Forma maxima

Redactia
Din nou, despre Boala Vacii NebuneCum Sa Ne Hranim Fara Risc. Pana nu demult, naturistii - "mancatorii de iarba" - erau luati in ras ca un fel de sectanti, ceva mai speciali, e drept. In mijlocul gurmandei societati de consum, cine sa se mai gandeasca la pretiozitati cum ar fi alimentatia judicioasa...

Din nou, despre Boala Vacii NebuneCum Sa Ne Hranim Fara Risc

Pana nu demult, naturistii - "mancatorii de iarba" - erau luati in ras ca un fel de sectanti, ceva mai speciali, e drept. In mijlocul gurmandei societati de consum, cine sa se mai gandeasca la pretiozitati cum ar fi alimentatia judicioasa, echilibrata, biologica? Acest curent al naturismului, chiar si atunci cand a cuprins anumite cercuri ale elitei, mai ales din lumea stiintei si artei, a fost considerat tot o moda trecatoare. Dar iata ca s-a apropiat si vremea "scadentelor", iar naturismul incepe sa se intrevada ca singurul mod de viata rezonabil. Dupa un secol de goana dupa gusturi si senzatii tari, in care a fost distrus tot ce era traditie culinara si mod de viata sanatos, oamenii tind sa revina la matca. Cam tarziu, e drept, dar lumea s-a saturat de delicioasele alimente cu aditivi sintetici, de carnurile, pe cat de savuroase, pe atat de pline de hormoni si alte substante toxice, de legumele si fructele "umflate cu pompa" prin ameliorari genetice. Temuta "boala a vacii nebune", raspandirea fara precedent a bolii canceroase si a leucemiei, bolile de nutritie si alergiile de tot felul incep sa ne... forteze spre un alt mod de viata si de alimentatie.

Inlocuitorii Naturali Ai Carnii

...Si asa ajungem sa ne amintim de cum se hraneau strabunicii nostri, de acele vremuri cand numai duminicile se gasea carne pe masa, iar in restul timpului, tot omul, de rand sau bogat, se hranea numai cu ceea ce-i dadea pamantul. Aceasta cumpatare capata noi valente in ziua de astazi. Decurand, in Romania au inceput sa apara tot mai multe feluri de hrana, pe care multi dintre noi le-au uitat sau nici n-au stiut de ele vreodata: lintea?- din care se facea odinioara delicioasa supa a saracului, nautul - despre care, gatit cu arta, poti sa juri ca-i carne, secara, ovazul si orzul - care sunt baza in regimurile de reglare a greutatii. Chiar si mult hulita soia a reaparut in forta, scoasa de sub acuzatia ca ar fi cancerigena. (Ar fi fost imposibil sa fie cancerigena, de vreme ce timp de milenii a fost un aliment de baza in hrana multor popoare.)
Incet, hrana vie, proaspata, curata, se pare ca revine in actualitate si la noi. Fireste, pentru cei care cunosc cate ceva din traditiile noastre culinare este socant sa vada in magazinele naturiste romanesti vanzandu-se: soia adusa din Ungaria, fulgi de ovaz si orz adusi din Germania, linte si naut aduse din... Liban etc. Acesta este insa pretul renuntarii la propriile noastre traditii. In continuare, vom studia doar cateva din aceste alimente, reinvatand sa le folosim pentru a inlocui toxinele, cu care in mod normal ne hranim si, in special, carnea.

Soia

Bineinteles, nu este vorba de varietatea furajera care otravea candva, nu foarte de mult, salamul din ratia zilnica, ci de adevarata soia, sanatoasa si comestibila, care se pare ca va fi alimentul secolului care a inceput. Fiind aproape la fel de bogata in proteine ca si carnea, dar mult mai lipsita de toxicitate, ea prezinta avantajul ca poate fi pregatita in cele mai apetisante si... naucitoare forme. Iata cateva dintre aceste forme, sub care o gasim deja in magazinele naturiste si, mai nou, in marile en-gros-uri.
- Soia texturata - este forma cea mai folosita in Europa. Din soia se extrage apa, partea bogata in grasimi si glucide, ramanand doar proteinele. Rezulta niste cuburi sau granule uscate, numite comercial si "carne vegetala" sau "soia-vita", care se gasesc ambalate la pungi. Fiarta in apa cu legume si asezonata cu felurite sosuri, pusa in chiftele sau in sarmale, aceasta soia seamana perfect cu carnea si nu are deloc un gust rau. Este, in mod special, indicata in alimentatia diabeticilor, fiind o descoperire extrem de utila pentru ei (deoarece nu are deloc zaharuri si nici lipide).
- Snitelul de soia - este vorba de aceeasi soia texturata, doar ca se gaseste sub forma unor bucati ceva mai mari, care, puse in apa, capata un aspect foarte asemanator bucatilor de carne din care se fac snitelele. Pentru a gati aceste snitele vegetale, le vom fierbe in apa cu condimente cateva minute, dupa care le vom prepara ca pe snitelele normale, cu faina si ou. Rezulta o mancare delicioasa, pe care multi o confunda cu pestele. Pentru a fi si mai buna, va recomandam sa o consumati cu lamaie.
- Salamul de soia - daca primele doua tipuri de soia sunt produse numai in Cehia si Ungaria, acesta este produs si la noi in judetul Covasna, de catre firma "Fito-Fit". Prea multe nu sunt de spus despre acest aliment, decat ca, pus langa un salam obisnuit, abia poate fi facuta diferenta. Iar pentru ca lucrurile sa fie complete, va informam ca au aparut la noi si crenvurstii si parizerul de soia. Toate sunt neasteptat de gustoase.
- Pateul de soia - este si el produs de curand la noi in tara, de catre firma "Inedit", din judetul Arges. Este ambalat sub forma unor conserve, la fel ca si pateul obisnuit, fiind ideal in perioadele de post pentru sandviciuri.
- Carnea vegetala - este o creatie foarte noua si destul de nastrusnica a unei firme bucurestene, "Horticus". Se gaseste ambalata in conserve, fiind condimentata in fel si chip, asa incat sa semene cu carnea de vaca, de porc, de pui etc. Marturisesc ca, atunci cand am gustat prima oara din acest produs, m-am uitat de doua ori la eticheta, ca sa ma asigur ca nu are chiar deloc carne. Se gaseste deja in marile magazine si depozite (Metro, de exemplu), asa ca va lasam sa va convingeti de asemanare.

Nautul

Este un fel de frate cu soia, fiind la fel de bogat in proteine, dar incomparabil mai gustos. Il gasiti de cumparat in magazinele naturiste, in marile piete agro-alimentare si in magazinele de seminte. Cine nu a gustat niciodata chiftele de naut, merita sa o faca - cunoscatorii spun ca sunt mai bune decat cele de carne. De altfel, in tarile din Orientul Mijlociu, el este un aliment de baza, din care se fac fel si fel de pateuri, supe si creme (pe care le puteti degusta in restaurantele arabe din Bucuresti).
Pentru a va (re)acomoda cu acest aliment, va vom da pe scurt reteta de preparare a chiftelelor de naut:
- boabele de naut se aleg si se spala foarte bine, dupa care se lasa la inmuiat in apa rece (de la robinet) la temperatura camerei, vreme de 16-24 de ore;
- dupa ce se scurg boabele bine (zeama care rezulta este bine sa o pastrati), se dau prin masina de tocat, dupa care se adauga legume tocate (ceapa, morcov, patrunjel) si putina paine inmuiata in apa. Daca boabele de naut au fost bine inmuiate, nu mai este nevoie de ou ca sa se lege chiftelele;
- prajirea se face la foc mediu, pana se rumenesc, iar garnitura cu care le veti consuma, va lasam pe dvs. sa o alegeti. Gustul se intelege ca este delicios, mai ales daca le adaugati putin cimbru, piper si cateva fire de patrunjel.
- Apa de naut (adica chiar zeama care rezulta dupa scurgerea boabelor inmuiate) este un adevarat elixir de sanatate, fiind un medicament mentionat in tratatele medicale inca din Antichitate. Consumarea unui pahar pe zi din aceasta zeama este in mod special recomandata in timpul iernii, ferindu-ne de raceli, incalzindu-ne rapid corpul si dandu-ne o stare pronuntata de vioiciune si vitalitate. Este foarte apreciata ca revigorant masculin, marind rapid potenta (in aceasta calitate este foarte apreciat in tarile arabe). Fiind un medicament, veti vedea, foarte puternic, aceasta zeama este contraindicata in febra, hipertensiune, stari de iritabilitate nervoasa (din acest motiv, nu toata lumea suporta acest elixir).
- "Cafeaua" - boabele de naut prajite (la fel cum se prajeste cafeaua) si macinate au un efect stimulent digestiv, nervos si cerebral foarte puternic. Puteti face o cafea naturista din naut si cicoare macinata, care poate fi data si copiilor (mai ales pentru a le da pofta de mancare si a-i ajuta la invatat).
Un mic secret: nautul, soia, lintea si toate leguminoasele, in general, devin foarte gustoase si digerabile atunci cand sunt cosumate cu suc de lamaie natural (obtinut pe loc).

Lintea

Este ingredientul ideal pentru tot ceea ce inseamna "felul intai" - ciorbe, supe ori supe-crema, fiind un inlocuitor ideal pentru carne. Ca toate leguminoasele, este foarte bogata in proteine, insa este in acelasi timp si foarte digerabila. Este in mod special indicata ca hrana pentru convalescenti, batrani si copii (este foarte buna pentru acomodarea copiilor foarte mici cu hrana obisnuita, pentru adulti). Faimoasa supa de linte se prepara foarte simplu si cu putine ingrediente. In afara de linte (3-4 linguri cu varf la un litru de apa), se adauga ceapa, orez, morcov, eventual patrunjel si telina. Timpul de fierbere este relativ scurt (45-50 de minute). Daca este dreasa cu ou, supa devine extrem de consistenta si hranitoare. Se consuma traditional cu bucatele de paine inmuiate in ea si se acreste, ati ghicit, cu lamaie. In Orient, lintea este foarte mult utilizata pentru obtinerea unui pateu (din linte fiarta, unt si galbenus de ou fiert) si pentru garnituri (se fierbe si se asezoneaza cu multe condimente usoare si cu verdeata).

Nucile

Desi nuca este mai mult folosita in alimentatie la deserturi, ea poate constitui si un aliment de baza. Din nuca rasa si amestecata cu ou se obtine un fel de omleta, care seamana perfect cu carnea ca gust si consistenta. Sarmalele cu... nuca pot insela pe cel mai versat gurmand. Secretul nucilor este ca au un raport proteine-grasimi foarte apropiat de cel al carnii, fiind chiar mai consistente decat aceasta. 100 g de nuci consumate pe zi in diverse preparate inlocuieste perfect carnea, atata doar ca va va rotunji formele aproape la fel ca aceasta. Pentru inlocuirea carnii mai sunt indicate si alte "rude" ale nucilor, care au un aport energetic foarte mare: alunele, arahidele, semintele de floarea-soarelui si susanul. Toate sunt mai puternice caloric decat carnea, asa incat chiar cei care efectueaza activitati grele, cu mare consum de energie, vor avea un aliment pe masura. Singurul lucru de facut este doar sa aveti curiozitatea de a incerca aceste lucruri.

In loc de final

Scopul acestui articol a fost de a va pune la indemana cateva alimente cu care sa va protejati sanatatea. Ele pot fi un inlocuitor foarte pretios al carnii, al carei consum excesiv a devenit ingrijorator. Fireste, vor fi multi cei care vor afirma ca "fara carne din belsug nu se poate trai", dar, oricate argumente ar aduce, exista un simplu fapt care le anuleaza, si anume: traditia culinara romaneasca. Aceasta traditie a fost, daca este permisa sintagma, cea mai "necarnivora" din toata Europa si, asa cum constatau si calatorii straini din Evul Mediu, aceasta nu din saracie. Acum traim, fireste, alte vremuri si din acest motiv v-am si pus la dispozitie ultimele descoperiri in materie de hrana sanatoasa, care va sunt accesibile la noi in tara.
In final, pentru ca acest tip de alimentatie la fel ca si tratamentele cu plante au nascut si se pare ca vor naste si in viitor multe controverse, va vom pune in garda asupra unei probleme.
Mai in gluma, mai in serios, trebuie sa spunem ca ne aflam in plin... razboi. Este vorba de un razboi ceva mai special, si anume - de un razboi informational. Orice concern care produce peste noapte tone de carne (nu conteaza de ce calitate), obtinand profituri uriase, va avea grija sa puna in circulatie informatia ca inlocuitorii carnii sunt toxici. Analog, orice mare producator de medicamente alopate contra cancerului va avea grija sa puna in circulatie (din guri care sa para cat mai autorizate) informatia ca plantele anti-cancerigene sunt, bineinteles, cancerigene.
Sa facem insa un apel la bun simt si sa ne gandim: daca plantele din padurile noastre si legumele de pe campurile noastre sunt cancerigene, atunci un simplu aditiv alimentar, cum sunt cei care coloreaza toate sucurile din comert, este echivalentul bombei de la Hiroshima! Iar acest lucru poate fi confirmat de orice toxicolog. Sa dam, asadar, in continuare, fara teama, curs indemnului foarte sanatos si simplu de a ne reintoarce la Natura.Ilie Tudor

Mancati ca italienii

Sindromul vacii nebune i-a determinat pe medicii nutritionisti sa recapituleze tipurile de alimentatie care ii dau omului satisfactie culinara, fara insa a-l imbolnavi. Pe locul unu, in urma testelor efectuate, se plaseaza bucataria italiana, compusa in principal din legume, fructe, paine din cereale integrale, paste, orez si cartofi, adevaratele "Light-Products" ale naturii. Ele nu contin aproape deloc grasimi, in schimb, sunt bogate in saruri minerale, vitamine si fibre, precum si in alte substante naturale din plante."Aceste veritabile elixiruri de sanatate" - afirma specialistii - "ca, de pilda, carotinoidele sau flavonoidele, apara organismul intr-un mod complex si miraculos, care n-a fost inca explicat pe deplin. Ele capteaza radicalii acizi liberi, opresc dezvoltarea tumorilor maligne si intaresc sistemul imunitar. In plus, legumele care le contin (morcovi, rosii etc.) fac parte din delicioasele feluri de mancare italienesti."
In concluzie: imprieteniti-va cu spaghetele, cu sosurile de rosii fara grasimi, cu risotto (pilaf cu ciuperci), cu broschettele (paine neagra prajita cu ulei de masline, rosii si usturoi), cu legumele la gratar, cu pestele si cu multe alte retete publicate de-a lungul vremii in paginile revistei "Formula As".