Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapida. Supa de cartofi si patrunjel cu costita. Ingrediente: 2 cepe, 1 catel de usturoi, 2 radacini mari de patrunjel, 500 g cartofi fainosi, 1 legatura de patrunjel, 1 lingura de untdelemn, 1 litru de apa fiarta cu o lingura de Vegeta, 2 linguri de smantana, sare, piper, nucsoara, 100 g s...

Bucatarie rapida

Supa de cartofi si patrunjel cu costita

Ingrediente: 2 cepe, 1 catel de usturoi, 2 radacini mari de patrunjel, 500 g cartofi fainosi, 1 legatura de patrunjel, 1 lingura de untdelemn, 1 litru de apa fiarta cu o lingura de Vegeta, 2 linguri de smantana, sare, piper, nucsoara, 100 g slaninuta afumata.
Mod de preparare: - Se curata ceapa si usturoiul, se spala patrunjelul si se toaca toate marunt. Se curata cartofii si radacina de patrunjel si se taie in cubulete. Se incinge uleiul si se pun la calit toate legumele si verdeata. Se sting cu apa fiarta cu Vegeta si se lasa sa fiarba la foc potrivit, vreme de 10 minute, acoperind oala cu capac. Cand legumele sunt fierte, se paseaza supa, se adauga smantana, sarea, piperul si nucsoara rasa. - Se taie slaninuta in felioare si se prajeste intr-o tigaie, fara untdelemn. Se presara peste supa din farfurii.

Papricas de pui cu ciuperci

Ingrediente: 1 ceapa, 250 g ciuperci, 1/2 legatura patrunjel verde, 400 g piept de pui, piper, 2-3 linguri faina, 1 lingura unt, 2 linguri ulei, cca 200 ml zeama concentrata de pasare (Knorr + apa), 150 g smantana, sare, 1 lamaie.
Mod de preparare: Se curata ceapa si se toaca marunt. Ciupercile, curatate, se taie - in functie de dimensiune - in doua sau in patru. Patrunjelul, spalat si zvantat, se taie marunt (cateva frunzulite se pastreaza pentru garnisit). Se spala carnea cu apa rece, se zvanta, se pipereaza, se taie fasii late de 1 - 1 1/2 cm, se da prin faina si pe urma se prajeste in untul amestecat cu ulei, pana ce se rumeneste usor. Se scoate din tigaie si se pune deoparte. In locul ei se introduc ciupercile, se prajesc putin si apoi se adauga ceapa, care se dunstuieste, pana ce devine sticloasa. Se sting cu zeama de carne si se lasa sa fiarba la foc potrivit cca 3 minute. Se incorporeaza smantana, se lasa papricasul pe foc sa se mai ingroase si se condimenteaza cu sare, piper si zeama de lamaie. La urma, se introduce si carnea, dar numai ca sa se incalzeasca. Se presara cu patrunjel verde tocat si se serveste fierbinte, garnisit cu frunzulite de patrunjel si bucati de lamaie.

Orez grecesc cu rosii si branza de oaie

Ingrediente: 2 catei de usturoi, 1 ceapa, 2 ardei grasi galbeni, 200 g orez, sare, 3 linguri ulei, 500 g rosii taiate (decojite, din conserva), 200 g telemea de oaie, 50 g ierburi aromate maruntite (rozmarin, cimbru, busuioc etc.), 1 legatura codite de ceapa verde, 10 masline verzi (umplute cu gogosari sau ardei).
Mod de preparare: Usturoiul si ceapa se curata si se toaca marunt, ardeii grasi se spala, se curata de nervuri si seminte si se taie bucatele. Se pune orezul la fiert si intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie si se calesc la foc potrivit, cca 3 minute, usturoiul, ceapa si ardeii. Se adauga rosiile (bucati), branza telemea taiata cubulete amestecata cu ierburile aromate, apoi orezul si se mai lasa toate 3 minute sa fiarba incet, se sareaza si se pipereaza. Inainte de a-l servi, orezul se garniseste cu coditele de ceapa verde taiate rondele si cu maslinele taiate felii.

File de peste cu sos tomat

Ingrediente: 750 g file de peste (congelat), 600 g broccoli (congelat), 1-2 linguri capere mici, 250 g orez, sare, 1 ceapa, 1 lingura ulei, 400 g bulion subtiat, piper, zahar, 3-4 linguri zeama de lamaie, 4 linguri unt, putina faina.
Mod de preparare: Se lasa pestele si broccoli sa se dezghete, iar caperele sa se scurga. Se fierbe orezul in apa cu sare. Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste in uleiul incins. Se stinge cu bulionul subtiat si se lasa sa fiarba incet aproximativ 5 minute, apoi se gusta de sare, zahar si piper. Se spala file-urile de peste, se zvanta, se taie in doua pe lung, se stropesc cu zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza. Broccoli se fierbe al dente in 5 linguri de apa + 1 lingura de unt, dupa care se condimenteaza, dupa gust, cu sare si piper. Caperele se calesc in unt (o lingura) si se incorporeaza in orezul fiert. Untul ramas se pune intr-o tigaie de teflon, se-ncinge si se prajesc in el - circa 1-2 minute pe fiecare parte - bucatile de peste date prin faina. Pestele bine rumenit se serveste cu garniturile de orez cu capere si broccoli si cu sosul de rosii.

DulciuriPrajitura cu alune si vin rosu

Ingrediente (pentru 16 felii): 100 g ciocolata amaruie, 250 g miere (eventual de padure), 3 oua mijlocii, 250 g unt moale, 250 g faina, 1 pachet praf de copt, 1 pachet zahar vanilat, 1 lingurita scortisoara pisata, 200 g alune macinate, 100 ml vin rosu demisec, zahar pudra.
Mod de preparare: Se rade ciocolata. Se freaca bine mierea cu untul si ouale pana ce devin spuma. Se incinge cuptorul la 175?C. Se amesteca faina cu praful de copt, zaharul vanilat, scortisoara, ciocolata rasa si alunele macinate, dupa care se incorporeaza ouale frecate cu miere si unt si apoi vinul. Daca aluatul astfel obtinut este prea tare, se mai adauga 1-2 linguri de lapte. Se toarna aluatul intr-o forma de chec unsa, se niveleaza cu un cutit, se baga la cuptor si se coace circa 70 de minute. (Dupa 40 de minute, se acopera cu o folie de pergament.) Se scoate prajitura din cuptor, se lasa sa se raceasca, se rastoarna si peste ea se presara un strat gros de zahar pudra.