Cultura

Redactia
Cultura TeleviziuneDe la Cluj in toata tara...Cand televiziunea depaseste bariera provincialaCatalin Stefanescu"Imi iubesc enorm meseria si cred in profesionalismul emisiunii pe care o realizez" In octombrie 1999, televiziunea publica raspundea unei oferte venite de la studioul teritorial Cluj, si a...

Cultura TeleviziuneDe la Cluj in toata tara...</b><b>Cand televiziunea depaseste bariera provinciala</b><b>Catalin Stefanescu"Imi iubesc enorm meseria si cred in profesionalismul emisiunii pe care o realizez"</b> In octombrie 1999, televiziunea publica raspundea unei oferte venite de la studioul teritorial Cluj, si anume o emisiune despre romanii care merita sa fie cunoscuti pentru simplul motiv ca sunt... altfel: inventivi si plini de ingeniozitate, cu talent pentru lucruri mai putin obisnuite, cu preocupari deosebite. Asa s-a nascut Garantat 100%, emisiunea care sambata de sambata ii aduce in prim-plan pe "romanii care nu se plictisesc", dupa cum ii place realizatorului Catalin Stefanescu sa-si numeasca eroii reportajelor garantate cu calificativul maximum de credibilitate: 100%
<b>Week-end sub dealul Feleacului


L-am descoperit pe Catalin in studiourile de inregistrari de la Cluj, pe platoul de unde se difuzeaza, de aproape doi ani, Garantat 100%. Nici ca se putea un loc mai potrivit pentru o discutie despre culisele acestei emisiuni, despre televiziune, in general.
- Catalin, ai privilegiul de a fi realizatorul unei foarte gustate emisiuni difuzate pe Romania 1, sambata, la o ora de maxima audienta. Cum ai ajuns sa fii gazda acestui show produs la Cluj?
- Sansa ne-a oferit-o canalul Romania 1, acceptand doua dintre ofertele studioului Cluj, si anume Stirile De Sambata Asta si Garantat 100%. Asa ca, emisiunea pe care o realizez s-a nascut si a crescut sub Dealul Feleacului, asta si pentru ca am avut intelegere si suport din partea studiourilor centrale, in speta de la d-l Titus Munteanu. Ne-am gandit mult si bine la varianta cea mai potrivita pentru aceasta emisiune - si am realizat ca putem sa facem treaba buna si la Cluj, daca vom trata problema cu profesionalism. Si se pare c-am reusit, pe de-o parte datorita faptului ca lucram intr-un studio performant din punct de vedere tehnic, iar pe de alta parte pentru ca am invins provincialismul, reusind sa extindem aria reportajelor noastre de la Ardeal - asa cum fusese initial - la toata tara.
- Ce ecouri are emisiunea voastra in randul telespectatorilor si al presei, tinand cont de latura ei destul de nonconformista?
- S-a scris destul de mult despre noi, dar, in afara de doua situatii in care am fost aspru criticati, am avut doar aprecieri din partea presei. Cat ii priveste pe telespectatorii nostri, ne bucura sa vedem ca acestia au devenit din ce in ce mai implicati in chiar injghebarea emisiunii, semnalandu-ne foarte des subiecte ce ar putea prezenta interes pentru Garantat 100%. Mai mult, am reusit sa patrundem si in inimile romanilor de dincolo de hotare, intrucat emisiunea se difuzeaza si pe Tvr International. Parerea mea este ca cei care ne plac, o fac din doua motive: in primul rand, pentru ca emisiunea este prezentata intr-un limbaj simplu, terestru, ceea ce prinde si are efect. In al doilea rand, pentru ca acesti oameni au inteles ce vrem noi sa facem, in esenta, la Garantat 100%: sa aratam Romania asa cum credem noi ca este ea - cu oameni isteti, dar si nastrusnici, oameni pe care ii apreciem uneori, de care radem alteori, dar pe care nu ii batjocorim niciodata.
- Multe dintre reportajele pe care le gazduieste Garantat 100% prezinta romani care se indeletnicesc cu lucruri pitoresti, mai degraba excentrice. Oare are lumea destul umor ca sa le recepteze?
- Eu cred ca da. De altfel, ceea ce prezentam noi la Garantat 100% nu are niciodata intentia de a face bascalie. Sigur, multe dintre reportajele noastre au un aer ironic, dar numai in limitele in care vrem sa descretim fruntile celor care ne privesc. La urma-urmei, emisiunea asta este una de weekend, cand cred ca nimeni nu are chef sa disece teorii sau sa primeasca indicatii despre cum e mai bine sa-ti traiesti viata.
Un ardelean nascut la Ramnicu-Valcea

- Sa vorbim putin si despre realizator. Ai devenit o adevarata vedeta. Spune-ne cate ceva despre tine, cine esti, de unde vii, ce visezi?
- Ce sa va spun? Eu mi-s ardelean prin adoptie, fiindca de fel ma trag din Ramnicu-Valcea, iar copilaria si scoala le-am petrecut la Govora. La Cluj, am venit pentru facultate, alegand Literele, sectia romana-engleza, dar marea mea pasiune era teatrul, in jurul caruia m-am invartit multa vreme, fiind ceea ce se numeste "o tanara speranta a teoriei teatrale". Am fost, de altfel, cel mai tanar membru Uniter si am semnat in mai multe "foi" de profil. In "93, mi-am facut acomodarea cu undele hertziene, colaborand la o emisiune studenteasca de radio, iar, un an mai tarziu, student fiind inca, am intrat prin concurs la Tvr Cluj, devenind astfel un "sclav" al imaginii. Pana la Garantat 100%, am trecut insa prin toate etapele uceniciei in aceasta institutie, timp in care am invatat ca nimic nu vine de-a gata si nici nu ti se cuvine, daca nu tragi pe rupte. De felul meu, sunt un tip fair-play, iubesc competitia si imi place cand sunt provocat. Am avut, de altfel, sansa sa intru intr-o echipa tanara si dinamica - brici, ce mai? - care a acceptat competitia deschisa, declarand razboi rutinei si intelegand ca timpul nu are rabdare, ca totul se misca extrem de repede.
- Te simt foarte prins de ceea ce faci in televiziune. Iti mai ramane timp si pentru altceva?
- Foarte putin, din pacate. Cu Garantat 100% calatorim in permanenta in toate colturile tarii, pentru realizarea reportajelor. Noroc ca treaba asta nu deranjeaza pe nimeni dintre apropiatii mei - in sensul ca, locuind singur intr-o garsoniera cu chirie, nu am pe nimeni acasa care sa se planga ca imi petrec tot timpul in slujba... slujbei. Daca ma uit insa in spate si vad cum toata junetea mea cea verde mi-am petrecut-o in televiziune, timp in care altii au fost pe afara cu burse si si-au vazut de-ale lor, parca m-ar apuca ciuda - nu ca nu mi-ar fi placut munca mea, ci pentru faptul ca am investit totul intr-o institutie, acum cand in Romania curentul general nu pare a fi constructia, ci demontarea cu orice pret. Nu spun ca in tot acest rastimp cu mine nu s-a intamplat nimic. Dimpotriva, cred ca am parcurs intr-un mod fericit primele etape din ceea ce se cheama o cariera. Sincer insa, nu stiu incotro ma voi indrepta. La ora actuala, exista pe firmament cateva oferte extrem de tentante din punctul meu de vedere. Pe de alta parte, nu ma pot opri sa nu visez ca, odata si-odata, am sa pot lua o pauza de cativa ani pentru un doctorat in Statele Unite - ceva pe "comunicare", unde as putea imbina acumularile din facultate cu cele din televiziune. Pana atunci insa, raman in continuare gazda emisiunii Garantat 100%, aducandu-vi-i in casa, saptamana de saptamana, pe romanii care nu se plictisesc si care, vreau sa cred, nici nu va plictisesc...
Sanziana Demian

Dorina LazarCu "Fratii" la Berlin Ne-am intors de curand de la Berlin, unde Teatrul Odeon a sustinut, intre 22 si 27 februarie, spectacole cu "Fratii", de Sebastian Barry, in regia lui Alexandru Dabija si in scenografia talentatilor Dragos Buhagiar si Irina Solomon. Proiectul a fost realizat in colaborare cu Smart si Hebbel Theater din Berlin, in cadrul unui proiect european, ce-si propune sa popularizeze regizori si spectacole de elita din sud-estul Europei. E un proiect numit "Theoreme", lansat de Comunitatea Europeana. Teatrul Hebbel invita si gazduieste prestigioase trupe si manifestari teatrale. Printre ele, au fost spectacole de Lev Dodin din Sankt Petersburg si, pe acelasi plan cu noi, a evoluat si faimoasa trupa a celebrei coregrafe Tina Bausch. "Fratii" nostri au fost chiar mai bine primiti decat acasa, Constantin Cojocaru a avut parte de o sala extraordinar de calda, iar cronicile ne-au elogiat. O analiza extrem de riguroasa si laudativa a aparut in Berliner Morgen Post, in 26 februarie, urmand ca celelalte ecouri ale criticii sa ne parvina curand. M-am bucurat si eu, alaturi de colegii mei din distributie, de felul insufletit in care a decurs dialogul cu publicul berlinez, extins pana dincolo de miezul noptii. Deocamdata, ca actrita, nu sunt distribuita in vreun nou spectacol la Teatrul Odeon. Am, in schimb, o filmare de cateva zile la "Martor ocular", semnat de Costa Gavras. Suntem 12 actori romani si straini, care sustinem o secventa importanta, petrecuta intr-o seara de Craciun, secventa in care improvizam in engleza multe din dialogurile noastre. Sunt ipostaze de-a dreptul provocatoare pentru actorul roman. Filmul, turnat in Romania, este o adaptare cinematografica dupa celebra piesa a lui Hochutt, "Vicarul", pe care o montase, cu multi ani in urma, si in tara la noi, Radu Penciulescu. Sper sa aiba si filmul succesul acelui spectacol.

Mihai Calin O primavara cu flori si premiere

Pe mine, primavara m-a prins in alaiul de primavara al Pro Tv-ului, care a daruit de 1 Martie flori doamnelor si domnisoarelor. Eu am stat putin, doar cateva ore, pentru ca a trebuit sa alerg la repetitii, la Teatrul National. Slava Domnului, ca am inceput din nou sa joc in teatrul in care sunt angajat. Cum a fost traseul nostru primavaratic? Cu flori si zambete, un traseu placut si insorit, doar ca anul asta n-am mai oferit flori de pe biciclete, ci dintr-un autobuz decapotabil. Dar efectul a fost la fel de agreabil. Ce repet? Doua piese celebre. "Othello", de Shakespeare, in regia lui Grigore Gonta, in care il joc pe Cassio. Iago este interpretat de marele Gheorghe Dinica, iar Desdemone sunt trei: Ilinca Goia, Lamia Beligan si o studenta la actorie, Olimpia Olari. Cealalta piesa pe care o pregatim e cunoscuta comedie a lui Marivaux, "Cu dragostea nu-i de glumit", in care sunt Dorante. In ceea ce ma priveste, eu nu iau niciodata dragostea-n gluma, nici chiar atunci cand impart flori si "zambete telegenice", cum le numiti dumneavoastra. Daca m-am indragostit la acest inceput de primavara? Dar de ce trebuie sa astept primavara ca sa-l intalnesc pe Cupidon?
Alice Manoiu