala in aceasta perioada. Patrunzand profund si controlat in aceasta lume, putem dobandi in scurta vreme un tonus psihic si un dinamism care sa ne permita sa revenim in forta la treburile cotidiene. Mai mult, fara elixirul numit somn, sarbatorile pot avea efectul invers celui scontat, devenind un prilej de a pierde enorm de multa energie si de a ne simti epuizati multa vreme dupa aceea. Iata, asadar, ca avem motive serioase sa ne ocupam putin mai detaliat de aceasta problema. Va oferim in continuare un mic ghid de utilizare a somnului ca medicament, sub forma unor indemnuri.
- Preferati sa dormiti singur - S-a constatat ca dupa perioade tumultuoase, oamenii resimt, constient sau nu, nevoia regenerarii in singuratate. In timpul somnului, aceasta necesitate, nestingherita de vreo alta influenta din exterior, iese la suprafata, iar daca nu este indeplinita, riscam sa dormim agitat, cu vise prea tumultuoase ori chiar chinuitoare.
- Atentie la focarele de tensiune - un demers necesar inainte de a adormi este trecerea in revista a punctelor din corp unde se acumuleaza tensiunile, trecere in revista urmata de relaxare profunda. Fiecare om are un fel de sedii unde se acumuleaza stresul sub forma tensiunii musculare, sedii care pot fi localizate de la caz la caz in zona umerilor, spatelui, abdomenului, cefei, in zona bazinului ori a fruntii. Gasirea si detensionarea acestor zone inainte de a adormi este un mijloc sigur de a avea un somn odihnitor si linistit. De exemplu: daca observati ca aveti abdomenul mai contractat, concentrati-va toata atentia asupra lui. Deveniti constient de fiecare muschi si comandati-i sa se relaxeze; cautati sa simtiti in zonele relaxate o stare de dilatare, de caldura placuta; observati cum, pe masura ce procesul de relaxare devine mai profund, respiratia abdominala devine mai ampla si mai lenta. Simtiti cum din zona detensionata iradiaza o stare de calm, de liniste, de siguranta in toata fiinta. Lasati-va cuprins de somn in aceasta stare. Rezultatul va fi cu totul exceptional.