Asii adolescentilor

Redactia
Premiantul revistei "Formula As". si-a lansat primul albumCalin Geambasu"Am bagat in discul asta tot sufletul pe care l-am avut de dat din mine". . La 24 de ani, Calin Geambasu este deja o prezenta scenica implinita. Un tanar compozitor si interpret talentat, care a imblanzit melodia si a supus-o, far...

Premiantul revistei "Formula As"
si-a lansat primul album</b><b>Calin Geambasu"Am bagat in discul asta tot sufletul pe care l-am avut de dat din mine"

</b>
<b>L
a 24 de ani, Calin Geambasu este deja o prezenta scenica implinita. Un tanar compozitor si interpret talentat, care a imblanzit melodia si a supus-o, fara agresivitate si tipare straine. Si pe care "Formula As" l-a premiat, in numele cititorilor sai, pe prima scena a muzicii pop romanesti: Festivalul Mamaia 2000. Iar Calin Geambasu confirma astazi, prin primul sau album, abia lansat, investitiile facute in talentul sau artistic neobisnuit. In jurul sau: familia, iubita, colegii de la Scoala Vedetelor, stele ale muzicii pop din deceniile trecute - colegi de generatie cu tatal sau, Petre Geambasu, fostii profesori de muzica, fani.
- Lansarea primului disc este in viata unui interpret si compozitor un eveniment de exceptie, pe care tu l-ai dedicat, la fel ca si premiul de la Mamaia, bunicii tale. Un gest frumos, care arata ca ai un suflet deosebit.
- Intr-adevar, lansarea a avut un "prezidiu" foarte pitoresc: am stat alaturi de tata si de bunica mea, care implinea tocmai in acea zi 87 de ani si careia am vrut sa-i aduc un omagiu, dedicandu-i toata munca mea de pana acum; un tribut plin de duiosie pentru grija pe care mi-a purtat-o, din copilarie si pana acum. Tata a fost mai mult decat mandru de mine, iar bunica a fost, efectiv, coplesita de emotie. Daca n-ar fi stat intr-un scaun cu rotile, ar fi zburat de bucurie. Mi se pare obligatoriu si foarte frumos totodata sa le spunem celor batrani ca ii iubim, inainte de a se duce dintre noi.
- Intrucat revista "Formula As" ti-a acordat un premiu de exceptie (in afara concursului) la Festivalul de la Mamaia, sunt delegata sa-ti transmit, si de data aceasta, felicitari din partea redactiei. Se pare ca am avut mana buna.
- Premiul revistei "Formula As" a fost o intamplare cu totul deosebita in viata mea si am spus asta ori de cate ori am avut ocazia. In primul rand, eu nu sunt un om prea bogat si premiul de 1500 de dolari mi-a prins foarte bine. In al doilea rand, felul in care a fost anuntat premiul, la finalul finalului! Cu noi s-a incheiat festivalul si multa lume a retinut asta! M-a magulit, mi-a placut foarte mult gestul revistei "Formula As" si ii multumesc inca o data doamnei Sanziana Pop pentru increderea acordata. Aceasta confirmare in plus mi-a adus atentia mai multor producatori, dintre care am ales unul, pentru a-mi lansa primul album. E adevarat ce se spune - ca darurile sunt trepte spre rai.
- Ai lasat sa treaca o perioada destul de mare intre premiul de la Mamaia si lansarea albumului.
- Aveam materialul gata pentru albumul acesta de aproape patru ani, dar l-am reorchestrat, pentru a fi in nota cu ceea ce se intampla acum, in 2001. Am refuzat sa-l lansez pe o piata care era imbibata de kitsch, pentru ca simteam ca-mi arunc sentimentele asa, in gol. Sa faci comert din muzica, asta nu se poate; ori e comert, ori e muzica! Dar ceea ce m-a facut sa ma hotarasc acum a fost faptul ca in ultimul an s-a mai facut o triere, apropo de muzica, parca s-au mai "spalat televizoarele" un pic. Asa cum s-a intamplat si cu premiul primit de la "Formula As" - care mi-a fost acordat "pe incredere", inainte de a se afla rezultatele concursului de la Mamaia, unde am castigat premiul la sectiunea Creatie -, dintre toti producatorii care m-au "curtat" la Festival, l-am ales pe cel care a venit la mine inainte sa stie ca voi fi premiat (toti ceilalti au venit dupa). A mers pe intuitia talentului meu si de aceea mi-a castigat increderea. Asa se face ca am lansat acum primul meu album la Casa de productie Cat Music. Nu mi s-a urcat in nici un fel succesul la cap, dar am parti bune si cred ca e bine ca lumea sa le observe si ma bucur atunci cand chiar se intampla asta.
- Ti-ai afirmat dorinta de a canta o piesa in duet cu Paula Seling. De ce tocmai cu ea?
- O apreciez foarte mult pentru ca, intre solistele care sunt acum la noi, are o voce si o sensibilitate aparte. Sunt multe talente in muzica pop a generatiei tinere si se pare ca, in ultimul timp, au inceput si sa fie indrumate (vad o asemenea orientare si la casele de productie, si la posturile Tv) catre o muzica ce a fost mult timp data la o parte, in mod nedrept. Cu toate tentatiile, romanul mai vrea sa asculte muzica si cu sufletul.
- Ce proiecte ai acum, intre ce prioritati iti imparti timpul?
- Ma ocup, alaturi de producatori, de promovarea acestui album si de lucrul in studio, pe care mi l-am instalat intr-una din camere, in noul apartament in care m-am mutat. Deci, o sa-mi impart timpul intre muzica si muzica. Si in timpul liber: muzica! Iar noaptea, mai merg prin Internet Cafe-uri, unde ma joc in retea. Imi plac foarte mult jocurile pe calculator. Am un prieten foarte bun, care are o herghelie la Baneasa, dar nu am avut timp sa merg acolo, sa calaresc (aceasta e una din pasiunile mele). Asta-vara a fost superb, am stat trei luni la mare si am avut un program de invidiat: ma trezeam nu foarte devreme, pe la vremea pranzului, 1.00-2.00, ma plimbam un pic, mancam, eram foarte relaxat, jucam un tenis, de la patru la sase ma duceam la plaja, apoi de la sase la opt la calarie, apoi ma duceam la program, cantam putin, apoi mergeam pe o terasa, la o bere, cu prietenii. Nu discoteci, nu dat din cap pe muzici agresive! Imi place la discoteca, dar sa fac din asta o distractie cotidiana nu mi se pare normal. Da, am avut o vara superba, mai ales ca a venit, spre sfarsitul ei, si premiul la Festivalul de la Mamaia, care chiar ca a pus frisca pe tort. Si pentru ca vorbim de frisca, trebuie sa-ti marturisesc ca ador bucataria italieneasca: lasagna, tortellini, tagliatelle si un fel special de vinete coapte cu "parmigiano". Nu pot spune ca stiu sa gatesc ci, mai degraba, ca stiu sa condimentez o mancare, sa-i dau gust.
-Ti-ai conturat un program pentru vara care vine?
- Voi canta la mare, in spectacole. S-ar putea sa plec si cu tata, sa cant in strainatate, in martie, si imi place sa fac asta pentru ca ador evergreen-urile, succesele mai vechi pe care le canta tata cu formatia lui. Cand cant evergreen-uri, e un cu totul alt sentiment, mi se pare ca ajung la mine sensibilitatea si o parte din sufletul celor care au compus si au cantat mai intai acea piesa, cu zeci de ani in urma. Vreau sa fac un album cu piese din acestea, succese mai vechi si mai noi, din repertoriul international.
- Avand in vedere ca cititorii nostri sunt si fanii tai, ce ai vrea sa le transmiti acum, la lansarea primului tau album?
- I-as invita sa asculte melodiile mele cu sufletul, si acest lucru e foarte important. Sunt melodii indelung slefuite, credeti-ma, am bagat in "plasticul" acesta (suportul Cd, caseta) cat talent am avut eu si mai ales tot sufletul pe care l-am avut de dat din mine. Cred ca le va placea, chiar daca nu e o muzica de dans, de dat din buric, ci e o muzica de daruit. Sunt multe trupe rasarite peste noapte care isi trag o "freza", niste "toale" mai fistichii si se urca asa pe scena, fara a avea de spus ceva prin muzica lor sau prin ceea ce "performeaza" ei acolo cu o toba, un bas si o "fetita" sexy. De mintit lumea cu look-ul, cu "ambalajul", o fac multi. Eu vreau sa ma fac altfel apreciat, fara sa apelez la astfel de sterilitati. Nu ma vreau a fi un produs comercial.Corina Pavel
Fotografii de Iulian Ignat