Forma maxima

Redactia
Vreti sa plutiti pe aripi de primavara?-Iata 25 de retete, menite sa va creeze buna dispozitie si optimism -. 1 Intaritor parfumat. Ziua buna se cunoaste de dimineata! Incepeti-o parfumand-o cu rozmarin. Intareste memoria si puterea de concentrare, destinde si stimuleaza metabolismul. Amestecati int...

Vreti sa plutiti pe aripi de primavara?-Iata 25 de retete, menite sa va creeze buna dispozitie si optimism -

1 Intaritor parfumat. Ziua buna se cunoaste de dimineata! Incepeti-o parfumand-o cu rozmarin. Intareste memoria si puterea de concentrare, destinde si stimuleaza metabolismul. Amestecati intr-o cana mai mare cu apa 3 picaturi de ulei de rozmarin + 4 picaturi de ulei de lamaie si clatiti-va pe corp, dupa ce faceti dus.
2 Puterea apei. Va pune in miscare dimineata: jetul de apa rece pe fata. Plimbati dusul peste fata cu miscari circulare, apoi indreptati-l cateva secunde asupra orbitelor. Cand sunteti deprimati, lasati apa rece de la robinet sa curga 30 de secunde peste pulsul mainii drepte, apoi peste cel al mainii stangi, dupa care acoperiti-va tamplele, fruntea si ochii cu un prosop inmuiat in apa rece, 30 de secunde, timp in care respirati adanc.
3 Inviorare cu pumnul. Dupa ce iesiti afara din dus, practicati urmatorul exercitiu de inviorare: stati in picioare si loviti-va sternul (cosul pieptului) de 10 ori cu pumnul drept; loviti-va apoi umarul stang, urcand spre gat si continuati pe exteriorul bratului, in jos, aplicand loviturile de-a lungul lui, catre palma. Urcati iar in sus, lovind cu pumnul partea interioara. Urmeaza coastele, soldul si coapsa, coborand pana la gamba. Repetati procedeul pe partea dreapta, folosind pumnul stang. Este un procedeu excelent, care va invioreaza pentru toata ziua.
4 Respirati energie. Asezati-va pe un scaun, cu mainile sprijinite pe sale (degetele mari sunt indreptate spre sira spinarii, iar celelalte spre solduri) si talpile pe podea, la distanta de 15 cm una de alta. Lasati capul pe spate si impingeti (cu mainile) soldurile inainte, tragand umerii inapoi. Cosul pieptului se dilata si poate prelua o cantitate mult mai mare de oxigen. Inspirati adanc, intre 3-5 secunde, si expirati 3-5 secunde.
5 Masaj vibrator. Calmeaza stresul si invioreaza: puneti degetele ambelor maini pe pielea capului si lasati-le sa vibreze circa 2 minute, mutandu-le din loc in loc.
6 Urechile si senzatia de bine. Uluitor de simplu si uluitor de eficient: masajul urechilor. Prindeti lobul urechii intre degetul mare si aratator (degetul mare in spate, celalalt in fata) si masati in sus si-n jos, pana ce urechile se-ncalzesc placut, irigandu-se bine cu sange. Va invioreaza instantaneu.
7 Exercitiile Mudras. Sunt exercitiile asiatice pentru degete, un fel de yoga pentru maini. Indoirea, intinderea sau atingerea degetelor activeaza zonele reflexe, declansand anumite reactii ale organismului. Pot fi efectuate si la birou. -Aspan Mudra - creeaza o stare de calm si da curajul de a infrunta provocarile de zi cu zi: apropiati si strangeti varfurile degetelor mare, mijlociu si inelar si intindeti-le pe celelalte doua. -Pran Mudra - intareste increderea in fortele proprii. Varfurile degetelor mare, inelar si mic sunt stranse, iar celelalte raman intinse. Mentineti fiecare pozitie a degetelor intre 1-5 minute, respirand adanc.
8 Dorul de lumina. Dupa cenusiul prelungit al iernii fara zapada, psihicul nostru tanjeste dupa caldura, dupa lumina si dupa soare. Iar daca cerul e-acoperit cu nori, culoarea galbena este un excelent inlocuitor. Ea va ajuta sa depasiti depresiile, va invioreaza si va inveseleste. De pilda, un buchet mare de flori galbene, pus intr-o vaza galbena. Sau, lipiti pe o suprafata - undeva in fata mesei dvs. de lucru - o hartie galbena si priviti-o constient, de cateva ori pe zi. Face minuni!
9 Drink... piperat (numai pentru cei cu stomacul bun). Aceasta bautura trezeste puterea de viata si accelereaza circulatia sangelui: mixati 100 g de iaurt cu 1/2 avocado, zeama de lamaie, apa minerala si piper (de Cayenne), beti imediat licoarea astfel preparata si tineti-va bine!
10 Un stimulent numit albumina. O reactie tipica: cand afara e frig, organismul cere hidrati de carbon, adica paste fainoase, paine, biscuiti, galuste... care ne satura, ne fac fericiti, dar, din pacate, sunt alimente care ingrasa si toropesc. Iata insa ca primavara bate la usa si vine vremea hainelor usoare si vaporoase, cu probleme de silueta, deopotriva pentru barbati si femei. Ca sa fiti supli, aveti nevoie de albumina in stare pura, adica: branza de vaci, urda, tofu (branza de soia), peste, mazare, fasole, linte, precum si de energizante pe baza de miere (polen, laptisor de matca, apilarnil etc.).
11 Curatenie mare pentru organism. Otetul de mere indeparteaza reziduurile si impulsioneaza sistemul imunitar. Stimuleaza metabolismul, amelioreaza alimentarea cu oxigen a organismului si intareste imunitatea. In plus, el ajuta la valorificarea hidratilor de carbon si potoleste - pare-se - pofta de mancare. Pentru ca organismul dvs. sa atinga forma maxima, beti de trei ori pe zi - inainte de masa - 2 lingurite de otet de mere amestecate intr-un pahar cu apa plata. Cine doreste mai poate adauga si o lingurita de miere.
12 Drumul spre fericire. Mai buna decat ciocolata: o plimbare sub soarele stralucitor al amiezii. Lumina stimuleaza producerea serotoninei, hormonul bunei dispozitii. Si ciocolata creeaza buna dispozitie, dar cu grasimi si cu multe calorii inutile.
13 Tinuta de invingator. Senzatia de invingator ti-o da si tinuta, pozitia corpului. Cand acesta "se lasa", dispozitia se duce si ea de rapa. Incercati urmatorul exercitiu: indoiti usor genunchii, cu muschii bazinului si ai feselor relaxati. Indreptati trunchiul, lasand umerii moi si bratele atarnate. Imaginati-va acum ca de crestetul capului dvs. este agatat un fir de ata atarnat din tavan. Intindeti genunchii, priviti drept inainte si faceti cativa pasi, lasandu-va mainile sa se balanseze pe langa corp. Cum va simtiti?
14 Cura de slabit cu verdeturi. Cantarul arata cam multe kilograme, fara sa va fi schimbat alimentatia? Inseamna ca tesuturile dvs. s-au umplut de lichid. Ce va poate fi de folos: stoarceti 100 g de urzici proaspete, puneti zeama intr-un mixer si amestecati-o cu 1-3 boabe de ienupar. Beti-o imediat. Alternativa: ceai de urzici. Efectul maxim se poate obtine daca, vreme de trei saptamani, beti cate 1-3 pahare pe zi.
15 Baia de aburi. Transpirand mai des, va veti simti, cu siguranta, mai bine. Pentru ca baia de aburi (sauna) diminueaza producerea hormonilor de stres, sporeste cantitatea de serotonina (hormonul fericirii), antreneaza functia vaselor de sange. O baie de aburi pe saptamana va apara de raceli si, in plus, este o destindere minunata dupa activitatile fizice si dupa sport.
16 Cum se alunga tristetea. Cand sunteti tristi si fara nici un chef, gasiti-va un loc linistit si ascultati ce se petrece inauntrul dvs., acolo de unde pleaca sentimentul de tristete. Simtiti cum se extinde in tot corpul. Incercati sa exteriorizati ceea ce simtiti: loviti cu pumnii pernele, strigati-va tare nefericirea, dar fiti atenti sa nu transformati starea dvs. sufleteasca in mila pentru propria dvs. persoana. Un sfat bun: notati tot ceea ce va apasa si va incorseteaza. Scrisul va va elibera. Pe urma, respirati profund, intindeti-va din toate incheieturile si veti constata ca incet-incet, "deseurile" sufletesti au fost indepartate.
17 Metoda stoparii gandurilor. De multe ori, grijile neimpartasite sunt cele care ne blocheaza. Gandurile se rotesc doar in jurul spaimelor si temerile noastre si nu mai lasa loc perceperii constiente a prezentului. Iata cum puteti incerca sa stopati caruselul gandurilor negre: asezati-va pe marginea unui scaun, tinand spatele drept, si inspirati adanc, pana ce aerul coboara in abdomen, apoi expirati la fel de profund. In timp ce inspirati, repetati in gand cuvantul "in", iar cand expirati, rostiti cuvantul "din". Atata tot. Concentrati-va asupra respiratiei si alungati celelalte ganduri.
18 Vise placute. Seara, inainte de-a adormi, treceti in revista intamplarile pozitive din ziua care s-a scurs. Uitati tot ce v-a necajit sau nu v-a reusit. Conteaza doar ceea ce este frumos. Efectul: veti aluneca linistiti in lumea viselor, veti dormi bine, iar dimineata va veti trezi mai veseli.
19 Pentru sentimentul propriei valori. Atunci cand vi se pare ca anumite situatii sunt primejdioase si cand va e frica ca nu puteti indeplini un angajament sau o sarcina ce vi s-a incredintat, imaginati-va pur si simplu ca ati rezolvat toate problemele cu succes. Inchipuiti-va - in detaliu - sentimentul pe care-l veti trai cand superiorii dvs. vor fi de acord sa va mareasca salariul, cand colegii va vor felicita pentru examenul trecut cu bine. Exersand mental sentimentul propriei valori, totul merge mult mai usor.
20 Insule de bucurii zilnice. Planificati-va pentru fiecare zi cate un lucru marunt, de care sa va bucurati deja de dimineata, chiar daca nu este altceva decat o simpla plimbare prin parc, o vizita la un muzeu, un pahar de bere sau o cafea cu prieteni dragi.
21 Creati-va un scut de protectie. Pe masura ce vremea se incalzeste, sursa de stres nr. 1 devine circulatia in autobuzele si tramvaiele supraaglomerate cu care mergeti la serviciu. Daca va enerveaza ideea de a sta inghesuiti, spate-n spate si umar langa umar, cu niste persoane total necunoscute, creati-va, in gand, o carapace: imaginati-va ca sunteti inconjurati de un invelis luminos, de care se loveste tot ceea ce va supara. Sau comportati-va ca si cand ati fi complet permeabili: zgomotele, mirosurile, atingerile curg pur si simplu prin dvs. Sau ca totul se prelinge de pe dvs., ca si cand ati purta o pelerina de ploaie.
22 Folositi formulari pozitive. Inlocuirea unor cuvinte cu altele va ajuta sa deveniti optimisti. Incepand de maine, nu mai spuneti "problema", ci "provocare", spuneti "vreau" in loc de "trebuie" si, in loc de "groaznic", "nu chiar grozav". Subconstientul reactioneaza la acest truc cu energii care va stimuleaza, nu cu asociatii negative, paralizante.
23 Puterea meditatiei. Va simtiti storsi de vlaga, nu mai aveti energie? Asezati-va pe scaun, inchideti ochii si incercati sa vizualizati cuvantul "forta". Desenati-i in gand conturul, rostiti-l fara glas, ascultati cat de puternic suna "f"-ul sau cum se rostogoleste "r"-ul. Veti constata ca v-ati incarcat imediat cu energie.
24 Calatorie in gand. Asezati-va intr-o pozitie comoda, relaxanta. Inchideti ochii si concentrati-va asupra respiratiei dvs. Incepeti sa imaginati peisaje. Intoarceti-va intr-un loc frumos si linistit, pe care l-ati vizitat candva. Cutreierati padurile, bucurati-va de un apus de soare pe malul marii sau plimbati-va pe o pajiste inflorita. Calatoria poate fi insotita de o muzica speciala, meditativa.
25 Faceti-va complimente. Ce se-ntampla cand va uitati dimineata in oglinda? Va numarati ridurile? Va scoate din sarite parul? Observati, ingrijorate, celulita de pe coapse? Toate acestea sunt semnale negative, care produc blocaje in organismul dvs. si nu va fac decat rau. Dar se poate si altfel: priviti-va in fata si spuneti cu voce tare: "Ma accept si ma iubesc asa cum sunt". Faceti acest exercitiu cel putin o data pe zi. La-nceput, o sa vi se para cam ciudat, dar curand va veti da seama ca organismul va este recunoscator: fata vi se destinde, aratati mai frumosi si mai veseli, iar metabolismul este si el activat.
Rodica Demian