Medicina naturista

Redactia
Implanturile de silicon: un risc asumat?- In ultima vreme, asistam la o adevarata revolutie in domeniul frumusetii. Chirurgia estetica moderna are capacitatea sa modifice orice trup si orice chip, in functie de dorintele solicitantilor. Nu stim daca de la Pamela Anderson s-a preluat moda implanturil...

</b><b>Implanturile de silicon: un risc asumat?- In ultima vreme, asistam la o adevarata revolutie in domeniul frumusetii. Chirurgia estetica moderna are capacitatea sa modifice orice trup si orice chip, in functie de dorintele solicitantilor. Nu stim daca de la Pamela Anderson s-a preluat moda implanturilor mamare cu silicon; cert este ca aceasta metoda de marire a sanilor a gasit teren fertil si in tara noastra, tot mai multe romance apeland la ea pentru a-si imbunatati "imaginea".
Dincolo de considerentele estetice, trebuie sa se tina cont insa si de recomandarile medicale, de regula ignorate. Iata de ce am cerut parerea unui specialist, d-l dr. Bogdan Cupceancu, medic primar obstetrica-ginecologie, endocrinologie ginecologica si senologie la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucuresti -"Domnisoarelor, doamnelor, pastrati-va proportiile date de Dumnezeu"

- D-le dr. Bogdan Cupceancu, in calitate de senolog, deci de specialist in problemele sanilor, va rugam sa comentati pentru cititoarele revistei noastre aspectele mai putin cunoscute ale operatiilor estetice de protezare a sanilor.
- Aproape zilnic sunt consultat asupra acestor posibilitati, in special de femei tinere si chiar foarte tinere, carora nu le plac sanii cu care le-a inzestrat natura. Sunt de luat in consideratie, in aceasta privinta, mai multe situatii. Este fantastic faptul ca exista posibilitatea de a implanta un saculet din plastic care sa ofere, in final, forma sanului perfect, visata de multe femei. Efectul pozitiv asupra psihicului, cresterea increderii in sine, pornind de la valoarea propriei imagini, sunt, fara discutie, de luat in consideratie. Cu atat mai mult cand este vorba despre femei cu torace plat si uneori aproape lipsit de proeminente mamare sau despre femei cu sani imbatraniti inainte de vreme, care ar putea beneficia de aceasta interventie. Personal, nu sunt impotriva acestei metode. In tara noastra sunt specialisti excelenti, chirurgi esteticieni capabili sa schimbe un san ofilit si trist intr-unul sculptural. Totusi, se cuvine sa dau si cateva informatii suplimentare doritoarelor unor astfel de interventii, pentru a dispune de elementele pro si contra, in momentul luarii unei decizii. La un congres european de radiologie, care a avut loc la Viena in urma cu cativa ani, se trecea in revista experienta acumulata pe baza studiului a doua milioane de purtatoare de silicon, din S.U.A. Sigur ca de atunci se vor fi adaugat alte cateva milioane. Scopul acestei statistici era posibilitatea depistarii unui cancer mamar la femeile in aceasta situatie. Concluzia: examenul clinic, ecografia, mamografia si tomografia computerizata erau blocate de pernuta de plastic. Asadar, se poate dezvolta un cancer mamar, fara sa putem interveni cu mijloacele medicale obisnuite de depistare precoce. Numai rezonanta magnetica nucleara (Rmn) poate permite cel mai bine, in aceasta situatie, depistarea unui cancer. Or, cate asemenea aparate avem in tara si cate femei - avand in vedere costul foarte ridicat al acestui examen - pot avea acces la el? Un alt element foarte important: la femei foarte tinere (17-19 ani), dar si la cele cu varsta cuprinsa intre 22-23 ani, sanul se afla inca in proces de dezvoltare. Pe de o parte, exista posibilitatea ca dimensiunile sanilor sa se amelioreze; pe de alta parte, implantarea siliconului tocmai in acest proces de dezvoltare ar putea avea efecte nedorite. O alta informatie care ar trebui cunoscuta: implantarea unui saculet cu silicon (materialul cel mai des utilizat, fiind si cel mai convenabil ca pret), ca orice produs sintetic, are o anumita durata de "viata" - dupa unele estimari 12 ani, dupa altele, care-mi par mai realiste, 6 sau chiar 4 ani - dupa care ar trebui schimbat, inlocuit cu altul nou. Aceasta manevra, pe langa faptul ca presupune o noua interventie chirurgicala, nu este intotdeauna atat de simpla. Extragerea siliconului vechi si inlocuirea sa cu altul nou sunt uneori dificile, deci pot aparea complicatii nedorite.
- Sanii cu silicon ridica probleme in perioadele de graviditate?
- Intrebare foarte buna, dat fiind ca majoritatea femeilor "purtatoare" de sani mariti sunt tinere sau foarte tinere, deci in perioada lor fertila. S-a demonstrat ca implantul nu influenteaza nici sarcina, nici ducerea acesteia la termen. Cei care sufera uneori sunt, aparent paradoxal, copiii. Exista riscul trecerii unor substante chimice din implant in sangele mamei, iar de aici, prin placenta, in organismul embrionului, al fatului, care s-ar putea imbolnavi dupa nastere. Aceste substante s-ar putea transmite copilului si prin alaptare, in cazul unei fisuri a pungii cu silicon. Mai mult, sanul, dupa cum se stie, se dezvolta in timpul sarcinii. Implantul poate fi un element mecanic de blocare a dezvoltarii normale a glandei mamare in aceasta perioada. Faptul ca, in cursul sarcinii, sanul se mareste de cateva ori ar trebui sa dea de gandit femeilor care doresc sa aiba o "imagine" corespunzatoare gustului lor estetic, dar sa devina si mame in acelasi timp. Desigur, sanii pot reveni la dimensiunile anterioare dupa ablactare, dar exista si posibilitatea ca acestia sa-si pastreze dimensiunile dobandite in timpul sarcinii. Asadar, ar fi vorba doar de o chestiune de timp si, evident, de rabdare, inainte de a lua o decizie atat de importanta. Si, cand spun asta, nu ma gandesc numai la aspectul exterior, ci si la viata de familie.
- Exista si alte posibilitati de marire a sanilor?
- O emisiune difuzata anul trecut de postul de televiziune german Rtl prezenta o fascinanta experienta de hipnoza asupra a patru femei voluntare, doritoare sa-si mareasca sanii. Dupa ce le-a indus transa, hipnotizatorul le-a sugerat o senzatie de bine, de caldura la nivelul sanilor. Discutia care a urmat s-a referit tocmai la aceasta metoda de autosugestie, capabila sa mareasca secretia de prolactina, care ar putea stimula cresterea sanilor. Promotorii acestei metode au scos chiar si un Cd, care poate fi folosit acasa de persoanele capabile sa-si induca o asemenea stare de autosugestie. Consemnez fara comentarii aceasta posibilitate.
- In concluzie, care ar fi mesajul senologului?
- Cred ca trebuie sa pornim de la faptul ca proportia dezvoltarii corpului uman este structurata pe baze genetice atat in ansamblu, cat si pe componente. Decodificarea genomului uman poate conduce in urmatorii 10-20 de ani la precizarea posibilitatilor de interventie pentru stimularea maririi sanilor. Deocamdata, cred ca ar trebui ca fiecare femeie sa se gandeasca cu seriozitate daca o astfel de dorinta are intr-adevar un suport real. Nu trebuie sa uitam ca orice corp uman are in structura sa o anume proportionalitate, chiar daca nu este cea "de aur", imaginata de Leonardo Da Vinci. Or, asistam de multe ori la cereri de marire a sanilor pentru ca... asa se poarta, nu pentru ca sanii sunt cu adevarat mici, disproportionati fata de armonia generala a corpului. Nu numai inaltimea, greutatea si lungimea membrelor femeii trebuie luate in considerare, ci si personalitatea doritoarei unor "bombe" aplicate pe piept, neverosimile in ultima analiza, chiar daunatoare "imaginii", pentru ca nimeni nu mai crede astazi in "normalitatea" unor asemenea sani. Sigur ca senologul, care intalneste destul de frecvent asemenea cerinte, are un cuvant greu de spus, dar este nevoie si de suportul psihologului pentru a se ajunge la renuntarea unor interventii costisitoare, de dragul modei sau al preferintelor partenerului de viata, la un moment dat. Exista in aceasta situatie si riscul ca acelasi partener sa nu fie multumit de aspectul cel nou al "idealului" sau feminin.
De aceea, domnisoarelor si doamnelor, treceti acest "test" de fidelitate pastrandu-va proportiile date de Dumnezeu!Florentin Popa

Leacuri De La Cititori

Sfaturi de sanatate din Israel</b><b>Borsul de sfecla si bolile de ficat</b> Pentru toate problemele de ficat si fiere se recomanda o bautura care are darul de a curati si fortifica organele interne. Este borsul de sfecla natural si simplu: 1 kg sfecla, o legatura de patrunjel, o legatura de marar, o legatura de leustean, o capatana de usturoi, o lingurita de drojdie sau o mana de malai.
Toate se pun la borcan, se toarna deasupra apa si se lasa la macerat (nu la soare). Cand lichidul e gata acrit, se strecoara si se reumple cu apa borcanul. Borsul care rezulta a doua oara este mai slab, dar inca bun. Din prima strecurare, se beau cate doua pahare pe zi, din a doua - cate patru pahare pe zi.
Acest bors, combinat in paralel cu ceai de galbenele (tot de doua ori pe zi) si cu seminte de Silibum Marie - un scai foarte raspandit -, mi-a vindecat fata de hepatita C in sase saptamani.
Borsul se poate bea in tot cursul anului, fiind foarte bun si ca preventiv al bolilor de ficat si de fiere, si ca depurativ general al organismului. Este si fortifiant, fiind cunoscut efectul de regenerator al sangelui pe care il are sfecla.

<b>
Leac pentru bolile de ochi

Pentru probleme de ochi de orice fel se recomanda o reteta pe cat de curioasa, pe atat de sigura, care a fost practicata inca de vechii fenicieni, fiind descoperita pe tablitele din manuscrisul de la Cairo. Se iau cam 200 g ficat de vaca si se fierb in apa, fara nici un alt adaos, cateva minute, apoi se pune un prosop peste cap si se face baie de ochi cu aburii ficatului, timp de 10 minute, dupa care se sta cu prosopul pe ochi, pana se raceste. Procedeul se repeta cam 10-14 zile, in functie de vehementa bolii. Rezultatul este garantat la orice boala oftalmologica: cataracta, miopie, prezbitism. - Pentru probleme de balbism (balbaiala) - se recomanda tot ceva natural: seminte de varza, si anume 6 seminte pe zi, timp de o luna, si balbaitul si problemele de concentrare dispar.
- Pentru epilepsie - se recomanda seminte de mustar, 19 bucati, de trei ori pe zi, timp de trei saptamani.
- Pentru ticuri nervoase - se recomanda doua linguri de drojdie de bere pe zi, timp de 14 zile.
- Pentru sinuzite si probleme de nas infundat - se ia o soseta de bumbac, se umple cu sare mare (nu fina, ci grunjoasa), se incalzeste si se pune pe nas in asa fel, incat sa fie de amandoua partile nasului. Se tine pana se raceste si se repeta operatia de cate ori e nevoie (la sinuzita, timp de 14 zile).
- Pentru dureri de talpi si de picioare - se recomanda ceai de rozmarin caldut, seara, inainte de culcare. Ceaiul se face mai concentrat, fara alte adaosuri, si se ung partile dureroase. Nu se sterge, se acopera si nu se mai merge cateva ore.
- Pentru orice probleme de bube in gura (pe limba si in cavitatea bucala), se recomanda rontaitul catorva frunze de salvie proaspata. Este foarte indicat si in caz de stomatite si alte probleme de genul acesta, mai ales pentru persoanele care au proteza.
- Pentru auz - se recomanda punerea in ureche a catorva picaturi de infuzie de salvie, alternativ cu ceai de musetel.
- Pentru transpiratia picioarelor si a mainilor, se recomanda spalaturi cu ceai de Populus alba. Se fac bai inainte de culcare, numai in caz de transpiratie abundenta! Nu uitati ca transpiratia este un proces natural, sanatos, de eliminare a toxinelor si, in consecinta, numai daca se produce in exces, trebuie tratata.
In incheiere, va multumesc pentru revista pe care o realizati si cred din tot sufletul ca este cel mai mare serviciu pe care il poate aduce cineva omenirii! Sunteti demni de premiul omeniei si nu numai de acesta! Sper ca nu va pieri niciodata "Formula As" si nici cei care o editeaza! Putini sunt oameni in zilele noastre!
Cu respect,Petrescu Claudia - Tel Aviv