Sub lupa

Redactia
Haine vechi cumpar!. De cand Guvernul a declansat ample operatiuni mediatice impotriva comertului cu haine la mana a doua, tara s-a umplut de chipuri ingrijorate. Anuntul nu a ramas o simpla declaratie. Transporturi de haine uzate au fost blocate in vama, in Bucuresti au fost inchise cateva magazine...

Haine vechi cumpar!

</b><b> De cand Guvernul a declansat ample operatiuni mediatice impotriva comertului cu haine la mana a doua, tara s-a umplut de chipuri ingrijorate. Anuntul nu a ramas o simpla declaratie. Transporturi de haine uzate au fost blocate in vama, in Bucuresti au fost inchise cateva magazine, Politia sanitara a pus lacat pe cateva "buticuri" din Vaslui. In scurta vreme, comertul cu haine vechi va disparea, impins sub covor de matura reformatoare a Guvernului. Magazinele care n-au inceput inca sa-si lichideze stocurile au fost luate cu asalt de romanii care se imbracau la second-hand nu din masochism, ci din saracie si din lipsa de bani.
Ar mai fi o problema. Hainele de mana a doua, de regula aduse de pe alte coclauri, mai incapute si mai darnice, sunt o concurenta serioasa pentru confectiile autohtone. Multe haine noi, fabricate in Romania, inca mai arata de parca s-ar fi sters pe jos cu ele. Stofe de calitate indoielnica, culori mohorate, croieli demodate. Putinele care arata mai decent costa cat intretinerea pe un trimestru. Nu intamplator mitocanimea romaneasca - de la politicieni la noii imbogatiti si la caizii lumii interlope - prefera Armani oricaror confectii romanesti, fie ele si facute la Apaca, special pentru export.
Oamenii care traiesc dintr-un salariu mediu, familiile cu multi copii, pensionarii, tinerii care inca nu castiga, ca sa nu mai vorbim de someri, sunt constransi de saracie sa se imbrace ieftin. Pentru acesti oameni diferenta dintre hainele de mana a doua si multe dintre hainele noi din magazine nu e numai de calitate, ci si de pret. Si se pare ca in tarile occidentale hainele ori se poarta mai bine, ori se uzeaza mai putin.
Domnii imbracati in costume Armani, cumparate din aeroport, cu ocazia reuniunilor internationale, unde reprezinta interesele unei populatii hamesite si dezamagite, au devenit grijulii cu sanatatea poporului. O data cu hainele vechi, Occidentul, de unde vin majoritatea hainelor second-hand, e in stare sa ne imbolnaveasca, sa dea la tot poporul microbi, virusi si alte boli perverse occidentale. Patrioti si vigilenti, vom feri poporul de paduchi, boli de piele, micoze, raie, de care, dupa cum se pare, occidentalii sufera pe capete. Cine stie, poate ca, refuzand hainele la mana a doua, vom fi scutiti de antrax, botulism, giardia, trichineloza, tuberculoza, gripa si cate alte boli de care in Romania nimeni n-a suferit vreodata.
Ce bine ar fi daca aceasta cruciada impotriva mizeriei s-ar extinde de la hainele la mana a doua la alimentele de mana a doua, la programele de televiziune de mana a doua, la cartile de mana a doua, la ideile de mana a doua. La care se adauga ziare de mana a doua, analisti de mana a doua, programe de televiziune de mana a doua si care tind sa-i transforme pe oameni in consumatori de mana a doua. Multi oameni au experiente de viata de mana a doua si intra in conflicte de mana a doua. Ei muncesc in intreprinderi de mana a doua, conduse de manageri de mana a doua, care functioneaza dupa principii tehnologice de mult abandonate, producand marfa pe care n-o vrea nimeni, pentru ca este proasta. De la un totalitarism de mana a doua, am trecut la o democratie de mana a doua. Dupa ce-am construit un comunism de mana a doua, ne multumim cu un capitalism de mana a doua.
Nu-i de mirare. Avem o clasa politica second-hand, alcatuita din politicieni care pana si pe vremea comunistilor erau doar niste bieti activisti si subalterni de mana a doua. Dispusi mai mult sa maimutareasca democratia, sa copieze betesugurile lumii civilizate, decat sa-i aplice valorile.
Un sef de stat din aceasta parte a lumii a primit acum catva timp in vizita niste jurnalisti straini si i-a intrebat: "Cu cat suntem in urma dumneavoastra?". Dupa multe codeli, unul dintre acestia a raspuns, cu jumatate de voce: "Cu totul...".N.C. Munteanu