Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapidaSupa de ceapa gratinata. Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cepe mari, 200 g cascaval, 4 felii de paine (de vatra), 2 cuburi supa concentrata de pasare (Knorr), 2 linguri faina, 50 g unt, sare, piper.. Mod de preparare: Se curata ceapa, se taie rondele fine si se prajeste 6-7 minute...

Bucatarie rapidaSupa de ceapa gratinata

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cepe mari, 200 g cascaval, 4 felii de paine (de vatra), 2 cuburi supa concentrata de pasare (Knorr), 2 linguri faina, 50 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata ceapa, se taie rondele fine si se prajeste 6-7 minute in unt, pana ce se rumeneste frumos. Se presara cu faina si se mai lasa 1-2 minute pe foc, amestecand intruna, pana ce faina prinde si ea culoare. Se dizolva cuburile de supa intr-un litru de apa calda si se toarna putin cate putin peste ceapa, amestecand in continuare, ca sa nu se formeze cocoloase. Se adauga sare (nu prea multa, pentru ca supa concentrata este sarata) si piper (mai mult) si se lasa sa fiarba 25 de minute. Se incinge cuptorul la 180C. Se da cascavalul pe razatoarea mare, iar feliile de paine se prajesc. Se iau 4 boluri, se pune cate-o felie de paine prajita in fiecare, se toarna supa si se presara peste toata suprafata cascavalul ras. Se introduc bolurile cu supa in cuptor si se lasa 15 minute la gratinat. Painea trebuie sa se umfle, iar cascavalul sa se rumeneasca bine. Se serveste imediat.
Atentie. Daca va place, in amestecul de ceapa si faina puteti incorpora 50 ml de vin alb sec. Se lasa sa scada (pe foc) la jumatate, dupa care se introduce in supa.

Merluciu (impachetat) la cuptor

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 pesti a 250 g fiecare, 1 ceapa, 100 g masline negre, 1 lamaie, 1 crenguta de cimbru, 1 ardei iute (rosu) uscat, 3 linguri ulei, sare, piper. Pentru sos: 5 linguri ulei de masline, 1 lamaie, 10 fire de patrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: Se despica pestii (fara cap), se curata, se indeparteaza aripioarele, se spala bine sub jetul de apa rece, se lasa sa se scurga, se sareaza si se pipereaza pe dinauntru. Se curata ceapa si se toaca marunt. O lamaie (intreaga), curatata de coaja, se taie felii si se indeparteaza samburii. Se ung cu ulei doua coli mari de hartie sulfurizata (de calc) si se asaza una peste alta intr-o tava. Se introduce cate-o felie de lamaie in burta fiecarui peste, dupa care acestia sunt asezati la mijlocul tavii. Se stropesc cu uleiul ramas, se pun in tava si maslinele si deasupra se presara cimbrul si piperul macinat. Se impacheteaza pestii in hartia din tava, se baga la cuptor si se lasa sa se patrunda bine circa 20 de minute. Intre timp, se prepara sosul, amestecand uleiul cu zeama de lamaie si adaugand sare, piper si patrunjelul tocat. Cand pestele este gata, se asaza "pachetul" pe un platou fierbinte si se serveste cu sosul alaturi.

Chiftelute din carne de miel
(reteta indiana)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g carne de miel (spata), 1 ou, 3 felii de paine (miezul), 3 linguri faina, 100 ml ulei, 1 ceapa mica, 1 catel de usturoi, 10 frunze de menta, 4 fire de patrunjel, un sfert de lingurita chimen, 1 varf de cutit cardamom, sare, piper.
Mod de preparare: Se toaca carnea de miel, se-nmoaie miezul de paine intr-un bol cu apa rece, se curata si se taie marunt ceapa si usturoiul, iar frunzele de menta si patrunjelul se taie fasii (cu foarfeca). Intr-un castron, se amesteca bine carnea, miezul de paine stors si oul si se condimenteaza cu sare, piper, chimen si cardamom. Cand amestecul devine omogen, se acopera castronul cu o folie de plastic, se baga la frigider si se lasa 30 de minute sa se impregneze carnea cu toate aromele. Se inmoaie mainile in faina si se formeaza chiftelute de marimea unei nuci. Pe masura ce sunt gata, se asaza pe o farfurie (platou), lasand putina distanta intre ele, ca sa nu se lipeasca. Se incinge uleiul intr-o cratita, se introduc chiftelutele si se prajesc circa 8 minute, intorcandu-le mereu, pana ce se rumenesc pe toate partile. Se servesc calde cu o garnitura de orez fiert, presarat cu alune prajite (pisate).

Pui marinat cu lamaie

Ingrediente (pentru 4-5 persoane): 1 pui de 1,5 kg, 2 lamai, 1 capatana de usturoi, 1 crenguta de rozmarin, 1 lingurita boabe de coriandru, 2 linguri faina, 4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: Se taie o lamaie felii, cealalta se stoarce, iar zeama se pune deoparte. Se transeaza puiul in patru, se taie picioarele in doua, se pun cele 6 bucati intr-un castron si se acopera cu feliile de lamaie. Peste ele se toarna zeama de lamaie si 2 linguri de ulei si se presara rozmarinul si jumatate din boabele de coriandru. Se acopera vasul cu o folie de plastic, se baga la frigider si se lasa la marinat doua ore, intorcand bucatile din cand in cand. Se-ncinge cuptorul la 210C si se taie capatana de usturoi, cu coaja cu tot, in doua. Se scurg bucatile de pui, se asaza intr-o tava, se pudreaza cu faina cernuta, iar la mijloc, intre ele, se pune o jumatate de capatana de usturoi. Se toarna deasupra 2 linguri de ulei, se sareaza, se pipereaza, se presara boabele de coriandru ramase, se baga la cuptor 25 de minute. Puiul rumenit bine si crocant se serveste cald, cu mamaliguta.

DulciuriTarta cu mere si scortisoara<b></b> Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg de mere, 1 lamaie, 60 g zahar, 40 g unt, 1 lingurita de scortisoara pisata. Pentru aluat: 200 g faina + 15 g pentru tabla de framantat, 100 g unt inmuiat, 1 lingura de rom, 1 praf de zahar, un praf de sare.
Mod de preparare: Amestecati intr-un castron faina, praful de sare si zahar, untul inmuiat, taiat bucatele. Framantati repede cu varful degetelor, adaugati o lingura de rom si 2 linguri de apa, pana ce obtineti un aluat neted si consistent. Dati-i forma de bulgare, inveliti-l intr-o folie de plastic sau celofan si bagati-l vreme de o ora la frigider. - Curatati merele. Taiati-le in patru, scoateti-le casuta si semintele, apoi taiati-le in felii subtiri. Stropiti-le cu suc de lamaie, ca sa nu se innegreasca. - Porniti cuptorul. - Intindeti aluatul pe un fund de lemn presarat cu faina, apoi pe o forma de tarta cu diametrul de 26 cm. - Asezati feliile de mar in cercuri concentrice. Stropiti-le cu unt topit si racit. Pudrati-le cu zahar si scortisoara. - Bagati forma la cuptor, vreme de 40 de minute, pana ce merele devin usor caramelizate. Serviti tarta calda, acompaniata, eventual, de inghetata de vanilie.