Spectator

Redactia
Proteste Internationale Fata De HotarareaUciderii Cainilor Vagabonzi. - Initiativele Primariei din Bucuresti, in colimatorul presei occidentale -. Brigitte Bardot "Nu vreau ca Bucurestiul sa devina simbolul mortii si al rusinii!". Vasta campanie de sterilizare inceputa la Bucuresti, pentru a trata in...

Proteste Internationale Fata De HotarareaUciderii Cainilor Vagabonzi

- Initiativele Primariei din Bucuresti, in colimatorul presei occidentale -

Brigitte Bardot "Nu vreau ca Bucurestiul sa devina simbolul mortii si al rusinii!"

Vasta campanie de sterilizare inceputa la Bucuresti, pentru a trata in chip uman populatia de caini comunitari, este un exemplu pentru intreaga lume.
Acesta este singurul mijloc eficient de a limita numarul cainilor, cu dublul scop: de a proteja animalele si de a asigura curatenia publica, fara a recurge la metode expeditive si pline de cruzime.
Am primit astazi stiri alarmante, total contrare angajamentelor luate de primarul Bucurestiului, d-l Basescu. Nu pot sa cred ca aceasta inalta autoritate ar putea semna un acord, pentru ca apoi sa actioneze pe teren altfel de cum s-a angajat.
Ne-am implicat uman si financiar pentru a rezolva aceasta problema extrem de dificila, m-am dus eu personal in Romania pentru a lansa acest program, sustinuta fiind de presedintele tarii si de fostul primar, si nu voi accepta sa vad cum este distrusa aceasta munca de titan, printr-o hotarare de eutanasiere a cainilor strazii.
Cunosc atasamentul locuitorilor Bucurestiului fata de cainii lor si, prin urmare, fac apel la d-l primar sa-si reconsidere pozitia si sa sustina cu fermitate campania de sterilizare, asa cum s-a angajat.
Fac, de asemenea, apel la primul-ministru si la ministrul agriculturii sa ne ajute sa salvam acesti caini nefericiti care, sa nu uitam, sunt niste vitcime.
In ochii mei, Bucurestiul este un simbol al curajului si al inimii, nu vreau ca el sa devina simbolul mortii si al rusinii!
Contez pe voi toti, din tot sufletul. Multumesc.Paris, 6 februarie 2001

Michel Thirionet
Presedintele Fundatiei "Animaux sans frontieres" din Belgia"Consider ca reactia primului-ministru este prea violenta, este epidermica si foarte nesanatoasa"

Astazi (6 februarie), ziarele belgiene criticau vehement hotararea primului-ministru Adrian Nastase si a primarului Traian Basescu de eutanasiere a cainilor maidanezi. Este, sa nu uitam, o perioada sensibila pentru Romania. Are probleme cu copiii strazii, cu tiganii, cu animalele. Si la toate acestea, are nota proasta din partea celor care se opun intrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
Consider ca reactia primului-ministru fata de criticile aduse de ziarul "LibEration" este prea violenta, este epidermica si foarte nesanatoasa. Dar nu ma mira foarte mult, deoarece violenta devine din ce in ce mai mult o caracteristica a Romaniei. Remarc, de fiecare data cand ajung aici, ca Romania este o tara din ce in ce mai violenta, din ce in ce mai periculoasa. Barbatii sunt foarte violenti si multi dintre ei nu iubesc si nu respecta animalele.
Autoritatile romane, cand au aprobat, acum doi-trei ani, programul de castrare a maidanezilor, erau obligate sa stie ca situatia acestora nu se va rezolva intr-un timp atat de scurt.
Comentariul despre o astfel de atitudine a oficialitatilor are doua aspecte:
- unul abstract - trebuie respectat cu orice pret angajamentul de sterilizare a cainilor;
- unul concret - am adus niste casute, pe care le vom incredinta unor administratori de bloc si in care, pe timp urat sau pentru a scapa de tratamentul rau al unor neiubitori de animale, cainii sa se poata adaposti.
Aceste casute au fost facute aici, in tara, cu banii stransi de la membrii Fundatiei "Animaux sans fronti?res", care condamna masurile nedemne luate de autoritatile romane pentru uciderea cainilor fara stapan.

Christophe Marie
Fundatia "Brigitte Bardot", Biroul de protectie a animalelor"Am fost socat la citirea hotararii primului-ministru si a primarului Capitalei"

Este o mare surpriza si am fost chiar socat atunci cand am citit declaratiile primului-ministru si ale primarului Capitalei, care ameninta viata tuturor cainilor comunitari, acum cand campania de sterilizare abia a inceput. Or, sterilizarea este singurul mijloc uman de limitare a numarului cainilor fara stapan. Nu putem accepta aceasta schimbare de atitudine in cursul unui program care nu s-a incheiat inca.
Ma aflu la Bucuresti pentru a reaminti autoritatilor romane angajamentele pe care si le-au facut fata de Fundatia "Brigitte Bardot" si pentru a le atrage atentia ca o asemenea schimbare denota lipsa de seriozitate.
Daca unele animale au grave probleme de sanatate, acestea sunt cazuri de exceptie si doar atunci pot fi luate masuri de exceptie, ca cea a euthanasierii. Iar cainii agresivi, care creeaza disconfort populatiei, pot fi dusi la adaposturile din jurul Bucurestiului. Fundatiile si organizatiile de protectie a animalelor, cetatenii care indragesc animalele trebuie sa se alieze impotriva unor asemenea initiative criminale.
Bucurestiul este, poate, singurul loc in care multi "maidanezi" poarta nume, sunt hraniti din putinul celor care-i iubesc si sunt prietenosi cu copiii. Cand devin agresivi, cu siguranta ca acea persoana fata de care-si manifesta agresivitatea i-a starnit in vreun fel.
Vom interveni cu hotarare pe langa autoritatile romane, sa renunte la aceasta atitudine inexplicabila.
Nu trebuie sa uitam ca ziarele se afla intotdeauna la originea oricarui scandal, iar articolul din "LibEration" nu analiza raportul dintre starea de fapt a strazilor bucurestene si munca depusa pana acum pentru a o ameliora. L-am citit, articolul nu era deloc constructiv.

Dr. Amir Khalil
Managerul Organizatiei austriece "Vier Pfoten", filiala din Bucuresti"Suntem vehement impotriva euthanasierii cainilor sanatosi"

Scopul cu care Organizatia austriaca "Vier Pfoten" ("Patru Labute") a venit acum cinci ani in Romania a fost acela de a schimba optica autoritatilor si a Primariei asupra cainilor maidanezi si pentru a rezolva aceasta problema nu prin uciderea lor, ci prin castrare. De la infiintare, ne-am implicat in acest program, impreuna cu alte fundatii romanesti.
Fundatia noastra este de acord cu euthanasierea animalelor, dar numai cu stricta respectare a normelor internationale: numai daca animalul este foarte batran si atat de bolnav, incat viata ii este un chin!
In schimb, suntem vehement impotriva euthanasierii cainilor sanatosi, castrati, vaccinati, ca si impotriva scoaterii lor din habitatul actual.
Organizatia "Vier Pfoten" este o organizatie puternica pe plan international, avem colaborari cu foarte multe organizatii si fundatii de protectie a animalelor. Noi ne propunem sa rezolvam situatia cainilor maidanezi, sa convingem clasa politica romaneasca sa ne lase sa-i ajutam, sa o convingem ca solutia noastra - castrarea - este mai buna, sa sprijinim Guvernul roman pentru a adopta Legea de protectie a animalelor, propusa de d-na Maria Mateescu si care este excelenta. La urma urmelor, si noi, si Guvernul roman avem acelasi tel: rezolvarea situatiei cainilor maidanezi atat in Bucuresti, cat si in restul tarii. Difera doar parerile despre felul in care vom rezolva aceasta problema. Oricum, trebuie s-o facem impreuna. Este unul dintre punctele ce vor ajuta Romania sa intre, in sfarsit, in Europa.

Cand vom invata sa iubim?

Dupa inversunatele dispute electorale, care au impartit, nu de mult, "originala" noastra societate in tabere dusmane si patimas implicate in politica, iata ca un nou scandal tulbura acum, din temelii, societatea romaneasca.
Sensibilizat de articolasul unui ziarist francez, dornic de senzational, d-l prim-ministru Adrian Nastase a hotarat ca va trebui, cat mai urgent, ca Primaria sa extermine populatia canina care - vezi, Doamne - strica imaginea Romaniei in strainatate. Si asta, nu mult dupa ce domnia-sa si-a pus semnatura de sustinere pe proiectul de lege pentru protectia animalelor, nevotata inca de "harnicul" nostru Parlament. In lipsa unei asemenea Legi, orice actiune de acest fel, chiar impotriva unor necuvantatoare, ramane un delict.
Ce ar fi trebuit sa faca Puterea din 90, cand mass-media din intreaga lume arunca Romania inapoi, in barbarie, din pricina violentei dezlantuite a minerilor, mai fiorosi decat cainii turbati? In loc sa-i eutanasieze, Puterea le-a multumit! Sau ce-ar trebui sa le faca "romanilor" care, o data ajunsi cine stie cum in strainatate, se dedau la blestematii: fura, ucid, violeaza etc.? Ce-ar trebui sa le faca hotilor, huliganilor, pedofililor, care prolifereaza in ultimul timp si care slutesc in chip scandalos chipul, si-asa vestejit, al Romaniei? Toti acesti ticalosi certati cu Legea, in chip paradoxal, sunt aparati de Lege.
Eminent jurist, cunoscator desavarsit al Dreptului international, prin urmare, si al Declaratiei universale a drepturilor animalelor, d-l Adrian Nastase l-a desemnat, totusi, pe primarul capitalei sa extermine fara mila si la gramada cainii fara stapan, curatind astfel de ei strazile capitalei. In lipsa cainilor, Bucurestiul va fi invadat de sobolanii aducatori de tot felul de boli. Ce face administratia impotriva lor, in afara unor lamentabile deratizari, a caror consecinta este ca omoara... pisici, caini si pasari, punand in pericol si viata copiilor? Domnul Basescu ar trebui sa stie ca, pana una-alta, cainii le-au mai tinut pana acum la respect pe atat de primejdioasele rozatoare.
Dupa cata saracie si suferinta indura astazi romanii, de ce trebuie ca acum sa se transforme si in jalnici hingheri? De ce suntem noi, romanii, blestemati sa ne confruntam, mereu si mereu, cu valuri de violenta si ura, in loc sa-ncepem a invata sa iubim? Si cine este oare cel mai bun profesor, daca nu credinciosul caine?
Uitati-va, fie si o clipa in ochii acestor fiinte si veti descoperi cata iubire este ascunsa acolo, cata suferinta. Si-n loc de a-i lovi, aruncati-le o bucata de paine!
As vrea sa cred ca d-l prim-ministru Adrian Nastase, cunoscut ca om drept si iubitor de Lege, va gasi o solutie umana si demna de respect, pentru ca romanii sa nu mai fie socotiti barbari, sa nu ramana aruncati definitiv la periferia Europei. Si-asa, masurile preconizate pentru uciderea cainilor sunt deja comentate cu indignare de presa din Occident.
Iar proaspat alesul Parlament, care numara printre componentii sai multi iubitori de animale, ar trebui sa uite pentru o clipa luptele politice si sa voteze, in sfarsit, mult asteptata Lege de protectie a animalelor.
Sanda Anghelescu