Sub lupa

Redactia
O foarfeca in burta. Romanii n-au nevoie de filme pentru a sti cum arata profesorul distrat si ce a facut el in ultimii cinci ani. Scena profesionala abunda in profesori aiuriti, doctori neatenti, povesti intrate in folclor. Cine nu are in familie cazuri de extractii reusite ale unor masele sanatoase...

O foarfeca in burta

Romanii n-au nevoie de filme pentru a sti cum arata profesorul distrat si ce a facut el in ultimii cinci ani. Scena profesionala abunda in profesori aiuriti, doctori neatenti, povesti intrate in folclor. Cine nu are in familie cazuri de extractii reusite ale unor masele sanatoase? Cine n-a luat inutil medicamente din cauza unui diagnostic gresit? Cine n-a umblat din doctor in doctor, pentru ca nimeni nu stia ce diagnostic sa puna? Cine nu a auzit patania gimnastei tratata, de un doctor distrat, cu medicamente interzise de Comitetul Olimpic?
S-au dus vremurile in care sportivii luau medicamente pe paine pentru a da tarii cat mai mult aur? Istoria se repeta. O promitatoare echipa de baschet a facut leptospiroza, pentru ca antrenorul si medicul echipei si-au hranit jucatorii cu carne cumparata mai ieftin, dintr-un obor improvizat.
Un medic de la laboratorul unei piete a stampilat orbeste cateva sute de kilograme de carne infestata cu trichineloza. Zeci de persoane au ajuns la spital. Doctorul a fost amendat cu grija frateasca de tagma sa medicala, si-si continua activitatea. Aplica stampile pe tot ce i se pune sub nas!
Acum cateva luni, un doctor a operat la mana o pacienta, careia trebuia sa-i scoata apendicele. Altul a executat o operatie perfecta de fibrom uterin, extirpand, din greseala, uterul pacientei. Colegii lui mai aiuriti uita sa duca pana la capat operatiile, iar pacientii isi schimba peste noapte starea sociala si biologica. Unul dintre pacienti a fost pasat intre mai multe spitale. Doctorii au dat atatea diagnostice, ca omul a murit catre finalul experientei. Probabil de extenuare!
Dar cei mai distrati doctori sunt cei din Colegiul Medicilor din Romania, care par, mai degraba, un club distins, in care intri lasand la garderoba hainele de lucru, decat o instanta suprema a cazurilor de abateri disciplinare si de incalcare a normelor deontologice. In acest club nu se aplica pedepse radicale, ci simple mustrari camaraderesti, pentru ca... prietenul la nevoie se cunoaste!
Exemplele abunda. Iata unul luat la intamplare. Medicii spitalului din Aiud au internat acum cateva luni o pacienta intr-o stare disperata. Ea se plangea de dureri abdominale. O echipa condusa de un doctor din Spitalul Municipal a descoperit in abdomenul femeii un corp strain, pe care, ulterior, l-a identificat ca fiind o fesa. E drept, initial, fesa fusese sterila. Femeia fusese operata in urma cu un an de un chirurg al Spitalului Judetean Alba si acela a uitat pansamentul acolo. Vreme de un an, femeia a simtit ca ceva nu este in regula. La doctor a revenit doar cand a epuizat metodele babesti de tratament: comprese cu apa, antinevralgice, vin cu scortisoara. A doua operatie a avut loc cu succes si a reparat ce stricase prima. Medicul din Aiud a alertat de indata conducerea spitalului si pe specialistii care conduc breasla. Ce decizie a luat Colegiul Medicilor? Medicul care a uitat fesa a fost absolvit de orice vina, pentru ca al doilea chirurg, in febra operatiei, a uitat sa treaca in raport ca a recuperat fesa. Mai mult, acesta din urma a fost si sanctionat. Nu a anuntat si nu a prezentat dovada ca a salvat-o pe femeie de la o moarte sigura!
Asadar, doctorul distrat poate uita, in continuare, ace, cleme, manusi, pensete sau stetoscopul in operatiile pe care le incepe cu succes, dar nu le mai termina. Colegiul Medicilor va fi intelegator si atent sa nu pateze obrazul tagmei. Nu ne miram. Romania e plina de oameni care stiu ca "oameni suntem", iar greseala, "omeneasca" e si ea! Omenoasa intelegere e valabila si pentru politicieni, parlamentari, ministri, juristi, politisti, vamesi. Si asa mai departe. Toti uita cate o foarfeca pe undeva. Nimeni nu pateste nimic. Noi sa fim sanatosi!N.C. Munteanu