Asii adolescentilor

Redactia
Zob- Zob e una din putinele trupe intemeiate la inceputul anilor 90, care s-a consacrat, reusind sa-si impuna numele in muzica rock romaneasca. Poate parea ciudat, dar in cei opt ani care au trecut de cand s-a format, trupa a ramas exact in aceeasi componenta si nu si-a schimbat stilul in functie de...

Zob- Zob e una din putinele trupe intemeiate la inceputul anilor 90, care s-a consacrat, reusind sa-si impuna numele in muzica rock romaneasca. Poate parea ciudat, dar in cei opt ani care au trecut de cand s-a format, trupa a ramas exact in aceeasi componenta si nu si-a schimbat stilul in functie de cum a batut vantul. Cei 4 "zobisti" - Vlad Gorneanu (Vlase), Laurentiu Olaroiu (Lonti), Mihai Iovanescu (Mosu) si Andrei Stancescu - au scos la sfarsitul anului trecut cel de-al treilea album al lor ("Zob Iii"), care a depasit in vanzari succesul celor doua precedente ("Parodisiac" si "Telenovelas") -</b><b>Carte de vizita
(prezentata de chitaristul Mihai Iovanescu)

- Care era atmosfera muzicala acum sapte-opt ani, cand ati inceput voi sa cantati?
- Rock-ul era principalul gen ascultat. Intre timp, au aparut dance-ul, manelele si altele, iar publicul de rock s-a imputinat, fiindca acest gen n-a mai fost promovat, iar concertele sunt prea putine. In tara nu sunt decat 15-20 de cluburi in care se poate canta; in rest se face playback, ceea ce nu este in spiritul muzicii rock. Nici nu prea vad vreo schimbare curand. Oricum, noi avem acelasi entuziasm si optimism pe care l-am avut si in 1992. S-a mai schimbat si publicul. Avem fani care stiu bine piesele de pe primul album, dar noi vrem sa-i cucerim si pe cei mai tineri, pe cei de 16-17-18 ani.
- Cum va percepe generatia foarte tanara care va stie de mai putin timp?
- E entuziasta. Avem un public de rebeli fara cauza, de dragul de a fi rebeli, dar cu un nivel cultural peste medie. Si noi am fost rebeli la varsta lor si am ramas asa in ceea ce priveste muzica pe care o compunem, o muzica ce nu s-a schimbat ca gen si mesaj, dar s-a mai cizelat. In plan personal insa ne-am mai asezat, suntem mai temperati, nu mai tindem spre extreme, ca pe vremuri.
- Erati rebeli dintr-o curiozitate de a incerca tot ce era nou?
- Nu. Pur si simplu ne lua valul. Nu stateam atunci sa analizam...
Aveti regretul ca ati ales calea muzicii, renuntand la altceva?
- Andrei si Lonti lucreaza si in alte domenii, dar eu si Vlase ne ocupam numai de muzica. Daca n-as fi cantat, probabil ca as fi scris, ca sa ma eliberez intr-un fel. Si acum scriu, dar mai putin... Insa eu nu regret nici o clipa ca am ales drumul muzicii. Ceea ce ne doare este faptul ca nu am putut face mai mult, ca nu am putut asimila mai multa cultura muzicala.
"Singurul lucru pe care mai poti sa-l faci impotriva inculturii si a superficialitatii e sa ironizezi"

- Cat de des va intalniti sa repetati?
- Ne intalnim aproape in fiecare zi, sa discutam sau sa repetam. In primul rand, suntem foarte buni prieteni, si asta ar fi motivul pentru care am rezistat atata timp impreuna. Altfel spus, repetitiile sunt ocazii sa ne intalnim si intalnirile - ocazii sa repetam si sa compunem.
- Cand compuneti o piesa, va ganditi ce asteapta publicul de la voi?
- Nu. Pur si simplu cantam cum ne place. Ni s-a sugerat de cateva ori sa facem si noi o piesa mai lenta, mai slagaroasa. Dar noi refuzam sa facem piese despre ploaie si iubita care nu mai vine la intalnire, doar asa, ca sa prinda la public. Daca am fi facut-o, poate am fi fost mai populari, insa avem avantajul ca dormim linistiti, fara sa ne tortureze gandul ca am facut compromisuri.
- Ce conteaza mai mult pentru voi, concertele sau munca de studio?
- Daca ne-ai fi intrebat mai de mult, am fi raspuns ca sunt mai importante concertele. Sunt multe locuri in tara unde nu am ajuns inca sa cantam. Sunt si locuri unde am fost extraordinar de bine primiti si ne-am intoarce oricand. De pilda, la Tulcea, unde am cantat anul trecut, pe dig, de Ziua Marinei, cred ca a fost tot orasul prezent la concert, atmosfera a fost electrizanta, iar entuziasmul publicului ne-a dat de inteles ca am fost mai bine primiti decat o celebra trupa dance, care a facut playback. Dar si munca de studio e foarte importanta. Noul nostru album e foarte bine produs, fiindca fiecare instrument e inregistrat separat, in alt studio. Acum s-au adunat alte piese noi, pe care abia asteptam sa le imprimam.
- Ce va doriti de la viitorul apropiat pe plan personal?
- Sa fim in continuare fericiti. Noi nu ne facem planuri pe termen lung. Este o vorba care spune ca, daca ai o problema care se rezolva, nu trebuie sa te ingrijorezi, fiindca oricum se rezolva. Iar daca ai o problema care nu se rezolva, nu trebuie sa te agiti, fiindca oricum nu se rezolva. Deci, nu ne preocupa prea mult ziua de maine si nu ne afecteaza prostia celor din jur. Cu siguranta maine va fi mai rau, asa ca ne imunizam cu ironie si autoironie. Singurul lucru pe care mai poti sa-l faci impotriva inculturii si a superficialitatii e sa ironizezi...
Trupa la singular

Vlase (Vlad Gorneanu) - voce "Geaman" veritabil (zodie benefica pentru artisti). - "Om destept" - cum se autocaracterizeaza cu ironie. - A copilarit in cartierul Dorobanti, unde locuieste si acum in acelasi bloc cu Alexandru Belciu si Cornel Ilie de la trupa Vank. - Alaturi de ei a inceput sa cante de mic, impartasind aceeasi pasiune pentru Beatles. - Cand nu canta, batea mingea de fotbal in parcul din spatele blocului, juca table sau poker pe bete de chibrit. - Dupa 1990, cucerit de muzica rock, a inceput sa cante la bas si cu vocea. - In viata particulara, Vlase este prieten cu Oana (prezentatoare la postul Tv Atomic cu care s-a logodit). Mosu (Mihai Iovanescu) - chitara - Nascut in zodia nedecisa a Balantei, are aceeasi pasiune pentru calculator ca si Vlase, dar adora si cartile S.F. - A facut Liceul "Matei Basarab" si tot acolo a inceput sa cante. - Viata lui de licean a fost plina de aventuri. - Isi necajea mereu mama, care era chemata la scoala pentru absentele lui. - Salvarea venea de la faptul ca facea parte din echipa de baschet si din formatia de muzica a scolii, iar profesorul care se ocupa de "activitatile cultural-sportive" ii motiva din cand in cand absentele. Andrei Stancescu - tobe - S-a nascut tot in Bucuresti, in zodia Racului. - A copilarit langa Gara de Nord, mai tarziu s-a mutat in centru. - El e cel care s-a trezit intr-o dimineata cu numele "Zob" in cap ("Ce nume bun pentru o trupa!"). - In liceu, mergea la un prieten care avea chitara si amplificator, care-l fascinau. - Mai tarziu, a invatat sa cante la tobe. -ÊIn prezent, lucreaza la Pro Tv, ca inginer de sunet.Lonti (Laurentiu Olariu) - chitara - E casatorit din 1998 si are un baietel de 4 luni, Andrei, pe care tocmai l-a botezat. - E nascut in zodia Leului. - A urmat tot Liceul "Matei Basarab", unde a infiintat trupa Rock didactic. - Colegii de trupa spun despre el ca e retras si timid. - A terminat Facultatea de Constructii si Scoala Populara de Arta. - E innebunit dupa Metallica si Beatles. - O parte din timp si-o petrece avand grija de firma lui de calculatoare.</b>
<b>Dia Radu


Fotografii de Iulian Ignat