Spectator

Redactia
Ion UngureanuFost ministru al Culturii la Chisinau"Fara sa se ascunda dupa deget, Romania, pe langa declaratiile de aderare la Nato si Ue, ar trebui sa anunte ca va depune toate eforturile pentru ca Basarabia sa poata fi reintegrata in componenta Patriei Mame" Fost ministru al Culturii si Cultelor i...

Ion UngureanuFost ministru al Culturii la Chisinau</b><b>"Fara sa se ascunda dupa deget, Romania, pe langa declaratiile de aderare la Nato si Ue, ar trebui sa anunte ca va depune toate eforturile pentru ca Basarabia sa poata fi reintegrata in componenta Patriei Mame" Fost ministru al Culturii si Cultelor in ultimul an de Basarabie perestroikista (1990) si in primii trei ani de Moldova independenta (1991-1994), d-l Ion Ungureanu activeaza in prezent ca vicepresedinte al Fundatiei Culturale Romane. Experienta domniei sale pe "miscatoarele nisipuri" ale trecutelor relatii moldo-sovietice, devenite recent moldo-ruse, este impresionanta. Actor si regizor de teatru, jurnalist, orator redutabil, a carui charisma a electrizat o jumatate de milion de oameni in august 1989, cand a citit Proclamatia Marii Adunari Nationale din Piata Stefan cel Mare de la Chisinau, domnul ministru a fost rugat de "Formula As" sa comenteze noua situatie politica din "statul" romanesc de peste Prut.
"Voronin si ai lui au adus la putere imperialismul sovietic"

- D-le Ion Ungureanu, recentele alegeri din Basarabia, soldate cu victoria comunistilor, au lasat neclintita indiferenta autoritatilor de la Bucuresti. Cititorii revistei noastre (si, probabil, intreaga opinie publica romaneasca) sunt dornici, insa, sa afle adevarul acestei schimbari dramatice, petrecuta peste Prut. Ce-ar trebui sa intelegem din evenimentele consumate pe 25 februarie la Chisinau?
- Romanii din tara inteleg cu greu soarta noastra. Ei cred ca acum, la Chisinau, a venit comunismul. In realitate, Partidul Comunistilor nu este o organizatie de doctrina; cei care au venit la putere nu au nimic de-a face cu comunismul. Voronin si ai lui au adus altceva: au adus imperialismul sovietic. Partidul Comunistilor de la Chisinau este urmasul partidului ocupantilor sovietici, infiintat in 1940, atunci cand au rapit Basarabia romaneasca. Ca o coloratura locala, Pcm este si partidul colaborationistilor romani. In fine, o a treia caracteristica: Pcm este partidul romanofobilor. Iata cu ce fel de partid avem de-a face. Asta n-o spun eu, din rea vointa, o spun ei. Toata politica lor este indreptata contra valorilor romanesti si contra contactelor cu Romania. Ei sunt urmasii directi ai romanofobilor din Moldova Sovietica, ai acelora care mi-au interzis spectacolul "Steaua fara nume", pe motiv ca intr-o replica era vorba despre acceleratul Bucuresti-Sinaia. Cuvantul Bucuresti era prohibit. Romania nu exista pe harta. Interzise erau cuvintele munte ("Aaa, faceti aluzie la Carpati!") si mare ("Va ganditi la Marea Neagra, nu?"). Tot ce era romanesc era catalogat automat drept fascist; mosierii erau numai romani; boierii erau numai romani; burghezia era numai romana. Cei de azi nu sunt departe de aceeasi logica. Romanii ar trebui sa stie ca, in realitate, puterea sovietica a revenit la Chisinau nu in 2001, ci inca din 1994, aducand o data cu ea logica unor crocodili.
- Comunistii au fost adusi la putere de populatia rusa, ucraineana si gagauza din Basarabia (35%), dar si de romani (15%). Ei de ce n-au votat cu partidele democratice?
- Trebuie sa ne gandim la situatia in care au ajuns. Cei care au votat cu Pcm sunt aceiasi care au fluturat tricolorul in piata, in 1989, la revolutia noastra. Vazand ei in ce hal au ajuns, cu salariile neprimite de luni intregi si chiar de un an, fara posibilitatea de a-si da copiii la scoala, fara piata de desfacere pentru produsele agricole traditionale, ce si-au spus? "Doamne Dumnezeule, te faci frate cu dracul pana treci puntea! Astia macar iti deschid ceva, fie si piata Rusia-Belarus; lasa sa am eu unde sa-mi vand marfa si cu ce sa-mi pot cumpara haine si carti la copii, ca tricolorul din suflet nu mi-l pot scoate." Asa au gandit patriotii care au facut desprinderea Basarabiei de Urss. Iar acesti oameni disperati, o data ce-si vor rezolva problemele materiale, vor reveni cu si mai mare forta la sentimentele romanesti. Asta este speranta mea: ca vor iesi pana la urma definitiv din "robia egipteana"... Ne miram, in ziare si la televiziune, ca au venit comunistii. Dar cine putea sa vina? Tot partidele democratice dezbinate si ineficiente (la fel ca la Bucuresti)? Dupa mine, ceea ce s-a intamplat la noi este o palma nu numai la adresa clasei politice de pe ambele maluri ale Prutului, ci si la adresa Occidentului. Impactul cu sistemul occidental de gospodarire (economia de piata), fara nici un sprijin din Occident, a dus la rezultate dezastruoase.
"Frati romani, adevar graiesc voua: Moscova nu crede in lacrimi!"

- Ce credeti, domnule Ion Ungureanu, Romania poate privi cu fruntea sus spre rasarit? A facut ea tot ce trebuia pentru sprijinirea Tarii Basarabilor?
- Nu stiu, nu pot critica Romania. Cunosc ca si-a rupt totusi de la gura pentru a oferi mii de burse elevilor si studentilor, zeci de mii de carti pentru biblioteci, ceva curent electric. Totul a fost insa o picatura intr-un ocean, si rezultatul este ca Romania a pierdut batalia in favoarea Rusiei. Cand ne-am declarat noi independenta in 1991, credeam ca ne-am rupt de Uniunea Sovietica. In realitate, ne-am pomenit dezlipiti de Romania. Asa au interpretat comunistii. Si rusii. Aceiasi rusi care-si declara bucuria pentru victoria lui Voronin in alegeri. Pana la urma, te intrebi: cu care Rusie discutam noi? Cu aceea democrata? Cu aceea sovietica? Care Rusie? Noi nici nu stim cu ce fel de Rusie avem de-a face. Deci Rusia aceasta declara deschis: foarte bine ca au revenit comunistii la putere! Si mai spune: ei au revenit la putere si multumita Bisericii Ortodoxe Ruse. Uitati-va ce combinatie diavoleasca, nemaiintalnita in istorie. Este aceeasi biserica pravoslavnica rusa care a contracarat "in mod stralucit" incercarile Bisericii Ortodoxe Romane de a patrunde in teritoriul sau de drept, istoric si canonic. Iata un mod superlativ de a face politica: dupa ce a urgisit-o, lasand-o fara lacasuri, Puterea de la Moscova ia drept aliata Biserica Rusa in campaniile ei imperialiste. Uitati-va cum calaul si victima pactizeaza. Si atunci, te intrebi daca victima mai e victima, pentru ca e clar ca gadele a ramas gade.
- Dupa anuntata intentie de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Rusia-Belarus si dupa instituirea limbii ruse ca a doua limba oficiala in stat, care credeti ca sunt prioritatile comunistilor moldoveni?
- Voi spune si eu precum cronicarii: frati romani, adevar graiesc voua: Moscova nu crede in lacrimi! Fiindca in spatele lui Voronin este Moscova, iar Moscova nu trateaza niciodata cu sentimentalii. Moscova are nevoie de Basarabia nu doar pentru Basarabia, ci si pentru Ucraina. Rusia nu se va dezice niciodata de Ucraina, pentru ca acolo se afla inceputul Rusiei (Rusia kieveana). Asta o spune deschis si Soljenitin. Iar pentru a fi pe plac Moscovei, Voronin si ai lui vor incerca sa elimine steagul tricolor pe care-l declara "fascist". Vor incerca sa reintroduca si alfabetul kirilic, au declarat-o public, de altfel. Marea ocazie se va ivi atunci cand Romania va introduce vize pentru basarabeni. Frustrarea va fi uriasa, iar efectul propagandistic antiromanesc va cunoaste un boom nemaivazut din vremurile brejneviste.
- Intr-un gest superb de patriotism, elevii Liceului "Gh. Asachi" din Chisinau au protestat impotriva revenirii la putere a comunistilor. Bravura lor a fost, din pacate, izolata. De ce credeti ca au fost singurii care au protestat?
- Avantul revolutionar a scazut mult sub presiunea dezastrului social. Desi mica, demonstratia elevilor nu a scapat neobservata de comunisti. Astia stiu sa conduca, domnule, de aceea au ramas atatia ani la Putere. Ei stiu sa reactioneze la starile de spirit ale populatiei. Spre deosebire de ai nostri, care se uita de sus la realitate. Deci, au protestat elevii? Nu-i nimic, dragilor, se rezolva. Nici introducerea limbii ruse (dar rusa este de facto a doua limba in stat!), nici aderarea la Rusia-Belarus nu se vor face decat in urma unui referendum. E bine? Intre timp, ei se organizeaza, castiga timp si pozitii, fac propaganda. Au dat un pas inapoi numai in aparenta. La fel cu politica fata de Romania. Relatii bune, continuitate, tratat special etc. Nu sunt prosti, dragii nostri. Sa fii atat timp la Putere, vrei, nu vrei, prost sa fii, si tot te destepti.
- Voronin vorbeste bine romaneste; nu cumva e roman, cel putin dupa mama?
- Nu stiu, dragii mei, sa-l intrebati pe el. Pentru mine, un om care este in serviciul unui imperiu este un imperialist. La fel Maracuta de la Tiraspol. E roman din nordul Bucovinei, dar ce folos, daca e turcit. Amandoi sunt turciti, iar daca sunt turciti, cum sa spui ca-s romani?
- Intr-o perioada plina de promisiuni populiste, dar lipsita total de gesturi concrete, puterea de la Bucuresti nu pare pregatita sa gestioneze relatiile cu Basarabia, asa cum s-ar astepta de la ea. Ce-i mai ramane de facut Romaniei?
- Romania trebuie sa fie tot atat de deschisa in intentii. Daca hotul nu se sfieste sa spuna ca lucrul acesta, pe care l-a furat, ii apartine, Romania cu atat mai mult nu trebuie sa se sfiasca sa spuna ca lucrul acesta ii apartine pe drept si ca i-a fost furat. Cat sa umblam cu ezitari la nesfarsit? Ar putea chiar sa stabileasca data de 27 martie drept Zi Nationala, pentru ca e inceputul crearii Romaniei Intregite. Fara sa se ascunda dupa deget, Romania, pe langa declaratiile de aderare la Nato si Ue, ar trebui sa anunte ca va depune toate eforturile pentru ca Basarabia sa poata fi reintegrata in componenta Patriei Mame.
Din toate punctele de vedere (vezi si invazia capitalului rusesc in Basarabia), rusii ne dau lectii cum sa cuceresti, iar noi facem tot posibilul ca sa pierdem. Trebuie sa ne maturizam odata!
Pe de alta parte, rusii ar face bine sa nu uite ca de Basarabia este lipit un blestem al istoriei. Cand ne-au luat-o prima data, in 1812, a venit Napoleon si a pus foc Moscovei. In 1940, cand ne-au furat-o iarasi, a venit Hitler si a adus cea mai mare nenorocire din istoria Rusiei. Au reluat-o, in fine, in 1944, dar, la mai putin de 50 de ani dupa aceea, a avut loc dezagregarea Imperiului Sovietic. Daca se mai ating o data de Basarabia - Doamne, fereste! -, nu stiu ce nenorocire se mai poate intampla. De ce? Pentru ca este mosia lui Stefan cel Mare si Sfant. Cine s-atinge de ea supara cerurile.
Ion Longin Popescu

Fotografii de Mihail Cratofil