Sub lupa

Redactia
Analfabeti din toate tarile.... Romania e tara in care poti ajunge departe, chiar daca ai trecut prin scoala sau prin scoli mai lejer, ca gasca prin apa. Dupa cum vedem si auzim in fiecare zi, nu e nevoie sa stii prea multa carte pentru a deveni un important sef de partid sau de minister, pentru a t...

Analfabeti din toate tarile...

Romania e tara in care poti ajunge departe, chiar daca ai trecut prin scoala sau prin scoli mai lejer, ca gasca prin apa. Dupa cum vedem si auzim in fiecare zi, nu e nevoie sa stii prea multa carte pentru a deveni un important sef de partid sau de minister, pentru a te ocupa de soarta septelului agricol sau de cea a romanului obisnuit. Analfabetismul functional al celor care au trecut din scoala fara a deprinde notiunile fundamentale ale scrisului si cititului - de gramatica nu mai vorbim! - s-a intins ca pecinginea. Il descoperi, in forme aiuritoare, la politicieni, magistrati, militari, vedete ale fotbalului, stele ale micului ecran s.a.m.d.
Insa, chiar daca, uneori, ignoranta pare inofensiva sau simpatica, pe soselele patriei prostia ucide pe capete. Dupa ce au fost descoperiti mai multi soferi care nu stiau sa scrie si sa citeasca, Politia Rutiera a dat consemn pe tara ca patrulele de circulatie sa se ocupe cu verificarile. E greu de stiut, dar usor de banuit cum s-au putut strecura in salile de examene pentru carnetul auto atatia analfabeti depistati de politie in ultima vreme. La o statistica sumara, se poate descoperi ca multi dintre soferii amatori care inunda strazile si soselele patriei par sa-si fi sustinut examenele auto la fara frecventa. Semnele de circulatie sunt pentru ei chinezarii inutile. Ei stiu doar unde e pedala de acceleratie si, rareori, dupa zeci de experimente, invata si unde e frana. Din zece accidente minore de circulatie, abia daca este raportat unul la sectia de politie care inregistreaza incidentele rutiere. Cele mai multe coliziuni se petrec in joaca, prin parcari sau stradute laturalnice, cel lovit nu-l poate identifica pe autor si, chiar dac-o face, o face degeaba.
Cu ani in urma, Politia Rutiera a constatat la un sondaj ca pe o artera aglomerata, statistic, in fiecare minut se petrec cel putin zece incalcari ale regulilor de circulatie. S-ar putea spune ca multi dintre cei care se dau cocosi, sarind vitejeste, pe patru roti, peste gropile patriei, sunt, de fapt, semianalfabeti in ale circulatiei. Prezenta lor pe sosele a fost incurajata si de politie, care s-a multumit sa-i mustre prieteneste pe analfabeti, sa protejeze noul val de agresivitate rutiera, sa mangaie pe cap pe cei care dau un ban, dar stau in fata. La volan!
De la o vreme, lucrurile par a se fi schimbat. Cateva echipaje de politie au refuzat mita si i-au arestat pe soferi. Mai mult chiar, se aude ca sefii politiei vor sa trimita in circulatie politisti soferi, care sa incurce treburile atat de tare, incat sa merite o suspendare de permis. In cazul in care agentul de circulatie ar primi bani pentru a inchide ochii, risca sa fie scos din bocanci si uniforma si trimis la fortele de munca. Acest zvon a adus lacrimi de deznadejde in ochii multor agenti de circulatie.
Insa, o bruma de speranta tot exista. Recent, la un control al dosarelor de incadrare, s-a descoperit ca pana si unul dintre angajatii politiei a folosit o diploma de bacalaureat falsa, cumparata cu cateva sute de dolari. Desi absolvent al unui grup scolar C.F.R., omul s-a bucurat de indemanarea unei secretare care a falsificat 33 de diplome. Nimic de mirare. Printre cumparatorii de diplome, inclusiv de inalte studii, se afla sportivi de performanta, politicieni, capitalisti de tip nou, primari, destula lume buna. Romaniei i s-a dus buhul pana hat, departe, peste fruntarii. Pentru un pumn de dolari, orice neispravit poate primi o diploma, fara sa fi frecventat nici macar o ora salile de curs.
Asa ca, analfabeti, nu disperati! Romania, in general, admirabilul si generosul ei invatamant privat, in special, va asteapta sa va faca oameni. Veniti! Aveti sansa sa va intelegeti si sa fiti intelesi. Daca nu in scris, macar folosind limbajul international al valutei forte.N.C. Munteanu