Ecologie

Redactia
Opriti Macelul!Sfintele Pasti, cea mai mare sarbatoare crestina, e intampinata in Romania cu o violenta satanica. Ingroziti de martiriul la care vor fi supuse animalele strazii, cititorii revistei "Formula As" protesteaza. Un Martie negru. De la Revolutia din decembrie incoace, alesii neamului, indif...

Opriti Macelul!Sfintele Pasti, cea mai mare sarbatoare crestina, e intampinata in Romania cu o violenta satanica. Ingroziti de martiriul la care vor fi supuse animalele strazii, cititorii revistei "Formula As" protesteaza
Un Martie negru



De la Revolutia din decembrie incoace, alesii neamului, indiferent de culoare politica si de grad, si-au descoperit brusc valente crestine, lasandu-se fotografiati si filmati prin biserici, striviti de maretia crucilor pe care le fac. Credinta da bine! Produce impresie la popor. Dar iata ca aceiasi emanati ai Puterii, in varianta de guvernare aleasa anul trecut, se pregatesc acum sa intre in marele post al Pastelui ortodox, printr-un oribil masacru al cainilor strazii.
Traumatizati de cenusiul vietii, sleiti de saracie si lipsiti de speranta, iubitorii de animale din Romania (care nu-si televizeaza credinta si crucile) vor trebui sa indure, chiar in pragul celei mai mari sarbatori a crestinitatii, imagini apocaliptice: hoarde de hingheri, animale spanzurate in laturi, urlete lugubre de caini chinuiti. In loc de reculegere si de post - violenta! In loc de rugaciuni si iubire - martirizarea unor fapturi ale lui Dumnezeu!
Nefericita soarta pentru sufletul oamenilor normali, capabili de compasiune si mila, dar si pentru mai-marii de astazi ai tarii, care-si incep domnia cu o diavoleasca aroganta ateista, ce va transforma inceputul romanesc al mileniului si primavara anului 2001 intr-un martiriu al animalelor. In loc de martisoare - durere! In loc de ghiocei - spectrul mortii!
D-le Primar general,
D-le Prim-ministru,
Nu stim cu ce pantofi veti intra in istoria tarii, dar in sufletele noastre ati intrat incaltati in bocanci.
Sanziana PopScrisoare deschisa catre postul Radio Contact

"Nu mai suport sa vad scene ale bestialitatii umane"

Va scrie o mare iubitoare de animale, pe nume Simona Petrovici, din Bucuresti. Doresc sa ma adresez Primariei si d-lui Basescu prin intermediul dvs. apreciind campania pe care o duceti in favoarea cainilor fara stapan. M-am hotarat sa va scriu, pentru ca nu mai suport sa vad scene ale bestialitatii umane (ex. cazul Pitesti) si nu mai pot sta cu bratele incrucisate. Eu si familia mea am adoptat patru caini vagabonzi acum 10 ani. Doi dintre ei au murit de batranete, ceilalti doi traiesc si in prezent. Toti aveau urme ale bestialitatii umane: labe rupte, maxilar deformat datorita loviturilor, ochi aproape scosi. As dori sa ma opresc aici cu acest tablou macabru. I-am vindecat si sunt fericita sa-i am aproape, zi de zi.
As dori sa transmit Primariei doua lucruri, si anume:
- Cine omoara caini, omoara si oameni.
- Cu cat cunosc mai mult oamenii, cu atat iubesc mai mult animalele.
Priviti in trecut la fascistii care au exterminat si oameni, si caini. Ce aveti de spus? Doriti sa le urmati exemplul? Credeti ca ceea ce nu s-a facut in cei 10 ani se poate face batand din palme intr-o luna? Va inselati! Tot din cauza omului au ajuns cainii pe strada, din cauza demolarilor! De ce sa plateasca atat de scump aceste necuvantatoare pentru prostia si ignoranta omului? Refuz sa cred ca oamenii cu "educatie si cultura" care ne conduc (pe care eu nu i-am ales) au optat pentru aceasta cale a "masacrului" (d-l Basescu, Nastase si chiar un medic veterinar, d-l Harbuz, a carui menire este sa salveze - si nu sa ucida).
Dar, sigur, este mult mai simplu sa omori, decat sa gasesti solutii. E mai ieftin si mai comod. Halal exemplu si halal educatie ne dati, domnule primar! Ma surprinde faptul ca va declarati "iubitor de animale", ce-i drept, iubitor de animale de rasa, nu de maidanezi. Nu ar trebui sa faceti astfel de diferente! Nu toata lumea poate sa-si permita, ca dvs. si ca d-l prim-ministru Nastase, sa cheltuiasca averi pentru intretinerea unor animale cu pedigree.
Eu as propune doua solutii, si anume:
- Sa aplicati amenzi substantiale pentru gunoaiele aruncate de oameni in jurul blocurilor, pe spatiile verzi si langa "circurile foamei", ca si cetatenilor care arunca gunoaiele pe langa cos.
- Cu banii stransi, se pot castra cainii sau construi adaposturi dintre cele mai simple!
- S-ar putea strange bani din vanzarea biletelor la concertele trupelor de rock romanesti si ar fi intr-adevar un act de caritate!
Cred ca nu vom intra niciodata in Europa! Dumnezeu ne va pedepsi aspru pentru relele facute pe pamant.Simona Petrovici

Despre politicieni, caini si oameni"Promisiunile facute in campania electorala sunt dificil de tinut. A ucide este mult mai simplu"

Aceasta este o realitate:
1. Cainii strazii exista si s-au inmultit necontrolat. Ei sunt urmasii oamenilor ramasi fara case, fara curti, ai caror stapani au fost expropriati, demolati si mutati fortat la blocuri. Cainii de atunci au cunoscut o singura soarta: abandonul. E vina lor? Situatia de acum este urmarea fireasca a celei de atunci.
2. Faptul ca premierul (acelasi care eticheteaza Curtea Europeana a Drepturilor Omului drept "agentie imobiliara"...), sub pretextul unui articol din presa, lanseaza o campanie nationala sub directul sau patronaj, cu scopul de a eradica problema cainilor, e cel putin straniu in aceste momente, cand societatea are alte prioritati si asteptari. Dar promisiunile facute in campania electorala sunt dificil de tinut. In schimb, a ucide este mult mai simplu, mai ales ca si costurile crimei sunt incomparabil mai mici si rezultatele sunt imediate si pot fi fluturate in fata opiniei publice. E interesant, insa, de urmarit cum premierul, in plina campanie de acaparare pentru propriul partid a tuturor structurilor accesibile, ii flutura primarului Basescu aceasta provocare, pe care primarul o inhata din zbor, preia linia directoare si se trezeste cu manifestatia perfect justificata a oamenilor cu suflet, drept in fata Primariei!
Fundalul politic este colorat de presiunile pe care Pdsr le face pentru sporirea autonomiei sectoarelor, adica a propriilor primari, ca si a unui control direct asupra fondurilor colectate. Totul - spre beneficiul cetateanului, fara indoiala...
Concluzia este ca toata lumea are subiect de controversa: primarul si-a aprins paie in cap, exact cand scutura "gulerele albe" din Publicitate, iar premierul si-a asigurat o perioada de liniste. Sunt exterminati cainii, castiga Nastase, cade Basescu. In urma acestui asediu concentrat, castiga Nastase! Necastigatorii sunt doar cei ce nu cuvanta...
3. Daca exista, intr-adevar, vointa politica de a promova legi bune, necesare, cred ca o lege de protectie a animalelor, in acord cu legile existente in Ue, constituie o necesitate stringenta. De asemenea, aderarea la Carta Internationala a drepturilor animalelor ar fi un pas firesc si necesar. Si cred ca asupra acestui aspect trebuie ca asociatiile si fundatiile sa insiste printr-o presiune pozitiva.
4. Nimeni nu neaga aspectele triste ale problemei, care reflecta gradul nostru de civilizatie. Evident ca sunt necesare masuri de stopare a natalitatii canine, de control al sanatatii cainilor comunitari, de plasare in adaposturi si de incurajare a adoptarii acestora de catre familii. Dar toate acestea se fac cu bani, iar cei ce practica efectiv protectia animalelor stiu ca o fac pe banii proprii sau din donatii sporadice din partea asociatiilor de profil din strainatate. Ani in sir am platit celebra taxa pe coada de catel, stiind ca din banii mei sunt hranite buzunare, si nu boturi umede. As fi fericita sa o platesc din nou, avand siguranta si satisfactia ca acesti bani merg la cauza pentru care sunt dati. Nu propun reinstaurarea acesteia in cadru institutionalizat, ci lansarea unei campanii de solidaritate a proprietarilor de caini si a iubitorilor de animale, o implicare a oamenilor cu suflet si cu constiinta. Initiativa singulara are efecte singulare, iar in aceasta privinta, este necesara o cooperare a cetatenilor in calitate de Oameni.
5. Cred ca o corecta informare a opiniei publice este necesara in privinta "celebrei" declaratii de asumare a raspunderii civile si penale a persoanelor care doresc preluarea unui caine comunitar. Aceasta declaratie reflecta gaura neagra a constiintei romanilor in general, adica fuga de responsabilitate, dar si necunoasterea dimensiunilor acestei responsabilitati. Persoanele care doresc sa-si asume aceasta raspundere vor avea tot timpul asupra capului o sabie a lui Damocles, o anume teama ca rauvoitorii sa provoace reactii agresive din partea animalelor, in scopul de a cere apoi despagubiri. Daca Ogica risca inchisoarea pentru premiul Loto, "ogici" mai mici ar rabda cativa colti pentru 2-3 milioane, stiind foarte bine ca acei caini marcati sunt deparazitati si vaccinati antirabic. In plus, un caine nu poate cere instantei sa constate ca a fost in legitima aparare... Va trebui sa fie analizate si mediatizate limitele acestei responsabilitati, nu proferate amenintari care nu au ca scop decat descurajarea acestei, si asa fragile, responsabilitati civice si umane, pentru usurarea deciziei de exterminare a animalelor.
6. Vom avea strazi curate, daca vom inceta sa ne aruncam gunoaiele pe ele; vom avea un oras civilizat, daca ne vom respecta legile (constructii, circulatie rutiera, ordine publica etc.); vom invata respectul fata de proprietate, daca vom avea proprietati; vom avea caini blanzi si curati, daca le vom oferi putina simpatie in loc de suturi si pietre. Depinde doar de noi, caci modul in care traim, conducatorii pe care ii avem reflecta masura respectului fata de noi insine.
Cu speranta ca o parte a mesajului, referitoare la solutii (fondul de solidaritate, implicarea iubitorilor de animale si analiza juridica a responsabilitatii), va contribui la formarea unor opinii si la adoptarea unor masuri, va multumesc pentru rabdarea de a fi parcurs aceste randuri.
Roxana Badicioiu - BucurestiO Romanie de cosmar"Nu concep ca vom lasa ticalosia catorva indivizi sa otraveasca sufletul romanilor"

La fel ca multi alti iubitori de animale, asist cu oroare si durere la tot ce se intampla azi in orasele Romaniei, tara unde exista candva un cantec care spunea: "Din bucata mea de paine am hranit un om si-un caine". Am citit ingrozita relatarea d-nei Ruxandra Nicolescu despre atrocitatile petrecute la Oradea si am inteles ca Romania tine cu tot dinadinsul sa devina inca o data o tara de barbari, in care fiare pe doua picioare ucid cu sange rece sute de suflete, vinovate doar pentru a se fi nascut, in timp ce multimea de spectatori ii incurajeaza prin aplauze... sau chiar prin tacere. Pe de alta parte, nu ma pot impiedica sa intreb, cu legitima revolta: Ce Au Facut Asociatiile De Protectie A Animalelor Pana Acum? Nu-mi amintesc sa-si fi facut simtita prezenta din cale-afara, motiv pentru care si opozitia lor in fata cruzimilor prezente si viitoare este aproape nula!!! Sunt convinsa ca oamenii milosi ar face un efort si ar contribui la salvarea unei bune parti dintre aceste necuvantatoare, daca s-ar sti sprijiniti de aceste asociatii, daca ar fi siguri ca sumele adunate din donatii pentru salvarea cainilor nu se vor rataci prin alte buzunare. Personal, consider ca niste asociatii care nu au telefoane si adrese, ca sa stie tot omul unde sa sune sa-si ofere sprijinul, care nu indraznesc sa cracneasca (aici e vorba de masuri concrete, nu de cine vorbeste mai tare!!!) atunci cand au ocazia sa sustina o cauza de o asemenea gravitate, nu sunt capabile sa actioneze prompt si decisiv in favoarea celor mai sinceri prieteni ai nostri.
Nu concep ca s-au epuizat toate solutiile. Nu concep ca nu mai exista destui oameni care, la un simplu semn al unor asociatii puternice si hotarate, sa nu ia atitudine. Nu concep ca vom lasa ticalosia catorva indivizi sa otraveasca sufletul romanilor.
Nu concep ca ne reprezinta o mana de barbari. Departe de a ne mandri cu aceste actiuni, e cazul sa ne fie mai curand rusine. In limba romana exista cuvantul "omenie", in contrast cu "animalitate". Va las pe dvs. sa apreciati cui i se potriveste fiecare termen...
In incheiere, as vrea sa reproduc un comentariu auzit la postul Tv National Geographic si care defineste adevaratul motiv pentru care azi sunt suprimati cainii din Romania: "Ei nu aduc voturi in plus si nici nu contribuie cu bani ca sa sustina politicienii...".
Asist. univ. Daniela Trutia